Wednesday, Jan 15th

Last updateThu, 09 Jan 2025 10am

You are here: Home Products PepsiCo Almanya, sürdürülebilir shrink film pilot uygulamasını başlattı

PepsiCo Almanya, sürdürülebilir shrink film pilot uygulamasını başlattı

PepsiCo şirketi, plastiklerin asla atık haline gelmediği bir dünya yaratmaya yönelik tutarlı çabalarında ileriye dönük bir adım atmayı başardı. Pepsi şişeleri için ambalaj filmi, Yeşil Nokta ile sarı torbadan elde edilen %10 geri dönüştürülmüş plastikten, diğer kaynaklardan %40 geri dönüştürülmüş plastikten ve yalnızca yarısı işlenmemiş plastikten yapılmış kutularla bir test projesinde ilk kez test edildi. Diğer kalite testleri de aynı derecede başarılı olursa, bir sonraki hedef normal üretimi filmden filme dönüştürmek olacak.

Pepsi şişeler ve içecek kutuları, paletler üzerinde bulunan altılı paketler halinde, genellikle shrink film ambalajlarda satılıyor. Güvenli taşıma için altılı paketler tamamen yeni plastik palet filmi ile sarılıyor.

Kurumsal İlişkiler Başkanı ve PepsiCo Almanya yönetiminin bir parçası olan Kai Klicker-Brunner, “Sektörde alışılagelmiş olan ambalaj filminin yüksek kalitesi, istikrar ihtiyacından ve üzerine baskı yapma isteğinden kaynaklanmaktadır. Bu tüketicilerin dikkatini çekmenin ve kendini farklılaştırmanın büyüleyici bir yolu ve aynı zamanda tasarımdaki kalite standartlarımızın bir ifadesi ve dolayısıyla önemli bir pazarlama aracıdır. Ama çok çabuk çöpe gidiyorlar. Bu nedenle film tedarikçilerimizi bizim için geri dönüştürülmüş bir versiyon geliştirmeleri için görevlendirdik” diyor.

Geri dönüştürülmüş filmle umut verici ilk deneme

Aralık 2021’in başında Pepsiwerk Niederroden denemelerinde 0,33 litrelik kutular ve 1,5 litrelik PET şişeler için paketleme hatlarında yapılan pilot testini, öncü bir başarı olarak nitelendiren Kai Klicker-Brunner, “Test çalışmasındaki kap filmlerinin %50’si geri dönüştürülmüş malzemeden yapıldı. Shrink filmdeki geri dönüştürülmüş LDPE’nin beşte biri sarı torbadan geri dönüştürülmüş malzeme ile değiştirildi. Bu çok iyi bir sonuçtur. Ambalaj ilerleyen testleri de geçerse, üretimimizi değiştirmek için başlangıç işareti olacaktır. Her ne kadar işlenmemiş plastik kullanmaya devam etmek daha kolay olsa da” ifadeleri ile açıklıyor.

Yeni süreç plastiğin kalitesini artırıyor

Yapılan açıklamada, bu pilot projenin önemini anlamak için, Avrupa’da sarı torba veya çöp kutusundaki ambalaj atıklarının dörtte biri kadarının folyodan oluştuğu belirtiliyor. Yeşil Nokta’nın yan kuruluşu olan Systec Plastics Eisfeld bunları uzun süredir geri dönüştürüyor. Yeşil Nokta Basın Sözcüsü Norbert Völl; “Folyo çok geniş bir yüzeye sahiptir ve bu nedenle kiri sünger gibi emer, her zaman gri kalıntılar kalır, temizlikten sonra bile kötü kokar ve örneğin bir yoğurt kabının sert plastiği kadar yoğun değildir. Sarı çuvaldaki plastik atıkların yarısından fazlası, örneğin temizlik maddeleri ve deterjanlar için ambalajlar da dahil olmak üzere yüksek kaliteli yeni geri dönüşüm ürünlerine dönüştürülürken, filmler yalnızca inşaat kovaları veya çim ızgaraları gibi basit ürünlere dönüştürülür. Bu bizim için yeterli değildi, bu yüzden yeni bir süreç geliştirdik” diye açıklıyor.

Basın Sözcüsü Norbert Völl ve Duales System Holding’in Genel Müdürü Michael Wiener konu ile ilgili olarak ortak açıklamalarında şu ifadelere yer veriyorlar; “Ayıklanan folyolar kalite kontrolünden sonra temizlenir ve parçalanır. Bu plastik parçalar, ekstrüder makinesine girer, eritilir ve bir granülat ortaya çıkar. Systalen adını verdiğimiz bu yeni geri dönüşüm ürünü, esnek ambalajlar da dahil olmak üzere çok daha yüksek kaliteli ürünler yapmak için kullanılabilir. Bu gelişme daha yeni başlıyor. Filme başlangıçta eklenen %10 yavaş yavaş artmalıdır. Amaç, yeni stabil folyolar için temiz malzemedir. Büyük miktarda film göz önüne alındığında, burada çok büyük bir potansiyel var. PepsiCo gibi bir müşteri, bu malzemeyi altılı paket film kadar önemli bir uygulamada ilk kullanan kişiyse, bu gerçekten cesur bir harekettir.”

PepsiCo’dan Kai Klicker-Brunner ise, “Gelecekte, ambalaj filmi artık eskisi kadar net ve parlak görünmeyecek. Ancak insanlar ambalajın neden farklı göründüğünü bilir ve anlarlarsa, bunu kabul etmekten kesinlikle mutlu olacaklardır. Özellikle içeceğin tadını çıkarmak, gezegenimiz için olumlu bir şey yapmanın iyi hissi ile birleştiğinde” diyerek sözlerini tamamlıyor.

Kaynak: PepsiCo