Friday, Nov 22nd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Ürünler Ambalajlama teknolojilerinde artan fiyatlarla mücadele ve etkili ambalajlar

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ambalajlama teknolojilerinde artan fiyatlarla mücadele ve etkili ambalajlar

Gerek gıda gerekse de kozmetik ve ilaç sanayilerinde tüketiciye malın taze etkin üretildiği yapıda hijyen ve kullanımı kolay halde temini kanun olarak da bakanlık genelgelerinde üretildiği evsafta iletilmesi üretici sorumluluğundadır denir.

Bu noktadan hareket eden üreticiler üretimlerini satış ambalajlarında muhtelif miktarlarda ambalajlar iken aynı zamanda ticari avantajları ve kullanım dozlarını da hesaba katarak bu hacimleri, miktarları tespit ederler. Sonuçta ortaya çıkan paket kullanım süresi sonuna kadar yukarıda zikredilen şartlarda kullanılacak ambalajlar olmalıdır, ilaç ve eczacılık ürünlerinde aynı zamanda Hijyen endişeleri ve kontaminasyon riskleri, bu ambalajlara yeni bir şekil verilmesi gereğini ortaya çıkarmakta iken diğer yandan satış fiyatı cazibesi yaratmak da bu planlamalara ambalajın tek kullanımlık dozlar halinde üretimini cesaretlendirmektedir. Bu konuda ana etkenler aşağıda sıralanmıştır.

A. Uygun doz kullanımının temini, aşırı kullanım engellemesi,gereken miktarın taşınabilmesi  imkanı

B. Ambalaj içeriğinin etkinliğini kullanım kadar muhafaza etmek imkanı

C. Hijyen temini ve kullanım pratikliği temini

D. Satış cazibesi yaratmak: Bir kerede ödenecek miktarı küçülterek satış cazibesi yaratmak. 

Tek kullanımlık ambalajlar sektörel olarak incelendiğinde.

İlaç eczacılık ana sektöründe beşeri ilaçlarda zaten göz damlaları burun damlalarında oldugu gibi küçük ve tek kullanımlı ambalajlara yavaş da olsa yerine almasına eş zamanlı  olarak dermatolojik ilaçlarda  kontaminasyon riski üreticileri tek doz kullanıma doğru yönlendirmektedir, görünen diğer faktörde gereksiz miktarda alınacak büyük hacımı ambalajlarda ilaç aktifliğinin oksidasyon ile yitirilmesi olayıdır.görünen sektörde bilinçli üreticiler aşırı doz kullanımını da kontrol almak adına tek kullanımlı çoklu paketlere yönelmektedirler.bu sektörde özellikle ultrason cihazları detektörü altına sürülen kaydırıcılar,cinsel sağlık ,medikal sağlık, doğumda kullanılan jeller gibi özel ürünlerde tek kullanımlık Monodoz ambalajlara yönelmiştir.

Veteriner ilaçlar sektöründe ise kullanımı yapanların eğitim seviyesi ve dozu ayarlayamama riski üreticiyi bu nedenle, monodoz ambalajlara yöneltirken geri dönüş risklerini de azaltmaktadırlar. Sektörde monodoz kullanım PET parazitleri ile mücadelede de yerini almış olup evlerde büyük hacimli ambalajların yaratacağı emniyetli yerlerde saklamak başlıca problem olmaktan artık çıkmıştır. Ayrıca doz aşımı riskinin de yarattığı sıkıntılardan hem evcil hayvanı kurtarmak hem de kullanımı halinde tazece kullanmak önemli bir husus olmaya devam etmektedir. 

Herbal ilaçlar solüsyonlar, ekstraktlar ambalajında oksidasyondan korunma nedeni öne çıkarken, ambalajın doz kullanımının temini, monodoz ambalaj ile kullanımın alıcıya istediği kadarının alımı önemli tercih nedenleri olmaktadır. Ayrıca bu sektörde kullanım saatlerine bağlı olan kullanıcının yanında bulundurma isteği kocaman şişelerin ambalajlarının yanında taşıma zorluğu ile karşılaştırılmayacak faydalar temin etmektedir.

