Monday, Dec 23rd

Last updateFri, 13 Dec 2024 12pm

You are here: Home Examples of the Reader Röportaj Türkiye’nin 2. büyük petrokimyasal üreticisi Ravago Türkiye

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Türkiye’nin 2. büyük petrokimyasal üreticisi Ravago Türkiye

Mehmet Turhan Onur Ravago Türkiye ve Ortadoğu Yönetim Kurulu BaşkanıRavago Türkiye, 169 bin metrekarelik fabrika alanı üzerinde yer alan 3 üretim tesisi ile 280 bin tonluk üretim kapasitesine sahip bir şirket. Geçtiğimiz günlerde Ravago Group’un Türkiye’ye 3,5 Milyon Dolar’lık yatırımı ile inşa ettiği Ar-Ge Merkezi açılışı gerçekleşti. Bu önemli yatırım kararının alınma sebebini, sürecini ve firmanın yeni yatırım projeleri hakkında Ravago Türkiye ve Ortadoğu Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Mehmet Turhan Onur ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz, kendinizden kısaca bahseder misiniz?

1982 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesinden mezun oldum. Çeşitli sektörlerde çalıştıktan sonra 1998 yılında GE Polymerland Türkiye’ye katıldım ve burada 8 yıl Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptım. 2004 yılında Ultra Polymers Plastik Boya ve Kimya şirketini kurdum. 2008 yılından bu yana ise Ravago Türkiye ve Ortadoğu Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütüyorum.

Firmanızı tanıyabilir miyiz? Ravago Group’un kuruluş aşamaları ve gelişim süreci hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

Belçika merkezli Ravago Türkiye’nin tam liberalleştiği, birçok alanda serbest koşulabilecek parkurların belirlendiği ama koşanların henüz olmadığı bir dönemde buraya geldi. 1998 yılında kuruluşu yaptık. Bilerek radar altı kaldık. Bu bizim tercihimizdi ve bize birçok faydası oldu. Dövize endeksli satış yapma kararıyla işe başladık ve iyi ki de böyle yapmışız. Pek çok firma yok olurken biz büyüyerek çıktık krizlerden. Bunda tabii ki Ravago’nun güçlü sermaye yapısının da etkisi vardı. O tarihte Ravago’nun globalde satışları toplam 400 milyon Mark’tı. Bugün 10 milyar Euro.

Ravago Türkiye’nin, faaliyetleri, ürün yelpazesi ve Türkiye pazarındaki yeri hakkında bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’nin 2. büyük petrokimyasal üreticisi Ravago Türkiye, 169 bin metrekarelik fabrika alanı üzerinde yer alan 3 üretim tesisi ile 280 bin tonluk üretim kapasitesine sahip bir şirket. Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de plastik, kauçuk ve kimyasal maddeler alanında faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Ravago Group’un Türkiye’ye 3,5 Milyon Dolar’lık yatırımı ile inşa ettiği Ar-Ge Merkezi açılışı gerçekleşti. Bu önemli yatırım kararının alınma sebebini ve sürecini okuyucularımız ile paylaşabilir misiniz?

Biz Ravago olarak yaptığı çalışmalar ile sektöre liderlik eden bir grubuz. Rakiplerden önce inovasyon üretmemiz lazım ki Ravago’nun yıllardır devam eden bu sektörün takip edilen öncü firması konumu sürdürülebilir bir şekilde devam etsin. Biz, dünyanın öncü firmasıyız. Bu da bize en iyi yapmak adına büyük bir sorumluluk veriyor. Bu Ar-Ge tesisi duyduğumuz bu büyük sorumluluğun eseridir.

Yeni Ar-Ge Merkezi’nin istihdam profili, üretim hacmi ve teknolojik altyapısı hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ravago Türkiye olarak Haziran ayında 30 çalışanı bulunan Ar-Ge merkezimizi kurduk. Resmi açılışını da geçtiğimiz ay içerisinde yaptık. Belçika merkezli dünya plastik devinin Avrupa’daki ilk geniş çaplı Ar-Ge merkezi bu. 3.5 milyon dolar yatırımla 4 bin metrekarelik bir alanda kurulan bu merkez, TÜBİTAK ile işbirliği içinde projeler gerçekleştiriyor. 2 projemiz kabul edildi, diğer 3 proje için de görüşmelerimiz devam ediyor. Yani faaliyete başladığımızdan bu yana geçen 5 aylık süreçte 5 farklı proje geliştirmişiz. Merkez, sektöre öncülük edecek teknoloji ve donanıma sahip. 30’dan fazla uzman bu merkezde çalışıyor. Bunların 20’si Türk mühendisler. Amerika, Çin ve Rusya gibi teknoloji devi ülkeler için inovasyon üssü olarak faaliyet gösterecek olan Ar-Ge merkezimiz petrokimya sektöründeki TPE, mühendislik plastiği, EPS, PU, TPU ve silikon kauçuğu gibi birçok alt dalı bir araya getiren bir merkez olmasıyla farklılaşıyor.

