Burpol, Romanya’dan sonra Fas’ta da şirket kurdu
Plastik atıkları yüksek teknoloji ve yenilikçi yöntemlerle doğaya zarar vermeden dönüştürerek ham madde olarak yeniden üretime kazandıran Burpol Polimer Plastik, alanında dünya markası olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. 2024’ün ilk aylarında Romanya’da Burpol Europe SRL firmasını faaliyete geçiren şirket, şimdi de Kuzey Afrika ülkesi Fas’ta Burpol Africa’yı kurarak globalleşme yolunda önemli bir adım daha attı.
Bükreş’te kurdukları Burpol Europe SRL firmasıyla Avrupa’nın önde gelen otomotiv, beyaz eşya ve diğer sektör firmalarına uluslararası standartlara sahip ham madde sunduklarını, bu sayede ihracatlarının arttığını söyleyen Burpol Polimer Plastik Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü İlkay Yıldırım, globalleşme kapsamında ikinci şirketleri olan Burpol Africa’nın da Fas’ta faaliyete geçtiğini bildirdi.
Yatırımcılara sunduğu avantajlarla Fas'ın son dönemde büyük ilgi gördüğünü dile getiren Yıldırım, ülkenin ABD ve AB dahil geniş bir Serbest Ticaret Anlaşması ağına sahip olması nedeniyle yurtdışındaki ikinci şirketlerini Fas’ta açtıklarını kaydetti.
SEM Plastik, çevreci ürünlerle büyüyecek
İstanbul Silivri ve Selimpaşa’da toplamda yaklaşık 30 bin metrekarelik kapalı alanda faaliyetlerini yürüten SEM Plastik, Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı'nda yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda nitelikli ve kurumsal misafirini ağırladı.
Son yıllarda sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir ürünlere yatırım yapan şirket, THY'nin de küresel kabin içi ikram kaplarını üretiyor. Sürdürülebilirlik önde tutularak tasarlanan SEM ürünleri, bağımsız sertifikasyon kuruluşları tarafından denetlenerek güven altına alınıyor.
Yeni çevreci ürün alternatiflerini fuarda müşterileri ile buluşturan SEM Plastik, çoklu kullanıma uygun yıkanabilir kahve bardakları (Refill Cups) ile Kahve ve Fast-Food sektörleri için geliştirilmiş olan yeni ürün alternatiflerini de misafirleri ile buluşturdu.
ALPLA, Güney Afrika’da son teknoloji geri dönüşüm tesisi açtı
2025 yılından itibaren, ALPLArecycling birimi yılda 35.000 ton geri dönüştürülmüş PET (rPET) üretecek
ALPLA, Güney Afrika PET geri dönüşüm pazarına giriş yaptı. Yaklaşık bir buçuk yıl süren inşaat sürecinin ardından, ambalaj ve geri dönüşüm uzmanı ALPLA, Ballito’daki modern tesisinin açılışını gerçekleştirdi. Şirket, KwaZulu-Natal eyaletinde yer alan bu yeni tesis için 60 milyon euro yatırım yaptı.
2025 yılından itibaren, ALPLArecycling birimi yılda 35.000 ton geri dönüştürülmüş PET (rPET) üretecek. Bu yüksek kaliteli malzeme, ALPLA’nın Lanseria’daki üretim tesisinde güvenli, uygun maliyetli ve sürdürülebilir plastik ambalajlara dönüştürülecek. 90.000 metrekarelik bir alanda kurulu bu tesis, şirketin Güney Afrika’daki büyümesini hızlandırırken, aynı zamanda yoğun nüfuslu KwaZulu-Natal eyaletine ve iLembe bölgesine ekonomik katkı sağlayacak.
31 Ekim’de düzenlenen açılış töreninde ALPLA Yönetim Kurulu Başkanı Günther Lehner, ALPLArecycling Genel Müdürü Dietmar Marin ve Tesis Müdürü Gerhard Meyringer, Güney Afrika Ticaret, Sanayi ve Rekabet Bakanlığı ile Ormancılık, Balıkçılık ve Çevre Bakanlığı temsilcilerinin yanı sıra, KwaZulu-Natal eyaleti, eThekwini Metropoliten Belediyesi ve iLembe Bölge Belediyesi yetkililerinden oluşan yaklaşık 180 iş ve siyaset dünyası temsilcisini ağırladı. Törene ayrıca Avusturya Büyükelçisi Romana Königsbrun da katıldı.
