Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Röportaj Kalıp değiştirme sürecinin her adımına yönelik Stäubli çözümleri

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Kalıp değiştirme sürecinin her adımına yönelik Stäubli çözümleri

Konnektörler, Robotik ve Tekstil olmak üzere üç faaliyet alanına odaklanmış küresel bir mekatronik çözüm tedarikçisi olan Stäubli, birçok sanayi sektöründe verimliliğini arttırmak isteyen müşterilere hizmet sunan uluslararası bir grup. Stäubli ayrıca enerji bağlantıları, kalıp bağlama, kalıp yükleme, kalıp bakımı ve otomasyon süreçleri gibi birçok işlemin süresini kısaltmanıza yardımcı olacak çeşitli, etkili ve güvenilir çözümler sunuyor.

Öncelikle kendinizden ve Stäubli Türkiye’deki görevinizden bahseder misiniz?

1986 İstanbul doğumluyum. Sırasıyla Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği ve Bilgi Üniversitesi MBA programlarından mezun oldum. Profesyonel kariyerimin ilk 3 senesinde Mekanik Dizayn Mühendisi olarak çalıştıktan sonra Stäubli Türkiye bünyesine katıldım. Burada da 3 yıl Satış Mühendisliği görevini yürüttükten sonra hala bulunduğum Plastik Sektör Müdürlüğü görevini devraldım.

Stäubli Türkiye’nin kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Stäubli Türkiye olarak geçtiğimiz sene 25. yılımızı kutladık, firmamızın dünya çapında ise 128. yılı. Türkiye’deki ekibimiz yaklaşık 100 kişi ve son 6 yılda çalışan sayımız 3’e katlandı. Globalde olduğu gibi Tekstil, Konektör ve Robotik bölümlerimiz satış ve servis personeliyle birlikte Türkiye’nin her noktasına hizmet götürüyor. 2016 yılında İTOSB’da bulunan yeni merkezimize taşındık. Burada showroom ve üretim kabiliyetlerimizi geliştirecek imkânlar bulduk; bu da bize müşterilerimize daha yakın olma şansı verdi.

Firmanızın ürün yelpazesi hakkında bilgi verir misiniz?

Daha önce de belirttiğim gibi firmamızın Tekstil, Konektör ve Robotik olmak üzere 3 ayrı bölümü bulunmaktadır. Tekstil makineleri; 4 ve 6 eksenli robotların dışında konektör bölümü olarak; akışkan, elektrik ve data bağlantılarının tekli veya çoklu hızlı bağlantı elemanları, hızlı kalıp değiştirme sistemleri kalıp yükleme ve transfer sistemleri, robot takım değiştiricileri ile kalıp bakım masaları üzerine hizmet veriyoruz.

Stäubli olarak plastik ve ambalaj sektörlerine yönelik sunduğunuz çözümlerinizden bahsedebilir misiniz?

Plastik sektörü bizim ürün gamımızın en geniş olduğu sektör, hızlı kalıp değişimi ile ilgili ürünlerin tamamını plastik sektrüne sunabiliyoruz. Burada müşterilerimize ürünlerden öte SMED (tekli dakikalarda kalıp değişimi) konusunda uzmanlığımızı sunduğumuzu söyleyebilirim. Tekli dakikalarda kalıp değiştirmek için gereken, makineler ve kalıplar arasında sökülüp-takılan tüm bağlantılar için hızlı değişim sistemlerinin tamamını tek elden sunabilen dünyadaki tek markayız. Özellikle gıda ambalajları sektöründe hijyen çok önemli olduğu için, hiçbir akışkan kullanmadan kalıpları bağlayabileceğiniz manyetik hızlı kalıp bağlama sistemimiz ve tam damlatmaz akışkan hızlı bağlantı elemanlarımız ön plana çıkıyor. Bu ürünleri kullanarak hız kazanmanın yanında; iş ve işçi güvenliğini, temiz ve düzenli bir çalışma ortamını da sağlayabiliyoruz.

Tekli dakikalarda kalıp değişimini detaylandırabilir misiniz? Neden bu kadar önemli?

SMED yani tekli dakikalarda kalıp değişimi kavramı ilk olarak otomativ firmaları tarafından öne çıkarılmış ancak günümüzde plastik üretimi yapan tüm firmalar için çok büyük önem kazanmıştır. Günümüzün üretim çeşitliliği, kısa ve değişken üretim süreçleri ve rekabetçi ortamında hızlı kalıp değiştirme sistemlerinin önemi katlanarak artmıştır. Stäubli Türkiye olarak müşterilerimize ürünlerimizi sunmadan önce bu kavramlar hakkında bilgi sunmak önceliğimiz. Ülkemizin de ileri üretim yöntemlerini kullanarak dünyada daha rekabetçi olması, katma değeri yüksek pazarlarda yer bulabilmesini sorumluluğumuz olarak görüyoruz.

