Wednesday, Dec 04th

Last updateWed, 04 Dec 2024 6am

You are here: Home Interview Ravago Petrokimya A.Ş. Mühendislik Plastikleri Direktörü Elçin Oğuzhan

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ravago Petrokimya A.Ş. Mühendislik Plastikleri Direktörü Elçin Oğuzhan

“Plastik hammadde ve kauçuk gruplarında 50 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz”

Türkiye’de 1996 senesinden beri yaptığı yatırımlarla plastik sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelen Ravago, bugün 300 bin tonluk üretim kapasitesi ile polimer hammaddede Türkiye’nin 2’nci büyük plastik üreticisi konumunda bulunuyor. 2013 yılında Türkiye’deki tüm plastik üretim şirketlerini Ravago Petrokimya A.Ş. çatısı altında toplayan holding, Taysad Kocaeli ve Aliağa İzmir olmak üzere iki üretim tesisinde toplam 255 bin m2 alan üzerinde faaliyet gösteriyor. Firmaları hakkındaki sorularımızı yanıtlayan Ravago Petrokimya A.Ş. Mühendislik Plastikleri Direktörü Elçin Oğuzhan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Elçin hanım öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

Şişli Terakki Lisesi, ardından İstanbul Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldum. 1998 yılında İTÜ’den Yüksek Kimya Mühendisi derecesini aldıktan sonra, Ar-Ge Mühendisi olarak Tekno Polimer Mühendislik Plastikleri A.Ş.’de göreve başladım.  Tekno Polimer’in PolyOne’a (yeni adıyla Avient) devir olmasıyla birlikte; sırasıyla Ar-Ge Müdürü, Teknik Direktör, Ülke Müdürü ve Avrupa Operasyon Direktörü görevlerinde 22 sene bulundum. 2020 senesinden beri Ravago ailesinde Mühendislik Plastikleri Direktörü olarak çalışmaktayım.

Dünya çapında faaliyet gösteren ve plastik sektöründe yarım yüzyıldan fazla bir tarihe sahip olan Ravago Group’un Türkiye’deki kuruluş aşamaları ile birlikte gelişim sürecini ve başarılı hikâyesini bir de sizden öğrenmek isteriz.

Prensipte Ravago Grup, Türkiye’ye Ravago Yapı ve İnşaat Hizmetleri firması Mardav ile 1996 senesinde geldi.  Ancak yıllar içerisinde plastik üretim ve dağıtım şirketleri kurarak büyümüş ve Türk petrokimya endüstrisinde üretim ve dağıtım yapan büyük şirketleri satın almıştır. Ravago Petrokimya Üretim A.Ş. Ravago'nun Türkiye'deki üretim holding şirketidir. Şirket, 2013 ve 2014 yılı sonunda Enplast, Eastchem, Ravago Kimya ve Tekpol birleşmeleri sonucunda kurulmuştur. Holding şirketi Ravaber (%50), Ravago Petrokimya Satış & Dağıtım ve Ravago Lojistik şirketlerinin hissedarıdır. 

Ravago Petrokimya, bugün bu 4 ana iş biriminde faaliyet gösterirken, EPS üretiminde 200 bin ton, Termoplastik Elastomer ve Mühendislik Plastikleri üretiminde 55 bin ton, Termoplastik Poliüretan üretiminde 10 bin ton ve Poliüretan sistemlerinde 35 bin tonluk üretim kapasiteleri ile sektörünün öncüleri arasında yer almaktadır.

Grubun önde gelen plastik dağıtım şirketleri Resinex, Ultra ve Enpaş'tır. Ravago Chemicals Kemiropa, Ravago'nun Türkiye'de faaliyet gösteren ana kimyasal dağıtım şirketidir. Satın alınan şirketlerin birleşmeleri sonucunda Ravago Türkiye, Türkiye petrokimya endüstrisi ve yurt dışı petrokimya pazarlarında halen üretimde aktif 2 şirket, satış ve dağıtımda 7 şirket ve lojistik ve ortak hizmetlerde 1 şirket ile faaliyet göstermektedir.  

