Plastik Atıklarınıza Uygun Doğru Geri Dönüşüm Makinesi Nasıl Seçilir?
Günümüzde plastik ürünler şekil, durum, kat sayısı, baskı miktarı ve formül bakımından farklılık göstermektedir. Bunları geri dönüştürmek zor olabilir. Malzemelerinize göre doğru besleme, gaz alma, filtreleme ve granül kesim sistemlerine sahip doğru plastik granül makinesi hattı seçildiğinde geri dönüşüm verimliliği artırılabilir. Bu nedenle, bir geri dönüşüm makinesi seçmenin ilk adımı plastik atıklarınızı belirlemek olmalıdır.
Doğru plastik granül makinesi seçiminde 6 adımda plastik atık analizi
Bir plastik granül makinesi (plastik geri dönüşüm makinesi) aradığınızda, aşağıdaki kilit noktalar plastik atıklarınızı analiz etmenize yardımcı olacaktır. Aşağıdaki altı soruyu yanıtlayıp POLYSTAR ile iletişime geçebilir ve uygun plastik geri dönüşüm makineleri hakkında öneri alabilirsiniz.
Vakum pompasının ambalajlamadaki rolü
Paketleme işlemi sırasında vakum veya koruyucu gaz kullanımı, gıda maddelerinin tüketiciler için cazip olan porsiyonlu ambalajlarda hijyenik olarak paketlenmesi için günümüzün en yaygın yöntemlerinden biridir. Vakum ve koruyucu gazın her ikisi de ambalaj içindeki oksijene bağımlı mikroorganizmaların aktivitesini azaltır. Bu şekilde vakumla paketlenen gıda maddeleri, koruyucu maddeler olmadan da daha uzun bir raf ömrüne sahip olur. Farklı vakum paketleme türleri vardır. Peynir söz konusu olduğunda, vakumlu ambalajın türü büyük ölçüde spesifik peynir türüne bağlıdır.
Peynir üretimi sırasında mikroorganizmalar genellikle önemli bir rol oynar. Ancak paketlenmiş peynirde amaç, peyniri bozabilecekleri için bu mikroplardan tamamen kaçınmaktır. Suyu az olan (yüzde 56'nın altında) sert peynirler küflenme eğilimindeyken, yumuşak peynirlerin bakterilerden etkilenme olasılığı daha yüksektir. Bazı peynir çeşitleri, peynirdeki yağlar oksijenle temas ettiğinde oksidasyon nedeniyle ekşir. Dolayısıyla, peyniri mikroorganizmalardan korumak için ambalaj kullanmanın tat, görünüm veya kaliteden ödün vermeden mümkün olan en uzun raf ömrünü elde etmek için faydalı olduğuna dair iyi kanıtlar vardır. Bu da peynirin ambalaj içinde normal ortam havasına maruz kalmamasını sağlamanın önemli olduğu anlamına gelmektedir.
ARaymond 'Akıllı Fabrika' tesisini iki IntElect eklentisiyle tamamladı
Otomotiv montaj ve bağlantı elemanları uzmanı ARaymond GmbH & Co KG, Sumitomo (SHI) Demag ile onlarca yıllık başarılı iş birliğini taçlandırarak 75 ton kapasiteli iki yeni tamamen elektrikli IntElect makinesini daha hizmete aldığı bilgisini paylaştı. ARaymond’da otomotiv sektörü Uluslararası Plastik Üretim Proje Yöneticisi Martin Knobloch, bu son yatırımla birlikte Weil am Rhein üretim tesisinde yalnızca Alman-Japon üretici tarafından tedarik edilen 30 enjeksiyon kalıplama makinesinin bulunduğunu belirtti.
IntElect makineleri, tesisteki mevcut 60-75 ton arasında değişen sıkıştırma kuvvetlerini içeren makine filosuna sorunsuzca entegre edildi. Knobloch, “Uzun vadeli iş ortağımız Sumitomo (SHI) Demag ile yapılan iş birliği sayesinde, IntElect makinelerine özel yeni özellikler ekleyebildik. Bu, işleme personelimiz için ergonomik çalışma alanlarını optimize etmemizi sağlarken, üretim planlama esnekliğini de artırdı. Yeni makineler ayrıca daha hızlı kurulum süreçlerini de destekliyor; bu da daha fazla özerkliğe ve son teknoloji inovasyona yardımcı oluyor” dedi.
