Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home News Teknoloji

Tek adımda filtreleme ve bileşik oluşturma

Coperion, tüketici sonrası içeriğin (PCR) ve yoğun kirli diğer polimerlerin geri dönüşümü için "filtreleme" ve "bileşik oluşturma" işlemlerini tek bir üretim adımında mümkün kılan yenilikçi filtrasyon bileşeni ZKS FilCo'yu geliştirdiğini duyurdu.

Şirket tarafından verilen bilgiye göre; PCR ve polimer, geleneksel geri dönüşüm tesislerinde ilk olarak tek vidalı ya da çift vidalı bir ekstruder kullanılarak eritilir, ardından filtrelenir ve granüle edilir. Daha sonra, filtrelenen granül ikinci bir tesiste çift helezonlu ekstrudere gönderilir, burada tekrar eritilir ve katkı maddeleri, takviye ve dolum maddeleri yardımıyla birleştirilir ve tekrar granül elde edilir. Bu üretim yönteminde eritme enerjisinin iki kez uygulanması gerekir. Geri dönüştürülen içerik, yüksek enerji tüketiminin yanı sıra yüksek termal strese maruz kalır ve bu da bozulmanın artmasına, polimer zincirinin kısalmasına ve böylece ürün kalitesinin düşmesine neden olur.

Yeni ZSK FilCo ise, geri dönüştürülen içeriğin tek bir üretim adımında eritilmesini, filtrelenmesini, bileşik oluşturulmasını ve granüle edilmesini sağlayabiliyor. Kullanılmış plastik, öğütülmüş ürün, elyaf yumakları, folyo pulları ya da aglomer formunda bir ZSK çift helezonlu ekstrudere gönderiliyor ve burada tüm bileşenleriyle (tüm polimerler, PE, PP, PA, PS, PC/ABS vb.) eritiliyor, homojenleştiriliyor ve gazı gideriliyor. Daha sonra eriyik, ZSK ekstruderinden boşaltılıyor, tüm kirleticiler bir filtre üzerinden uzaklaştırılıyor ve çift helezonlu ekstrudere geri gönderiliyor. Burada cam, ahşap ve karbon fiberler gibi takviye malzemeleri veya talk, CaCO3 ya da öğütülmüş PEX gibi dolgu maddeleri erimiş malzemeye ekleniyor ve yeniden bileşikler pelet haline getiriliyor. 

Bu zamana kadar geri dönüşüm işlemi için kullanılan iki kademeli üretim tesislerine kıyasla, yeni teknoloji çok daha az alan gereksinimine ihtiyaç duyuyor. Ayrıca şirket, ekstrüzyon prosesi için enerji tüketimi ve emisyonların %50’den fazla oranda azaldığını, bunun yanı sıra yeniden bileşiklerde çok daha yüksek bir kalite elde edilmesinin mümkün olduğunu iddia ediyor. Geri dönüşüm prosesi için zaman ihtiyacı ciddi oranda düşüyor ve birleştirilen maddeler, gravimetrik Coperion K-Tron dozajlayıcılar kullanılarak nokta hassasiyetiyle birleştirilebiliyor.

Şirketlerinin bu son geliştirmesinden dolayı gururlu olduklarını dile getiren Coperion Proses Teknolojisi Geri Dönüşüm Takım Lideri Marina Matta, "ZSK FilCo, plastiklerin geri dönüşümünü optimize etmeye ve prosesin sürdürülebilirliğini daha da artırmaya yönelik kararlı çabalarımızın bir başka sonucudur. ZSK FilCo'nun son derece iyi enerji dengesi ve yüksek nihai ürün kalitesi, PCR ya da kontamine polimerlerin geri dönüşümünü birçok şirket için tekrar daha cazip hale getirecek olan önemli argümanlardır" açıklamalarında bulunuyor.

COPERION

Üretimdeki başarının şifresi kalıp sıcaklığı kontrolünden geçiyor

Yüksek mukavemet ve görsellik gerektiren mühendislik plastikleri (PET, PC, PA GRUBU, ABS) üretiminde kalıp sıcaklığının hassasiyeti ve kontrolü çok önemlidir.

Uygun sıcaklıkta olmayan kalıplarda yapılan üretimlerde yüzey ve şekil bozukluğu, ürünlerde düşük mukavemet değerleri, eksik ürün, ölçü farklılıkları söz konusu olur. Uygun sıcaklıkta olmayan kalıplama yüzeyinden dolayı enjeksiyon basıncında gereksiz yükselmeler görülür.

Favori Grup’un soğutma ve ısı kontrol çözümleri, ürün kalitesini iyileştirerek daha az fire, daha düşük üretim maliyeti, daha az ürün iadesi ve daha fazla üretim yapılmasına doğrudan katkı sağlıyor. Aynı zamanda çevrim süresini kısaltarak ürün başına düşen enerji maliyetini azaltarak rekabet gücünü artırıyor.

Enjeksiyon prosesinde kritik öneme sahip kalıp şartlandırıcılar

Favori Grup’un distribütörlüğünü üstlendiği Rhong markası, plastik sektörünün ihtiyaç duyabileceği tüm yardımcı ekipmanları üreten güçlü bir tedarikçi. Şirket, aynı zamanda BOLE firmasının da ana tedarikçisi konumunda bulunuyor. Kalıplar için gerekli ısı kontrolünde sulu ve yağlı tip olarak ikiye ayrılan kalıp şartlandırıcıları fiyat-performans konusunda hayli öne çıktığı için de üreticiler tarafından sıklıkla tercih sebebi oluyor. Isıtma kapasitesine göre de 6-9-12kW ısıtma güçleri ve 30-45-75 litrelik hazne kapasiteleri bulunuyor. Sulu tip modelleri 15°C ila 120°C sıcaklık verirken, yağlı tip modelleri 25°C ila 200°C arasında kalıp ısısını sabit tutabiliyor.

Rhong kalıp şartlandırıcılarının ayırt edici özellikleri şu şekilde sıralanıyor; 

•Ürünlerin yüzey kararlılığını artırır, şeffaflık dağılımı sağlar

•Polikarbonat gibi mühendislik ürünleri için olmazsa olmazdır

•Ürün üzerindeki yürüme izlerinin oluşumunu engeller

•Üretim sonrası ürünlerde boyama ve kaplama hatalarını engeller 

•Pürüzsüz, stabil düzgün bir yüzey sağlar

•Mühendislik ürünleri için olmazsa olmaz ölçüsel sabitliği sağlar

•Ürün üzerindeki çöküntülerin önüne geçer

•Pervane fan gibi ürünlerin eksenel kaçıklığını engeller

•Doğru ısı doğru cihaz seçimi ile firmaların red sayısı azalmış olur, kalite kontrolün işi kolaylaşır

•Kozmetik sorunların önüne geçer

•Ürünlerin mukavemeti artar, kırılganlık yok olur

•Normal üretim sonrasında yere atıldığında bile kırılabilen Poliamid ürünlerin Rhong kalıp şartlandırıcısı kullanılarak üretilmesi sonrasında çok daha yüksek şiddette darbelere mukavim olduğu test edilmiştir. 

Rhong Sulu Kalıp Şartlandırıcılar tüm plastik endüstrisine hitap ederken, Yağlı Kalıp Şartlandırıcıları özel nitelikli mühendislik polimerleri kullanan firmalar tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Büyük kalıplarda veya erkek tarafın ayrı, dişi tarafın ayrı sıcaklıklarda tutulması gereken üretim proseslerinde 6+6, 9+9, 12+12 gibi çiftli bölgeli kompakt modellerin seçimi, bir yandan alan ihtiyacını azaltırken, diğer yandan yüksek performansı ile üretime katkı sağlıyor.

Soğutma grubunda temsilcilikten, müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak ülkemizde üretilen FG Chiller markasına…

Kurulduğu günden bu yana müşterilerine Chiller konusunda da destek sağlayan Favori Grup, 2021 yılına kadar farklı bir firmanın temsilciliğini yaparken, artık kendi bünyesinde üretim gerçekleştiriyor. Şirket kendi markasını oluşturma fikriyle OEM olarak sektörün ihtiyaçları doğrultusunda geliştirdiği “FG Chiller” markası ile soğutma grubunda da müşterilerine hizmet veriyor.

Şirket, 380.000 kcal’a kadar su soğutma üniteleriyle sektöre hizmet verirken ayrıca 540.000 kcal’a kadar da kuru hava soğutucuları da yine üreticilerin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor.