Mühendislik Plastikleri iş grubunuzda yer alan ürün yelpazeniz ve uygulama alanları hakkında detaylı bilgi alabilir miyiz?

Türkiye, dünya termoplastik pazarında en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olma konumundadır ve Ravago tarafından geliştirilen özellikli polimer malzeme çözümleri plastik işletmecilerinin artmakta olan malzeme taleplerine yardımcı olmaktadır. Bildiğiniz üzere termoplastikler tekrar tekrar eritilebilirler ve çözülebilirler. Bu da çevreyi koruma ve geri dönüşüm açısından özel bir anlam taşır. Belli başlı türleri birbirleri ile karıştırılmadığı takdirde termoplastikler yeniden kazanım için mükemmel uygunluktadırlar. Termoplastiklerin otomotiv sektöründen elektrik-elektronik sektörüne, beyaz eşya grubundan sağlık hizmetlerine, paketleme sektöründen boru üretimine kadar birçok sanayide geniş kullanım alanları bulunmaktadır ve her geçen sene termoplastik malzemelere olan talep artarak devam etmektedir.  Yani özetle günlük hayatta dokunduğunuz her alanda varız.  

Karbon ayak izini azaltmak ve dünyamızı çevre felaketlerinden korumak bugün pek çok alanda hem resmi kurumlar hem de özel sektör düzeyinde, çevreci üretimi zorunlu hale getiriyor. Mühendislik plastiklerindeki en önemli oyunculardan biri olarak Ravago’nun portföyündeki ürünlerin öne çıkan özelliklerini ve farklılıklarını, geri dönüşüme uyumluluğu ve katkısı açısından değerlendirmenizi istesek neler söylersiniz?

Ravago, Raf Van Gorp tarafından 1961 yılında, petrokimya üretim atıklarının plastik hammaddeye dönüştürülmesi ile çalışmalarına başlayan bir firmadır. Aslında Ravago’nun kuruluş temeli itibari ile de yıllardır geri dönüşüme uyumlu ürünler üretilmektedir ve bizleri de geliştirdiğimiz ürünler ile ön plana çıkarmaktadır. Mühendislik plastikleri ürünlerinde ise son dönemlerde özellikle otomotiv sektöründe CO2 ayak izini azaltma çalışmaları kapsamında;  otomotiv firmalarının hassas kriterlerini sağlayacak şekilde, farklı dolgu içerikli PP ve PA baz polimerli bir çok alternatif geri dönüşümlü malzemeler geliştirilmiş ve detaylı CO2 analizleri ile başarılı sonuçlar elde edilmiştir.

Aynı zamanda geri dönüştürülmüş malzeme çalışmalarının yanında, daha çevreci bir üretim hedefi ile hem CO2 salınımı hem de ağırlık azaltma yönünde doğal elyaf takviyeli ürün geliştirmelerimiz mevcuttur. Hali hazırda kullanılan dolgulu PP ürünlere alternatif olarak, doğal (farklı ağaç türlerinden oluşan) elyaflar ile kuvvetlendirilmiş ürünler geliştirilmiş ve hammadde performans değerlerinin yanı sıra parça performans testlerini başarılı bir şekilde sağlamış bulunmaktadır. Güncel olarak ise doğal elyaf katkılı malzemelerin, geri dönüştürülmüş hammaddeler ile elde edilmesi ve geliştirilmesi üzerine çalışmalarımız bulunmaktadır. 

Biraz da üretim sahanızdan bahsedebilir miyiz? Tesisleriniz, istihdam profiliniz, yıllık üretim kapasiteniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Türkiye’de 1998 senesinden beri yaptığı yatırımlarla plastik sektörünün önemli oyuncularından biri haline gelen Ravago, bugün 300 bin tonluk üretim kapasitesi ile polimer hammaddede Türkiye’nin 2’nci büyük plastik üreticisi konumundadır. 2013 yılında Türkiye’deki tüm plastik üretim şirketlerini Ravago Petrokimya A.Ş. çatısı altında toplamıştır. TAYSAD Kocaeli ve Aliağa İzmir olmak üzere iki üretim tesisinde toplam 255 bin m2 alan üzerinde faaliyet göstermektedir.

