Saturday, Apr 20th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview Kimliğimizi içine girdiğimiz ambalaj yansıtır

Kimliğimizi içine girdiğimiz ambalaj yansıtır

 

Papağan Kuruyemiş-Genel Müdürü Rüstem Karakaya

Aklınıza gelebilecek her türlü paketlenmiş kuruyemiş sunan Papağan Kuruyemiş’in kuruluşundan bugüne nasıl geldiğini, gıda ambalajlarının olmazsa olmazları ve gıdalar için önemini, Genel Müdür Sayın Rüstem Karakaya ile konuştuk. Zengin bir yelpazede genç ve dinamik bir ekiple çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Karakaya, ürün geliştirmeleri hakkında da bilgiler verdi. Sizleri röportajımızla baş başa bırakıyoruz.

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz, firma ne zaman kuruldu?

Papağan Kuruyemiş, ay çekirdeğinden, fındığa, fıstıktan kuru üzüme, yer fıstığından leblebiye dek zengin bir yelpazede paketlenmiş kuruyemiş sunuyor. Emekçioğlu Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Papağan, Tekirdağ Çorlu’da 40 bin metrekare açık ve 9 bin 500 metrekare kapalı alana sahip, en yeni teknoloji ile donatılan modern tesisinde Avrupa standartlarına uygun, hijyenik ortamda üretim gerçekleştiriyor. 2002 yılından itibaren öncelikle bayilik teşkilatını oluşturmak ve ardından da yerel ve ulusal zincirlerde var olmak üzere çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Bayilik sistemini geliştirip yaygınlaştırarak çalışmalarına devam etmektedir. 

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz?

Kuruyemiş denildiği zaman aklınıza gelebilecek her şey ürün çeşitlerimiz arasındadır. Ürünlerimiz temelde 3 gruba ayrılıyor. Çekirdek grubu, kuru yemiş grubu ve kuru meyveler olarak nitelendirebiliyoruz. Bir de şimdi Amerikan tarzı kızartılmış soslu fıstıklar da ürün çeşitlerimiz arasına girdi. Ayrıca krokan ve bar çeşitlerimiz de var. Toplamda 5 kategori var ve bu kategorilerde ürünlerimiz mevcut. Kategori yönetimini kendi içindeki dinamiklere bakarak yapıyoruz. Dolayısıyla her kategorinin oyun planı farklı. Bunları mümkün olduğunca kategorinin ihtiyaçlarının üzerinden kategori yönetimi anlayışıyla devam ettirmeye çalışıyoruz. 

Ar&Ge çalışmalarınız hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?

Genç ve dinamik bir ekiple çalışmalarımızı sürdürerek, güçlü Ar-Ge altyapısıyla öncü uygulamalar başlatmayı, sektörün de kalitesini yükseltecek bir iş hedefi olarak değerlendiriyoruz. Bunun uzantısı olarak Papağan, çevreci bir yaklaşım göstererek, ay çekirdeği ürününün yanında “çöp poşeti” sundu ve bu konuda dünyada ve Türkiye’de bir ilke imza attı. Papağan, tüketici dostu ve çevreci bu uygulamasıyla çeşitli tüketici ödüllerinin yanı sıra Türk Standartları Enstitüsü’nden de ambalaj tasarım ödülüne layık görüldü. İlkleriyle sektörde yeni ufuklar açan Papağan, bu anlayışıyla tüketiciye yönelik keyif seçeneklerini artırmayı hedefliyor. 

İşleyiş olarak baktığımızda, Ar&Ge çalışmalarımızı üçe ayırıyoruz. Öncelikle hammadde geliştirme ve iyileştirmekle ilgili çalışmalar yapıyoruz. İkinci olarak proseslerimizi daha verimli hale getirmek amaçlı çalışmalarımız mevcut. Üçüncü olarak da ambalajla ilgili Ar&Ge çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bizim kendimizi sunma biçimimizi, kimliğimizi içine girdiğimiz ambalaj yansıtıyor. Bu üç kademede de araştırma geliştirme faaliyetleri yapıyoruz. Tüketicilerimizden aldığımız geri dönüşümlerle de ürünlerimizi geliştiriyoruz. Hammaddelerimizi sürekli izliyoruz. Hammaddedeki kontrolü nasıl daha iyi yapabiliriz sorularına cevaplar arıyoruz. 