EN ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi güvencesi ile üretilen ürünler, dış ortamda kullanılabilecek şekilde dizayn ediliyor. Üretilen cihazların tüm boru ve kablo bağlantıları önce FG Chiller ekibi tarafından test edilip, yerine yerleştirmeye hazır halde müşterilerine sunuluyor. Cihazların üzerinde bulunan mikro işlemcili kontrol sistemi hava sıcaklıklarını dijital olarak gösterebiliyor ve bu sayede kapasite kontrolünün kolaylıkla yapılabilmesini sağlıyor. Ürün donanımında bakır borulu kanat kullanılan cihazlar, yüksek ortam sıcaklığında çalışmaya uygun performans sergiliyor. Bununla birlikte yüksek verimli hava soğutmalı kondenserler Favori Grup tarafından ülkemizde üretiliyor. Cihazlara istenildiği takdirde uzaktan izleme modülü de ekleyebildiklerini belirten şirket yetkilileri, bu sayede cihazdaki alarmları, bakım zamanlarını merkezden takip edebildiklerini ve cihaz ömrünü rakiplerine oranla daha da uzattıklarını söylüyorlar. Şirket yetkilileri önemli bileşenleri de Avrupa menşeli markalardan tedarik ettiklerini, bu sayede de üst kalitede bir cihazla sektörde yer almanın gururunu yaşadıklarını ayrıca belirtiyorlar.

FAVORİ GRUP

Enerji tüketimi yüzde 30’dan fazla azaltıldı

Yeni geliştirilen ambalaj, yemeye hazır yemeklerin iştah açıcı bir şekilde tabakta  sunulmasını çok kolaylaştırıyor.Servo elektrikli EcoPower Xpress ile Heinrich Axmann'da son derece sofistike ince duvarlı ambalaj kapları üretiliyor

İnce duvar teknolojisindeki yeni bir paketleme konsepti Almanya Köln’de bulunan Heinrich Axmann GmbH & Co. KG için enjeksiyon kalıplamada enerji devrimini beraberinde getirdi. Bu proje için şirket ilk kez tamamen elektrikli bir enjeksiyon kalıplama makinesine yatırım gerçekleştirdi. Hibrit makine modelleriyle karşılaştırıldığında enerji tüketimindeki azalma yüzde 30'dan daha yüksek oldu. Enjeksiyon kalıplama ortağı WITTMANN, EcoPower Xpress makinesini Sonic yüksek hızlı robot ile donatılmış, tam entegre ve her şey dahil bir çözüm olarak sundu.

Hemen hemen herkes şunu deneyimlemiştir ki: hazır yemek kullanımında paketi açarken yemek lezzetli görünür. Et ve garnitürler çekici bir şekilde düzenlenmiştir. Ama şimdi işin zor kısmı geliyor: yiyeceği bir tabağa aktarmak. Birçok tüketici bir kaşık kullanır, hatta diğerleri içindekileri çıkarmak için kâseyi ters çevirir, bu da kesinlikle yemeğin görünüşünü ve dolayısıyla tüketicinin de iştahını bozar.  

Heinrich Axmann GmbH & Co. KG'nin CEO'su Heiner Axmann bu ikilemi çözmek için parlak bir fikir ortaya koydu. Paketin alt kısmındaki yırtma-açma mekanizması yardımıyla açılabilen plastik bir kâse tasarladı. Bu sayede kap açıldıktan sonra paketin kenarı yukarı doğru katlanarak yeme-ğin tabağa düzgün bir şekilde kaydırılması ve tıpkı taze hazırlanıp ambalaj kabına dolduruldu-ğunda olduğu gibi yemeğin iştah açıcı görünmeye devam etmesi sağlandı. Heiner Axmann, "Müşterilerimiz, kendi mutfakları olmadan faaliyet gösteren hastaneler, huzurevleri veya ço-cuk bakım merkezleri gibi kurumlara hizmeti, daha kaliteli bir şekilde taşımayı düşünmüştü" diyor. "Herkes yemeklerinin tadını çıkarabilmeli. Dahası, yeni konsept mümkün olan en yüksek hijyen standartlarını sunmaktadır. Yemekleri dağıtan hemşirenin kendisi asla yemekle temas etmemelidir."

Plastik enjeksiyonda geri dönüşüm granül mü yoksa enjeksiyon çapak mı kullanmalı?

Plastik enjeksiyon kalıplamada geri dönüşüm plastik granüllerin kullanılması, işletmelere ve çevreye çeşitli faydalar sağlar. Bunlar plastik atıkları azaltmak, kaynakları verimli kullanmak, malzeme maliyetlerinden tasarruf etmek, sürdürülebilirliği artırmak ve çevresel sorumluluğa katkı sağlamak olarak sıralanabilir.

Plastik enjeksiyon kalıplama üretiminde ortaya çıkan plastik atıkların geri dönüştürülmesi, enjeksiyon kalıplama üretimi için geri dönüşüm plastik üretmenin en hızlı ve en az zahmetli yollarından biridir. Öte yandan, geri dönüşüm plastiklerin enjeksiyon makinesinde granül formunda kullanılması birçok plastik enjeksiyoncu tarafından çapak formunda kullanmaya göre daha avantajlı bulunmakta.

Neden enjeksiyon kalıplama üretim atıklarını geri dönüştürmelisiniz?

Çevresel faydalar açısından; enjeksiyon kalıplama atıklarının geri dönüşümü ve üretimde tekrar kullanılması, doğaya atılan plastik atık miktarını azaltır. Bu geri dönüşüm plastiklerin kullanımı, petrol ve doğal gaz bazlı plastik polimerlere olan talebi azaltmaya yardımcı olur. Böylece yenilenemeyen kaynakların korunması, sera gazı emisyonu ve karbon ayak izinin azaltılması nedeniyle iklim değişikliğine karşı mücadeleye katkı sağlanmış olur.

İşletmeler için faydalar açısından; enjeksiyon plastik ürünlerin, fabrika firelerinin ve defolu enjeksiyon ürünlerin geri dönüşümü, maliyet tasarrufu ve gelişmiş sürdürülebilirlik için son derece etkili yöntemlerden biridir. Çoğu durumda, geri dönüşüm plastikler doğrudan aynı formül ve orana sahip üretim hattına geri dönebilir. Bu, üreticilerin işlenmemiş plastikleri, masterbatchleri, katkı maddelerini vb. edinme ve bunları karıştırma süresini ve maliyetini azaltmalarına yardımcı olur. Bu geri dönüşüm granüller çoğu durumda ham madde plastiklerden daha ucuza mal olur.

Özellikle enjeksiyon kalıplama üretiminde geri dönüşüm plastik, granül ham madde kadar dayanıklıdır. Bu da onu sadece enjeksiyon kalıplamada değil, aynı zamanda plastik şişirme makinesi ve ekstrüzyon makinelerinde üretilen çok çeşitli uygulamalar için uygun bir seçim haline getirir. Böylece üreticiler üretim atıklarından elde ettikleri geri dönüşüm plastik granülleri kendileri kullanmak için ya da satışını yapmak için çok yönlü seçeneklere sahip olurlar.

Geri dönüşüm granüller, enjeksiyon kalıplama için plastik çapaktan daha mı iyi?

Enjeksiyon kalıplama üretiminde yeniden kullanılan geri dönüşüm plastiklerin en yaygın iki formu, plastik granül ve plastik çapak olarak adlandırılır. Plastik çapak, enjeksiyon, şişirme ya da ekstrüzyon makinelerinden elde edilmiş genellikle sert plastik ürün ve firelerin kırılmasıyla elde edilirken; plastik granüller, plastik geri dönüşüm makineleri tarafından bu malzemelerin ve yumuşak film gibi malzemelerin eritilip yeniden şekillendirilmesi yoluyla üretilir. Plastik çapaklar çeşitli şekil ve boyutlarda olur ve tek tip bir boyut ve şekil elde etmek neredeyse imkansızdır. Buna karşılık, istikrarlı bir makine tarafından üretilen plastik granüller tek tip boyut ve şekildedir. Bu, plastik granülleri enjeksiyon kalıplama üretimi için plastik çapaklardan daha üstün kılar.

Geri dönüşüm granüller, plastik çapaktan daha iyi erime ve karışma sağlar

Enjeksiyon kalıplama için geri dönüşüm plastik granülleri plastik çapaklardan üstün kılan ana nokta, granüllerin şekilleri ve boyutlarıdır. Granül boyutları ve şekilleri birbirine ne kadar yakın olursa; enjeksiyonda kalıplamada çapak kullanımından kaynaklanan birçok sorunun önüne geçilir. Örneğin geri dönüşüm granüller diğer granüllerle, masterbatchlerle ve katkı maddeleriyle daha homojen karışır ve daha homojen erir.