Ravago Petrokimya ailesinde 54’ü Ar-Ge merkezi olmak üzere toplamda 590 kişi çalışmaktadır.  ISO 9001, IATF 16949, ISO 14001, ISO 27001 ve OHSAS 18001 kalite yönetim sistemlerine sahiptir. Firmamız 50 ülkeye plastik hammadde ve kauçuk gruplarında ihracat gerçekleştirmektedir. Ve gelecek üç yıl içerisinde de dış pazarlardan gelen talepleri karşılayarak satışlarını arttırmayı ve sektöründe lider tedarikçi olmayı hedeflemektedir.

Yeniliğe, gelişime ve inovasyona destek veren bir firma olarak büyük yatırımlarla kurduğunuz Ar-Ge Merkezi hakkında da bilgiler almak istiyoruz. Ar-Ge Merkezi’nizin kadrosu, teknolojik altyapısı ve faaliyetlerinden söz eder misiniz?

Ar-Ge merkezimiz, 3.5 milyon dolar yatırım ile 4 bin metrekarelik bir alana kurulu bir tesistir. Ravago Group firmasının ise Avrupa’da ilk ve en geniş kapsamlı Ar-Ge merkezidir. Bünyesinde bulunan; Mühendislik Plastikleri (EP), TPE, TPU, PU ve EPS gibi farklı alt birimleri ile petrokimya sektörünün birçok alanına hizmet vermektedir. Bu bağlamda da sektörde farklılığını ön plana çıkarmaktadır.

Ar-Ge merkezi kadromuzda 54 personel çalışmaktadır ve bunların 26’sını uzman mühendisler oluşturmaktadır. Mühendis kadromuzda ise doktora ve yüksek lisans eğitimleri olan/devam eden uzmanlarımız yer almaktadır. Merkezimizde, petrokimya sektörünün ihtiyaçlarına/taleplerine karşılık verebilecek şekilde tasarlanmış 5 farklı laboratuvarımız yer almaktadır. Aynı zamanda laboratuvarlarımızda, ürünlerin detaylı içerik analizlerinden, performans değerlerine kadar özelliklerini tespit edebilecek yüksek teknoloji ve donanıma sahip olarak, sektöre öncülük etmekteyiz. 

Ar-Ge merkezimizde sektörün ihtiyaçlarına/beklentilerine karşılık verebilecek proje çalışmalarımızın yanı sıra, TÜBİTAK ve Sanayi-Üniversite iş ortaklı birçok proje çalışmalarımız yer almaktadır. Çalışılan ve gerçekleştirilen projeler ile petrokimya sektörüne servis sağlayacak, nitelikli ve inovatif hammaddeler geliştirilmektedir.

İKMİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde plastik hammadde ihracatında ikincilik ödülünü kazandınız. İhracattaki bu önemli başarılarınız hakkındaki değerlendirmelerinizi öğrenmek isteriz.

İKMİB’in (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği) her sene düzenlediği ödül töreninde kimya sektöründe 15-20 farklı kategoride en çok ihracat yapan 5 firmaya ödül veriyorlar. Ravago Petrokimya Satış ve Pazarlama firmamız Plastik Hammadde ihracatında ikincilik, Kauçuk Mamulleri ihracatında da birincilik ödülü aldı. 8 yıldan fazladır her sene aldığımız ödüle ek olarak ilk kez bu yıl Kauçuklu Mamuller kategorisinde birinci olduk.

Ravago Türkiye bünyesindeki diğer iş birimlerimizle birlikte ihracatın ağırlığını arttırmak için çok uzun süredir çalışmalar yapıyoruz. 2020 yılı pandeminin de olumlu etkisiyle bu çalışmalarımızı meyvelerini aldığımız bir yıl oldu. 2020 yılında ihracat rakamlarında önemli ve güzel sonuçlar elde ettik. 2021 yılı da bu olumlu sonuçların devam ettiği bir yıl olacak. Stratejik hedeflerimize ulaşabilmek için ihracatın ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte Ravago Türkiye’yi bu listede görmeye devam edeceğinizi düşünüyorum. 