Yeni nesil hareket kontrolörü
Hareket kontrol ve otomasyon sistemlerinde faaliyet gösteren Kollmorgen, yeni PCMM2G programlanabilir hareket kontrolörünü piyasaya sürdüğünü duyurdu. Şirket tarafından son derece ölçeklenebilir olarak tanımlanan kontrolör, Kollmorgen Automation Suite tabanlı sistemlerin yanı sıra üçüncü taraf cihazlara da basit entegrasyon sunuyor. Ayrıca bağımsız makinelerden karmaşık modüler otomasyon sistemlerine kadar her şeye yeni yetenekler ve büyük ölçüde artırılmış performans sağlayabiliyor.
Şirketin önceki nesil kontrolleri ile uyumlu olan PCMM2G’nin, daha fazla esneklik ve 1,5-3,5 kat daha hızlı fieldbus döngü hızı sayesinde basit bir geçiş yolu sunduğu belirtiliyor. Ayrıca, performansı ve kullanım kolaylığını artırırken çoğu üçüncü taraf otomasyon sistemini de desteklediği ifade ediliyor.
Şirketin yeni kontrolörü, yüksek döngü süreleri sağlayan 1,5 GHz dört çekirdekli işlemciye dayanıyor. Küçük, basit makine modüllerinden, S-eğrisi ve diğer karmaşık hareketler de dâhil olmak üzere 64 eksene kadar senkronize yol hareketine sahip yüksek karmaşıklıktaki otomasyon ortamlarını desteklediği verilen diğer bilgiler arasında yer alıyor.
PCMM2G kontrolör ayrıca 16 GB dahili flash bellek, altı dijital giriş, iki dijital çıkış, entegre fonksiyonel güvenlik modülleri ve yerleşik bir insan-makine arayüz paneli içeriyor.
Sorunsuz entegrasyon
100BASE-T bağlantısı, çoğu sistemle hızlı entegrasyon için UDP, HTTP, Modbus®, Ethernet/IP ve PROFINET®'i destekliyor. Çift Ethernet portu, endüstriyel bir ağa bağlıyken sistem yapılandırmasına izin veriyor. Pil yedeklemeli kesintisiz bir gerçek zamanlı saat ve ağ zaman protokolü (NTP) aracılığıyla harici bir zaman tutma sunucusu desteği, tüm eksenlerde hassas zamanlama ve senkronizasyon sağlıyor.
Ürün Yönetimi Kıdemli Direktörü Chris Cooper, "İster Kollmorgen Automation Suite müşterisi olun, ister üçüncü taraf hareket bileşenlerinin performansını en üst düzeye çıkarmak istiyor olun, yeni nesil PCMM2G sizin için tasarlandı. Son derece hızlı ve güçlü. Tam özellikli ve çok yönlüdür. Ayrıca, küçük basit makinelerden, büyük ve son derece karmaşık ortamlara kadar hemen her endüstriyel uygulamaya gelişmiş otomasyon yetenekleri kazandırmanın kolay bir yoludur" açıklamalarında bulunuyor.
TPE, geri dönüştürülmüş içerik ile buluşuyor
Lightweight serisinin genişletilmesiyle KRAIBURG TPE, yapı sektörü için hafif malzeme geliştirmede yeni bir dönüm noktasına ulaştı
2010'ların sonlarında KRAIBURG TPE, uygulamaya özgü çok hafif termoplastik elastomerler üretmeyi mümkün kılan bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji, belirgin şekilde düşük genel malzeme yoğunluğuna sahip olan, yüksek esneklik ve yumuşaklık ile karakterize edilen plastik uyumlu bileşenlerin üretilmesini sağlayan 3M™ Glass Bubbles'ın kullanımına dayanıyordu. 2020 ilkbaharında piyasaya sürülen ve yeni geliştirilen Lightweight serisi TPE'ler başarılı olduklarını kanıtladılar. Bunun başlıca nedeni, bu bileşiklerin otomotiv üreticilerinin yanı sıra havacılık ve elektrikli aletler veya spor ve eğlence endüstrisi gibi diğer sektörlerdeki üreticilerin etkili hafif çözümlere yönelik mevcut talebini kapsamlı bir şekilde karşılamasıydı.
