Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Technology Röportaj Üretimin olduğu her alanda FANUC olarak yer alıyoruz

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Üretimin olduğu her alanda FANUC olarak yer alıyoruz

FANUC Türkiye Makine Satış Müdürü Osman Özgür BağFANUC, CNC kontrol sistemleri, robotlar, Robodrill (İşleme Merkezi), Robocut (Tel Erozyon), Roboshot (Plastik Enjeksiyon) ve Robonano (Hassas Torna) gibi üretim makineleri için 1956'dan beri fabrika otomasyonunda dünya lideri olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Dünya çapındaki 264 FANUC iştiraki ve 7.000'den fazla çalışanı ile müşterilerine satış, servis, teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanlarında yüksek kaliteli hizmetler sunduklarını belirten FANUC Türkiye Makine Satış Müdürü Osman Özgür Bağ, FANUC servis mühendislerinin ilk temasta sorunu çözme oranının %99,7 olduğunu vurguladı.

Kısaca kendinizden ve FANUC Türkiye’deki görevinizden bahseder misiniz?

Cumhuriyet Üniversitesi İktisat Bölümü mezunuyum. Kariyerime banka müfettiş yardımcısı olarak başlayıp, Yapı Kredi ve Finansbank’ta yatırım bankacılığı ile ilgili çeşitli görevlerde çalıştıktan sonra Makino CNC firmasında yatırım finansmanı sorumlusu, ürün müdürü ve bölge satış sorumlusu olarak görev yaptım.2018 Kasım ayından itibaren FANUC’ta Robomachine satış müdürü olarak çalışmaktayım. Robomachine ürün grubu dört farklı makine grubu olan Robodrill (İşleme Merkezi), Robocut (Tel Erozyon), Roboshot (Plastik Enjeksiyon) ve Robonano (Hassas Torna) ürünlerini içermektedir.

FANUC markası hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

FANUC, CNC kontrol sistemleri, robotlar, Robodrill (İşleme Merkezi), Robocut (Tel Erozyon), Roboshot (Plastik Enjeksiyon) ve Robonano (Hassas Torna) gibi üretim makineleri için fabrika otomasyonunda dünya lideridir. 1956'dan beri Yamanaka Gölü yakınındaki Fuji Dağı eteğinde 1,7 milyon metrekarelik bir alanı kapsayan fabrikasında FANUC, otomasyon endüstrisinde CNC kontrolör, robot ve makinelerin geliştirilmesine öncülük etmiştir. Dünya çapındaki 264 FANUC iştiraki ve 7.000'den fazla çalışanı ile müşterilerine satış, servis, teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanlarında yüksek kaliteli hizmetler sunmaktadır.

FANUC Türkiye’nin kuruluş aşamaları, yapılanması, gelişim süreci hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

FANUC Türkiye 1993 yılında sahada çalışan ürünlerimize servis hizmeti veren bir organizasyon olarak kuruldu. 2012 yılında ise bünyemize Satış, Teknik Destek ve Operasyon departmanlarını ekledik. 2020 yılı içerisinde Tamir Merkezi oluşturma ve yeni bir bina yatırımı gerçekleştirmek üzerine yatırımlarımız devam etmektedir.

Türkiye’de otomotiv, beyaz eşya, genel endüstri, mücevher, kuyumculuk, savunma sanayi ve kozmetik gibi birçok farklı alana hitap ediyoruz. Üretimin olduğu her alanda FANUC olarak yer alıyoruz. Bu makine olabilir, robot olabilir, robotlu makine olabilir, bir şekilde sanayide muhakkak varız.

Plastik enjeksiyon makinesi Roboshot’un Türkiye pazarındaki gelişimi nasıl olmuştur?

FANUC’un geniş ürün yelpazesinde bulunan Roboshot’ın Türkiye’ye girişi sadece 3-4 yıl öncesine dayanıyor. Bundan önceki dönemde CNC ve robot konusunda çalışmalar yapılmış. Kullanılan teknoloji de sektörün geneli tarafından çok bilinmediği için Türkiye’de satış organizasyonu birkaç yıl önce kurulmuştur. Ancak dünya ölçeğinde durum böyle değil; 1984 yılından itibaren Roboshot piyasada yaygın olarak kullanımdadır ve bugün itibariyle 40 binin üzerinde Roboshot aktif kullanımdadır ve bu sayı her yıl da katlanarak artmaktadır. 

FANUC, Türkiye plastik enjeksiyon pazarında kendini nerede konumlandırıyor?

FANUC özellikle yüksek hassasiyet ve hız gerektiren işlerde, mühendislik parçaları diyebileceğimiz katma değeri yüksek parçaların üretiminde öne çıkan özellikleriyle üstün bir makine. Bu sebeple sektörel lokomotif diyebileceğimiz otomotiv ve medikal ürün pazarında iddialıyız.

Elektrikli makinelerin hidrolik olanlara göre avantajları nelerdir?

Elektrikli makineler, hidrolik makinelerin uygulamada karşılaşılan birçok negatif unsurunu ortadan kaldırıyor. Öncelikle maliyet unsuru var elbette. Enerji fiyatlarının yüksek olduğu Türkiye gibi ülkelerde bu önemli bir konu. Elektrikli makineler eski teknoloji olan hidrolik makinelere göre çok daha tasarruflu. Ek olarak bakım maliyetleri daha düşük, temiz ortamda çalışmaya daha müsait ve tekrarlama hassasiyeti dediğimiz standart parça üretiminde çok daha başarılılar.