Geri dönüşüm granüllerin enjeksiyon kalıplamada çapaklardan daha iyi olmasının temel nedenleri:

•Daha iyi karışma: Geri dönüşüm granüllerin eş boyut ve şekilleri daha iyi karışmalarına yardımcı olur.

•Daha iyi erime: Isı, granüllerin her tarafına eşit dağılır ve homojen olarak eritir.

•Homojen malzeme akışı: Düzensiz erimenin neden olduğu malzemenin lokal olarak yanmasını veya sararmasını önler.

•Homojenize ürün: Nihai ürün kalitesini garanti eder ve kusur oranını azaltır.

•Vida ve kovan ömrünü uzatır: Geri dönüşüm plastik granüller, çapaklara göre çok daha az aşınma ve yıpranma sorunlarına neden olur.

Enjeksiyon kalıplama üretim atıkları için plastik geri dönüşüm makinesi önerisi

Evrensel plastik geri dönüşüm makinesi Repro-Direct enjeksiyon kalıplama üreticilerinin plastik çapak ürünlerini eş boyutlu ve şekilli geri dönüşüm granüllere dönüştürmeleri için en uygun seçim olabilir. Bunu sağlamak için geri dönüşüm makinesi, her seferinde yüksek kaliteli tek tip geri dönüşüm granüller üretmek üzere gelişmiş bir granül kesim sistemi ile donatılmıştır.

 Repro-Direct Silo Beslemeli Plastik Geri Dönüşüm Makinesi

Repro-Direct; enjeksiyon kalıplama ürünler, plastik şişeler, borular, bidonlar, plastik takozlar vb. ürünlerin kırılmış sert çapaklarının geri dönüştürülmesinde istikrarlı bir geri dönüşüm makinesidir. Ayrıca, PP rafya, PE/PP dokuma ve PE köpük gibi yumuşak malzemelerin kepeklerinin geri dönüşümü için de son derece uygundur. Günümüzde endüstride en sık kullanılan HDPE, LDPE, PE, PP, PA, PC, PU, PBU ve ABS gibi malzemeleri rahatlıkla işler.

Repro-Direct, granül boyutlarının ve şekillerinin aynı olmasını nasıl sağlar?

Repro-Direct plastik geri dönüşüm makinesinin optimize edilmiş vida kovan tasarımı, çift gaz alma ve çift pistonlu filtreleme üniteleri; plastik malzemelerin ekstrüzyon işleminde önce eşit şekilde karıştırılmasını ve eritilmesini, gazdan arındırılmasını ve filtrelenmesini sağlar. Bu optimizasyonlar, malzeme bozulmasını (plastiğin yanması, sararması ya da parlaması) önlemek ve verimi artırmak için tasarlanmıştır.

Daha sonra plastik eriyik granül kesme ünitesine geçer. Burada, granül bıçaklarının hızı ve kalıp kafasına olan basıncı, malzeme akışına ve basıncına göre otomatik olarak ayarlanır. Bu nedenle, nihai geri dönüşüm granüller hep eş boyut ve şekildedir. Bununla birlikte bu otomatik kafadan kesme granül sistemi (su halkalı granül kesim sistemi), malzeme kaybını önlerken kalıp kafası ve granül bıçaklarının ömrünü uzatır.

Sonuç

Enjeksiyon kalıplama sürecinde geri dönüşüm plastik kullanmak, sürdürülebilir bir işletme ve sürdürülebilir bir çevre için gözle görülür faydalar sağlamaktadır. Dahası, geri dönüşüm plastiklerin enjeksiyon kalıplamada çapak formunda kullanılmasına kıyasla, bunların granül haline getirilerek kullanılması, plastik üreticileri için nihai ürünlerin mukavemetini ve kalitesini artırmak, kusur oranını azaltmak ve makine ömrünü uzatmak açısından açıkça daha faydalıdır. İster plastik enjeksiyoncu olun, ister enjeksiyon kalıplama endüstrisi için granül üreten bir geri dönüşümcü olun; sizin için basit bir çözümümüz var.

Resul Gökpınar

Uluslararası Satış Temsilcisi

POLYSTAR

Geleceğin iş süreçlerinde robotik otomasyona dikkat çekildi

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen "Robusta ve PaperWork ile Geleceğin İş Süreçlerini Tasarlayın" etkinliğinde, iş süreçlerinde robotik otomasyonun önemine dikkat çekildi.

İş akış ve doküman yönetimi çözümleri alanında işletmelerin dijital dönüşümlerini destekleyen PaperWork tarafından düzenlenen etkinlikte BPM ve RPA teknolojilerinin birbirlerini tamamlayan çözümler olduğu ve birlikte kullanıldıklarında çok daha verimli süreç otomasyonları sağlandığı belirtilerek "PaperWork Robusta RPA Konektörü" tanıtıldı.

Konektör sayesinde, Robusta RPA sanal robotları, ek geliştirmeye gerek olmadan PaperWork platformu üzerinde çalışabiliyor ve anlık veri alışverişinde bulunabiliyor. Konektör, iş süreçlerindeki rutin, tekrar eden ve öngörülebilir görevleri otomatikleştirerek, iş süreçlerin kalitesini ve tutarlılığını artırmayı, işlerin ölçeklenebilmesini, insan kaynağı tasarrufu ve maliyet avantajı sağlıyor.

PaperWork platformu ile entegre çalışan RPA çözümü, merkezinde müşteri memnuniyetinin olduğu, organizasyonların kısa sürede hayata geçmesine yardımcı oluyor. İş yoğunluğu, duygu durumu gibi koşullardan etkilenmeyen, kendilerine verilen protokolün dışına çıkmayan robotların sağladığı hız ve doğruluğa insan gücü ile erişmek pek mümkün olamıyor. Ancak, RPA çözümlerinin sağladığı yararlar çalışanların ve diğer sistemlerin yer aldığı iş süreçlerinde RPA robotlarını kullanarak en üst düzeye çıkarılabiliyor. Çalışanlar ve RPA robotlarından oluşan dijital işgücü, aynı süreç üzerinde birbiri ile uyumlu ve bütünleşik çalışarak, daha önce zaman ve maliyeti yüksek olan işlemlerde tasarruf, verimlilik, hız ve kalite imkânı sunuyor.

PAPERWORK

Makine ve proses kontrolü için ideal çözümler

CLPA tarafından geliştirilen CC-Link IE TSN teknolojisi Sanayi 4.0'ın bütünleşik haberleşme ihtiyaçlarını karşılıyor

Üretim endüstrilerinin yakın markajında olan Sanayi 4.0 hızlı ve güvenilir haberleşmeyi zorunluluk haline getiriyor. Sanayi 4.0 için kritik önem taşıyan hız kriterini yüksek düzeyde karşılayan CLPA’nın Zaman Duyarlı Ağ (TSN) teknolojisi CC-Link IE TSN ise tam da bu noktada üretilen yüksek hacimlerde verilerin üst seviye güvenilirlikte ve zamanında iletilmesini sağlıyor. Sanayi 4.0’ın bir getirisi olarak endüstrilerin hızlı değişen dinamiklerine uyum sağlayabilen teknoloji, esnek üretim hatları oluşturarak üretkenliği artırıyor. Standart endüstriyel Ethernet'i son derece düşük gecikmeyle birlikte gerçek zamanlı bir haberleşme sistemine dönüştürebilen TSN teknolojisi, bu özelliğiyle sanayide yaşanan değişikliklere kolay uyum sağlayabilen esnek üretim hatlarını oluşturuyor.

Yüksek performans, hız ve işlevsellik bir arada

CC-Link IE TSN ile yüksek performans, hız ve işlevselliği aynı anda sunduklarını söyleyen CLPA Türkiye Müdürü Önder Şenol, “Büyük fark yaratan endüstriyel ağ teknolojisi, tüm veri bağlantılarıyla cihazlar arasındaki haberleşmeyi sağlayarak fabrikaları verimliliğin temel bileşeni olan hıza ulaştırıyor. Bu noktada rakiplerinden farklılaşan CC-Link IE TSN, saniyede 100 megabit ile haberleşebilen endüstriyel haberleşme sistemlerinden tam 10 kata kadar daha hızlı sonuç sunuyor ve saniyede 1 gigabit ile haberleşebiliyor. Yüksek hızlı ve büyük hacimli iletişim kabiliyeti sayesinde üretimde kayda değer artış sağlarken üretim hattının durmasından kaynaklanan maliyetleri de azaltıyor. Üreticiler rekabette bir adım öne geçmek, müşterilerini bugün ve gelecekte yükselişe ulaştırmak, ölçeklenebilir bir platform sağlamak için teknolojimizden faydalanıyor” ifadelerinde bulundu. 