Yeni geliştirilen THERMOLAST® R bileşikleri, mevcut seriyle neredeyse aynı malzeme özelliklerine sahip ve bu özellikleri %10 ila %60 oranında geri dönüştürülmüş içerikle birleştiriyor. TPE'lerin bu avantajları, tüketici sonrası kaynaklardan elde edilen kaynak tasarrufu sağlayan geri dönüştürülmüş ham maddelerle destekleniyor. Bu durum, bileşiklerin ürün karbon ayak izinin (PCF) azaltılmasını sağlıyor ve dolayısıyla plastik işleme şirketlerinin sürdürülebilirlik ve iklim hedefleri üzerinde olumlu bir etki yaratabiliyor.
BASF yeni Elastollan® 1400 TPU serisini tanıtıyor
BASF, yeni bir eter bazlı termoplastik poliüretan olan Elastollan® 1400'ü piyasaya sürüyor. Bu yeni TPU serisinin, hidroliz ve mikrop direnci özellikleri sayesinde istikrarlı işleme davranışını iyi sıkıştırma seti özellikleriyle birleştirdiği belirtiliyor. Malzeme, göze çarpan patlama basıncı performansı sunuyor, ekstrüzyon ve enjeksiyon kalıplama ile işlenebiliyor. Yapılan açıklamada ayrıca yeni malzemenin yaşlanma stabilitesinin, uzun süreli performans sağlayarak çeşitli uygulamalar için çok yönlü bir seçenek sunacağı ifade ediliyor.
Üstün mekanik özelliklere sahip gelişmiş malzeme teknolojisi
Hidroliz direnci ve üstün mekanik özellikler gibi temel avantajlar, Elastollan® 1400'ü ulaşım, endüstriyel üretim ve ayakkabı gibi çeşitli endüstriler için ideal bir seçim haline getiriyor. Ray pedleri, kablo kaplamaları, borular ve hortumlar, profiller, dişli çarklar veya ayakkabı tabanları gibi uygulamalarda, yeni sınıflar güvenilirlik ve uzun süreli performans sunuyor.
Ayakkabı endüstrisi için üstün ıslak kayma direnci, artırılmış güvenlik ve konfor sağladığı için önemli bir avantaj sağlıyor. 1400 serisi, ayrı bir cam geçiş sıcaklığından (Tg) ve genişletilmiş bir viskoelastik düzeyden kaynaklanan dinamik özellikler sunuyor. Bu özelliklerin ise, geliştirilmiş boyutsal stabilite ve geniş bir termal uygulama aralığına katkıda bulunulacağı belirtiliyor.
Kolayca geri dönüştürülebilen şeffaf kaplar
SK Chemicals, Sürdürülebilir Ambalaj Çözümü (SPS) ürün serisini güçlendiriyor
Kimya ve yaşam bilimleri alanında faaliyet gösteren Güney Kore merkezli SK Chemicals, geri dönüştürülebilirliği ve kalıplama/işleme çok yönlülüğünü artıran bir kopolyester olan 'ECOTRIA CLARO 300'ün piyasaya sürüldüğünü duyurdu.
Yeni tanıtılan ECOTRIA CLARO 300, şeffaflık ve kimyasal direnç gibi kopolyesterin doğal özelliklerini taşıyan, aynı zamanda geri dönüştürülebilir ve Ekstrüzyon Şişirme Kalıplama (EBM) için uygun bir malzeme olarak tanımlanıyor. Şirket, bu malzemenin mevcut kopoliyester ürünlerine göre yüksek sıcaklık kalıplama koşullarında bile daha yüksek bir viskoziteye sahip olduğunu ve bu nedenle EBM kalıplama için uygun olduğunu açıklıyor.