Yüksek hassasiyet ve verimlilik standartlarını belirleme
Birçok özel bağlantı elemanı uygulaması otomotiv güvenlik parçaları olarak sınıflandırıldığından, IntElect serisinin güvenilirliği, dinamik, hassas ve paralel hareketleri sayesinde, önemli ölçüde daha yüksek üretim çıktısıyla birlikte optimum kaliteyi sunmaya yardımcı oluyor. Bunların hepsinin ARaymond'un kararını etkileyen kritik faktörler olduğunu belirten Knobloch, “Bu makinelerin hassasiyeti, en kısa başlatma aşamalarına izin veriyor ve en istikrarlı süreçleri sunuyor. Tüm bunlar zorlu ürün portföyümüz için olmazsa olmaz kriterlerdir. Makinenin bir diğer önemli avantajı ise enerji verimliliğidir. Çevreye duyarlı, sürdürülebilir ve modern bir Akıllı Fabrika tesisi olarak, karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltmak bizim için karar sürecinde büyük önem taşıdı” açıklamalarında bulundu.
FANUC ROBODRILL ile üretimde yüksek verim ve kazancın önü açılıyor
Fabrika otomasyonuna yenilikler kazandıran FANUC’un yüksek verimliliğe sahip dik işleme makinesi ROBODRILL, çok yönlülük, yüksek doğruluk ve sağlam yapısı sayesinde üretkenliği artırırken son teknolojiyi ileri taşımaya devam ediyor. Verimli yüksek hızlı CNC işleme için tam donanımlı bir sisteme sahip olan dik işleme makinesi üzerinde yarının teknolojisine uyum sağlayacak geliştirmeler yapan şirket, ROBODRILL α-D28LiB5ADV Plus Y500 ve α-D28MiB5ADV Plus modelleri ile otomotiv endüstrisini güncel teknolojiyle buluşturuyor.
Büyük fikstürleri yerleştirmek için 500 mm’lik genişletilmiş tabla derinliğine sahip
400 kg’a kadar yükleri taşıyabilen daha büyük tablaya sahip yeni α-D28LiB5ADV Plus Y500, 500 mm Y ekseni ile otomotiv gibi endüstrilerde, özellikle elektrikli araç (EV) segmentinde yaygın olan bir dizi büyük bileşeni kapsama alanına alıyor. Daha büyük fikstürleri yerleştirmek için 500 mm’lik genişletilmiş tabla derinliği ile de elektrikli araç akü muhafazaları ve invertör kasaları gibi parçalar için ideal çözümü sunuyor. Yeni model, Z ekseninde daha yüksek hızlı travers hızları (60 m/dak'ya kadar) ve hızlanma (2,2 G) sunarak delme ve kılavuz çekme işlemlerinde döngü sürelerinin kısalmasını destekliyor.
Geri Dönüşümde Verimlilik ve Yenilikler
Gamma Meccanica'nın geri dönüşüm hatları için yeni nesil AFT kesici kompaktörleri
Gamma Meccanica S.p.A., plastik geri dönüşüm tesislerinin üretimindeki 45 yıllık tecrübesiyle uluslararası pazarın önde gelen isimlerinden biridir.
Plastik malzemelerin geri dönüşümü, ürünlerin yaşam döngüsünün yönetiminde ve çevreye duyarlılıkta önemli bir rol oynar. Çevresel etkileri azaltmak, Gamma Meccanica ve sektördeki diğer birçok şirketin temel hedeflerinden biridir. Plastik geri dönüşümü; yeni, yüksek kaliteli ürünler yaratmayı mümkün kılarak ham madde talebini düşürür, üretim süreçlerinde daha az enerji kullanılmasını sağlar ve çöp sahasına giden plastik miktarını azaltır.
