Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Röportaj Almak Ateş Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ateş

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Almak Ateş Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ateş

"Türkiye’nin ilk ve tek entegre vida kovan tesisi olduk”

Plastik sektörüne 1968 yılında adım atan, çalışkanlığı, azmi, sabrı ve girişimciliğiyle sektörün duayen isimlerinden Almak Ateş Makine Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ateş, yarım asrı geride bırakan şirketinin geçmişten günümüze başarılarla dolu hikâyesini bizlerle paylaştı. Çalışma hayatı boyunca yaşanan ekonomik krizlerden en az hasarla, hatta çoğu zaman büyüyerek çıktıklarına dikkat çeken Ali Ateş, “Hayatım boyunca bir daire, bir dükkân daha alayım diye düşünmedim, elimde avucumda ne varsa işime fabrikama harcadım ve gelişmeye devam ettim” diyor.

Ali Bey öncelikle bize biraz kendinizi anlatır mısınız?

1951 yılında Elazığ’ın 20 km yakınında merkez Dereboğazı köyünde dünyaya geldim. İlkokuldan sonra, 13 yaşında babam Elazığ’da küçük bir torna atölyesine beni çırak olarak verdi. Tabi o dönemlerde bir meslek öğrenmek için çıraklık yaparak para kazanmanız söz konusu değildi. Babam ayrıca ustamıza bir şeyler verirdi ki biz meslek sahibi olalım diye. 16 yaşında İstanbul’a çalışmak için memleketten ayrılarak yola çıktım. İstanbul’a gelir gelmez bir yakınım vasıtası ile bugün de iş hayatına devam eden İnci Plastik Jüt A.Ş. firmasında işe girdim. Plastik sektörü ile tanışmam 1968 yılında oldu. Patronum; Allah uzun ömürler versin Taki Vatandost’un yanında kendi atölyemi kurana kadar; yani 1974 yılına kadar çalıştım. Kendi atölyemde yoğun bir çalışma temposuna girdim. Gündüz piyasayı gezip iş bakarken, akşamları atölyede çalışmaya devam ettim. O dönemlerde iş seçme olanağımız pek yoktu üretimimiz farklı plastik makinaları ve yedek parça imalatı ile devam ediyordu. 1974 yılında Topkapı’da 60 m2 bir alanda başlayan üretim alanımız; şu anda Esenyurt’ta 10.000 m2’lik bir alanda devam ediyor. 

Sektöre ilk adım attığınız yıllar hakkında neler söylersiniz? Almak Ateş Makine ve Altech Makine’nin kuruluş aşamaları, yapılanması ve büyüme öyküsünden bahseder misiniz?

İlk üretimim aglomer makinası ile oldu. 1969 yılında İnci Plastik firmasına Avusturya malı bir aglomer makinası gelmişti. Ondan esinlenerek Türkiye’nin ilk aglomer makinasını yaptım. Bununla beraber 1974 yılında; Türkiye’nin ilk 10 mt sera örtüsü ekstruderini Göreme Plastik firmasına yaptım. Özen-İş Plastik firmasına boru ekstruderleri yaptım. O zamanın büyük firmaları; Vatan Plastik, İnci Plastik, Çopuroğlu Plastik, Göreme Plastik, Bilsan Plastik, Demir Plastik gibi firmalara film ekstruderleri, granül makinaları ürettik. O dönemde teknoloji yoktu, Ar-Ge diye bir şey yoktu. Avrupa’dan gelen makinaları kendimiz ustalıkla çizer ve üretirdik. Bir motoru veya bir termostatı haftalarca beklediğimiz olurdu. Şimdi istediğiniz malzemeyi bulabiliyorsunuz. Makinaların redüktörlerini, vida kovanlarını, kafalarını her şeyi kendimiz üretirdik. Yani; montaj makinacılığı yoktu.

Zamanla Almak Ateş Makine olarak branşlaşma kararı aldım. Zira sektör çok büyümeye başladı ve vida kovan talepleri arttı. Bizde bu alanda büyümek istedik. Ben vida kovan üretimine başlarken, bu işi yapan sadece Hasmak Makina firma sahibi Hasan Manav abi vardı. Ben bayrağı bir adım ileriye götürmek için 1982 yılında Türkiye’nin ilk derin delme tezgahını, 1985 yılında da Türkiye’nin ilk ilk vida açma tezgahını Almanya’dan getirdim. O seneye kadar bu işlerin hepsi torna tezgahı ile yapılıyordu. 1994 yılına kadar üretime böyle devam ettim. 1994 yılında büyük oğlum Mustafa Ateş işe dahil oldu. İlk CNC vida açma tezgahını İtalya’dan getirdik. Ardından 1998 yılında ilk ısıl işlem fırınımızı devreye soktuk. Bu fırınla birlikte Türkiye’nin ilk ve tek entegre vida kovan tesisi olduk. 2000 yılında Altech firmasını kurduk. Makina imalatına geçmişten gelen tecrübemiz ile devam etme kararı aldık. 2004 yılında küçük oğlum Emrah Ateş’i makine mühendisi olarak Altech’in başına getirterek, plastik geri dönüşüm makinaları imalatında, dünyanın 60 ülkesine ihracat yapan bir firma haline geldik.

Güngören’deki atölyemizin yetersiz kalmaya başlamasıyla 2015 yılında firmamızın bugünkü merkezi olan Esenyurt’taki 10 bin metrekarelik yeni fabrikamıza taşındık. Yeni fabrikanın alt katında 2.700 m2’de Almak Ateş firması vida ve kovan imalatına devam ederken, diğer katlarda Altech firması makine imalatına devam ediyor.