EBM yöntemi büyük boyutlu kapların kalıplanması için uygundur. Ekstrüde edilmiş plastik tüpleri ısıtarak ve hava ile şişirerek, sakızla balon şişirmeye benzer şekilde istenilen kap şekillerini oluşturur. Bu nedenle, üretimde yüksek sıcaklıktaki kalıplama işlemi sırasında erimeden şeklini koruyan yüksek viskoziteli bir malzeme gerektirir.
Gelecek için sürdürülebilir ambalaj çözümleri
Südpack Medica, yenilikçi ürünü PharmaGuard®'ın piyasaya sürülmesinden bu yana sürdürülebilirlik kategorisinde 2023 Alman Ambalaj Ödülü ve 2024 World Star Küresel Ambalaj Ödülü’nü kazanmasının ardından, kısa süre önce de 2025 Alman Sürdürülebilirlik Ödülü için aday gösterildiğini duyurdu.
Polipropilen (PP) bazlı geri dönüştürülebilir blister konsepti, sert farmasötik ürünler veya nutrasötikler için uygulanabiliyor. Sphera tarafından yürütülen bir LCA'ya göre, PharmaGuard ayrıca diğer popüler PVC/PVdC ve alüminyumdan oluşan blister çözümleriyle karşılaştırıldığında, daha düşük enerji ve su tüketiminin yanı sıra %47'ye varan oranda azaltılmış iklim etkisi (CO2-eq cinsinden) ile de ilişkilendiriliyor.
PharmaGuard serisi, sektörde yeni standartlar belirliyor
Şirket tarafından yapılan açıklamada, yüksek şeffaflık, üstün su buharı bariyeri, kararlı büzülme davranışı ve geleneksel polipropilenden daha geniş bir kapama aralığı özellikleri ambalaj konseptinin termoform filminin öne çıkan yönleri olarak sıralanıyor. Bir diğer avantajının ise ek bir kaplama gerektirmeyen basit ve güvenli kapama sağlaması olduğu belirtiliyor.
Ayrıca, çeşitli paketleme sistemleriyle uyumlu olan ve önemli yatırımlar yapmadan mevcut makinelerde işlenebilen PP filmin, üstün işleme özellikleri sayesinde termoformlama sırasında eşit kalınlık dağılımı, tüm alt ağ üzerinde tutarlı bir bariyer ve dolayısıyla yüksek ürün koruması sağladığı iddia ediliyor.
Tamamen geri dönüştürülebilir mono çözümü geliştirirken, çocukların açamayacağı ancak yaşlı kullanıcılar için de kullanıcı dostu bir ambalaj sunmaya özen gösterdiklerini belirten Südpack Medica Genel Müdürü Thomas Freis, "Tıpkı geleneksel ambalaj çözümlerinde olduğu gibi, PP bazlı üst ve alt ağlara sahip bir blister konsepti, boyutları, şekilleri ve türleri ne olursa olsun tabletlerin veya kapsüllerin kolayca çıkarılmasını sağlamalıdır. Ayrıca hedef kullanıcı grubunu da dikkate almalıdır. Bu, yalnızca büyük bir uygulama uzmanlığı ve deneyimiyle başarılabilir. Burada kullanılan mono-malzeme aynı zamanda ftalat, vinil, PFAS ve halojen içermediğinden insan sağlığı için de güvenli. İlaç şirketlerinin PharmaGuard'ı tercih etmelerinin bir diğer nedeni de nitrozamin içermemesidir” açıklamalarında bulunuyor.
Avient, geri dönüştürülmüş TPE portföyünü genişletiyor
Şirket, geri dönüştürülmüş TPE portföyünü %60'a varan geri dönüştürülmüş içerik içeren sınıflarla genişleterek küresel müşterilerini destekliyor
Avient Corporation, reSound™ REC Geri Dönüştürülmüş İçerikli Termoplastik Elastomer (TPE) portföyünü yeni, küresel olarak üretilen GP 7820 sınıflarıyla genişlettiğini duyurdu. Genel amaçlı uygulamalarının sürdürülebilirliğini artırmak isteyen müşteriler için özel olarak geliştirilen sınıflar, tüketici elektroniğinde renkli kalıplanmış bileşenler, gıda dışı uygulamalar için kapaklar ve aparatlar, tıraş bıçakları ve kişisel bakım ürünleri için ürün tutma yerleri, bisiklet ve elektrikli aletler için kulplar ve diğer üst kalıplama uygulamaları için kullanılabiliyor.
