Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview Lineplas Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Coşkun

Lineplas Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Coşkun

“Hedefimiz 2022 sonuna kadar bütün makinelerimizi %100 yerli malı yapmak”

13 yıldır plastik ambalaj üretim makinaları alanında faaliyet gösteren Lineplas, 20 kişilik kadrosu ve 1500 m2’lik kapalı alanıyla Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde hizmet veriyor. Şirket, kendi bünyesinde bulunan mühendisleriyle makina tasarım çalışmalarından, son ürün test çalışmalarına kadar tüm hizmetleri fabrikasında yürütüyor. Gelişen ürün portföyü ile birlikte servis hizmetleriyle de plastik ve ambalaj üreticilerinin yanı başında olmayı sürdürdüklerini belirten Lineplas Yönetim Kurulu Başkanı Sayın İbrahim Coşkun firmaları hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1977 yılında Kayseri’de doğdum. İlk-orta ve lise eğitimini yine burada bitirdim. 2002 yılında Erciyes Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldum. Ticaret hayatıma 2006 yılı sonunda, balonlu naylon ve streç film üretimi yaparak başladım. 2008 yılındaki krizden sonra, imalat sürecini yavaşlatıp, makine satışına ağırlık verdik. 13 yıldır plastik ambalaj sektörü için makine tedariki sağlamaktayız.

Lineplas Plastik Makine’nin kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Bu sektöre plastik ve ambalaj malzemeleri üreterek başladık. Sattığımız makineleri öncelikle biz kullandık. Böylece üretici için kullanışlı, uygun fiyat ve uygun kaliteli makinelerin seçimini kolay yapabilir hale geldik. Uzun bir süredir sattığımız makineleri yurt dışında yaptırıyoruz. Güçlü teknik kadromuz ile montaj ve teknik servis hizmetlerini Lineplas bünyesinde çözüyoruz. 2021 yılı itibariyle birçok makinemizin imalatına Kayseri’deki fabrikamızda başladık. Hedefimiz 2022 sonuna kadar bütün makinelerimizi %100 yerli malı yapmak.

Plastik ve ambalaj sektörlerine yönelik sunduğunuz çözümleriniz nelerdir?

Sektördeki değerli müşterilerimiz için, üretim birim maliyetleri düşük, ürün kalite ve kapasitesi yüksek, uygun yatırım maliyetli çözümler üretmekteyiz. Portföyümüzde yer alan makineler; Plastik film, Streç film, Film ekstruder, Balonlu naylon, Laminasyon, Levha, PVC streç ve Geri Dönüşüm Hatlarıdır.

Üretimini gerçekleştirdiğiniz film, streç ve shrink hatlarınızın teknolojik yenilikleri ve öne çıkan özellikleri ile ilgili detaylı bilgi alabilir miyiz?

Bildiğiniz gibi pazarda söz sahibi olmak için rekabetçi fiyatlara sahip olmanız gerekir. Plastik makinelerinde maliyetlere en çok etki eden üretim teknolojisi ve makine verimliliğidir. Bu sebepten müşterilerimize her zaman yüksek teknolojik makineleri öneriyoruz. Her makinemizde Co-ex diye tanımladığımız 2 ve daha fazla extruder ünitesini kullanıyoruz. Birden fazla film katmanı sayesinde, yüksek performanslı ürünleri, yüksek kapasiteyle daha ucuza imal etmiş oluyoruz. Pazardaki rekabeti böylece sağlayabiliyoruz. Ayrıca hammadde kontrol sistemleri sayesinde çok hassas gramajlarda ve istenilen kalınlık toleransında üretim yapabilmekteyiz. Ürün kalitesi olarak dünyanın en iyi makinelerinden çıkan kaliteyi yakalamış durumdayız.

Lineplas olarak film hatlarının yanı sıra imalatına yeni başladığınız Yeni Nesil Geri Dönüşüm makineleri ile ilgili yakın zaman önce dergimizde bir haber yayınlamıştık. Yeni geri dönüşüm hatlarınız ile ilgili okuyucularımıza neler söylemek isterseniz?

Yakın zamanda seri üretimine başladığımız Yeni Nesil Geri dönüşüm hatlarımız, plastik imalat yapan her işletmenin bünyesinde bulunması gereken, olmazsa olmaz bir makinedir. Herkesin evinde elektrikli süpürgesi vardır. Bu makinemiz de aynı evlerdeki elektrikli süpürge gibi, işletmelerdeki bütün hatalı ürünleri, takozları ve fireleri toplar ve anında geri dönüştürüp tekrar kullanmamızı sağlar. Diğer sistem geri dönüşümlere göre %80 enerji tasarrufu sağlar. Dönüşüm yapılan ürünün özelliklerini bozmaz, aynı orijinal hali gibi kullanım imkânı sağlar. 

Makineleriniz arasında en fazla rağbet gören hangisi?

Streç film hatlarımız gerek yurt içi gerekse yurt dışından çok rağbet görüyor.

Özellikle üzerinde durduğunuz sektörler ve pazar payınızı arttırma adına yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir? 

