Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Röportaj 2022 yılında üretim ve ihracat rakamlarımızı yüzde 25 büyütmeyi hedefliyoruz

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

2022 yılında üretim ve ihracat rakamlarımızı yüzde 25 büyütmeyi hedefliyoruz

Şenmak Makina Satış Müdürü Bülent Ceyhan, şirket olarak yakaladıkları başarıları ve gelecek dönem hedeflerini anlattı.

"Geçtiğimiz yıl %50’nin üzerinde büyüme kaydeden firmamız, yıllık ortalama 4 bin takım vida kovan üretiyor. Bu sayı 4 bin adet üretim makinesi anlamına geliyor ve üretimimizin %65’i, dünyanın önde gelen makine üreticilerine ihraç ediliyor."

Şirketinizin kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi alabilir miyiz? 

1987 yılında kurulan şirketimiz, bugün Türkiye’nin lider plastik işleme ekipmanları, vida kovan üreticisidir. Şenmak olarak kuruluşumuzdan itibaren kurumsallaşmaya ve gelişime büyük önem verdik, bu kapsamda danışmanlıklar ve kurumsal destek alarak iş ve görev tanımlarını özenle tespit ettik. İşletme içi kuralları, yönergeleri belirledik. Birimlerin iş akışlarını ve hedeflerini tespit ettik. Markalaşma için kurumsal kimliğimizi ve kurumsal temel ilkelerimizi oluşturduk. Firmamız Şenmak, 44 beyaz yaka ve 50 mavi yaka toplamda 94 kişinin çalıştığı, 12 departmandan oluşan kurumsal bir işletme yapısına sahiptir. Toplam 6.250 m2 alana sahip işletmemizde 35 civarında CNC ve Universal talaş kaldırma makinaları ile üretim yapmaktayız.

Sektörümüzde ülkemizin ilk Ar-Ge merkezini kurarak yeni hammadde ve daha verimli plastikleştirme ekipmanları geliştirme faaliyetlerini yürütüyoruz. Plastikleştirme ekipmanları üretimi esas faaliyet alanımız olmakla beraber bu alanda makine tasarımları konusunda da çalışmalarımız bulunuyor.

2018 yılında faaliyete geçen ve plastik işleme makineleri sektörünün ilk ve tek Ar-Ge Merkezi olma niteliğini hala sürdüren merkezimiz, 2020 yılında 2 milyon 463 bin lira harcama ile Türkiye’nin En Çok Ar-Ge Harcaması Yapan Şirketleri araştırmasında, AR-GE 251+ listesinde 445. sırada yer almıştır. 2021 yılında ise Ar-Ge harcama tutarımız 2 milyon 850 bin lira olarak gerçekleşmiştir.

Ürettiğimiz ürünler plastik ve kauçuk hammadde içeriğine sahip Otomotiv, Beyaz Eşya, İnşaat, Tarım, Tekstil, Enerji Hatları (Kablo) ve daha birçok sektöre hizmet eden polimer işleme makinalarının en fonksiyonel proseslerinde kullanılmaktadır.

Yıllık ortalama 4 bin takım vida kovan üretiyoruz. Bu sayı 4 bin adet üretim makinası anlamına geliyor ve üretimimizin %65’i, dünyanın önde gelen makine üreticilerine ihraç ediliyor.

Geçtiğimiz yıl %50’nin üzerinde büyüme kaydeden firmamızın gündemini yine büyüme ve yatırım oluşturmaktadır.

Markanız ülkemize alanında ne gibi ilkleri kazandırdı? 

Şenmak kurulduğu günden beri sürekli olarak geliştirme ve iyileştirme odaklı olduğundan birçok yeniliğin de öncüsü olmuş bir kuruluştur. Ürünlerimiz mekanik olarak çalıştığından dayanım özellikleri üst düzey önem gerektiriyor. Bu çerçevede odak noktamız daha yüksek dayanımlı, daha uzun ömürlü, daha verimli ve yüksek kalitede üretim yapılabilmesi için ürünler geliştirmektir. 

