Plastik Atıklarınıza Uygun Doğru Geri Dönüşüm Makinesi Nasıl Seçilir?
Günümüzde plastik ürünler şekil, durum, kat sayısı, baskı miktarı ve formül bakımından farklılık göstermektedir. Bunları geri dönüştürmek zor olabilir. Malzemelerinize göre doğru besleme, gaz alma, filtreleme ve granül kesim sistemlerine sahip doğru plastik granül makinesi hattı seçildiğinde geri dönüşüm verimliliği artırılabilir. Bu nedenle, bir geri dönüşüm makinesi seçmenin ilk adımı plastik atıklarınızı belirlemek olmalıdır.
Doğru plastik granül makinesi seçiminde 6 adımda plastik atık analizi
Bir plastik granül makinesi (plastik geri dönüşüm makinesi) aradığınızda, aşağıdaki kilit noktalar plastik atıklarınızı analiz etmenize yardımcı olacaktır. Aşağıdaki altı soruyu yanıtlayıp POLYSTAR ile iletişime geçebilir ve uygun plastik geri dönüşüm makineleri hakkında öneri alabilirsiniz.
Vakum pompasının ambalajlamadaki rolü
Paketleme işlemi sırasında vakum veya koruyucu gaz kullanımı, gıda maddelerinin tüketiciler için cazip olan porsiyonlu ambalajlarda hijyenik olarak paketlenmesi için günümüzün en yaygın yöntemlerinden biridir. Vakum ve koruyucu gazın her ikisi de ambalaj içindeki oksijene bağımlı mikroorganizmaların aktivitesini azaltır. Bu şekilde vakumla paketlenen gıda maddeleri, koruyucu maddeler olmadan da daha uzun bir raf ömrüne sahip olur. Farklı vakum paketleme türleri vardır. Peynir söz konusu olduğunda, vakumlu ambalajın türü büyük ölçüde spesifik peynir türüne bağlıdır.
Peynir üretimi sırasında mikroorganizmalar genellikle önemli bir rol oynar. Ancak paketlenmiş peynirde amaç, peyniri bozabilecekleri için bu mikroplardan tamamen kaçınmaktır. Suyu az olan (yüzde 56'nın altında) sert peynirler küflenme eğilimindeyken, yumuşak peynirlerin bakterilerden etkilenme olasılığı daha yüksektir. Bazı peynir çeşitleri, peynirdeki yağlar oksijenle temas ettiğinde oksidasyon nedeniyle ekşir. Dolayısıyla, peyniri mikroorganizmalardan korumak için ambalaj kullanmanın tat, görünüm veya kaliteden ödün vermeden mümkün olan en uzun raf ömrünü elde etmek için faydalı olduğuna dair iyi kanıtlar vardır. Bu da peynirin ambalaj içinde normal ortam havasına maruz kalmamasını sağlamanın önemli olduğu anlamına gelmektedir.
ARaymond 'Akıllı Fabrika' tesisini iki IntElect eklentisiyle tamamladı
Otomotiv montaj ve bağlantı elemanları uzmanı ARaymond GmbH & Co KG, Sumitomo (SHI) Demag ile onlarca yıllık başarılı iş birliğini taçlandırarak 75 ton kapasiteli iki yeni tamamen elektrikli IntElect makinesini daha hizmete aldığı bilgisini paylaştı. ARaymond’da otomotiv sektörü Uluslararası Plastik Üretim Proje Yöneticisi Martin Knobloch, bu son yatırımla birlikte Weil am Rhein üretim tesisinde yalnızca Alman-Japon üretici tarafından tedarik edilen 30 enjeksiyon kalıplama makinesinin bulunduğunu belirtti.
IntElect makineleri, tesisteki mevcut 60-75 ton arasında değişen sıkıştırma kuvvetlerini içeren makine filosuna sorunsuzca entegre edildi. Knobloch, “Uzun vadeli iş ortağımız Sumitomo (SHI) Demag ile yapılan iş birliği sayesinde, IntElect makinelerine özel yeni özellikler ekleyebildik. Bu, işleme personelimiz için ergonomik çalışma alanlarını optimize etmemizi sağlarken, üretim planlama esnekliğini de artırdı. Yeni makineler ayrıca daha hızlı kurulum süreçlerini de destekliyor; bu da daha fazla özerkliğe ve son teknoloji inovasyona yardımcı oluyor” dedi.