Extruder makine satışlarımızı artırmak adına yurt içi ve yurt dışı fuarlarda stant açıyoruz. Yurt içinde aktif olarak müşteri ziyaretleri yaparak ürünlerimizi tanıtıyoruz. Sosyal medyayı aktif olarak kullanıyoruz. Yurt dışında ise, Pakistan ve İran da satış ofislerimiz bulunmaktadır. 

Müşterilerinizle iş süreçleriniz nasıl işliyor? Satış öncesi-sonrası hizmetleriniz ve firmanızı sektörünüzde öne çıkaran özelliklerinizden söz eder misiniz?

Plastik imalatçılarının en çok zorlandığı konu işletme sermayesidir. Makine alımları onları fazla yormaz. Makine maliyeti bir kat ise, hammadde maliyeti ortalama beş kattır. Bu yüzden müşterilerle yaptığımız görüşmelerin satışa dönüşmesi bazen 2-3 yılı bulmaktadır. Bu konuda rekorumuz 12 yıldır. Zaman geçtikçe müşterilerle abi-kardeş ilişkisi başlıyor. Bizden makine almayan müşterilere de elimizden geldiği kadar yardım etmeye çalışıyoruz. Satış sonrası, makinemizin kurulumundan başlayarak, verdiğimiz eğitimlerle operatörlerin makineyi en iyi kullanabilecek hale gelmesini sağlıyoruz. 

İhracat yaptığınız ülkeler ve ihracat-pazar çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

Başta Azerbaycan olmak üzere, İran, Irak, Tunus, Kamerun, Cezayir, Arnavutluk, Kosova, Slovenya, Makedonya, ve Pakistan’da çalışan makinelerimiz var. İhracat için öncelikle İran ve Pakistan yapılanmamızı tamamladık. Güney Afrika ve Güney Amerika’da fuarlara katıldık. 2022 yılı sonunda bu ülkelerde de temsilcilikler vermeyi düşünüyoruz.

Üretim teknolojinizde kullandığınız makine parkurunuz hakkında bilgi alabilir miyiz? Sektörde yeni gelişen ihtiyaçlara yönelik çözümler konusunda makine/teknoloji yönünden ortak hareket ettiğiniz çözüm ortaklarınız var mı?

Makine bileşenlerinin imalatında, beş eksenli yüksek teknolojili CNC hatları kullanmaktayız. İmalatta çok düşük hata oranlarıyla çalışıyoruz. Dünya genelinde düzenlenen makine ihtisas fuarlarına giderek, sektördeki teknolojik değişimi takip ediyoruz. Bu konuda ortak çalıştığımız tedarikçilerle Ar-ge ve Ür-Ge işlemlerini sürdürüyoruz. 

Ar-Ge süreçleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?

İşletme bünyemizde faal durumda ambalaj üretim makineleri bulunmaktadır. Yapılması düşünülen değişiklikler önce burada denenir. Alınan faydaya göre yeni hatlarda uygulanması kararına varılır. 

Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni makine, yatırım veya projeleriniz var mı?

Özellikle yurt dışı pazarında aktif olmayı hedefliyoruz. Asya, Afrika ve Amerika pazarlarındaki fuarları yakından takip ediyoruz. En büyük hedefimiz 2022 yılsonu itibariyle, dışa bağımlı kalmadan %100 yerli imalat ile makine bileşenlerimizi yapabilmek.

2020 ve içinde bulunduğumuz dönemi firmanız ve sektör açısından değerlendirirseniz neler söylemek istersiniz?

Pandemiden dolayı kullanımı artan ambalaj ürünleri, 2020 yılını çok iyi geçirmemize neden oldu. İşe başladığım ilk günden beri hiç bu kadar bereketli bir dönem geçirmedik. Ambalaj üreticileri ve makine tedarikçileri altın çağlarını yaşadılar. Hala bu yoğunluğu atlatmış değiliz. Özellikle yurt dışı talaplerin ülkemize yönelmesi sektörümüzü canlandırdı. Uygun kalite ve fiyat politikamız devam ederse, önümüzdeki yıllarda da iş yoğunluğumuzun devam edeceğine inanıyorum.

Son olarak rekabet gücü açısından marka kimliği geliştirme vizyonunuzdan bahseder misiniz?  Özellikle sektörel yayınları ve fuarları bu kimliğin güçlenmesine katkıları yönünden nasıl görüyorsunuz?

Lineplas olarak şimdiye kadar temasa geçtiğimiz müşterilerimizin büyük bir kısmı fuarlar sayesinde olmuştur. Elimizden geldiği kadar sektörel fuarları ve yayınları takip etmekteyiz. Covid-19 pandemisi yeni bir çağın başlangıcı olmuştur. Dijital çağ olarak ifade edebileceğimiz bu dönemde, markamızın tanıtımı ve varlığını sürdürmesi için, gerek sosyal medya gerek sanal reklamları kullanarak marka kimliğimizi korumaya çalışıyoruz.  

Lineplas Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Coşkun