Plastik sektöründe faaliyet gösterenler için atıklardan enerji üretimi genellikle istenmeyen bir çözümdür, çünkü bu yöntem ekonomik bir kaynağı "küle" dönüştürür. Buna karşın, plastik geri dönüşümü, hem tüketici sonrası atıkların ayrıştırılarak toplanması hem de geniş bir yelpazedeki plastik atıkların işlenmesine olanak tanıyan teknolojik gelişmeler sayesinde hızlı bir büyüme göstermektedir.
CubeBOX’ın genişleyen model gamı MAKTEK’te sergilendi
Tezmaksan, bu yılki fuar yolculuğuna MAKTEK Avrasya Fuarı ile devam etti. Teknolojik gelişmeler ile pazardaki değişen talepleri yakından gözlemleme imkânı sunan fuarda robotlu otomasyon sisteminin yeni modelleri olan CubeBOX Soul ve CubeBOX IO ile RoboCAM+ yazılımını sergileyen şirket, aynı zamanda sektördeki iş ortaklıklarını güçlendirerek ihracat için yeni fırsatlar da yarattı.
Uluslararası niteliğe sahip MAKTEK Avrasya Fuarı’nın talaşlı imalat, metal işleme ve otomasyon sektörlerindeki en güncel gelişmeleri takip etme adına bu yıl da önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Tezmaksan Grup CEO’su Hakan Aydoğdu, “İnovatif çözümlerimizi, teknolojik ürünlerimizi ve yenilikçi hizmetlerimizi paylaştığımız bir fuarı geride bıraktık. Fuarda ayrıca sektördeki yeni trendleri ve iş birliği fırsatlarını keşfetme imkânı da bulduk. Fuar boyunca birçok teknolojik çözümümüzü tanıttık. Bunlardan biri de, CubeBOX robot sistemlerimiz için özel olarak geliştirdiğimiz RoboCAM+ yazılımı. Bu yazılım, parçaları kolayca tanımlayabilmeyi ve DXF modelleri yükleyebilmeyi sağlıyor. Yazılım, parçaları otomatik olarak DXF modelinden tanımlayarak istenen sayıda makine ve sisteme uygun bir akış tasarlamaya olanak tanıyor. Tüm bu işlemler herkes tarafından çabuk öğrenilebilirken oldukça basit bir şekilde de kullanılabiliyor. Makine besleme sistemlerimiz, sahada büyük avantaj sağlıyor. Yeni geliştirdiğimiz CubeBOX Soul ünitemizi de fuarda sergiledik. Bu ünitede robotumuz makineyi besledikten sonra mobil robotumuz olan CubeBOX AMR’den yeni işlenecek parçaları talep ediyor. AMR, bu parçaları robota getirirken işlenmiş olanları da operatöre teslim ediyor. Bu sayede kesintisiz bir döngü içerisinde işlemler devam ediyor” dedi.
Fuarda geleneksel CubeBOX tasarımından farklı olarak altıgen döner tabla yapısına sahip CubeBOX Tower modelini de tanıttıklarını söyleyen Aydoğdu, sözlerine şöyle devam etti: “Kat sayısı artırılabilen yapısıyla dikkat çeken bu modelimizde robot, çalışma esnasında döner tabla sayesinde ünitenin beslenmesine olanak tanıyor. Bu fonksiyon özellikle ağır paletlerle çalışmak için tasarlandı. Standımızda sergilediğimiz diğer bir yenilik ise DR 3 konumlu ünitemiz oldu. Bu ünite, bizzat kendi Ar-Ge birimimizin geliştirdiği RoboCAM+ yazılımıyla entegre çalışıyor. Üç konumlu yapısıyla, robot tezgahın arka tarafında çalışırken operatörün duraksamadan parça beslemesi yapabilmesine olanak tanıyor. CubeBOX IO ise bir adet AMR, kolaboratif robot ve palet taşıma haznesinden oluşuyor. Bu sistem, CNC tezgahlarına yüklemeye hazır paletleri alarak palet taşıma haznesine diziyor. Daha sonra, Wi-Fi üzerinden CNC tezgahından gelen çağrıya göre palet yükleme işlemini gerçekleştiriyor.”