Makine ve proses kontrolü için ideal çözümler 

CC-Link IE TSN’nin gigabit bant genişliği ve TSN fonksiyonlarını birleştiren ilk açık endüstriyel ağ olarak endüstrilere rehberlik ettiğini belirten Önder Şenol, “Üretimde rekabet gücünü artırmaya katkıda bulunan teknolojimiz ile gıda, ilaç, beyaz eşya, otomotiv ve bina otomasyonu gibi pek çok farklı sektörde makine ve proses kontrolü için ideal çözümler sunuyoruz. Hangi sektörlere ürün tedarik edildiğinden bağımsız olarak, CC-Link IE TSN kullanıcılarına Sanayi 4.0'ın ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler sunmaya yardımcı oluyor. Performans ve işlevselliği üst seviyeye taşıyan teknolojimizle dünyanın dört bir yanındaki üreticilerin yanında yer alıyoruz” dedi.

CLPA

TOMRA, çapak ayıklama teknolojisini geliştirdi

Yeni INNOSORT™ FLAKE’in geliştirilmiş özellikleri polimere, renge ve şeffaflığa göre eş zamanlı çapak ayıklamayı mümkün kılıyor.

Sektörün, üst düzey uygulamalar için tüketim sonrası geri dönüştürülebilir malzemeler ile geri dönüştürülmüş içeriği artırma arayışını destekleyen TOMRA, döngüsel atık yönetimindeki 50 yıllık deneyiminden yararlanarak yeni nesil çapak ayıklama teknolojisini geliştirdi. Yeni INNOSORT™ FLAKE makinesi ile TOMRA, endüstrinin her türlü atık akışından maksimum verimlilikle daha fazla geri dönüştürülebilir malzemenin geri kazanılmasına yardımcı olacak ideal çapak ayıklama çözümünü sunuyor.

TOMRA Recycling Sorting Plastik Segmenti Global Müdürü Alberto Piovesan, şöyle açıklıyor: "Avrupa ve diğer bölgelerdeki geri dönüştürülmüş içerik hedefleri göz önüne alındığında, pazarın gelecekteki talebe hazırlanması gerekiyor. Geri dönüşümcülerin, yeterli kapasitede yüksek kaliteli tüketim sonrası geri dönüştürülmüş içerik üretmek için çözümlere ihtiyacı bulunuyor. Aynı zamanda güvenilir ayıklama sonuçları ve operasyonel esneklik için çabalıyorlar. Yeni INNOSORT™ FLAKE ile bu artık mümkün.”

Her bir renk, her türlü polimer

Güçlü bir sensör kombinasyonuyla donatılan yeni INNOSORT™ FLAKE, saf fraksiyonlar oluşturmak üzere polimerleri malzeme türüne ve rengine göre ayırarak her türlü yabancı maddeyi ayıklıyor. Gelişmiş yakın kızılötesi (NIR) spektrometresi sayesinde makine, çeşitli polimerleri hassas bir şekilde tespit ederek, yüksek oranda kirlenmiş girdi malzemeden geri dönüştürülebilir olanların kazanılmasını sağlıyor. Bu teknolojiyle, karışık atıklardan geri kazanılan plastikler, geri dönüşüm için ayıklanabiliyor ve örneğin aksi takdirde bertaraf edilecek veya daha düşük kalitedeki uygulamalar için geri dönüştürülecek daha fazla malzemeye erişim sağlanabiliyor. Örneğin, polietilen (PE) ve polipropilen (PP) gibi poliolefinler (PO), sıklıkla aynı atık akışında bir arada bulunuyor. Yeni teknoloji ile kırılmış ve yıkanmış karışık plastik fraksiyonlar, PET, PP ve PE'nin temiz fraksiyonlarını, ekstrüzyon ve yüksek kaliteli tüketim sonrası geri dönüştürülmüş (PCR) içerikli malzemelerin oluşturulması için kalite gereksinimlerini karşılayan diğer malzemeleri ayıklayabiliyor.

Üstelik tesis operatörleri, makinenin eşsiz renk ayıklama performansından yararlanabiliyor.  Değiştirilebilir renk arka planına ve çift taraflı yüksek çözünürlüklü kameralara sahip gelişmiş optik sistem, milyonlarca rengi algılıyor ve tek renk fraksiyonlar oluşturuyor. Yüksek kontrastlı görüntüleme, beyaz opak ile natürel, şeffaf ve yarı saydam çapakları bile ayırt edebiliyor. Böylece malzeme kayıpları azaltılıyor ve verimlilik en üst düzeye çıkarılıyor. 

Poliolefin çapak ayıklama

Piovesan; "Yeni INNOSORT™ FLAKE aynı anda her rengi, her polimeri ayıklayacak şekilde tasarlandı. Geri dönüşümcüler için operasyon alanını genişletiyor ve ilgili pazar taleplerini karşılama konusunda maksimum esneklik sağlıyor. Bir operatör, bu ay PET'i saflaştırıp gelecek ay temiz mavi bir PP üretmek istiyorsa, yeni makineyle bu teknik olarak mümkün. Üstelik uygun maliyetli” diye belirtiyor. 

Birçok avantaja sahip yeni tasarım

TOMRA Recycling Sorting Ürün Müdürü William Zeng ise şöyle açıklıyor: "Yeni makinemizi, müşterilerimizin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak geliştirdik. Entegre soğutma sistemi ve sağlamlığıyla zorlu ortamlarda daha istikrarlı bir performans, maksimum çıktı ve kârlılık için güvenilir sonuçlar sunuyor. Ayrıca, gelişmiş teknolojiler sayesinde geri dönüşümcüler, ilk ayıklama adımından sonra zaten çok yüksek saflık seviyelerine ulaşıyor. Girdi malzemesinin kirlilik düzeyine ve hedef saflık düzeyine bağlı olarak daha az ayıklama adımı gerekli oluyor."

Kullanıcı arayüzü ile yeni INNOSORT™ FLAKE

Yeni INNOSORT™ FLAKE, dört adede kadar ayıklama kanalı ve değiştirilebilir bir aydınlatma arka planıyla birlikte sunuluyor. Bu düzeydeki esneklik, tek bir makinede birden fazla ayıklama ve geri kazanım adımının yürütülmesini mümkün kılarak önemli ölçüde zaman tasarrufu ve daha az malzeme kullanımı sağlıyor. 

Öte yandan bir sistem ancak tüm bileşenler birlikte sorunsuz şekilde çalıştığında en iyi performansı gösterdiğinden bakım süreçleri büyük önem taşıyor. Yeni tasarım, makinenin bileşenlerine sınırsız erişim sağladığından daha az duruş süresinde sorunsuz şekilde bakım yapılması mümkün oluyor. 

Veriye dayalı analiz

Ayrıca ek olarak sunulan TOMRA Insight hizmeti de kurulabiliyor. Bulut tabanlı bu veri izleme platformu, ayıklama performansının iyileştirilmesine katkıda bulunuyor. Veri analizi yoluyla süreçlerin optimize edilmesine yardımcı oluyor. Belirlenen verimsizlikler ve öngörülen bakım, makine duruş süresinin ve üretkenlik kayıplarının azaltılmasını daha da destekliyor. Öte yandan gerçek zamanlı izleme özelliği, tesis operatörlerinin süreçlerin istikrarını korumak üzere gerekli verilere her yerden ve her zaman erişebilmesini sağlıyor. 

Piovesan, konuyla ilgili olarak; “Gelişmiş teknolojiler sayesinde yeni makinemiz, plastik geri dönüşümünde devrim yaratıyor. Sistemimizi test eden müşterilerimiz, makinenin yeteneklerinden ve kullanım kolaylığından emin oldular. Artık, birden fazla ayıklama adımını aynı anda yürüterek daha yüksek seviyedeki kirliliği azaltabiliyor ve en yüksek saflıktaki fraksiyonları elde edebiliyorlar. Bu uyarlama yeteneği, en son teknolojilerle birleştiğinde, yeni INNOSORT™ FLAKE makinesini ekstrüzyona hazır çapaklar üretmeyi hedefleyen tüm geri dönüşümcüler için geleceğe yönelik bir çapak ayıklama çözümü haline getiriyor" açıklamasında bulunuyor.

TOMRA

Yüksek performanslı, kompakt ve EtherCAT özellikli PLC'ler

Endüstri 4.0 döneminin hızla geliştiği günümüzde, yüksek performanslı ve kompakt PLC'ler endüstriyel otomasyonun vazgeçilmez unsurları arasında yerini alıyor. Bu bağlamda, INOVANCE’in EASY serisinde yer alan EtherCAT özelliğine sahip PLC'leri, özellikle karmaşık hareket kontrol sistemlerinde, kompakt ayak izi ve geniş yetenekleri ile dikkat çekiyor.