Yüksek hassasiyet ve verimlilik standartlarını belirleme
Birçok özel bağlantı elemanı uygulaması otomotiv güvenlik parçaları olarak sınıflandırıldığından, IntElect serisinin güvenilirliği, dinamik, hassas ve paralel hareketleri sayesinde, önemli ölçüde daha yüksek üretim çıktısıyla birlikte optimum kaliteyi sunmaya yardımcı oluyor. Bunların hepsinin ARaymond'un kararını etkileyen kritik faktörler olduğunu belirten Knobloch, “Bu makinelerin hassasiyeti, en kısa başlatma aşamalarına izin veriyor ve en istikrarlı süreçleri sunuyor. Tüm bunlar zorlu ürün portföyümüz için olmazsa olmaz kriterlerdir. Makinenin bir diğer önemli avantajı ise enerji verimliliğidir. Çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve modern bir Akıllı Fabrika tesisi olarak, karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltmak bizim için karar sürecinde büyük önem taşıdı” açıklamalarında bulundu.
FANUC ROBODRILL ile üretimde yüksek verim ve kazancın önü açılıyor
Fabrika otomasyonuna yenilikler kazandıran FANUC’un yüksek verimliliğe sahip dik işleme makinesi ROBODRILL, çok yönlülük, yüksek doğruluk ve sağlam yapısı sayesinde üretkenliği artırırken son teknolojiyi ileri taşımaya devam ediyor. Verimli yüksek hızlı CNC işleme için tam donanımlı bir sisteme sahip olan dik işleme makinesi üzerinde yarının teknolojisine uyum sağlayacak geliştirmeler yapan şirket, ROBODRILL α-D28LiB5ADV Plus Y500 ve α-D28MiB5ADV Plus modelleri ile otomotiv endüstrisini güncel teknolojiyle buluşturuyor.
Büyük fikstürleri yerleştirmek için 500 mm’lik genişletilmiş tabla derinliğine sahip
400 kg’a kadar yükleri taşıyabilen daha büyük tablaya sahip yeni α-D28LiB5ADV Plus Y500, 500 mm Y ekseni ile otomotiv gibi endüstrilerde, özellikle elektrikli araç (EV) segmentinde yaygın olan bir dizi büyük bileşeni kapsama alanına alıyor. Daha büyük fikstürleri yerleştirmek için 500 mm’lik genişletilmiş tabla derinliği ile de elektrikli araç akü muhafazaları ve invertör kasaları gibi parçalar için ideal çözümü sunuyor. Yeni model, Z ekseninde daha yüksek hızlı travers hızları (60 m/dak'ya kadar) ve hızlanma (2,2 G) sunarak delme ve kılavuz çekme işlemlerinde döngü sürelerinin kısalmasını destekliyor.
Saraç’tan Çevre Dostu ve Yüksek Verimli Çözümler
Saraç, müşterilerinin ihtiyaçlarına ve beklentilerine yönelik full elektrikli ve enerji tasarruflu enjeksiyon makineleriyle, sektöre katma değerli ve maliyet avantajlı çözümler sunarak plastik işleme süreçlerinde verimliliği artırmaya odaklanıyor. "Daha Yeşil Bir Gelecek İçin" felsefesiyle hareket eden şirket, makineleriyle karbon ayak izini azaltmayı ve sürdürülebilir büyümeyi desteklemeyi amaçlıyor.