Plastik sektörüne yönelik sunduğunuz hızlı kalıp değiştirme çözümlerinizin avantajları ve farklılıkları hakkında neler söylersiniz?

Stäubli olarak plastik sektöründe 60 yılı aşkın tecrübemizle en güvenilir ve en kaliteli ürün sağlayıcısı olma hedefimizden hiç sapmadık. Ürünlerimizin kalitesi ve kullanım kolaylığı sayesinde geçici değil kalıcı çözümler sunuyoruz. Ürünlerin uzun çalışma ömürleri sayesinde piyasadaki sahip olma maliyeti en düşük ürünler olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bu da kullanıcıların bakım ve üretim maliyetlerini belirgin bir şekilde düşürerek, gelişimlerine ve büyümelerine odaklanmalarına yardımcı oluyor. Üstün Ar-Ge ve teknik servis yeteneklerimiz sayesinde müşterilerimizin güvenine her zaman sahip olduk.

Servis ve yedek parça konusunda müşterilerinize nasıl destek sağlıyorsunuz?

Akıllı depolarımızda optimum ürün stoklarını tutmakla birlikte, ürünleri sadece satana kadar değil, satış sonrasında da müşterilerimize tam destek sağlıyoruz. Bu nedenle ne satış ne de teknik servis için aracı firmalarla çalışmıyor aracısız tam destek sağlamak için çalışıyoruz. Sadece arıza durumlarında değil, yeni yatırımlar için de çok geniş bir standart ürün stoğumuz var. Ayrıca her ürün grubu için özel eğitim almış, tecrübeli teknik servis ekibimiz ile, yine ülkemizin her noktasına en geç 24 saat içinde müdahale garantisi veriyoruz.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor? Özellikle üzerinde durduğunuz sektörler hangileridir?

Stäubli konnektörleri ülkemizde ağırlıklı olarak otomotiv ana ve yan sanayi, plastik sektörü ve lojistik/taşımacılık sektöründe kullanılmakla birlikte makine, demir yolu, demirçelik, gıda, kimya, ilaç…vb. tüm sektörlerde kullanılmaktadır.

Stäubli, Türkiye pazarında kendini nerede konumlandırıyor?

Stäubli her ülkede, her ürün grubunda, her zaman lider olmayı hedeflemiş ve bunu da neredeyse tamamen gerçekleştirmiş firma.

Hizmet verdiğimiz sektörlerde lider olmak ve bu liderliği sürdürebilmek için her zaman yeni, kaliteli çözümleri araştırıyor ve geliştiriyoruz. Müşterilerimizin bize uyması değil, müşterilerimizin taleplerine eksiksiz cevap verebilme hedefindeyiz. Türkiye üretiminin ne kadar güçlü ve önemli olduğunun her zaman farkındayız ve büyük-küçük ayırt etmeksizin her firma için hızlı bağlantı ekipmanları üretmeye devam edeceğiz. Öncülük ve liderlik bizim vazgeçilmezimiz ve tüm değerli firmalarımıza bu tecrübemizi aktarmaktan vazgeçmeyeceğiz.

2020 yılında hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Geçtiğimiz yıl yaşanan döviz kuru dalgalanmalarından sonra günümüzde yaşanan salgın tehditleri ile birlikte hedefleri koymak ve tutturmak ne kadar zor olsa da; Stäubli olarak farklı sektörlere farklı hizmetler vermenin avantajını yaşıyoruz. Geçtiğimiz yıl grubumuz bünyesine katılan “WFT” firması ile insansız taşıma araçları (AGV) sektörüne de girmiş bulunuyoruz. Bu yıl ki hedefimiz, plastik sektöründe insansız üretim ve kalıp değişimlerini sağlayan sistemlerimizi daha fazla firmaya yayabilmek ve sektörümüzü geleceğe bir adım daha yakınlaştırabilmek. Endüstri 4.0 çağını tüm sektör olarak yakalayarak daha ilerilere, hep birlikte gitmek hedefindeyiz.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

İçinde bulunduğumuz zor günlerde bile firma olarak her zamanmüşterilerimize yakın olmaya devam edeceğiz. “Her kriz bir fırsattır” prensibi ile gelişime açık noktaları tartışacak daha çok vaktimiz ve farkındalığımız olacağını düşünüyorum. Tüm okuyucularımıza hızlı bağlantı ve kalıp değişimleriyle ilgili ücretsiz eğitim, sunum ve bilgi aktarmak için ben ve tüm satış ekibimiz hazır bulunmaktayız. Okuyucularımız her zaman bize ulaşabilirler. Plastik & Ambalaj Teknolojisi dergisine de, bu röportaj ve sektöre katkılarından dolayı tekrar teşekkür eder, hepimize sağlıklı günler dilerim.

Özden Mehmet Ulaş / Stäubli Türkiye Plastik Sektör Müdürü