INOVANCE’in bu gelişmiş kontrol sistemleri, işletmelere daha fazla esneklik, hız ve verimlilik sağlamak adına öne çıkıyor. Ayrıca, endüstri profesyonellerine geniş bir uygulama yelpazesi ve hızlı entegrasyon imkânı ile birlikte, Endüstri 4.0 normlarını karşılamak için ideal bir çözüm sunuyor. Şirket, PLC’lerin sağladığı üstün özellikleri şu şekilde sıralıyor;

Kompakt boyut: Endüstriyel tesislerde yer tasarrufu sağlayan fiziksel olarak küçük tasarım

Hareket Kontrolü: En basitinden en karmaşığa kadar olan hareket kontrolü ihtiyaçlarına yönelik çözümler

PLCopen Uyumlu Eksen Kontrolü: PLCopen standartlarına uyumlu eksen kontrolü, programlama ve entegrasyon kolaylığı

Simülasyon Modu: Çevrimdışı hata ayıklama için simülasyon modu ile sistemdeki hataları önceden tespit edebilme imkânı.

Gerçek Zamanlı Fieldbus: Gerçek zamanlı iletişim için EtherCAT protokolünü destekleyerek hız ve güvenilirlik sağlar

Eksen Grubu ve CAM Tablosu İşlevselliği: Doğrusal ve dairesel enterpolasyon için eksen grupları ve CAM (Continuous Arc Motion) tabloları ile daha karmaşık hareket kontrolü sağlar

Fonksiyon Bloğu ve İşlevsellik Desteği: Kapsülleme, kodun yeniden kullanılabilirliğini ve ölçeklenebilirliği artırarak sistem tasarımını kolaylaştırır

Çoklu İletişim Protokolleri: Modbus RTU/TCP, CANopen (isteğe bağlı) ve Ethernet/IP (tarayıcı) gibi çeşitli iletişim protokollerini destekleyerek endüstriyel cihazlarla uyumluluğu artırır

INOVANCE TECHNOLOGY ENDÜSTRİYEL OTOMASYON

ROBOSHOT ile kısa döngü süreleri ve tutarlı parça kalitesi

FANUC’un yüzde 70’e varan enerji tasarrufu sağlayan ROBOSHOT modelleri Plast Eurasia İstanbul Fuarı’nda sergilendi

Sektör ayırt etmeksizin bugünün ve geleceğin robot teknolojilerini geliştiren Japonya merkezli CNC, robot ve makine üreticisi FANUC, dünya plastik sektörünün en büyük aktörlerini bir araya getiren Plast Eurasia İstanbul’a katılım gösterdi. Fabrika otomasyonunu geleceğe taşıyan teknolojilerini sergileyen şirketin fuarda en dikkat çeken çözümleri ROBOSHOT S100iB ve S150iB plastik enjeksiyon makineleri oldu.

Türkiye’nin plastik endüstrisinde Avrupa’da ilk sırada, dünya genelinde de altıncı sırada yer aldığını vurgulayan FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, “Plastik endüstrisi, bugün 10 milyon tonu geçen toplam üretimi, 50 milyar doları aşan cirosu, 8 milyar doları aşan direkt mamul ihracatı ve son 10 yılda GSMH büyümesini aşan yıllık büyümesi ile Türkiye ekonomisinin en önemli aktörlerinden biri. Bu yönüyle Plast Eurasia İstanbul Fuarı’nın yarattığı ticari potansiyel özellikle bölgemiz için büyük bir fırsat. Biz de FANUC olarak fuara yüzde 70’e varan enerji tasarrufu sağlayan ROBOSHOT modellerimiz S100iB ve S150iB ile katılım gösterdik. Aynı zamanda kurmuş olduğumuz farklı otomasyon ve robotik sistemleri ile üretimlerden daha da yüksek performans alınabileceğini sergiledik. ROBOSHOT’ın %100 elektrikli olması sayesinde yüksek enerji maliyetlerine rağmen sunduğu avantajlar ile müşterilerimize sağladığı tasarrufları anlattık. Aynı zamanda dünyanın en düşük toplam sahip olma maliyetine sahip ROBOSHOT, otomotivden medikale onlarca farklı sektörde ve farklı şartlarda yüksek kalite ve verimlilik ile çalışarak, elektrikli plastik enjeksiyon makineleri arasında dünyanın en düşük enerji tüketime ve karbon ayak izi özellikleri ile öne çıkıyor. Beraberinde kullanılan FANUC robotlar ise tak ve çalıştır olarak oldukça hızlı bir kurulum ile üretime katılarak müşterilerimize birçok avantaj sunuyor” dedi.

FANUC

Marka verimliliğini artıran paketleme çözümleri

Blister, deblister, kolileme, checkweigher gibi makineleriyle markanın ihtiyaç ve taleplerine, iş planlarına özel paketleme çözümleri üreten AVANPAK, dikey kutulama makinesi ile saatte 3000 ürünü kutulayabiliyor.

İlaç, kozmetik ve gıda sektöründe faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına yönelik; makine ve ekipman üretimi sağlamak amacıyla kurulan AVANPAK, ürettiği paketleme çözümlerine dikey kutulama makinesini ekledi. Dikey kutulama makinesi; kutunun açılması, kutunun alt kapağının kapatılması, kutu içerisine ürünlerin yerleştirilmesi ve kutunun üst kapağının kapatılması olmak üzere temelde 4 istasyondan oluşuyor. İstenildiği takdirde tam otomatik olarak kutunun içerisine ürün ve ürüne ait prospektüs gibi tamamlayıcı unsurlar da eklenebiliyor. Saatte 3.000 ürünü kutulayan makine daha çok ilaç, gıda, kozmetik ve kişisel bakım sektörleri başta olmak üzere kırtasiye, kimya, endüstriyel ürünler açısından da ilgi görüyor. 

AVANPAK Genel Müdürü Taha Kızılkaya birçok sektörde ürettikleri çözümlerle üretime değer kattıklarını belirterek firmaları hakkında yaptığı açıklamada şu ifadelere yer veriyor: “10 yılı aşkın deneyim ve bilgi birikimi üzerine 2012 yılında kurulan AVANPAK firmamız ile müşterilerimize ihtiyaç odaklı avantajlı paketleme hizmetleri sunuyoruz. Amacımız kendi alanında en iyi mühendis ve uzman kadromuzla zamanında, güvenilir, ekonomik ve çözüm odaklı kutulama makine, ekipman ve hizmetlerimizle öne çıkmak. Sektörde bizi farklı kılan güçlü noktamız ise şu; makinelerin çalışmasındaki en kritik öneme sahip olan yazılım ve otomasyon işlerini dışarıdan hizmet almadan kendi bünyemiz içerisinde çözüme kavuşturuyoruz. Bu sayede müşterilerimiz servis ve hizmet noktasında bizlerle doğrudan iletişime geçebiliyor. Portföyümüzde sadece iç pazarda üretim yapan firmalar değil yabancı firmalar da yer alıyor. İhracat ağımızı geliştiriyoruz. Müşteri memnuniyetini sadece üretim sırasında ve kurulumunda değil sonrasında da yeterli, sağlıklı, sürekli bilgi akışı ve satış sonrası destek hizmetlerimizle sağlıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımızla bilgi ve teknolojimizi sürekli güncelleyerek inovasyonu önde tutuyoruz. Ürün segmentimize dikey kutulama makinesini eklediğimiz gibi hizmet çeşitliliğimizi her geçen gün geliştirmeye devam ediyoruz. Yeni ürünümüz için toplam 16 adet sipariş aldık. Bir dikey kutulama makinesi yaklaşık 2 ay içinde üretiliyor. Müşterinin ihtiyaç ve talebine göre özel olarak tasarlayarak, üretim sürecinde iş verimliliğini artıracak, markaya artı değer katacak şekilde üretiyoruz. Bildiğiniz gibi ambalaj, paketleme ve kutulama, üretilen bir ürünün en önemli unsurudur. Tüketici bir ürünü seçerken önce ambalajı ve kutusuyla karşılaşır. Tüketici hafızasındaki marka algısı ambalaj ve kutudur. Ambalaj ve paketleme bir markanın, bir ürünün kartvizitidir. Biz AVANPAK olarak bu misyon ve sorumlulukla marka ve ürünlere, dolayısıyla üretime değer katıyoruz.’’  