Elektrikli makineler içerisinden FANUC’u özel kılan nedir?

FANUC Roboshot, elektrikli makineler içersinde en az enerji tüketen makinedir. Hidrolik makinelere göre % 65, diğer marka elektrikli makinelere göre de %15 oranında daha az enerji tüketir. Kullanılan kontrol ünitesi, servo motor ve sürücüler de FANUC olduğu için, bunların haberleşmesinde diğer markalarda yaşanan senkronizasyon ve tutarlılık sorunları FANUC’ta yoktur. Makine kaynaklı arıza oranı sıfıra yakındır. Ayrıca sektörel bazda geliştirilen teknolojiler ile işe özel uygulama opsiyonları içerir. Bu da üretimde ciddi bir maliyet avantajı sağlar. 

Özellikle üzerinde durduğunuz sektörler hangileridir?

FANUC Roboshot dünya çapındaki referansları ile otomotiv sektöründe kabul görmüş bir makinedir. Türkiye ofisi olarak da Türkiye’deki otomotiv firmaları ile yüksek hacimde çalışıyoruz. Bunun haricinde medikal sektörüne yatırım yapıyoruz. Bu sektöre özel geliştirilen bir Roboshot modelinin kısa bir süre önce lansmanını yaptık. Bu iki ana sektör haricinde özellikle işlemesi zor ve katma değeri yüksek üretim yapan çeşitli sektörlerden firmalar ile çalışıyoruz.

Servis ve yedek parça konusunda müşterilerinize nasıl destek sağlıyorsunuz?

FANUC, mottosu “Service First” olan bir firma. Yani servis her şeyden önce geliyor. Türkiye ofisinde her ürün grubu için uygulama ve teknik servis mühendislerimiz var. Minimum 4 milyon euroluk yedek parça stokumuz ile bu yapıyı destekliyoruz. Çok önemli bir nokta; FANUC servis mühendislerinin ilk temasta, bu ziyaret veya telefon görüşmesi olabilir, sorunu çözme oranı %99,7. Bu kolay ulaşılabilir bir rakam değil.  

Roboshot kullanan firmalar otomasyon konusuna nasıl yaklaşıyor?

Bu rekabet ortamında otomasyon artık bir lüks değil, kaçınılmaz bir durum haline geldi. Bu sebeple hemen hemen tüm Roboshot müşterilerimiz ya robot kullanıyorlar ya da otomasyona geçiş konusunda çalışmaları var. Bu elbette bir bütçe gerektiriyor ancak karşılığı kısa sürede alınabilen akıllı bir yatırım. Benim inancım firmaya alınan bir robotun otomasyon haricinde bir vizyon getirdiğine de inanıyorum, bunu birçok firmada gözlemleme fırsatım oldu. Otomasyona geçiş yaptıktan sonra firmalar global standartlara ulaşıp rekabet gücünü arttırabilmekte ve iş hacmini büyütmektedir.

Otomasyon uygulamalarında başarı yakaladığınız ve verim artışı sağladığınız bir proje oldu mu?

Türkiye’de buna en iyi örnek ve aynı zamanda FANUC ile bir başarı hikâyesini oluşturan Erkul Kozmetik, Golden Rose markasından bahsedebilirim. Firma bugün 36 adet Roboshot kullanmaktadır. FANUC Türkiye desteği ile Roboshot ürününe geçiş sağlamışlardır. Bugün gelinen noktada tam anlamıyla bir partnerlik ilişkisi söz konusudur. Kozmetik ürünleri ve ambalajlarını üreten Erkul Kozmetik, üretimde birçok aşamada aynı zamanda FANUC robotlarını da kullanıyor. Bununla ilgili Youtube’da yayında olan başarı videosunu da izleyebilirsiniz. Buna ek olarak Erkul Kozmetik’te FANUC plastik enjeksiyon cihazları Roboshotlar ve robot otomasyonunun başarılı kullanımı bu sene başarı hikayelerinin Uluslararası Robot Federasyonu’nun Avrupa’da yıllık yayınlanan dergisinde başarılı makaleler arasında yer almıştır.

Roboshot’ın Endüstri 4.0 uygulamaları konusundaki yeterliliği ne düzeydedir?

Endüstri 4.0 çok geniş bir kavram. Roboshot özelinde söylemek gerekirse sadece makinenin FANUC robot ile otomasyonu değil, 3. parti ek cihazlarla da haberleşmesi ve monitör edilmesini de kapsıyor. Bu konuda havuzumuza her geçen yıl yeterli kalite ve kapasiteye sahip markalar ekleniyor. Bu sayede makine üzerindeki kontrol üzerinden diğer cihazları da, herhangi bir ekstra kontrole gerek kalmadan kullanabiliyoruz.

Bu yıl Roboshot ile ilgili herhangi bir tanıtım faaliyetiniz olacak mı?

28 Eylül – 3 Ekim 2020 tarihlerinde yapılacak olan Maktek fuarında Roboshot ürünümüzü sergileyeceğiz. Bunun dışında Avrupa, Asya ve Amerika’daki tüm büyük çaptaki makine ve plastik fuarlarına katılıyoruz. Ürün ile ilgili detaylı bilgi talep eden müşterilerimize her zaman ürün ile ilgili detaylı bilgi paylaşmaktan memnuniyet duyarız.

Osman Özgür Bağ

FANUC Türkiye Makine Satış Müdürü