Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview Plastec Makina Firma Sahibi Emre Karabulut

Plastec Makina Firma Sahibi Emre Karabulut

“2021 satışlarımızı %200 oranında arttırdığımız, en büyük ivmeyi kazandığımız yılımız oldu”

2017 yılında kurulan Plastec Makina, plastik sektörünün ihtiyaç duymuş olduğu enjeksiyon makinası ve yardımcı ekipmanlarının tedariki konusunda hızlı ve güvenilir çözümler üreten bir firma olarak faaliyet gösteriyor. Hidrolik, hibrid ve full elektrikli teknolojisi ile 5 tondan 7000 tona kadar plastik enjeksiyon makinelerinin lider üreticilerinden biri olan LK Grup’un Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu pazarında tek yetkili bayii olan Plastec Makina Firma Sahibi Sayın Emre Karabulut, “LK & Plastec ortaklığı, tecrübeli, profesyonel ve genç kadrosu ile, Türk plastik sektörüne yüksek kaliteli, optimum maliyetli çözümler üretmektedir” diyor.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezunum. Arkasından İşletme Yüksek Lisansı yaptım. Değişik sektörlerde satış ve pazarlama müdürlüğü görevlerinde bulundum. Enjeksiyon makinası sektöründe ise yaklaşık 13 yıllık bir satış ve pazarlama deneyimine sahibim. Evliyim ve 3 çocuk babasıyım.

Plastec Makina’nın kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

Plastec Makina 2017 Ekim ayında kurulmuştur. Yaklaşık 4 sene içerisinde plastik sektörünün ihtiyaç duymuş olduğu enjeksiyon makinası ve yardımcı ekipmanlarının tedariki konusunda sektörümüze hızlı ve güvenilir hizmet vermekteyiz.

Hangi firmanın temsilciliğini yapıyorsunuz? Plastik enjeksiyon makinalarınızın öne çıkan teknik özellikleri, avantajları ve farklılıkları hakkında neler söylersiniz?

Dünyanın en büyük makina üreticilerinden biri olan Hong Kong menşeili LK GRUP’un Türkiye, Ortadoğu, Rusya ve Avrupa bayiliğini ve ayrıca dünyanın en butik makine üreticisi Hollanda menşeili STORK’un Türkiye distribütörlüğünü üstlenmekteyiz. LK makinaları Çin segmentinde A++ Enerji Verimililik belgesine sahip tek firmadır. Bu özelliğimiz sayesinde makinalarımızın enerji tüketim sarfiyatları rakiplerine göre daha üstün verim ve performans sağlamaktadır. Ayrıca LK Grup dünyada bütün üreticiler içerisinde bütün tonajları kendi bünyesinde üretip dökme kabiliyetine sahip tek firmadır. Yine LK Grup dünya üzerinde Metal Enjeksiyon, Plastik Enjeksiyon ve CNC’leri tek çatı altında üreten tek firmadır.

Servis ve yedek parça konusunda müşterilerinize nasıl destek sağlıyorsunuz? Firmanızı sektörünüzde öne çıkaran özelliklerinizden, satış öncesi ve sonrası hizmetlerinizden söz eder misiniz?

Plastec Makina olarak 8 kişilik teknik servis ekibine sahibiz. Yedek parça konusunda hem şirket genel merkezimizde hem de gümrüklü antrepo merkezimizde satmış olduğumuz makinalarımızın ihtiyaç duyabileceği yedek parçalarımızı stoklarımızda bulundurmaktayız. Hızlı servis çözümümüz, yetkin ve yetişmiş teknik servis kabiliyetimiz bizi rakiplerimizden bir adım öne çıkarmaktadır.

Pazar payınızı arttırma adına yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir? Firmanızın piyasadaki konumunu nasıl buluyorsunuz?

Sektörümüze doğru ve hızlı hizmet vermek adına stoklarımızda müşterilerimizin ihtiyaç duyduğu her tonaj ve özellikte makinaları tutmaktayız. Hem gümrüklü antrepolarımızda ve hem de yolda olan yaklaşık 100 adet enjeksiyon makinamızla çok hızlı bir şeklide makine ekipman ihtiyacına cevap veriyoruz. Çok genç olan firmamız inşallah bu sene içerisinde hem ciro hem de satış adediyle sektörde 2’inci sıraya yükselecektir.

Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Değişen teknolojiyle birlikte 2022 yılında elektrikli makinalarımızı müşterilerimizin hizmetine sunacağız. Ayrıca yatırım planı olarak kendi antrepomuzu kurmayı planlıyoruz. Burada stok miktarımızı artırarak çok hızlı bir şekilde tedarik hizmeti vereceğiz.

2020 ve 2021’in ilk yarısı sizin için nasıl geçti? İçinde bulunduğumuz dönemi firmanız açısından değerlendirirseniz neler söylemek isterseniz?

2020 pandemi sonrası satışlarımızda ciddi bir artış gerçekleşti. 2021 senesi ise bizim en büyük ivmeyi kazandığımız yılımız oldu. Makinalarımızın sektör kullanıcıları tarafından görmüş olduğu teveccüh ve teknik servis desteğimiz satışlarımızı %200 oranında artırarak sektörde öncü bir konuma gelmemize sebebiyet verdi.

Biraz da sektör hakkında değerli görüşlerinizi almak isteriz. Ülkemizdeki ve dünyadaki plastik sektörünün mevcut durumu hakkında neler söylemek istersiniz?

Dünyanın 5’inci, Avrupa’nın da 2’inci en büyük plastik sektörüne sahibiz. Sektörümüz her geçen gün büyürken global piyasalardaki sorunlar sektörü ciddi olarak etkilemektedir. Lojistikde yaşanan artan konteyner maliyetleri ve konteyner bulamama sorunları, geçen seneyi ve bu seneyi de etkileyen hammadde tedariki ve hammadde fiyatlarındaki %200’lük artış ve finansmanda yaşanan yüksek faiz riski mamul üreticileri için ciddi bir sorun olarak önemini korumaktadır. Bu sorunlar maalesef üreticilerin yatırım yapma istek ve hevesini kırmakta sektörün küçülmesine sebebiyet vermektedir.

Ancak her krizdeki bir fırsat da yine önümüzde durmaktadır. Artan konteyner maliyetleri nedeniyle Avrupalı ürün tedarikçilerinin rotayı Çin’den Türkiye’ye çevirdiklerini de hepimiz biliyoruz. Bu talebi hızlı ve etkili bir şekilde karşılamakta Türk üreticilerini operasyonel yeteneğiyle mümkün kılınmaktadır. İhracattaki her bir satışın ülke ekonomisine hem istihdam hem de döviz girdisi olarak destek vereceğine ve sektörün üzerindeki kara bulutları bir nebze de olsa kaldıracağına inancımız tamdır.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Şahsi kanaatimce gelişen sektörde en önemli yatırımın yine insana yapılması gerekliliğidir. Yetişmiş elaman eksikliği sektörümüzün ilk önceliği olmak zorundadır ve hayatidir. Ayrıca markalaşma becerimizi de hızlıca geliştirmek zorundayız. Katma değeri yüksek ürünleri ancak bu yolla üretip şirket ve ülke ekonomimize katkı sağlayabiliriz.

Plastec Makina Firma Sahibi Emre Karabulut