4-7 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek olan Plast Eurasia Fuarı'na katılarak şirket, sektördeki en yeni makinelerini sergileyecek. Öne çıkan ürün ise, yüksek enerji verimliliği sunan SRC-AE 120 ton kapasiteli tam elektrikli plastik dönüştürme makinesi olacak. Bu makineler, 400 kN ile 6500 kN arasında kapasiteye sahip kapatma güçleri, üstün hız, sıcaklık ve düşük enerji tüketimi sunuyor. Tamamen elektriklenmeleri, karbon salınımını kaybetmesini önemseyen, özellikle medikal, ambalaj, teknik parça, ilaç ve kozmetik sektörlerindeki firmalar için ideal bir seçenek haline getiriyor.
Tam elektrikli SRC-AE serisi, hidrolik makinelerle kıyaslandığında %50 ila %70 oranında daha az enerji tüketiyor. Makineler, minimum yağlama maliyeti ve yağ hidrolik soğutma sistemleri olmadan enerji tasarrufu sağlar. Ayrıca su tüketiminin azalması, gürültünün azalması ve bakım masraflarının minimuma inmesi gibi özelliklerle üretim süreçlerini daha verimli hale getiriyor.
Saraç'ın yeni makineleri, yayımı, duyarlılığı ve yüksek tekrarlanabilirlik özellikleriyle dikkat çekiyor. Şirket ayrıca fuar standında ServoTech serisinden enerji tasarrufu sağlayan SRC 90-TS ve SRC 270-TS modellerini de sergileyecek. Bu makineler, daha dayanıklı yapılar, sütun aralıkları ve büyük değiştirme kapasiteleri ile öne çıkıyor.
Saraç, bu yeni Full ve ServoTech makinelerini Plast Eurasia Fuarı'nda 8. Salonda, 808 standında kalıp ve robotlarla birlikte sergileyerek, teknik personel ve satış temsilcileriyle yasale destek verecek.
Mitsubishi Electric, ICONICS SCADA ile endüstrinin geleceğini şekillendiriyor
Endüstriyel dijital dönüşüm, üretim süreçlerinde verimliliği, esnekliği ve sürdürülebilirliği artırmaya yönelik hızla ilerlerken, bu dönüşümün merkezinde SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) sistemleri bulunuyor. Mitsubishi Electric’in düşük kodlu SCADA çözümleri, günümüzün gereksinimlerini etkin bir şekilde karşılarken, gelecekteki dijital dönüşüm süreçlerine de esneklik ve uyum sağlıyor.
ICONICS SCADA, işletmelerin fabrika otomasyonundaki zorlukları aşmalarını kolaylaştırarak, kullanıcı dostu olması, maliyetleri düşürmesi ve iş süreçlerine hız ve esneklik kazandırmasıyla öne çıkıyor. Bu çözümler, üretim süreçlerini daha verimli hale getirirken, veri odaklı yeteneklerin geliştirilmesine olanak tanıyor ve işletmelerin hızla değişen rekabet koşullarına uyum sağlamasına yardımcı oluyor. Düşük kodlu bir mimari üzerine inşa edilen yeni çözüm, yüksek performans ve ölçeklenebilirlik sunuyor. Geniş ürün yelpazesi ile birçok endüstriyel sektörde kullanılabilen bu platform, hem sistem entegratörleri hem de son kullanıcılar için gelişmiş özellikler sağlıyor. Böylece, işletmelerin dijital dönüşüm süreçlerinde önemli bir rol oynuyor.
Düşük kodlu SCADA çözümü, görsel arayüz ve sürükle-bırak özellikleri sayesinde programlama bilgisine ihtiyaç duymadan SCADA sistemlerini kolayca yönetme ve geliştirme imkânı sunuyor. Ayrıca geleneksel yazılım süreçlerinin ötesine geçilerek uygulamalar hızla oluşturulabiliyor ve projeler daha hızlı devreye alınabiliyor. Aynı zamanda işletmelere iş ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt verme esnekliği sunuluyor. Yazılım geliştirme süreçlerini daha geniş bir kitleye ulaştırırken, çalışanların kendi sorunlarına çözüm bulmasını ve yenilikçi fikirler geliştirmesini teşvik ediyor.