AVANPAK Genel Müdürü Taha Kızılkaya üretimini gerçekleştirdikleri diğer paketleme sistemlerinden örnekleri ise şöyle sıralıyor;

• Deblister Makinesi: Ürünün kurtarılmasında hız, verimlilik ve güvenlik sunan kapsamlı otomatik ve yarı otomatik deblister makineleri üretiyoruz. Blisterli ürünlerin maliyetini azaltmaya yardımcı olan bu makineler, blister ambalajlarda boş kabarcık, yanlış ürün, lot hatası, baskı hatası, sızıntı testi başarısızlığı, envanter değişikliği gibi durumlarda tablet, kapsül, şeker gibi ürünlerin geri kazanılmasını sağlıyor. Folyo parçalarının kabarcıktan ayrılmasını ve blister içindeki ürünün zarar görmesini en aza indirmeyi hedefliyor. 

• Kolileme Makineleri: Dikey veya yatay kutulama makinelerinden çıkan ürünlerin devamındaki proseste ürünlerin kolilere yerleştirilmesini ve düzenli bir şekilde paketlemeyi sağlıyor. İşletmelerde üretim hattındaki ürünleri daha hızlı ve verimli bir şekilde kolilemek için kullanılıyor. İnsan müdahalesini azaltarak işlemleri hızlandırıyor, bu da üretkenliği artırarak oluşabilecek iş kazalarının en aza indirilmesini sağlıyor. 

• Checkweigher: Yüksek hızlarda azami doğruluk sağlıyor ve dolayısıyla yüksek iş hacmine ve daha fazla hat verimliliğine imkân yaratıyor. Tipik uygulama alanlarında, eksik ya da fazla doldurmanın önüne geçerek marka prestijinin korunmasına yardımcı oluyor. Daha az ürün kaybı sayesinde maliyeti azaltıyor. Kısa öğrenme süreleri ve sorunsuz kullanım sağlayan basit ve sezgisel makine kullanımı sayesinde daha başka pek çok avantajı da bulunuyor.

AVANPAK

Şişe kapaklarındaki döngünün kapatılması

Greenpath ve TOMRA’dan poliolefinlerin polimer türüne ve rengine göre ayrılmasına yönelik öncü mekanik ayıklama çözümü

Tam hizmet geri dönüşüm şirketi, işleyici ve üreticisi olan Greenpath, poliolefin kapakları gazlı ve gazsız içecek şişelerinden ayrı tanımlamak ve ayırmak için özel olarak tasarlanmış bir plastik çapak ayıklama üretim hattını kurmak ve optimize etmek üzere TOMRA Recycling Sorting ile iş birliği yaptı. Greenpath, şişe geri dönüşümü için var olan aynı türde etkili bir geri dönüşüm sistemini şişe kapakları için yaratmayı amaçlıyor. TOMRA Recycling Sorting Plastik Segmenti Bölge Müdürü Eric Olsson, "Kapaklar için günümüzde şişe uygulamalarında daha yaygın olana benzer bir ayıklama sistemi oluşturma aşamasındayız" diye belirtiyor.  

Kaliforniya, Nevada ve Teksas'taki tesislerinde 25 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren dikey entegre şirket yapısına sahip olan Greenpath, çok çeşitli malzemeleri kabul ediyor ve girdi malzeme akışları tutarsız olabiliyor. Ancak şirket, katma değerli hizmetler sunma avantajını tam da burada görüyor. Greenpath, karışık malzeme ve değişken tedarik akışlarından ürettiği tutarlı, kaliteli ürünler ile tedarikçiler ve müşteriler için tek elden çözüm sunuyor. 

Alınan malzemeler, kağıt, metal ve plastikleri kapsıyor. Yalnızca düşük yoğunluklu polietilen (LDPE), yüksek yoğunluklu polietilen (HDPE) ve polipropilen (PP) gibi poliolefin malzemeler göz önünde bulundurulduğunda Greenpath, şişeleri, filmleri, sert plastikleri ve şişe kapaklarını kabul ediyor. Eric Olsson, "Polipropilen (PP) ve polietilen (PE) birlikte dünyada en çok bulunan plastik ailesidir ancak karışık poliolefinlere yönelik değerli uygulamalar açısından pazar sınırlıdır" şeklinde açıklıyor. 

Polimer analizinde en hassas ve kararlı sonuçlar

1992 yılında analitik ve laboratuvar cihazları alanında hizmet vermek üzere kurulan TETRA Teknolojik Sistemler AŞ., 30 yılı aşkın süredir Adana, İzmir, Ankara, İstanbul ve Bakü’den sonra Orta Doğu ülkelerinde de yer alan satış ve servis ofisleriyle çalışmalarını başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor. Şirket, deneyimli teknik personeli ve yaygın bayi ağı ile termal analiz sistemlerindeki komple laboratuvar çözümleriyle uluslararası standartlardaki hizmetlerini uzun yıllar boyunca sürdürmeyi hedefliyor.

TETRA, "Geleceğe İlham Ver" sloganı ile üretilen Hitachi Termal Analiz Sistemleri, Japon kalitesi Jasco Marka FTIR ve UV/VIS/NIR Sistemlerinin Türkiye’deki tek yetkili temsilcisi konumunda bulunuyor. Şirket, ürün portföyünde yer alan alanında öncü uluslararası sağlayıcılarının sistemleri ile müşterilerine polimer analizinde en hassas ve kararlı sonuçları alabilmeyi vadediyor.

Şirketin ürün portföyünde yer alan termal analiz cihazlarının özellikleri şu şekilde sıralanıyor;

  • NEXTA DSC (Differantial Scanning Calorimetry) Serisi

Diferansiyel taramalı kalorimetre (DSC), termal analizlerde kullanılan temel bir cihazdır. Bir malzemenin ısı kapasitesinin (Cp) sıcaklıkla nasıl değiştiğinin analiz edilmesini sağlar. DSC analizinde, fırın içerisinde, malzeme ve bir referans kap eş zamanlı olarak kontrollü bir ısıtma veya soğutma işlemine tabii tutulur. Analiz, iki kap arasında meydana gelen ısı geçişlerinin algılanması esasına dayanır. İşlem esnasında ısı kapasitesindeki değişiklikler, ısı akışındaki değişiklikler olarak kaydedilir.

DSC malzemelerin ayırt edici özellikleri hakkında bilgiler verir. Prosesin ne kadar verimli çalıştığını tahmin etmek için kullanılır. DSC'nin en büyük avantajı, kullanım kolaylığı ve hızıdır. Yazılımda bulunan hesaplamalar sayesinde reaksiyon kinetiği, safsızlık, raf ömrü, OIT (Oksidasyon İndüksiyon Süresi) ve entalpi değerleri hesaplanabilir.

Cihazlar: Nexta DSC 200 ve Nexta DSC 600 Diferansiyel Taramalı Kalorimetre

Geri dönüşüm tesislerinin üretiminde yeni teknolojiler

Türkiye’de Asal Teknik tarafından temsilciliği yürütülen İtalyan şirketi Gamma Meccanica, plastik malzemelerin geri dönüşümü ve yenilenmesi için özelleştirilmiş çözümler sunuyor.

Sektördeki 45 yıllık geçmişi ile Gamma Meccanica S.p.A., yalıtım malzemeleri üretimi ve plastiklerin rejenerasyonu için tesis inşasında kendisini uluslararası pazarın ana oyuncularından biri olarak konumlandırıyor.

1977 yılında bir grup yalıtım malzemesi (taş yünü) üreticisi tarafından makinelerinin bakımını sağlamak üzere kurulan şirket, ilgisini hemen grup dışındaki müşterileri ile birlikte özellikle de yabancı şirketleri satın almaya yöneltti. 1987 yılında üretimi çeşitlendirmek ve yalıtım sektörüyle bağlantılı cirodaki dalgalanmalara karşı koymak üzere, plastik malzemelerin geri dönüşümü için ekipman tasarımı ve hat imalatına dönük yeni teknik ve satış ekibi ile zenginleştirilen "plastik bölümü" kuruldu. 90'lı yılların başında ise, inşaatlar için yalıtım malzemesi yani XPS yalıtım levhası üretimi teknolojisi ile ilgili ilk tesisini faaliyete geçirdi.

Arburg, yeni hibrit makine teknolojisi ile Plast Eurasia’da

Ambalaj, elektronik, otomotiv ve medikal fuarda tanıtılacak sektörlerin başında geliyor.

Arburg Türkiye, 22-25 Kasım 2023 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek olan Plast Eurasia fuarındaki 11 salon 1114 B numaralı standında, yeni hibrit makine teknolojisine sahip Jübile - Allrounder 470 H makinesini ilk defa sergileyecek.