Zirai ilaçlar. Sektörde pazarın hakimi olan evrensel markalar pazarlama faaliyeti yürüttükleri bir çok ülkede özellikle ilaç kullanımı yapacak ziraatçiler de tespit ettikleri eğitim profilindeki düşüklük nedeni ve yanında düşük gelir sebebi ile ambalajlarını bir kerede alınabilir bir miktar olacak ilaçlama makine hacimlerine katılacak miktarlarda ambalajlamaya başlamışlardır, bu yolla çiftçi gereksiz miktarda ilacı alıp doz dışındaki kısmı kullanmadan bekletmek veya aşırı dozlar koyma riskinden çevreyi ve bitkiyi kurtarmakla kalmayıp, parasını kullanacağı miktarda ürüne vermektedirler. Zirai mücadele ilaçlarında bulunan yüksek dozlu zehirler el ile temas olmamasını öngören haşarat zehirleri, kullanım sonu atılarak dökülme kırılma sebebiyle bulaşma risklerini ortadan kaldırırken gerçek dozu kullanmakla etkili mücadele imkânı da temin etmektedir.

Kozmetik sektöründe Monodoz ambalajlar ilaç eczacılık sektörüne benzeyen nedenlerle tercih edilmekle birlikte, bu sektörde kullanıcı, yanında taşınabilme pratikliği, fiyat ve Hijyen öncelikle sıralanabilen nedenler olmaktadır. Kozmetik sektörünün ayrılmaz parçası olan kişisel bakım ürünleri hızla tek kullanımlık ambalajlarda yer almaktadır, ayrıca bu sektörde boyalar hammaddeleri ve katkıları Monodoz ambalajlarda sunulmaktadır. Günümüzde uçaklarda yolcu yanında taşınabilir likit miktarlarındaki sınırlamalar sektörde pozitif bir etki olmuştur. Kozmetik sektöründe diğer kullanım sahası parfüm dozları ve renk katkıları doz halde hazır olarak bu ambalajla sunulmaya başlamıştır. 

Evsel kullanım ambalajları… Hepimizin evinde kapı menteşesi gıcırtısı, kilit dilleri takılması, el aletlerinde yağlanma ihtiyacı kaçınılmaz olmuştur. İşte monodoz bir yağ tüpü bu anlar için önemli bir destek olmaktadır. Benzeri kullanımlar için çift bileşenli kimyasal dübeller ve yapışkanların yanı sıra plastik alçılar, tamir dolum karışımları el altında gerektiği kadar bulundurmak sonuçta kullanım süresi dolduğu sebebiyle atılsa da ekonomiye zararı en az seviyede olmaktadır.

Gıda sektöründe MONODOZ ambalaj hijyenin de ve uygulamalarda görülen ana problem Avrupa birliği tarafından da tespit edilmiş ve hızla gıda esansları, aromatik katkılar, gıda renkleri arasında kullanılırken, gıda konularını düzenleyen direktiflerle öncelikle restoran masalarında kullanılacak ambalajlarda tek kullanımlık ambalajlara yönelinmiştir. Zeytin yağı, sirke, limon ve soslar ile bir çok fast food zincirinde kullanılan soya sosu, nar ekşisi sosu, acı soslar ve içecek aromatik solüsyonları ve meyve özleri bu ambalajlarda hızla artan miktarda kullanılmaktadır. Gıda sektörü aromaları ve katkılarında da doz ayarlama nedeni monodoz ambalajlarla aşılmıştır, reçetelerin sağlıklı dozlarda karışımla yapılması lettez stabilitesi için önemlidir, bu konuda tek doz kullanımı yardımcı olmaktadır. Yağ, bal ve benzeri kahvaltılıkların yanında peynir de bu ambalajların kalıp olarak kullanımı sonucu 2-12 yaş arasında pazara cazip bir paket sunmaktadır. 

Üretim hızı yüksek olan bu çalışma doğal olarak propfesyonel ve yüksek hızlı makineler gereğini ortaya çıkarmaktadır, makine firmaları bu konuda Dünyaca üne sahip kuruluşlar olup başta SARONG- İtalya ve TM İtalya bu sektörde uzun yıllardır değişmez öndeliklerini UNIFILL gibi firmalarla da paylaşmaktadırlar.

Ferm Ambalaj                    

Ferit Kalafatoğlu