Geleceğin Fabrikası: SPS SENUR Technology Center ve Akıllı Otomasyon Çözümleri
SPS Senur, yenilikçi çözümleri ve ileri teknolojileri ile plastik enjeksiyon sektöründe öncü bir şirket olarak fark yaratmaya devam ediyor. Şirket, müşteri memnuniyetini ve kaliteyi ön planda tutarak plastik enjeksiyon makineleri ve yardımcı ekipmanların satışındaki uzmanlığını kuruluşundan bu yana başarılı bir şekilde yürütüyor. Şirket şimdi ise, otomasyonu bir üst seviyeye taşıyarak SPS Senur Technology Center (Senur Teknoloji Merkezi)’ni hayata geçirdi.
Yeni fabrikaları ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan SPS Senur Plastik Robotik Ar-Ge Mühendisi Yasemin Biçer, “Amacımız, teknik ekip ve müşterilerimizin ziyaretine 7 gün 24 saat açık olan ve sürekli üretim yapan insansız fabrika uygulaması oluşturmak” dedi.
Senur Technology Center’ın, karanlık fabrika showroom’u ve eğitim merkezini kapsayan 600m² alanda interaktif bir teknoloji merkezi olmayı hedeflediğini belirten Yasemin Biçer, açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Merkezimizde sergileyeceğimiz çeşitli üretim teknolojileri arasında gerçek zamanlı veri toplama, kolaboratif robotlar, otonom mobil robotlar (AMR), otomatik depo sistemi ve yapay zekâ destekli 3 boyutlu kameralar dikkat çekiyor. Merkezimizde bu son teknoloji ekipmanların eğitimlerini vermekteyiz. Henüz sistemin tamamı kurulmamış olsa da Showroom’umuzda gerçek üretim başladı bile.”
Geri Dönüşümde Verimlilik ve Yenilikler
Gamma Meccanica'nın geri dönüşüm hatları için yeni nesil AFT kesici kompaktörleri
Gamma Meccanica S.p.A., plastik geri dönüşüm tesislerinin üretimindeki 45 yıllık tecrübesiyle uluslararası pazarın önde gelen isimlerinden biridir.
Plastik malzemelerin geri dönüşümü, ürünlerin yaşam döngüsünün yönetiminde ve çevreye duyarlılıkta önemli bir rol oynar. Çevresel etkileri azaltmak, Gamma Meccanica ve sektördeki diğer birçok şirketin temel hedeflerinden biridir. Plastik geri dönüşümü; yeni, yüksek kaliteli ürünler yaratmayı mümkün kılarak ham madde talebini düşürür, üretim süreçlerinde daha az enerji kullanılmasını sağlar ve çöp sahasına giden plastik miktarını azaltır.
Plastik sektöründe faaliyet gösterenler için atıklardan enerji üretimi genellikle istenmeyen bir çözümdür, çünkü bu yöntem ekonomik bir kaynağı "küle" dönüştürür. Buna karşın, plastik geri dönüşümü, hem tüketici sonrası atıkların ayrıştırılarak toplanması hem de geniş bir yelpazedeki plastik atıkların işlenmesine olanak tanıyan teknolojik gelişmeler sayesinde hızlı bir büyüme göstermektedir.
CubeBOX’ın genişleyen model gamı MAKTEK’te sergilendi
Tezmaksan, bu yılki fuar yolculuğuna MAKTEK Avrasya Fuarı ile devam etti. Teknolojik gelişmeler ile pazardaki değişen talepleri yakından gözlemleme imkânı sunan fuarda robotlu otomasyon sisteminin yeni modelleri olan CubeBOX Soul ve CubeBOX IO ile RoboCAM+ yazılımını sergileyen şirket, aynı zamanda sektördeki iş ortaklıklarını güçlendirerek ihracat için yeni fırsatlar da yarattı.