Sektörün yatırımları konusunda olumlu düşündüğünü belirten ve yeni teknolojileri hakkında bilgiler veren Arburg Türkiye Genel Müdürü Engin Malcan: “Elektrikli sürücü enerji verimliliği açısından giderek daha da önem kazanıyor. Yeni hibrit makine teknolojimiz, hidrolik makinelerin karşısında enerji tasarrufu sağlayan bir alternatif arayan ancak aynı zamanda bunların kanıtlanmış avantajlarından da yararlanmak isteyen müşterilerimiz için özellikle ilgi çekicidir. Çünkü elektrikli kapama ünitesi ve hidrolik enjeksiyon ünitesinin birleşimiyle artık tam olarak pazarın talep ettiği hibrit çözümü yarattık” açıklamalarında bulunuyor.

Hehl ailesinin 100. yıl kutlama vesilesiyle Arburg ilkbaharda yeni bir hibrit Jübile makinesi ile müşterilerin sürpriz yaptı. Şirket bu makine ile, satın alma ve işletme maliyetlerinin yanı sıra CO2 ayak izinin de önemli ölçüde azaltılabileceğini iddia ediyor. Plast Eurasia’da, 1.000 kN kapama kuvvetine sahip çok yönlü 470 H “Premium” makine, Türkiye’de ambalaj sektörüne yönelik bir uygulama ile ilk defa sergilenecek. Arburg Jübile makinesi, Usluoğlu Kalıp firmasın 2 gözlü kalıbı ve yeni lineer robot Multilift 8 sistemi ile birlikte PP'den bardak üretecek.

Yeni hibrit makine teknolojisi Arburg’a göre; enerji ve kaynak tasarrufu sağlayan, üretim açısından verimli, kullanıcı dostu ve aynı zamanda güvenilir özellikleri ile etkileyici olarak tanımlanıyor.

Performans çeşitleri “Konfor”, "Premium" ve "Ultimate" uygulamaya göre % 50'ye kadar daha az enerji tüketimi ve 12.000 kilograma kadar daha az CO2 emisyonu sağlayabiliyor. Çeşitli enjeksiyon üniteleri ve çok sayıda opsiyonlar ile Hidrive serisi, ayrıca müşterinin gereksinimlerine göre tam olarak uyarlanabiliyor. 

Saraç'tan çevreci ve verimli full elektrikli makineler

Şirket, en yeni makine modellerini Plast Eurasia Fuarı’nda 8'inci salonda yer alan 808 numaralı standında kalıp ve robotla çalışırken sergileyecek.

55 yıldan fazla bir süredir tüm dünyada plastik işleme makinelerinin tedarikçisi olarak sektörün önde gelen, güçlü ve rekabetçi firmalarından biri olan Saraç Plastik, full elektrikli enjeksiyon makinelerini sektöre sunmaya devam ediyor.

Şirketin Plast Eurasia Fuarı’nda tanıtacağı makinelerin başında SRC-AE 120 ton full elektrikli plastik enjeksiyon makinesi geliyor. Japon Ar-Ge ve tasarımı ile üretilen bu makinelerin kapama güçleri 400 kN ile 6500 kN arasında yer alıyor. Hız, hassasiyet ve tasarrufla birlikte, makinenin tamamen elektrikli olması karbon salınımını önemseyen firmalar için ideal bir çözüm sunuyor.

Bu yeni seri, özellikle medikal, ambalaj, teknik parça, ilaç ve kozmetik sektörlerinde yüksek hassasiyet gerektiren parça üreticilerine yüksek kalite ve hassas üretim avantajı sağlıyor. Ayrıca, SRC-AE makinelerinin Avusturya menşeli KEBA PLC kullanıcı dostu dokunmatik ekrana sahip olması öne çıkan özellikleri arasında yer alıyor. Birden fazla vida çapı opsiyonları ile enjeksiyon ünitesi boyutları ve daha yüksek enjeksiyon basınçları standart olarak sunuluyor.

Full elektrikli SRC-AE serisinin, hidrolik makinelerle karşılaştırıldığında %50-70 daha az enerji tükettiği belirtiliyor. Bu makineler, minimum yağlama maliyetleri, hidrolik makinelerde olduğu gibi hidrolik yağın soğutulmasına ihtiyaç duyulmaması gibi standart uygulamalarla enerji tasarrufu, azaltılmış su tüketimi, gürültü seviyelerinin önemli ölçüde düşürülmesi gibi birçok avantaj sağlayarak, verimlilik elde edilmesine ve üretim maliyetlerini düşürmeye odaklanıyor.

Yüksek güvenilirlik, tekrarlanabilirlik ve hassasiyet Saraç’ın bu yeni seri makinelerinin temel özellikleri arasında yer alıyor. Şirket, Plast Eurasia Fuarı’nda ayrıca ServoTech serisinden, enerji tasarruflu SRC 90-TS ve SRC 130-TS modellerini de sergileyecek. Bu modeller yeniden tasarlanmış dizaynları, daha dayanıklı bir yapıya sahip olmaları, daha geniş kolon arası mesafesi ve daha büyük enjeksiyon gramajları ile dikkat çekiyor.   

Tepro Makine, Plast Eurasia Fuarı’nda yeniliği ve kaliteyi temsil edecek

Şirket, plastik üreticileri ve işleyicileri için rekabet avantajı sağlayan çözümlerini sunarak sektörün geleceğini şekillendirmeye devam ediyor.

lastik endüstrisinin heyecanla beklediği bir etkinlik olan Plast Eurasia Fuarı’na katılım gerçekleştiren firmalar, son teknoloji ürünlerini ve yenilikçi çözümlerini sergileyerek sektör profesyonellerine ilham veriyor.

30 yılı aşkın bir süredir plastik sektörüne yönelik makine tedariki ve üretimi alanında faaliyet gösteren Tepro Makine’de, Plast Eurasia’da her zamanki yerinde 8'inci salon 809 numaralı standında yer alarak plastik endüstrisinin dönüşümüne katkıda bulunacak.

Tepro Makine, plastik endüstrisinin köklü firmalarından biri olarak, uzun yıllara dayanan deneyimi ve üstün performanslı ürün portföyü ile fuarın dikkat çeken katılımcıları arasında yer alacak. Şirket, Plast Eurasia’daki standında plastik üretimi ve işleme süreçlerini daha verimli, sürdürülebilir ve rekabetçi hale getiren son teknoloji ekipmanlarını fuar ziyaretçileri ile buluşturacak. Fuar ziyaretçileri Krauss Maffei elektrikli enjeksiyon makinesinin hızını, Sepro markasının ise Success 11 ve 22 model robotlarını çalışır vaziyette yakından inceleme fırsatına sahip olacaklar. Plastik sektörüne yönelik kapsamlı çözümleriyle sektörün önde gelen firmalarından biri olan Tepro Makine’nin standında ayrıca; en son teknolojiye sahip T-MAX yan ekipmanları, özel tasarlanmış ekipmanlar ve otomasyon çözümlerine kadar birçok ürün ziyaretçilerin beğenisine sunulacak. 

Wittmann, verimli enerji kullanımı ve sürdürülebilir teknolojileriyle Plast Eurasia’da yerini alıyor

Wittmann Group, uzun yıllardan beri grubun Türkiye ofisi olarak ülkemizde hizmet veren Wittmann Battenfeld Plastik Makineleri şirketi ile Plast Eurasia İstanbul fuarına katılım gerçekleştiriyor. Şirket, fuarda 8’inci holde yer alan 823 numaralı standında, ultra-modern enjeksiyon kalıplama teknolojilerini, otomasyon çözümlerini ve son teknoloji ürünü çevresel yardımcı ekipmanlarını uygulamalarla ziyaretçilere sunacak.

Şirketin fuardaki standında sergileyeceği enjeksiyon kalıplama makinelerden birisi servo elektrikli EcoPower 110/350 olacak. Wittmann tarafından geliştirilen yeni nesil UNILOG B8X kontrol sistemi ile donatılan bu makine, dahili geri-dönüşüm sistemi ile alternatif bir ham madde prosesi işleyecek. Makinede Bioblo-Avusturya tarafından tedarik edilen 8 kaviteli kalıp ile Fasal’dan üretilen bio-blok üretimi yapılacak. Fasal olarak tanımlanan ham madde, bio-alternatif bir ham madde olup, Avusturya-Fasal Wood GmbH tarafından üretiliyor. Fasal; odun talaşı ve endüstriyel polipropilenin belirli oranlarda karışımından oluşuyor.

Makinede çalışacak olan ekipmanlar, dahili bir üretim hücresi olarak tasarlandı; W918 WITTMANN robot ve WITTMANN S-Max 3 eleksiz kırma makinesi, konveyör ve koruma kafesi olmak üzere, tüm unsurları ile birlikte üretim sistemine entegre edildi ve makine tarafından on-line olarak sürekli denetlenebiliyor.