Aliağa’daki yeni üretim tesisinizde hangi ürünler ile sektöre hizmet vereceksiniz? Söz konusu bu önemli yatırımın Türkiye’ye ve firmanıza sağlayacağı avantajlar hakkında neler söylemek istersiniz? Piyasadaki konumunuzu nasıl etkileyecektir?

Şu anda üretim tesislerimizde ürettiğimizden farklı ürünler olmayacak. Ancak bu yeni üretim tesisimiz Endüstri 4.0 standartlarında full otomasyonlu, modernizasyonu tamamlanmış, RPU kapasite artırımına göre uyarlanmış bir tesis özelliği taşıyacak. Ravago, Türkiye’nin 2. büyük petrokimya üreticisi. Bu konumumuzu devam ettireceğiz.

Ravago Türkiye olarak bundan sonraki hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

2018 yılında EPS, taş yünü ve mühendis plastiklerinde kapasite artırımına gideceğiz. Önümüzdeki dönemde RPU kapasite artırımı ve modernizasyonu için İzmir Aliağa bölgesinde 38 milyon Euro’luk bir yatırımla 40.000 m2 kapalı alanda hizmet verecek full otomasyonlu bir üretim tesisini bitiriyoruz. Bu yatırım da bize yaklaşık 40 bin ton ilave kapasite getirecek. Yakın vadede ise, Doğu Anadolu Bölgesi’nde taş yünü üretim tesisi açmayı planlıyoruz. Avrupa’nın 2. seramik yünü yatırımını tamamladık. 2018’de yüksek performanslı cam yünü yatırımımızı yaparak, Türkiye sanayisi ve lider endüstrileri için bir başka ilki hayata geçireceğiz. Dolayısıyla önümüzdeki yıl da yatırımlarımızın devam ettiği, beklentilerimizin çok olduğu bir yıl olacak.

Biraz da sektör hakkında değerli düşüncelerinizi almak isteriz. Sizce 2017 yılı Türkiye plastik sektörü için nasıl bir yıldı? Şu anda size göre sektördeki en önemli trendler nelerdir?

Ravago Türkiye olarak bu yılı 1 milyar Dolar ciro ile kapatıyoruz. Plastikte Türkiye pazarı her yıl GSMH’nin 3 ila 4 katı büyüyor. Biz bunun da üzerinde büyüyoruz. Bu yıl sektörün büyüme beklentisi miktar bazında yüzde 15-16’ydı, biz ise yüzde 17 büyüdük. Dolayısıyla bizim açımızdan güzel bir yıl oldu. Önümüzdeki yıl üretimden ihracata toplamda %18’lik büyüme ile 1,2 milyar Dolar’lık ciro hedefliyoruz. Maalesef Türkiye’de plastiğin geri kazanımı ile ilgili bir boşluk var. Garip bir şekilde hala belediye ihaleleriyle yürüyor, kimileri bunları yakıp enerji üretmek gibi sevdalara kapılıyorlar. Hurdanın hurda edilmesi sürüyor, hurdanın değer edilmesine geçemedik. Bu işi erbaplarına danışarak organize etmek gerekiyor. Türkiye’de maalesef plastik tasnif edilemiyor. Avrupa’da bu öyle güzel yapılıyor ki. Plastiğin geri kazanılması konusunda otomotiv ve elektrikli ev eşyaları öncü. Geri dönüşümlü ürünler talep ediyorlar. Bu nedenle Aliağa’daki tesisimize bir geri kazanım ünitesini ekliyoruz şimdi. Plastik balya olarak giriyor, ayrıştırılıyor, yıkanıyor, mineral ve cam elyafla takviye ediliyor. Bin TL’ye satılan ekonomik çamaşır makinelerine uygun kazan üretebilecek hammadde böyle üretiliyor. Bunu Avrupa’da yapıyorduk, Türkiye’de de yapacağız.

Mehmet Turhan Onur

Ravago Türkiye ve Ortadoğu Yönetim Kurulu Başkanı