Uluslararası niteliğe sahip MAKTEK Avrasya Fuarı’nın talaşlı imalat, metal işleme ve otomasyon sektörlerindeki en güncel gelişmeleri takip etme adına bu yıl da önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Tezmaksan Grup CEO’su Hakan Aydoğdu, “İnovatif çözümlerimizi, teknolojik ürünlerimizi ve yenilikçi hizmetlerimizi paylaştığımız bir fuarı geride bıraktık. Fuarda ayrıca sektördeki yeni trendleri ve iş birliği fırsatlarını keşfetme imkânı da bulduk. Fuar boyunca birçok teknolojik çözümümüzü tanıttık. Bunlardan biri de, CubeBOX robot sistemlerimiz için özel olarak geliştirdiğimiz RoboCAM+ yazılımı. Bu yazılım, parçaları kolayca tanımlayabilmeyi ve DXF modelleri yükleyebilmeyi sağlıyor. Yazılım, parçaları otomatik olarak DXF modelinden tanımlayarak istenen sayıda makine ve sisteme uygun bir akış tasarlamaya olanak tanıyor. Tüm bu işlemler herkes tarafından çabuk öğrenilebilirken oldukça basit bir şekilde de kullanılabiliyor. Makine besleme sistemlerimiz, sahada büyük avantaj sağlıyor. Yeni geliştirdiğimiz CubeBOX Soul ünitemizi de fuarda sergiledik. Bu ünitede robotumuz makineyi besledikten sonra mobil robotumuz olan CubeBOX AMR’den yeni işlenecek parçaları talep ediyor. AMR, bu parçaları robota getirirken işlenmiş olanları da operatöre teslim ediyor. Bu sayede kesintisiz bir döngü içerisinde işlemler devam ediyor” dedi.
Fuarda geleneksel CubeBOX tasarımından farklı olarak altıgen döner tabla yapısına sahip CubeBOX Tower modelini de tanıttıklarını söyleyen Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Kat sayısı artırılabilen yapısıyla dikkat çeken bu modelimizde robot, çalışma esnasında döner tabla sayesinde ünitenin beslenmesine olanak tanıyor. Bu fonksiyon özellikle ağır paletlerle çalışmak için tasarlandı. Standımızda sergilediğimiz diğer bir yenilik ise DR 3 konumlu ünitemiz oldu. Bu ünite, bizzat kendi Ar-Ge birimimizin geliştirdiği RoboCAM+ yazılımıyla entegre çalışıyor. Üç konumlu yapısıyla, robot tezgahın arka tarafında çalışırken operatörün duraksamadan parça beslemesi yapabilmesine olanak tanıyor. CubeBOX IO ise bir adet AMR, kolaboratif robot ve palet taşıma haznesinden oluşuyor. Bu sistem, CNC tezgahlarına yüklemeye hazır paletleri alarak palet taşıma haznesine diziyor. Daha sonra, Wi-Fi üzerinden CNC tezgahından gelen çağrıya göre palet yükleme işlemini gerçekleştiriyor.”
Medikal sektöründe verimliliğin adresi FANUC ROBOSHOT
2022’de 500 milyar doları aşan küresel medikal sektörünün 2030’a kadar yaklaşık 800 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Pandemi sırasında ve sonrasında tıbbi ürünlere erişimin zorlaşması, üretimi kritik bir boyuta taşırken üst düzey tekrarlama kabiliyetine sahip hassas üretim imkânı sunan ve temiz oda şartlarına uygun çalışabilen FANUC ROBOSHOT tam elektrikli plastik enjeksiyon makinesi, medikal sektörünün üretim kapasitesi ve verimliliğini artırıyor.
Oldukça geniş bir ürün yelpazesi ve teknolojiyi içinde barındıran medikal sektörü, büyümesini sürdürürken ileri teknoloji olarak tanımlanan nanoteknoloji ve hücre mühendisliği ürünleri de gelişimine devam ediyor. Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine öncülük eden FANUC, otomasyon potansiyelinin yüksek etki ettiği medikal sektörüne de inovatif teknoloji gücüyle yüksek iş kabiliyeti sağlıyor. Dünyanın en düşük enerji tüketimini destekleyen %100 elektrikli plastik enjeksiyon modelleri ROBOSHOT modelleri sayesinde üretim maliyetlerini minimum seviyeye düşüren şirket, Avrupa’nın en büyük firmaları ile çözüm ortaklığını her geçen gün büyütmeyi sürdürüyor.