Medikal sektöründe verimliliğin adresi FANUC ROBOSHOT
2022’de 500 milyar doları aşan küresel medikal sektörünün 2030’a kadar yaklaşık 800 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Pandemi sırasında ve sonrasında tıbbi ürünlere erişimin zorlaşması, üretimi kritik bir boyuta taşırken üst düzey tekrarlama kabiliyetine sahip hassas üretim imkânı sunan ve temiz oda şartlarına uygun çalışabilen FANUC ROBOSHOT tam elektrikli plastik enjeksiyon makinesi, medikal sektörünün üretim kapasitesi ve verimliliğini artırıyor.
Oldukça geniş bir ürün yelpazesi ve teknolojiyi içinde barındıran medikal sektörü, büyümesini sürdürürken ileri teknoloji olarak tanımlanan nanoteknoloji ve hücre mühendisliği ürünleri de gelişimine devam ediyor. Otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine öncülük eden FANUC, otomasyon potansiyelinin yüksek etki ettiği medikal sektörüne de inovatif teknoloji gücüyle yüksek iş kabiliyeti sağlıyor. Dünyanın en düşük enerji tüketimini destekleyen %100 elektrikli plastik enjeksiyon modelleri ROBOSHOT modelleri sayesinde üretim maliyetlerini minimum seviyeye düşüren şirket, Avrupa’nın en büyük firmaları ile çözüm ortaklığını her geçen gün büyütmeyi sürdürüyor.
ARBURG ve AIMPLAS malzeme araştırma alanında iş birliği yapıyor
İspanya, Valensiya'daki ünlü Plastik Teknoloji Enstitüsü AIMPLAS ve Arburg, Temmuz 2024'ten bu yana endüstriyel katkılı üretim için malzeme araştırmaları alanında iş birliği yapıyor. Sağlanan Freeformer 200-3X, AIMPLAS'ta katkılı üretim için yeni malzemeleri nitelendirmek amacıyla testler gerçekleştirmek için kullanılıyor. Araştırma ekibi, Eylül ayında Arburg uzmanları tarafından eğitildi. Ortak hedef, tıp gibi zorlu endüstrilerin gereksinimlerini karşılayan yeni uygulamalar geliştirmek.
Freeformer, tıbbi teknoloji için malzemeleri katkılı olarak işliyor
AIMPLAS’a kurulan Freeformer 200-3X cihazı, tıbbi olarak onaylanmış orijinal malzemeler (FDA) dahil olmak üzere ticari olarak temin edilebilen çok çeşitli plastik granülleri işleyebilme kapasitesine sahip. Test edilen malzemeler arasında modifiye edilmiş orijinal malzemeler, tıbbi polilaktitler, biyopolimerler ve bu malzemelerin kombinasyonları yer alıyor. Plastik uzmanları, çekme mukavemeti, kopma uzama, sıkıştırma ayarı, çözünürlük ve su direnci gibi özellikler açısından malzemeleri optimize etmek için çalışıyorlar. Daha sonra bumalzemeler, örneğin ortezler, emilebilir implantlar ve kemik kırıklarının tedavisi gibi uygulamalar için katkılı olarak 3D baskılı bileşenler üretmek için kullanılacaklar.
Optimize edilmiş malzeme işleme için açık 3D baskı sistemi
Freeformer ve APF prosesinin en önemli avantajlarından birinin, bileşen özelliklerini hedeflenen bir şekilde değiştirmek için süreç parametrelerinin esnek bir şekilde değiştirilebilmesi olduğu ifade ediliyor. Freeformer için oluşturulan program, küçük serilerin tekrarlanabilir bir şekilde katkılı olarak üretilmesine olanak tanıyor ve gerekirse süreci ayrı ayrı daha da optimize etme seçeneği korunuyor.
Arburg ve AIMPLAS arasındaki iş birliği, Freeformer 200-3X'in ilk olarak bir yıllık bir süre için kiralanmasını kapsıyor. Bu sayede Valencia'daki teknoloji merkezindeki araştırmacılar, test ve deneylerini daha da geliştirme fırsatı bulacaklar. İş birliği, tıbbi teknoloji ve kişiselleştirilmiş bileşenler üzerine odaklanıyor. Arburg'un APF (Arburg Plastic Freeforming) uzmanları, bu görev için Eylül 2024'te AIMPLAS ekibine özel eğitim verdiler. Bu ortaklığın, araştırmaların derinleştirilmesine ve yenilikçi çözümler geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflediği belirtiliyor.