Üretim tesisleriniz nerede bulunuyor? Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Üretim tesisimiz Tekirdağ Çorlu’da 40 bin metrekare açık ve 9 bin 500 metrekare kapalı alanda yer almaktadır. Çorlu’daki tesislerimizde üretimimizi Avrupa normlarına uygun hijyen, sağlık ve kalite standartları doğrultusunda İSO 9001:2000 ve HACCP Uluslararası Gıda Güvenlik Sistemi kurallarına göre gerçekleştiriyoruz. Çiftçiden, tarladan, üretim yerinden alınan, Türkiye’den ve dünyadan seçilen en kaliteli kuruyemişler, fabrikamızda özelliklerine uygun şekilde işlenerek, el değmeden en taze haliyle paketleniyor. 180 kişi civarında personel çalıştırıyoruz. Bunların dışında Türkiye’de dört ayrı yerde bölge müdürlüklerimiz var. Ankara, Bursa, İstanbul Avrupa ve Anadolu yakasında var. 

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Piyasadaki konumumuza gelecek olursak daha iyisini yapabileceğimize inanıyoruz. Pazarda  üçüncü konumdayız. İşimizi iyi yaptığımıza inanıyoruz. Müşterilerimizin sürekli olarak tercih edeceği ürünler yaptığımızı düşünüyoruz. Markamızı değerli tutmak için tüketicimizin devamlı bize yakınlığını korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Her geçen yıl da giderek büyüyoruz. Ürünlerimizin kalitesinden dolayı zaten pazarımız gelişiyor. Daha da yaygınlaşmak için ayrıca distribütörlüklerimizi gözden geçiriyoruz. Yaygınlığımızı %50 artırmak gibi bir hedefimiz var. Böylece son tüketiciye daha yakın olacağız. 

Papağan Kuruyemiş’in çöp poşetli çekirdek ambalajları oldukça başarılı bir çalışma ve bunu ödüllerle de pekiştirmeye devam ediyor. Bu fikir nasıl ortaya çıktı?

Papağan Kuruyemiş’in çöp poşetli çekirdek ambalajı 2005 yılında üretildi. Dünyada ve Türkiye’de ilk ve tek üründür. Patenti Papağan Kuruyemiş’e aittir. Çevreyi korumanın yanı sıra bu çöp poşetlerini Papağan Kuruyemiş’in ayrıca iletişim noktası olarak da değerlendiriyoruz. Yeni çıkacak ürünlerin tanıtımlarını yapıyoruz. Papağan Kuruyemiş’in üretmiş olduğu Altın Meyveler serisinin reklamları da bu çöp poşetinin üzerinden verildi. Sosyal sorumlukla ilgili mesajlarımızı bu çöp poşeti üzerinden veriyoruz. Örneğin geçtiğimiz yıllarda “Dumansız Hava Sahası” projesini desteklediğimiz dönemlerde proje tanıtımları yine bu çöp poşeti üzerinden yapıldı. 

Gıda ambalajlarının sağlıklı olması için ne tür özelliklere sahip olmaları gerekir?

Ambalaj malzemelerinin de bir son kullanma tarihi vardır. Üretici uzun yıllar kullanacağını düşünerek ortalama 1 ton ambalaj üretimi yaptırıyor ancak ambalajlar hafif olduğundan dolayı bunları çok küçük gramlarda kullanıyor. Bu defa yaptırdığı ambalajı defalarca tekrar tekrar kullanıyor ve yaptırdığı ambalajın bitmesi birkaç yıl alıyor. Daha küçük gramajlarda ambalaj üretmesi gerekir. En azından ürüne değen ambalajların daha dikkatli üretilmesi ve kullanılması gerekir. 

Ambalajlar son yıllarda oldukça gelişti. Gıdaların taze kalabilmelerinden tutun da kolay taşınabilir ve dayanıklı olmasına kadar her geçen gün yeni özellikler kazanıyorlar. Papağan Kuruyemiş bu anlamda ne tür ambalaj kullanıyor?

Kuruyemişlerimiz için kullandığımız ambalajlarımız tabii ki gıda ambalajlarına uygun. Çok özellikli üç katlı filmler kullanılarak üretimi gerçekleştiriliyor. Ürün alüminyumla temas etmiyor ancak üç katlı ve kesinlikle hava geçirmez özelliktedir. O nedenle ürünlerimizin raf ömürleri ve tazeliğini uzun süre korumasında da etkili oluyor. Papağan Kuruyemiş ürünlerinde son kullanma tarihleri 6 ay olarak belirlenmiştir. Yasal olarak bu ürün 1 yıl boyunca satılabilir ancak Papağan Kuruyemiş ürünlerinin tazeliğini koruması ve hızlı geri dönüş sağlaması açısından bu süreyi 6 ay olarak belirlemiştir. 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Kuruyemiş en sağlıklı atıştırmalıktır. Okuyucularınızın bol bol kuruyemiş tüketmelerini tavsiye ediyoruz.