Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview ERDA Genel Müdürü Saner San

ERDA Genel Müdürü Saner San

“Logomuz, sektörde kalıcılığımızı ve teknolojik dönüşümümüzü yansıtmaktadır”

Özgün ambalaj makineleri tasarımı ve üretimi, teknik uzmanlık ve bilgi birikimi gerektirir. ERDA olarak sadece etiketleme makineleri konusunda uzmanlaşmamız, global pazarda üst segmentteki rakiplerimizin teknoloji seviyesini yakalamamızı sağladı. Fiyatına bağlı olmaksızın her ERDA etiketleme makinesi aynı kalite çizgisinde ve etiketleme hassasiyetinde üretilmektedir.

ERDA Genel Müdürü Saner San, şirket olarak yakaladıkları başarıları ve gelecek dönem hedeflerini Yazı İşleri Müdürümüz Berivan Kaya ile paylaştı.

ERDA, otuz yıla yakın bir süredir etiketleme makinelerinin üretimini yapıyor. İthalat deneyimi ile başlayan sonra üretime evrilen bu süreci kısaca anlatır mısınız?

İlk yıllarımızda İtalyan ALTECH firmasının tek yetkili distribütörü olarak kendinden yapışkanlı etiketleme makineleri ithalatı, satışı ve teknik servisi ile ambalaj makineleri sektörüne adım atmıştık. 1998’den sonra etiketleme makineleri tasarımı ve üretiminde yoğunlaştık. Başlangıçta standart donanımlı basit kullanımlı etiketleme makinelerinin üretimini hedefleyen ERDA aradan geçen süre içinde, ülkemizde ürün izlenebilirliğinin ön plana çıkması, firmaların kendilerine özgü tasarım ürünlere ağırlık vermesi ve ölçek ekonomisinin önem kazanması ile daha sofistike etiketleme makinelerinin tasarımlarını ön plana çıkarmıştır. Bu süreçte, ürüne özel ve yüksek kapasiteli etiketleme makinesi tasarımlarına ağırlık verilmiştir. 

Önceki sorumla bağlantılı olarak şunu sormak istiyorum. Bu alanda pek çok yerli ya da distribütör firma etiketleme ile birlikte dolum, şişeleme ve kapatma gibi diğer alanlarda da tedarik sunuyor. Siz ise etiketleme konusunda uzmanlaşmayı yeğlediniz. Sizi uzmanlaşmaya yönlendiren nedenler nelerdir?

Tam teşhis koyduğunuz gibi Türkiye’de birçok firma, satış ve pazarlama yetersizlikleri nedeniyle çok geniş spektrumda ambalaj makinesi üretimine yönelmiştir. Ancak bu yönelim belli bir makine gurubunda tecrübe kazanma ihtiyacına cevap vermemektedir. Özgün ambalaj makineleri tasarımı ve üretimi, teknik uzmanlık ve bilgi birikimi gerektirir. ERDA olarak sadece etiketleme makineleri konusunda uzmanlaşmamız, global pazarda üst segmentteki rakiplerimizin teknoloji seviyesini yakalamamızı sağladı. Gelecekte de çizgimizi değiştirmeden ilerlemeyi düşünüyoruz. Nitekim ambalaj makineleri konusunda en büyük ihtisas fuarı olan INTERPACK’ta sadece etiketleme makinesi ve kodlama ünitesi üreticilerinin bulunduğu holde fuara katılıyoruz.

Makinelerinizi bu anlamda gruplandırdığınızda nitelik ve performans yönünden nasıl yorumlarsınız? Hız, verimlilik, hassaslık, enerji sarfiyatı, otomasyon, malzeme ve ergonomik çalışma gibi konularda üstünlükleri neler? 

Tasarımlarımızda son teknolojik gelişmeleri takip ederek, nitelikli komponentler ve ham madde ile farklı kapasitelerde etiketleme makineleri üretiyoruz. ERDA günümüzde müşteri ihtiyaçları doğrultusunda, küçük çaplı ve yöresel işletmelere yönelik 1.000 şişe/saat kapasiteli ekonomik etiketleme makinelerinden 20.000 şişe/saat kapasiteye kadar yüksek performans sunan etiketleme makinelerinin satışını gerçekleştirmektedir. Fiyatına bağlı olmaksızın her ERDA etiketleme makinesi aynı kalite çizgisinde ve etiketleme hassasiyetinde üretilmektedir.

Gelişen yeni müşteri gereksinimlerine yönelik olarak nasıl bir teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon çalışması yürütmektesiniz? 

Etiketleme konusu, çok dinamik olarak değişen bir şekilde hemen her sektörün ihtiyacı haline gelmiştir. Bu hızlı gelişime ayak uydurabilmek için dünyadaki sektörel etiketleme ihtiyaçlarını çok yakından takip ediyoruz. Yeni etiketleme sistemlerimiz sadece bir etiket yapıştırma ihtiyacını karşılamanın ötesinde, etiketlere uygulama anında baskı yapılması, veri okuma, veri takibi, istatistiki kontrol gibi farklı alanları da kapsamaktadır.

Makine tedarik alanında en önemli meselelerden birisi de teknik servis desteği ve parça temini. ERDA olarak bu desteği nasıl sağlıyorsunuz? 

Yalnızca etiketleme makineleri konusunda çalıştığımız ve modüler sistemler kullandığımız için yedek parça sınıflamamız ve stok yönetimimiz belli bir sistematiğe oturtulmuştur. Global olarak 65 ülkede kurulu 6.000’in üzerinde ERDA etiketleme makineleri için yedek parça sevkiyatları günlük olarak yürütülmektedir. Deneyimli teknik servis ekiplerimiz, telekomünikasyon veya yerinde servis yöntemiyle her hafta onlarca müşterinin ihtiyaçlarını yerine getirmektedir. 1996 yılında üretilmiş ERDA etiketleme makinelerinin yedek parçalarının hala stoklarımızda mevcut olması satış sonrası teknik servis kalitemizin bir göstergesidir.

