Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Unilabel İstanbul’dan Avrupa kalitesinde barkodlama teknolojisi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Unilabel İstanbul’dan Avrupa kalitesinde barkodlama teknolojisi


Cem Koşar Unilabel İstanbul Genel MüdürüUnilabel İstanbul Genel Müdürü Sayın Cem Koşar ile Unilabel İstanbul’un başlıca faaliyetleri olan Ribon, kodlama folyosu, etiket baskı ve barkod sistemleri üzerine sohbet ettik.  Etiketleme dünyasının son teknolojisi RFID hakkında ve etiket sektörünün Türkiye ve dünyadaki son durumunu da konuştuk. 

Firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Firmamız İspanyol Fransız ortaklığıyla 2008 yılında Unilabel Group’un bir parçası olarak Unilabel İstanbul adı altında kurulmuştur. Unilabel Group’un dünya üzerinde 13 ofisinden biridir. İlk olarak faaliyetlerimize etiket baskı sistemleriyle başladık ve ribon dediğimiz termal transfer şerit mürekkep ve kodlama folyosu işiyle devam ettik. Son dönemde de RFID dediğimiz elektronik etiket olarak da tanımlayabileceğimiz çipli etiketlerin satışlarına yoğunlaştık. Unilabel İstanbul daha lokal sarf malzeme tedarik hizmeti veren bir şirkettir ama hedefi gelecekte ihracatını çok daha fazla arttırmaktır.

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz?

Ağırlıklı satışımız Termal Transfer Ribon ve kodlama folyosu üzerine gerçekleş-tiriyoruz. Türkiye’de tek 3 adet kesim makinesine sahip olan firma Unilabel İstanbul’dur. Dilimleme makinelerimizde müşterilerimizin istediği ölçülerde üretim gerçekleştirebiliyoruz. Bir diğer ürünümüz ise ribonun baskı yaptığı malzemeler diye tabir edebileceğimiz etiketlerdir. Ağırlıklı olarak tekstil sektöründe kullanılan Japon akmaz ve hemen hemen her sektörde kullanılan sticker etiket dediğimiz kuşe, vellum, pp, pe etiketlerin de satışlarını yapıyoruz. Geleceğin sektörü diye nitelendirebileceğimiz RFID’nin de satışını da yapıyoruz. 

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Satış öncesinde özellikle her siparişimiz hataya mahal vermemek adına yazılı olarak alınır. Sipa-rişlerimizin hassas çok kritik olduğunu düşünüyoruz. Makine parkurumuzun büyük olması ve eleman kadromuzun geniş olmasından dolayı siparişleri çok hızlı tedarik edebiliyoruz. Asıl büyük farkımız satış sonrasında ortaya çıkıyor, örneğin müşterilerimizin stoklarını kendimiz takip ediyoruz. Düzenli olarak kullanılan bir sarf malzemesi olduğu için müşte-rilerimize stoklarının azalmış olduğu-nu düşündüğümüz tarihlerde telefon açan iki tane müşteri temsil-cimiz var. Bu hizmetimiz müşte-rilerimize oldukça kolaylık sağlıyor. 

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Müşteri memnuniyetini ölçmek için çeşitli anketler düzenliyoruz. Anket sonuçlarımızdan genellikle çok olumlu sonuçlar çıkıyor. Ortalama %95’in üzerinde bir müşteri memnuniyeti mevcut. Düzenli periyotlarla müşterilerimize bu anketleri uyguluyoruz. Tabiî ki müşteri memnuniyetinin yanında bu anketler firmamızı geliştirmemize ve eksikliklerimizi düzeltmemize de yardımcı oluyor. Negaif eleştirileri hızla değerlendirip anında düzeltmeye gidiyoruz. Amacımız %100'e en yakın oranda müşteri memnuniyeti sağlamaktır. 

Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? AR-GE çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Ribon kesiminde son teknoloji ile üretim yapıyoruz. Etiket baskı hizmetlerimiz içinde kullanabile-ceğimiz bize en uyumlu teknolojiyi kullanıyoruz. Genellikle Ar&Ge çalışmalarımız yurt dışında merkez ofislerimizde gerçekleştiriliyor. Ayrıca yurt dışında düzenlenen fuarlara katılarak son teknolojileri takip etmeye gayret gösteriyoruz. Yurt dışında ürün geliştirme laboratuar-larımız bulunuyo, her zaman bu gelişmeler hakkında haberdar ediliyor ve gidip kendimiz de bizzat gözlemleyerek müşterilerimize yenilikleri iletiyoruz. Laboratuarları-mızda çeşitli testler yapılıyor. Akmaz kumaşlardaki yıkama testlerinden tutun da ribonun baskı hızı, koyuluğu ve direncini test eden özel testlere tabi tutuluyor. Her ürünün teknik özelliklerini müşterilerimizle paylaşıyoruz. Her müşteri bizim için ayrı bir proje demektir. İstekleri ve beklentileri farklılık gösterebilir. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına özel hizmet veriyoruz. Şu andaki müş-terilerimizin çoğunluğu bizimle en başından beri çalışıyor. Zaman içinde yeni müşteriler geldikçe portföyü-müzü geliştiriyoruz. Bizde gelişen müşteri portföyümüze mahçup olmamak için çalışan kadromuzu sürekli eğitiyor ve arttırıyoruz.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor?