Şu anda iki firmamızın dışında Almanya’nın Hannover kentinde 6000 m2 bir yer satın alarak, Avrupa’da da üretime başlamak için bir yol haritası belirledik. Burada plastik ekipmanları pazarlayan Remaplast Gmbh adında bir şirket kurduk. Ayrıca Almanya’da Altech makinanın showroomunu da kurarak, Avrupa’daki müşterilerimizin Türkiye’ye gelmeden makine denemesi yapabileceği bir ortam hazırladık. 

Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Şu anda gerek Almak gerekse Altech Makine’de ilk önceliğimiz Ar-Ge çalışmalarına verdiğimiz önemdir. Zira bu çalışmaların sonucunda ülkemizde ilk defa üretilen ürünlerimiz mevcuttur. Almak Ateş Makine olarak 2020 senesi içerisinde ekstruder ve enjeksiyon kovanlarında bimetalik kaplamalı kovan üretimine geçtik ve bu kovanlar sayesinde 4 kata kadar uzun ömür ve aşınma dayanımı ile ilgili çok önemli yol kat ettik. Avrupa’nın 3.’cü bimetalik tesisini kurmuş olduk. Almanya’dan transfer ettiğimiz bimetalik kaplama teknolojisi ile kendi Ar-Ge’mizde geliştirdiğimiz özel alaşımlı tozlar ile çok özel kaplamalı kovanlar elde ettik. Tabi ki bu konuma 5 yıllık bir çalışma ve emeğin sonunda ulaşabildik. Ayrıca Altech Plastik makinaları firmamızda, 2020 yılı itibari ile patenti firmamıza ait olan otomatik lazer filtre sistemini geliştirdik. Türkiye’de ilk defa üretilen otomatik lazer filtremiz sayesinde, Altech geri dönüşüm extruderlerinden çıkan granüller; hem daha kaliteli, hem de uzun zaman filtre değiştirmeden performansı yüksek seviyelere ulaşan makinalar oldu. Fiyat performans oranı olarak çok avantajlı bir filtre sistemi olan Mikrofilt Lazer Filtre sistemleri plastik geri dönüşüm sektörümüzde bir çığır açtı. Bu başarıların temelinde Ar-Ge inovasyon ekibinin dinamik yapısı yatıyor. 

2020 yılını firmalarınız açısından değerlendirirseniz neler söylemek isterseniz?

Biz bütün personelimizi bir futbol takımı gibi yönetmeye çalışıyoruz. Yani iyi bir takım oyunu için elimizden geleni yapıyoruz. Bunu şirket politikası olarak belirlediğimiz üzere; dünyanın içinde bulunduğu bu pandemi sürecinin başladığı dönemde tüm çalışanlarımıza gerekli eğitimi verdik, tüm önlemlerimizi aldık. Personelimizin toplu olarak kullandığı yemekhane ve servislerimizde de gerekli düzenlemeleri sağlayarak hijyen koşullarını kendimiz oluşturduk. Servis araçlarının sayısını iki katına çıkartarak, seyahat esnasında her personelimizin bir koltukta oturmasını sağlayarak hızlı çözümlere ulaştık. Evden çalışması müsait olan arkadaşlarımızı, evden çalışmaya adapte ettik.

Firmalarımız pandemi dönemi de olsa dinamik bir sene geçirdi. Pandemi döneminde de daha da güçlenerek yolumuza devam ettik. Ar-Ge ve yenilikler için bu dönem bir dönüm noktası oldu. Gerek Almak Ateş Makine A.Ş gerekse Altech A.Ş, vida kovan ve plastik makine sektörünü başarıyla temsil etmeye devam edeceklerdir.

Son olarak okuyucularımıza ve gelecek kuşaklara ne tavsiye edersiniz? 

Bugün makine sektörünün en önemli sorunlarından biri yetişmiş eleman sıkıntısıdır. En iyi fabrikaları açabilir, en iyi makineleri alabilirsiniz ama kullanacak kalifiye eleman olmadıktan sonra işler yolunda gitmez. Gençler artık tornacı olmak istemiyor. Mühendislik becerisinin makine sektöründeki önemi çok büyüktür. Bugün Almak Ateş Makine ve Altech firmalarında toplam 15 makine mühendisiyle çalışmaya devam ediyoruz. Avrupa’yı görüyoruz, orada mühendisler üretimde, tezgâhın yanında oturuyor. Bizde son zamanlarda yanlış bir anlayış var. İşe başlayan mühendisler hemen bir masa istiyor. Oysa bir mühendisin gerçek anlamda mühendis olabilmesi için en az 5 yıl talaş yontması, makineyle çalışması, problemlerle karşılaşması ve bu problemlere çözüm üretmesi gerekir. Sadece üniversite bitirmek, diploma sahibi olmakla bu işler olmaz. Öncelikle azim, çalışkanlık ve sabır gerekir.

Gençlere tavsiyelerim yaptığınız iş ne olursa olsun, azimle sıkılmadan hemen pes etmeden mücadele etmek olmalıdır. Hayatta en sevmediğim cümle “idare eder” cümlesidir. Bir işi ya çok iyi yaparsınız yada o işe hiç başlamazsınız. Yaptığınız işin hakkını verin ve en iyiyi yapmayı hedefleyin, hedefiniz para kazanmak olmasın iyi iş yapmak olsun. Böyle bir yol belirlerseniz para zaten sizi takip edecektir.

Almak Ateş Makine

Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ateş