Makineleriniz dünya ölçeğinde pek çok ülkede çalışıyor. Tam olarak kaç ülkeye satış yapar durumdasınız? İhracatınız en çok hangi ülkelere oluyor? Pazar yayılımı için yakın ve uzak hedefleriniz neler?

1990’lı yıllarda ithalat ağırlıklı çalışan firmamız, yıllar içinde ihracata yönelmiştir. Başlangıçta Ortadoğu ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve Kuzey Afrika ağırlıklı olan satışlarımız, kalite ve teknoloji seviyemizin yükselmesi ile bugünlerde Avrupa ve Amerika ağırlıklı hale gelmiştir. 

Ülkemizdeki pazar payınız ne kadar? Özellikle hangi bölgelere ağırlıklı satışlar var? Müşteri portföyünüzde sektör olarak nasıl bir dağılım var? 

ERDA etiketleme makineleri bugün gıda, içecek, ilaç, kozmetik, kimya, deterjan, boya, kırtasiye endüstrilerinin en önde gelen firmaları tarafından tercih edilmektedir. Ulaştığımız kalite seviyesi Avrupa’da aranılan bir marka haline gelmemizi sağlamıştır.

Yılda ortalama kaç adet makine üretiyorsunuz? Bu sayıyı artırmak için önümüzdeki yıllar içerisinde yeni üretim projeleriniz olacak mı?

Firmamız yaşanan global krize karşın büyüme trendini sürdürmektedir. Etiketleme makinelerinde sağlanan kalite artışı, daha nitelikli personel, uygulanan eğitim programları çerçevesinde büyüyen pazar payımız bunun en açık göstergesidir. Üretim alanını teknolojinin son gereksinimlerine uygun ve faaliyet alanımızı daha konforlu hale getirmek için yeni yatırım programımız çerçevesinde 1.700m2’lik ek bina inşaatına başlamak üzereyiz. Bu çalışmamız sonucunda, 2023 yılının sonlarına doğru mevcut lokasyonumuzda 2.600m2 kapalı alanda hizmet vermeye başlayacağız.

Etiketleme makinesi satın almalarında okuyucularımıza hangi noktalara dikkat etmelerini önerirsiniz? Doğru etiketleme makinesi nasıl seçilmelidir?

Bir ambalaj makinesi alımı için gerekli kriterleri oluşturmadan yapılan fiyata endeksli yatırımlar hüsranla sonuçlanmakta ve yeniden alım sürecine yol açmaktadır. Bir alım öncesi mutlaka bir şartname oluşturulmalı ve bu doküman etiketlenecek ürün gamı, etiket ölçüleri, istenen kapasite, makinenin çalışacağı ortam gibi bilgileri içermelidir. En önemli konu ise seçimin fiyata göre değil teknik yeterliliğe göre yapılmasıdır. Bu kriterin sağlanması için ya üretici firma ziyaret edilmeli, ya da alım yapılması düşünülen üreticinin aynı tip etiketleme makinesini kullanan müşterileri ile görüşülerek olumlu referans alınmalıdır.

Biliyoruz ki rekabetin önemli olmazsa olmazlarından biri de, inovasyon ve işlevsel tasarımın yanı sıra marka kimliği oluşturmak. Tanıtım ve pazarlama olarak ne tür faaliyetler yürütüyorsunuz? Fuar ve sektörel dergilerle sinerjiyi nasıl sağlıyorsunuz? Önümüzdeki dönemde katılacağınız fuarlar hakkında bilgi alabilir miyiz?

30 yıla yakın firma geçmişimizde, tüm üretim ve pazarlama faaliyetlerimizi müşteri odaklı olarak yürüttük. Bir ERDA etiketleme makinesi alan müşteriler her zaman arka planda onu destekleyen bir ERDA ekibinin var olduğunu bilerek üretimlerini sürdürdüler. Bu yıl yeni lanse edilen firma logomuz, sektörde kalıcılığımızı ve teknolojik dönüşümümüzü yansıtmaktadır. Önceki yıllarda çok sayıda fuara katılmakla birlikte son yıllarda yurtiçinde ve yurtdışında sadece ambalaj makinesi ihtisas fuarlarına katılıyoruz. Aynı şekilde sektörel dergilerde de bu şekilde seçim yapıyoruz.

Sektörünüzün durumu hakkında düşüncelerinizi de öğrenmek isteriz. Yerli üretici olarak sizce ülkemizde makine sektörünün karşılaştığı en büyük zorluklar nelerdir ve bunun üstesinden nasıl gelinebilir?

Dünyada ağırlaşan ekonomik sorunlar haksız rekabet koşullarını da birlikte getirmiştir. Ambalaj makineleri sektörünün en büyük sorunları olarak teknik yetersizlikleri olan firmaların fiyat rekabeti ile ayakta durmaya çalışmaları, kurumsal firmalardan ayrılan iş insanı hüviyeti olmayan niteliksiz kişilerin oluşturduğu kayıt dışı çalışan firmalar, pandemi süreci ve küresel rekabet sonucunda ortaya çıkan malzeme ve ham madde tedarik zorlukları, nitelikli istihdam sıkıntısı ve dünyayı saran enflasyon dalgası olarak sayabiliriz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Düşüncelerimizi paylaşmak için bu platformda bize söz hakkı verdiğiniz için çok teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.