Ar-Ge merkezimizce geliştirilen; ŞENMAK-N, ŞENMAK-N+, ŞENMAK-K, ŞENMAK-K+ ve ŞENMAK-F, PTA kaynak tozları ile kaplama işlemi gerçekleşen bir vida, geleneksel üretim proseslerinden geçen bir vidadan üç kat daha dayanıklı hale geliyor. Bu sayede öncelikli ayrıcalığımız pazara sunduğumuz kalitemiz oluyor. Bu anlamda Şenmak, rakiplerinin sürekli takip ve taklit ettiği bir firma olmuştur.

Özellikle dünyanın en önde gelen makine üreticisi firmalarıyla çalışmanın verdiği know–how sayesinde yetiştirdiğimiz personel sektörün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda Şenmak, bünyesinden 5 adet sektör firmasının kurulmasına ve gelişmesine öncülük etmiştir.

İş gündeminizi ve 2022 hedeflerinizi öğrenebilir miyiz? 

Peş peşe iddialı büyüme rakamlarını temin eden firmamız pazarın ihtiyaçlarını daha yakından izleme şansına sahip olmuştur. Bu gelişmelerin verdiği güvenle 2022 yılı için de en önemli gündemimiz hem ihracat rakamlarının büyültülmesi hem de üretim tesisimizin genişletilmesi şeklinde tezahür ediyor.

Buna bağlı olarak toplam üretim adedimizi ve ihracat rakamlarımızı en az yüzde 25 büyütmeyi hedeflemekteyiz. 

Bu oranı sürekli artırmak, şirketimiz ve ülkemize yarar sağlamak öncelikli hedefimiz. Dünyanın pek çok ülkesinden yeni müşterileri referanslarımıza eklemek adına çalışmalarımıza büyük bir motivasyon ile devam ediyoruz. 2022 hedeflerimiz içinde artık Avrupa dışı marketler, deniz aşırı ülkeler var.

Deneyimlerimize de dayanarak söyleyebilirim ki, hedeflerimize ulaşmakta ayrıştığımız ve başarıyı yakaladığımız üç ana unsur var; kalite, makul termin süreleri ve ulaşılabilirlik.

Bununla birlikte firmamız bünyesinde bulunmayan 2 adet yeni üretim prosesini de firmamız bünyesine katmak için yatırım kararı aldık ve sözleşmelerini tamamladık.

Yeni üretim hattı, Ar-Ge, tesis ya da teknoloji yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız?

En büyük belirleyici pazar, yani müşterilerimiz. Ancak günümüz yenilikçi ve yaratıcı çözümlerinin gerisinde kalmamak için ön görmelisiniz. Yani hayatın akışına kendini bırakmak, rakiplerinizin gerisinde kalmanız anlamına geliyor. İş sizi yönetmemeli, siz işi yönetmelisiniz. Bunun anlamı müşteri beklentilerini müşteriden önce tahmin etmek, araştırmak ve gerekli çalışmaları yapmaktır. İşte Şenmak tam olarak bunu yapıyor. Ulusal ve uluslararası fuarlara katılım sağlıyor, müşteri ziyaretleri ve tüketici anketleri yapıyor ve tüm bu faaliyetleri konsolide ederek tesis ve teknoloji yatırımlarını gerçekleştiriyor. 

2021 içerisinde firmamız için darboğaz niteliğindeki iki makineyi üretim hatlarımıza dahil ettik.

Üretime dönük hangi teşvikler var ve bundan şirketiniz nasıl istifade ediyor?

Ülkemiz genelinde olduğu gibi KOSGEB ve Sanayi Bakanlığı yatırım teşviklerinden yararlanıyoruz. Teknolojik ve verimlilik içerikli projelerimizi ilgili kurumlar ve akademisyen danışmalarımızla yürütmekteyiz.

Fabrikanızda; hammadde girişinden, tasarım ve Ar-Ge çalışmalarına, oradan sevkine kadar olan üretim süreçlerini anlatır mısınız?

Tüm süreçlerimizi “Şenmak Sistem” ile yönetiyoruz. İmalat sürecini ve standardizasyonu arttırmak amacı ile şirketimiz bünyesinde geliştirdiğimiz “Şenmak Sistem” sayesinde tüm departmanlar arası iletişim sistem üzerinden sağlanmaktadır.