WITTMANN, Plast Eurasia Fuarı'nda
Şirket, enerji tasarruflu ve sürdürülebilir teknolojileri Plast Eurasia'ya getiriyor
WITTMANN Group, 4-7 Aralık 2024 tarihleri arasında İstanbul Plast Eurasia 2024 fuarında, 8. salon 823 numaralı stantta son teknoloji enjeksiyon kalıplama makinelerini, yüksek teknolojili otomasyon ekipmanlarını ve yardımcı ekipmanlarını ziyaretçilerin ilgisine sunacak.
WITTMANN Group, yerel iştiraki WITTMANN BATTENFELD Plastik Makineleri Ltd. Şti ile birlikte uzun yıllardır bu fuarda yerini alıyor. Şirket, Plast Eurasia 2024'te 270 m² stant alanında, SmartPower serisi iki ayrı enjeksiyon kalıplama makinesini sergileyecek. Makinelerden biri çift renkte çalışmaya uygun multi-komponent model olup, enjeksiyon ünitelerinden bir tanesi tamamen servo elektrik özellikli olacak. Ana enjeksiyon grubu 350H yatay ocak servo elektrikli SmartPower B8X 120/350H/130S Combimould makinesinde, Alman FKT Formenbau und Kunststofftechnik tarafından tedarik edilen bir kalıp kullanılarak PC ve TPE'den yapılmış bir şişe açacağı üretilecek.
Bakcycle, esnek ambalajları TOMRA teknolojileriyle geri dönüştürüyor
Türkiye’de ambalaj sektörünün öncülerinden Bakioğlu Holding’in kuruluşu olan Bakcycle, esnek ambalaj atıklarının geri kazanılmasıyla çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağlıyor.
2023 yılı sonunda aktif olarak faaliyete başlayan Bakcycle Geri Dönüşüm, Türkiye’de ilk defa tüketim sonrası ambalaj atıklarından yüksek saflık ve kalitede, orijinal ham madde muadili geri dönüştürülmüş LDPE (düşük yoğunluklu polietilen) granül üretmeyi başarıyor. Geri dönüştürülen granüllerin yine esnek ambalaj üretiminde kullanılmasıyla döngünün kapatılmasına katkı sağlanıyor. Ambalaj geri dönüşümündeki önemli bir açığı kapatmayı hedefleyen Bakcycle’ın en son teknolojilerle donatılmış tesisinde, TOMRA sensör tabanlı ayıklama makineleri de karışık esnek ambalaj atıklarının yüksek doğruluk ve saflık oranları ile ayıklanmasını sağlıyor.
Bakcycle Geri Dönüşüm Genel Müdürü Övünç Dirik, esnek ambalaj sektöründe geri dönüşüm oranlarının artırılmasının önemine dikkat çekerek, bu alandaki sürdürülebilirlik hedeflerine vurgu yapıyor; “Esnek ambalaj alanı, modern tüketim alışkanlıklarının önemli bir parçası olarak hızla büyüyor. Hızla gelişen perakende ve FMCG sektörleri, online alışverişin yaygınlaşması, her türlü üründe streç ve shrink film kullanılması, esnek ambalaj çözümlerine olan talebi her geçen gün daha da artırıyor. Türkiye, esnek ambalaj üretiminde önemli bir pazar. Öte yandan geri dönüşüm sürecindeki zorluklar nedeniyle esnek ambalajların geri kazanım oranları, diğer ambalaj ve plastik (özellikle PET veya HDPE) türlerine kıyasla maalesef daha düşük kalıyor. Türkiye ve Avrupa'daki bu açığı kapatmayı hedefleyen yatırım kararımız doğrultusunda yaptığımız fizibilite çalışmalarımız sırasında TOMRA’nın sunduğu teknolojiler ile ideal çözümlere ulaşabileceğimizi gördük.”