Müşteri profilimiz sektörel bazda oldukça geniş. Barkod sistemlerinin içinde ribon ve baskı yaptığı malzemeleri de ele alırsak ki barkod hemen hemen artık her sektöre hitap ediyor gerçekten çok geniş bir yelpazeye hitap ediyoruz. Ağırlıklı olarak bizim çalıştığımız sektörler etiket, tekstil, gıda, ambalaj, plastik, boya, kimya, bilişim ve otomotiv sektörleridir. Özellikle RFID (elek-tronik etiket)ürünüyle bilişim sektö-rüne hitap ediyoruz. Sistem enteg-ratörleriyle ve bilişim sektörüyle yakın çalışıyoruz. 

Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Şuan firmamızda 24 personelimiz bulunuyor. 1050 metrekare kapalı alana sahibiz. Sahip olduğumuz kalite belgelerine gelecek olursak ISO 9001 kalite belgemiz, Oekoteks sağlık sertifikalı ürünlerimiz mevcuttur. Personellerimizin eğitim düzeyleri çalıştıkları departmanlara göre değişmekle beraber genelde üniversite mezunudurlar, bazılarının yüksek lisans diplomaları da mevcut. Çok sayıda iyi derecede İngilizce bilen personellerimiz mevcut. Ayrıca Almanca, Fransızca, İspanyolcayı da iyi derecede bilen çalışanlarımız var.  

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Pazarı geliştirmek için yaptığımız en önemli şey sıcak satış diyebiliriz. Türkiye'nin her yerine ulaşarak pazarımızı daha iyi tanıtmaya ve müşteri ihtiyaçlarına yüz yüze cevap vermeye çalışıyoruz.  

Sağlıklı bir büyüme hedefliyoruz. Aşırı hızlı büyüyerek kötü hizmet vererek büyümek yerine daha sağlam adımlarla büyümeyi tercih ediyoruz. Şuanda hedeflediğimiz yerde değiliz ancak ribon ürününde çok hızlı yol kat ettik. Şirket olarak mütevaziliğe ve daima kendimizi geliştirmeye inanıyoruz. Ribon dışında hizmet verdiğimiz sektör-lerde daha yeni atak yapıyoruz. Mesela kodlama folyosu ve etiket satışlarımız son 6 ayda çok hızlı arttı. RFID sektöründe şuanda daha yeni girmemize rağmen pazarın %20’sine hâkimiz. RFID sektörü henüz tam olarak ülkemizde yaygınlaşmadı. Şuanda daha dar bir sektör, pasta çok daha büyüyecek ve büyüdüğü zaman umarım ki firma olarak payımız da büyüyecektir. Sektöre ilk girenlerden olmanın avantajlarını yaşayacağımızı düşünüyoruz. İlerleyen zamanlarda RFID alanında verdiğimiz iyi hizmetle markalaşmış olacağız. Zaten şu anda da RFID sarf malzemelerini, projelerle uğraşan yazılım ve bilişim firmalarına tedarik ediyoruz. 

Sektör ile ilgili Avrupa ve Dünya'daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Gelecekten beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Avrupa barkod sistemlerinde ulaşacağı noktaya ulaşmış hatta zirvededir diyebiliriz. Türkiye henüz aç bir pazar. Dolayısıyla bizim de daha çok yapacağımız iş var demektir. Ülkemizde barkod sistemleri daha yeni gelişiyor. RFID’ye gelirsek Türkiye henüz yolun çok başında. Avrupa’da da ülke bazında pazar durumu değişiyor kimi Avrupa ülkeleri Türkiye’den daha da geri durumdalar. Biz Türkiye olarak bazı Avrupa ülkeleri ve Amerika’ya göre tabiî ki daha geriden geliyoruz ancak hızlı bir gelişme söz konusu. Teknolojik ürünler Türkiye’de birçok Avrupa ülkelerine oranla daha fazla satış yapıyor. RFID’de de çok daha hızlı ilerliyoruz. 