Yeni reSound REC GP 7820 TPE sınıfları, bölgesel bulunabilirliğe bağlı olarak tüketim sonrası geri dönüştürülmüş (PCR) akışlarından veya PCR ve endüstri sonrası geri dönüştürülmüş (PIR) ham maddelerin bir kombinasyonundan %60'a kadar geri dönüştürülmüş içerik içeriyor. Bu sınıflar, %100 işlenmemiş eşdeğerlerine benzer performans sağlayarak, ürünün karbon ayak izini (PCF) azaltmaya yardımcı olabiliyor. İsteğe bağlı olarak, Avient’in ISO 14067 standardına göre TÜV Rheinland tarafından sertifikalandırılan PCF Hesaplayıcısı kullanılarak PCF miktarı da hesaplanabiliyor.
Avient Özel Mühendislik Malzemeleri Küresel Pazarlama Direktörü Matt Mitchell, yeni ürünlerine ilişkin düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Müşteri OEM ihtiyaçlarını karşılamak ve sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'da üretilen ve saf TPE sınıflarına daha sürdürülebilir bir alternatif sunan yeni bir küresel ürün serisi geliştirdik. Tasarım mühendisleriyle dünya genelinde iş birliği yapabilir ve ürünlerinin üretimine ihtiyaç duydukları yerde destek verebiliriz. Bu küresel ürünler, sağlam tedarik zincirleri kullanarak yüksek geri dönüştürülmüş içerik sunarken, düşük ürün karbon ayak izi değerlerini destekliyor ve tüm bunlar Avient'in bilindiği aynı yüksek kaliteli performansı da sağlıyor.”
Kolayca renklendirilebilir, enjeksiyon kalıplama ve polipropilen (PP) yüzeyler üzerine kalıplama işlemleri için uygun olan bu yeni malzemeler, 40-80 Shore A aralığında değişen sertlik seçenekleriyle dünya genelinde sunuluyor.
Karton içecek paketlemede yeni nesil bir deneyim ile tanışın
Tetra Brik® Aseptic Edge ve Ultra Edge Türkiye’de!
Tetra Pak; yenilikçi, akıllı ve çevre dostu yeni ambalajları Tetra Brik® Aseptic Edge ve Ultra Edge ile karton içecek paketlemede standartları yeniden belirliyor. Tetra Pak’ın yeni ultra akıllı ve sürdürülebilir ambalajları işlevsellik ve tüketici deneyimi konusunda dünyada birçok alanda başarısını kanıtlarken Türkiye’deki üreticilerin de bir numaralı tercihi olmaya başladı.
Dünyanın lider gıda işleme ve paketleme çözümleri şirketi olarak insanı ve gezegeni korumaya yönelik yaklaşımı doğrultusunda Tetra Brik® Aseptic Edge ve Ultra Edge ambalajlarımızı Türkiye pazarına sunuyoruz. Kullanıcı dostu ve akıllı bir tasarıma sahip olan Tetra Brik® Aseptic Edge ve Ultra Edge ambalajlarımız tüketicilerin günlük yaşamlarını kolaylaştıran birçok pratik özellik sunuyor. Yapılan değerlendirmelerde kullanıcı ve tüketici tercihleri açısından olumlu geri bildirimler alan ambalajlarımız sunduğu güvenlik ve kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor.
Lojistik açısından elverişli, tutuş ve dökme yönünden kullanışlı, rafta duruşlarıyla şık ve sürdürülebilirlik özellikleriyle geliştirdiğimiz Tetra Brik® Aseptic Edge ve Ultra Edge ile müşterilerimize süt, meyve suyu ve bitki bazlı içecek paketlerinin ortam sıcaklığında dağıtımı için en ideal çözümü sunuyoruz.