Dozajlama prosesinde hassasiyet ve teknolojik bütünlük

Plast Eurasia Fuarı'na katılım gerçekleştiren Moretto, 8'inci salonda yer alan 827 numaralı standında sergileyeceği yenilikçi teknolojilerini ziyaretçilerle buluşturacak.

Plastik ham maddenin işlenmesinde, tasarım özelliklerine uygun bir ürün elde etmek için dozajlama önemli bir aşamadır. Bu nedenle, kullanıcıların yapacakları üretime uygun ekipmana sahip olmaları önemlidir. Moretto dozajlama sistemleri, herhangi bir dozaj talebini karşılayabilecek en geniş ve en eksiksiz ürün gamını temsil ediyor. Şirketin çözümleri arasında, doğrudan makine boğazına monte edilebilmesini mümkün kılan VIS (Titreşim Bağışıklık Sistemi) özelliği sayesinde üretim esnekliği, en yüksek dozlama doğruluğu ve hassasiyeti sağlayan batch tipi gravimetrik dozlama ünitesi DGM Gravix yer alıyor. Modbus RS485, USB ve Ethernet bağlantıları sayesinde malzeme tüketiminin izlenebilirliği ve reçete sertifikasyonu sağlıyor. 

Kompakt bir model olan ve loss-in-weight (ağırlık kaybına göre dozajlama) prensibine göre çalışan mikro dozlama için özel olarak geliştirilen DPK’nın ise, içindeki boya seviyesini anlık olarak görünür kılan, şeffaf ve darbeye dayanıklı haznesi ile kendine özgü karakteristik bir yapısı bulunuyor.

FANUC, inovatif plastik enjeksiyon çözümleriyle Plast Eurasia Fuarı’nda

Fuarda fabrika otomasyonuna dair yenilikçi teknolojilerle donattığı çözümlerini ziyaretçileriyle buluşturacak olan şirket, ROBOSHOT S100iB ve ROBOSHOT S150iB plastik enjeksiyon makinelerini tanıtacak.

Japonya merkezli CNC, robot ve makine üreticisi FANUC, 22-25 Kasım 2023 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan Plast Eurasia İstanbul Fuarı’nda, Salon 11 - Stant 1113 numaralı alanda ziyaretçilerini ağırlayacak. Plastik makinelerinden makine yan ve ara sanayi ürünlerine, ham madde ve kimyasallardan ısı kontrol cihazlarına kadar plastiğin alanına giren en yeni ürün ve teknolojilerin sergileneceği fuarda şirket, dünya çapında rakipsiz enerji tüketimi ile öne çıkan ROBOSHOT S100iB ile ROBOSHOT S150iB %100 elektrikli plastik enjeksiyon makinesini tanıtacak. 

%70’e varan enerji tasarrufu sağlayan ROBOSHOT Plast Eurasia katılımcılarının huzurunda

Dinamik ve istikrarlı yapısı ile uluslararası kimliği ön planda olan ve her geçen yıl büyümesini sürdüren Plast Eurasia İstanbul’da yer almanın gururunu yaşadıklarını ifade eden FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit, “Sektördeki en son bilgi ve teknolojiyi bir araya getirmesi açısından fuarın varlığı çok değerli. Biz de FANUC olarak her yıl katıldığımız Plast Eurasia’da geniş katılımcı profiliyle tanışıp yeni iş fırsatları yakalama, yeni iş birlikleri kurma imkanı buluyoruz. Bu yıl da fuarda tanıtacağımız çözümlerimiz arasında en dikkat çekenler arasında düşük karbon ayak izi ile öne çıkan plastik enjeksiyon makinemiz ROBOSHOT S100iB yer alıyor. ROBOSHOT SiB serisinin en yeni özelliklerini keşfetmek isteyen katılımcıları teknolojilerimiz hakkında bilgilendirmek istiyoruz. Sergileyeceğimiz bir diğer makinemiz olan ROBOSHOT S150iB’de ise otomotiv sektörüne yönelik lens üretimini gerçekleştireceğiz. Sergilediğimiz tüm %100 elektrikli plastik enjeksiyon makinelerimiz dünya çapında en düşük toplam sahip olma maliyeti, en düşük enerji tüketimi gibi özellikleri ile müşterilerimizin tercihi oluyor” dedi.

Favori Grup’tan yerli ve milli makine hamlesi

TrIMM, Plast Eurasia’da görücüye çıkıyor

Yerlilik adına önemli bir yatırım gerçekleştirerek plastik enjeksiyon makinesi üretimine başlayan Favori Grup, yeni markasını ve makinesini Plast Eurasia fuarında 8’inci salon 824 numaralı standında ziyaretçilerle buluşturuyor. 

2021 yılı sonlarına doğru Ar-Ge ve yatırım çalışmaları Favori Grup bünyesinde başlayan TrIMM plastik enjeksiyon makinesinin, detaylı bir çalışmanın sonucu olarak 2023 yılı itibariyle tüm testleri tamamlanarak seri üretimine başlandı.

Türkiye plastik sektörünün ülke ekonomisi için öneminin her geçen gün daha da arttığı bir dönemde TrIMM markası ile global firmalardan biri olmayı hedefleyen şirket, ihracat odaklı satış ve servis stratejisinin yanı sıra hem dışa bağımlılığı azaltma hem de cari açığı kapatma doğrultusunda ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.

Sektörel tüm makine ve donanım gereksinimlerini karşılamak amacı ile kurulan Favori Grup, verim odaklı hizmet anlayışıyla Türk plastik sanayicisinin güncel ve ileride oluşabilecek ihtiyaçlarını doğru ve hızlı bir şekilde analiz ederek 25 yıllık deneyimi ile kalıcı çözümler sunuyor.

İstanbul merkezinde 2500 m², İstanbul-Esenyurt antreposunda 4500 m², Manisa ofisinde 200 m² ve Bulgaristan Burgaz ofisinde 200 m² olmak üzere dört farklı lokasyonunda, alanında uzman 50 çalışanıyla Türkiye ve komşu ülkelere satış, servis, yedek parça hizmeti veren şirket, Türkiye ekonomisine ve sanayicisine katkı sağlamayı sürdürüyor.

Favori Grup ayrıca, plastik enjeksiyon makinelerinde Alman tasarımcılar tarafından geliştirilmiş ve sektörün önde gelen markalarından biri olan BOLE’nin Türkiye’deki tek distribütörü olarak yer alıyor. Şirket aynı zamanda, kritik öneme sahip olan plastik yardımcı ekipmanlarında oldukça iddialı Rhong ve Plastic Systems, plastik şişirme makinelerinde Tayvanlı üretici Parker markalarının Türkiye distribütörlüğünü de yönetiyor. Soğutma grubunda ise, 2021 yılı itibariyle ülkemizde üretilen FG Chiller markası ile soğutma ünitelerinin satış ve servis hizmetini de başarılı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.

Türkiye’de Starlinger teknolojisi ile geri dönüşümden üretilen bigbag’ler

Gaziantep merkezli Prof Sentetik, geri dönüştürülmüş polipropilen ile bigbag üretiyor. Starlinger'in bant ekstrüzyon hattına monte edilen eqoCLEAN eriyik filtresi, eriyiğin saflığını sağlayarak bigbag kumaşları için yüksek gereksinimlerin karşılanmasını mümkün kılıyor.

FIBC olarak da adlandırılan bigbag'ler, serbest akışlı dökme mallar için hafif ve uygun maliyetli bir ambalaj türü olarak lojistikte her alanda kullanılıyor. Ağırlıklı olarak polipropilenden (PP) üretilen bu çuvallar, taşınan malların 1.000 litresi başına, varil veya oktabin gibi sert konteynerlerin çok altında bir CO2 ayak izine sahip. Türk bigbag üreticisi Prof Sentetik, farklı tipteki bigbag'lerin üretiminde endüstriyel atıklar ve tüketici atıklarından geri dönüştürülmüş polipropilen kullanarak bunları daha da sürdürülebilir hale getiriyor. Şirket yakın zamanda dokuma PP çuval ve bigbag üretimi için tesisine Starlinger makinelerini kurdu ve bu makineler içinde geri dönüştürülmüş granüllerin işlenmesi için yeni eqoCLEAN filtre sistemi ile donatılmış bir PP bant ekstrüzyon hattı da bulunuyor. Bu sayede Prof Sentetik, FIBC kumaşlar için ağır hizmet ambalajlarına yönelik tüm özellikleri karşılayan geri dönüştürülmüş polipropilen (rPP) bantlar üretiyor.