Alanınızda en eski ve en uzun soluklu firmalardan biri olarak ve Türkiye’de 23 yılı geride bırakırken Ravago’yu sektörde öne çıkaran, en çok tercih edilir markalardan biri haline getiren yaklaşımlarınızı sorsak neler söylersiniz?

Gelişimi sırasında, Ravago her zaman güçlü bir şekilde değerlerine vurgu yapmıştır. Bunlar sadece moda sözcükler değil; kim olduğumuzu, neyi temsil ettiğimizi ve nasıl algılanmak istediğimizi belirleyen şirketin temel prensipleridir. Bizim için kimliğimize sadık kalmak çok önemlidir. Bu sadece Raf Van Gorp’un şirket vizyonu olduğu için değil, aynı zamanda Ravago’nun başarısının temeli olduğunu kanıtladığı ve geleceğimizi de belirlediği için böyledir. 4 önemli değerimiz: İnsan Odaklılık, Profesyonellik, Girişimcilik ve Alçak Gönüllülük.

Sürdürülebilir bir dünya için etkili ve yenilikçi çözümler geliştirmeye devam eden Ravago Türkiye'nin yakın gelecekteki hedefleri, planları ve projelerinden söz eder misiniz?

Sürdürülebilirlik oyunumuzun adıdır. İnsanların yaşamlarının merkezinde olmak, ekosistemimize karşı bir sorumluluk taşır. Sürdürülebilirlik her zaman yaptığımızın ve kim olduğumuzun büyük bir parçası olmuştur. Bu yüzden bizim için ne anlama geldiğini anlatarak sürdürülebilirlik konusunda bir duruş sergiliyoruz. Plastikler daha sürdürülebilir bir dünyaya doğrudan veya dolaylı olarak katkıda bulunur. Plastikler hafif ulaşıma olanak sağladığı için ulaşım maliyetlerini azaltırken, aynı zamanda milyonlarca ton CO2 sera gazı salınımını önler.  Plastik ambalaj, çok çeşitli malların zarar görmesini engeller, bozulmayı geciktirerek gıdaların raf ömrünü uzatır ve bu durum, dünya çapında beslenecek insan sayısının artması göz önüne alındığında giderek daha da önem kazanmaktadır. Aynı zamanda, üretim atıkları ile kaynak tüketimi miktarını mutlak olarak en aza indirgendiği için plastik üretim süreçleri son derece verimlidir. Ayrıca, plastikler yenilenebilir enerji üretimine olanak sağlamaktadır. Örneğin, güneş panellerinde ve rüzgâr türbini kanatlarında bileşik olarak kullanılırlar. Uluslararası düzeyde faaliyet gösteren bir şirket olarak, sorumluluklarımızın tamamen bilincindeyiz ve her zaman yaptığımız gibi, kapasitemizi sürekli artırarak ve gelişmekte olan geri dönüşüm teknolojilerine yatırım yaparak artan geri dönüşüm oranlarına aktif olarak katkıda bulunacağız.  Buna bağlı olarak 4 Sürdürülebilirlik İlkemiz: Geri Dönüşüm Mükemmelliği, Topluma Bağlılık, Çevresel Ayak İzi ve Stratejik Ortaklıklar’dır.

Genel olarak baktığımızda pandemi dönemi, plastik sektörünü sizce nasıl etkiledi? Son bir yıl içerisinde pandemi dolayısıyla; dünyadaki petrol rafinelerindeki üretim düşüşü plastik hammadde arzının düşmesine ve fiyatların aşırı yükselmesine neden oldu. Bu durum firmanızı nasıl etkiledi? Bu konuda hükümetten beklentileriniz neler?

