“Vida-Kovan Temizleyicileri”nin ekonomik ve çevresel yararları
Petrol fiyatlarının yükselen trendi, enerji ve hammadde fiyatlarına yansırken, öte yandan plastik sektörünün gün geçtikçe daha rekabetçi oluşu, yüksek verimli üretimin önemini bir kere daha göz önüne getiriyor. İçinde bulunduğumuz küresel rekabet ortamı, artık ezberi bozmamız gerektiğini, yeni üretim prosedürlerini ve teknolojilerini yakından takip etmemiz gerektiğini hatırlatıyor bize. Ayrıca, Avrupa standartlarında üretim yapmanın getirdiği bir gereklilik olan çevrecilik, ihracatta önemli bir unsur olarak görülüyor. Hem ekonomik, hem de çevreci olmak mümkün mü? Önce ezberlerimize bir göz atalım…
Ezberler…
Özellikle tüketici ürünlerine, renk ve dış görünümün önemi aşikârdır. Günümüzde birçok tesis, renk değişimini yaparken şu prosedürü uygulamakta; renklendirici masterbatch kesilir, natürel rezin beslenir, bir müddet fireli ürün üretimi yapılır, çıkan ürün natürel renge dönünce yeni renk renklendirici (masterbatch) beslenir. Bu işlemdeki yanlışları görebiliyor musunuz? Natürel ürün beslenirken kaybedilen zaman, işçilik, ve ham madde israfı. Üstelik bu yöntem renk değişiminde bir garanti değil. Çünkü renk değişiminden saatler sonra bile, üretimde, ara-ara eski rengin bıraktığı lekeler, fireli üretime neden olabiliyor. Fireli ürünler kırıcıya besleniyor. Bu da daha fazla işçilik ve enerji anlamına geliyor. Üstelik geri dönüştürülen bu çapaklar fiziksel özelliklerini kısmen kaybettiği için, ürünün kalitesini düşürebiliyor.
Çözüm…
Amerikan Nautrex kurumunun yaptığı araştırmalara göre, renk değişimi sırasında CPC (Commercial Purging Compound) ya da Vida-kovan temizleyicisi kullanmak fireli üretimi %90 oranında azaltırken, renk değişimi sırasında kullanılan rezini %94 oranında elemine ediyor. Üstelik, yapılan testlerde, CPC lerin renk değişikliği masrafı %74 azalttığı görülmüş. Bu oran, ham madde fiyatları yükseldikçe daha da artıyor.
Vida-kovan temizleyicilerin kullanımı şu şeklide gerçekleşiyor. Renk değişimi istendiğinde renklendirici kesiliyor, vida geri çekilerek kusturuluyor ve akabinde temizleyici ürün besleniyor. Temizleyici ürün kusturulduktan sonra, makine yeni üretime hazır hale geliyor. Asgari sayıda fireli üretim yapıldıktan sonra, yeni renk ile üretime devam edilebiliyor.
Ayrıca üretimde düzenli olarak vida-kovan temizleyicileri kullanmak, karbon noktaları (kara lekeleri) elemine ederken, vida’nın ömrünü de uzatabiliyor. Enjeksiyon makinesi uzun süreli kapatılmadan önce, bir defa temizleyici ile kusturulması öneriliyor.
Vida-kovan temizleyicileri, özellikle otomotiv sektöründe, Avrupalı ve Amerikan firmalar tarafından düzenli olarak kullanılmakta. Türkiye de ise yaptığımız anketlerde, büyük ölçekli üreticilerin büyük çoğunluğunun bu prosedürü uygulamasına rağmen, orta ve küçük üreticilerin halen ezberi bozmadığını gördük. Büyük üreticilerin renk değişimlerinde vida-kovan temizleyicilerinin kullanımlarında ihracata yönelik üretim yapmaları etkili olmuş. Yüksek kalite standartlarına uymak, dünya piyasalarında rekabetçi olmak ve çevre dostu olmanın yolu üretimde düzenli olarak vida-kovan temizleyicileri kullanmaktan geçiyor.
Ortalama temizleme zamanı (dakika). Purgex (temizleyici) kullanıldığında, natürel rezine göre %75 hızlı renk değişimi.
Ortalama defolu üretim. Purgex (temizleyici) kullanıldığında, renk değişimi arasındaki defolu üretim %90 azalır.
Renk değişiminde kullanılan ortalama madde miktarı. Purgex (temizleyici) ile %94 tasarruf sağlanır.
Ortalama temizleme maliyeti Purgex ile %76 azalır.
Ham madde fiyatları arttıkça, ortalama tasarruf da artmaktadır.
Marmara Polimer
Metin Kandiyoti