Tek bir sistem ile tüm süreçleri yönetebiliyoruz. Bunun sonucunda ise kurumsal kaynak planlanması ve şirket içerisindeki iletişim gücü artıyor ve sadece bununla kalmayıp zamandan da büyük ölçüde tasarruf etmemizi sağlıyor.

Bizim faaliyetlerimiz en önce müşteri talepleri ile başladığı için, müşteri talebi firmamıza ulaştığında tüm teknik şartnameler, teknik resimler, üretim dokümanları mühendislik ekibi tarafından hazırlanır. Ayrıca hammadde ihtiyaçlarımız da bu aşamada belirlenir. 

Şirketimiz bünyesinde geliştirdiğimiz “Şenmak Sistem” ERP programımız vasıtası ile yine mühendislik departmanında hazırlanan Kalite Temin Planlarımız ilgili departmanlara yönlendirilir. 

5 aşamadan oluşan Kalite Temin Planlarımız aşağıdaki şekilde uygulamaya alınır;

1 - Girdi Kontrol 

2 - Proses Kontrol

3 - Odaklanılmış Kontrol

4 - Rastgele Kontrol

5 - Final Kontrol 

Üretimimizin her aşamasında ve elektronik ortama kayıt yaparak gerçekleştirdiğimiz Proses kontrollerimiz Final kontrol uygulamamız ile güvence altına alınmaktadır. 

Sıfır duruş/sıfır hata ile kaliteli üretim adına ne tür metot ve sistemler kullanılıyor? Daha çok hangi otomasyon donanım ve yazılım teknolojilerinden yararlanıyorsunuz?

Firmamız bünyesinde 3 farklı bilgi sistemi kullanmaktayız;

• Ar-Ge ve Mühendislik departmanlarımızda uluslararası kullanımı olan CAD ve CAM (Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar destekli İşleme) programları

• Üretim ve Planlama yönetimi için ERP sistemi

• Kalite Temini için Inspection Manager (Kalite Kontrol Sistemi)

Bilgi sistemleri yönetimimiz yine işletmemiz ihtiyaçları gözetilerek bünyemizde gerçekleşmekte ve ihtiyaca göre sürekli güncellenmektedir.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız? 

Makine Parkurumuzu; CNC kontrollü tornalama, CNC frezeleme, CNC derin delik delme, CNC honlama, CNC taşlama makinaları, Kaynak makinaları ve çeşitli Üniversal işleme makinaları oluşturmaktadır.  

Firmamızı ön plana çıkaran en önemli özelliklerden birkaçı; Ø20 mm’den Ø320 mm’ye kadar tornalama ve 5000 mm’ye kadar delik delme ve honlama, 8500 mm boya kadar tek parça vida üretimi ve silindirik taşlama işlemlerini yapabiliyor olmamızdır. Bu ebatlar Türkiye ve Avrupa’daki birçok rakibimizin ötesindedir.

Depolarınızda operasyon süreçlerini hızlandırmak ve doğru sevkiyatı sağlamak adına ne tür donanım ve yazılımlardan yararlanıyorsunuz? 

Firmamız bünyesinde geliştirilen “Şenmak Sistem” dâhilinde gerçekleştirdiğimiz ve tüm ihtiyaçlara cevap verebilen bir alt yazılım ile depo yönetimimizi sağlamaktayız. Hem mamul stoklarının hem de işletme malzemelerinin güncel tutulabilmesi için FİFO prensibi çalıştırılmaktadır.

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Şenmak’ta ürettiğimiz ürünlerin büyük bir kısmı müşterilerimizin know-how’larını içeriyor. Bu sebeple bizim için bilgi güvenliği ve güvenilirliği ön planda. Bu konuda tüm müşterilerimize gizlilik garantisi verirken bunları da sistemimizde muhafaza ediyoruz. Tüm müşterilerimiz üst düzey gizlilik prensibi ile çalıştığımızı bilirler, her zaman garanti veriyoruz. Şirketimizde basılı teknik bilgi dolaşımı bazı istisnalar hariç “0”a indirgendi. Tüm operasyonları Tablet ve PC uygulamalarımızla yönetiyoruz. Böylece bilgi güncel, güvenli ve güvenilir kalırken zamandan da tasarruf sağlıyoruz. 

Şenmak Makina Satış Müdürü Bülent Ceyhan