Unilabel İstanbul gelecekten çok umutlu çünkü tüm yaptığımız yatırımlar bugünlerimiz değil yarınlarımız düşünülerek yapıldı ve geleceğe hazırlıklı olmanın rahatlığını her geçen gün daha fazla hissetmek bize mutluluk veriyor. Çok planlı ve uzun vadeli düşünen bir firmayız bu düşünce tarzını da her çalışanımıza aşılamış bulunmaktayız.

Firmanız büyüdükçe ne tür problemler ile karşılaşacağınızı düşünüyorsunuz ve nasıl hâkim olmayı planlıyorsunuz? Siz firma olarak bu süreç için neler yapıyorsunuz?

Aslında büyüdükçe sistemi aksat-mıyorsanız daha da rahat çalışabilir-siniz. Bizim hedeflerimizden biri de büyüdükçe rahata kavuşmaktır. Herkes aynı görev bilinciyle çalışırsa sistemin işleyişi konusunda hiçbir problem olacağını sanmıyorum. Bizim hedefimiz de herkesin şirketi ve işini benimseyerek çalışmasıdır, çalışanlarımız zaten o bilinçteler. Herkes şirketi benimsemiş durumda. Yeri geldiğinde herkes işçi gibi davranıp yeri geldiğinde herkes patronun yerine kendini koyabil-melidir. Empati yapabilme yeteneği-mizin bizi daha anlayışlı ve saygı duyulan bireyler yaptığını düşünü-yoruz ve bu düşünce kurumsal kimliğimizin vazgeçilmez unsurların-dan biridir.

Türkiye’de sektör ne durum-dadır? Sektörün gelişmesi için ne tür çalışmalar yapılmalıdır?

Etiket aslında çok dinamik, büyüyen bir sektör. Sektörün gelişmesi için öncelikle yurt dışı fuar katılım sayılarının artırılması gerekmektedir ayrıca Türkiye’de düzenlenen fuarlara da yurt dışı katılımlarının artırılması gerekir. Tabii ki üreticilerin desteklenmesi gerekiyor ki Türk üreticilerin dünya genelinde bilinirliği artsın. Türk firmalarının kendi personellerine de vizyon katması gerekmektedir. Biz bu anlamda çalışanlarımızın vizyonlarını geliştirmek adına her türlü eğitimlerini sağlıyoruz. Kendini geliştirmek isteyen insanların isteklerine yanıt vermek gerekir. İnsana yatırım yapmaya inanıyoruz. Makineye yatırım yapmak zorun-dayız ancak makineye yatırım yapar-ken insana da yatırımı ön plana çıkarmanız gerekiyor. Eğitime özellikle çok önem veriyoruz çünkü eğitimli insanlar daha vizyonlu ve çağdaş olurlar. 

Katılacağınız Avrasya Ambalaj fuarında hangi ürünlerin tanıtımlarını yapacaksınız?

Tüm ürünlerimizle ilgili başta ribon, kodlama folyosu, etiket, RFID olmak üzere tanıtımlar gerçekleştireceğiz. RFID sunumu yapacağız. RFID’ nin kullanımını göstermek amaçlı bir sunum olacak aynı zamanda ziyaretçilerimizi bilgilendirecek. Kendi ürünlerimizi ve firmamızı da en iyi şekilde tanıtmaya çalışacağız. Kadromuzun da neredeyse yarısı fuarda olacak. Bir bakıma personelimizin de tanıtımını yapmış olacağız. Ayrıca rakiplerimizle de tanışmış olacağız.  Rekabet her zaman gelişim sağlar. 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Unilabel İstanbul Türkiye’de bulunduğu 4,5 yıldır çok önemli yatırımlara imza attı ve önemli yatırımlar yapmaya da devam ediyor. Bunu da sektörde uzun yıllardır kalitesinden ödün vermeyen Plastik&Ambalaj Teknolojisi dergisi gibi önemli dergilerin de ilan ve röportaj destekleriyle daha da sağlamlaştırıp duyurmak istiyoruz. Önemli fuarlara katılarak bu yatırımlarımızı ve çalışanlarımızı da gerek aktif gerekse potansiyel müşterilerimiz ile tanıştırmak istiyoruz.  Derginin değerli okuyucularının bu röportajı okuyarak bizi tanımaları bizim açımızdan çok olumlu olduğu gibi hedefimiz okuyucular açısından da bu röportajın onlara şimdi ve gelecekte faydalı olmasıdır. Şirketimizin hedefi alçak gönüllü kalmayı başararak sürekli kendimizi geliştirmek ve pozitif enerjimizi çevremize yansıtabilmektir.