Biz Ravago ailesi olarak pandemi döneminde, müşterilerimizle birlikte pandemiyle gelişen ihtiyaca yönelik ürünlerin hammaddesini geliştirmenin ve üretmenin mutluluğunu ve haklı gururunu yaşadık. Pandemi sürecinde: Maske elastik bantları, siperlik koruyucuları, serum contası gibi uygulamalar önemli bir acil ihtiyaca döndüğünde Ravago oradaydı…  

Pandemi dönemi plastik sektörü için belirsizliklerin had safhada olduğu bir dönemdi. Belirttiğiniz gibi plastik hammadde arzındaki düşüşler fiyatlarda aşırı yükselmelere yol açtı. Ravago Türkiye olarak güçlü finansal yapımız ve global bağlantılarımız sayesinde bu süreçten en az hasarı alarak çıkabildik. Pandemi sürecinde özellikle tedarik zincirinin kırılması ve Asya’dan tedarik edilen ürünlerde yaşanan gecikme ve problemlerden ötürü Türkiye olarak yakın coğrafyada yeni iş fırsatları yakaladık. Keza Avrupa’daki hammadde üreticilerinin yaşadıkları arz problemleri de bizi olumlu etkiledi. Kısacası pandemi döneminde krizi fırsata çevirebildik. Ama hammadde tarafındaki arz problemi hala devam ediyor ve kısa vadede de çözülecek gibi durmuyor. Hatta bazı hammaddelerde 2022 yılında yeni krizler bekliyoruz. Petrokimya sektörü olarak baz hammaddelerde dışa bağımlılık oranımız çok yüksek ve uzun vadede dışa bağımlılığı azaltacak büyük yatırımların devlet destekli olarak devreye girmesi büyük önem arz ediyor. 

Rekabet gücü açısından marka kimliği geliştirme vizyonunuzdan bahseder misiniz?  Özellikle sektörel yayınları ve fuarları bu kimliğin güçlenmesine katkıları yönünden nasıl görüyorsunuz? 

Ravago, sağladığı malzemeler ve hizmetler ile dokunduğu herkesin günlük yaşam kalitesini arttıracak birçok ürünü mümkün kılıyor. Bu da ana vizyon hedefimizi, ‘’Hayatın Merkezinde Olmak’’ ile insanların hayatlarının her aşamasında sürekli olarak olumlu bir etki yaratmayı amaçlıyoruz. Burada bize bir şekilde bağlı olan tüm insanları kastediyoruz: çalışanlarımız, müşterilerimiz, tedarikçilerimiz, ortaklarımız, topluluklar ve toplum... 

Uzun vadeli vizyonumuz ve sadık ilişkilerimizin yanı sıra küresel erişimimiz, sektör bilgimiz ve değer zincirindeki her bir ortağın tanınması nedeniyle hem fuar katılımlarını hem de sektörel yayınlarda varlığımızın önemli olduğunu düşünüyorum. Bağlı olarak çalıştığımız, zincirin her bir halkasına ulaşmak ve aynı zamanda bu halkalarımızı büyüterek daha fazla Hayata Dokunabilmek adına, sektörel faaliyetlere katılım ve etkileşimin artması bir nevi ana vizyonumuzun bir parçası olmaktadır.

Plast Eurasia fuarında Ravago’nun odak noktası neler olacak? Fuarda tanıtacağınız yeni ya da öncelik verdiğiniz bir ürün konsepti olacak mı? 

Birçok inovatif projemizi fuarda konuşuyor ve tanıtıyor olacağız.  Birkaç örnek verirsek:

  • Otomotivde ağırlık azaltma 
  • Yüksek sıcaklık dayanımlı plastikler
  • Natural fiber ürünler
  • Yüksek güvenlik standardları için high-flammability ürünler
  • Metal replacement & high-performance plastikler

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bu değerli söyleşi için öncelikle size çok teşekkür etmek isterim. Plastik & Ambalaj Teknolojisi dergisi sektörümüzde önemli işlere imza atan ve sektörün menfaatlerine göre önemli yönlendirmeler yapan bir yayın. Ben de şirketimi temsilen böyle bir fuar sayısında sizinle olduğum için çok mutluyum. Tüm okurlarımız Ar-Ge Yeni Nesil Staj Programlarımız, Ravago Genç Kadın Yetenek Programımız gibi firmamızla ilgili en güncel gelişmeleri ve tüm faaliyetlerimizi linkedin, instagram sayfalarımızdan da takip edebilirler. Görüşmek dileğiyle…

Ravago Petrokimya A.Ş. Mühendislik Plastikleri Direktörü Elçin Oğuzhan