Saturday, Nov 23rd

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview FANUC Türkiye RM (Robomachine) Satış Müdürü Osman Özgür BAĞ

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

FANUC Türkiye RM (Robomachine) Satış Müdürü Osman Özgür BAĞ

“FANUC, ROBOSHOT ile sektördeki farkını ortaya koyuyor”

Dünya çapında 7 kıtada 650 bini aşkın robot ve 25 milyonun üzerinde toplam ürün kurulumu ile kapsamlı çözümler sunan FANUC, tüm ana bileşenleri kendi bünyesinde geliştiren ve üreten bir firma olarak sektörde öne çıkıyor. 264’den fazla şubede 7000’den fazla personeli ile otomasyon sistemlerinin gelişimi, kullanım kolaylığı ve üretim kalitesinin artması adına hizmet verdiklerini belirten FANUC Türkiye RM (Robomachine) Satış Müdürü Sayın Osman Özgür BAĞ “Müşterilerimize satış, teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanlarında 360 derece hizmet ağı sağlıyoruz” diyor.

Okurlarımıza kısaca kendinizden ve profesyonel öz geçmişinizden bahsedebilir misiniz?

1979 İstanbul doğumluyum. 2003 yılında Cumhuriyet Üniversitesi İİBF fakultesinden mezun olarak Yapı Kredi Bankası’nın çeşitli iştiraklerinde çalıştım. Sektöre CNC İleri Teknoloji firmasında finans danışmanı olarak girdim. Sonrasında çeşitli firmalarda sahada satış temsilcisi, bölge müdürü, ürün müdürü vb. pozisyonlarda çalıştım. Robocut ve Roboshot ürünlerinin faaliyetlerinin yürütüldüğü makina bölümünden sorumluyum.

FANUC Türkiye’nin kuruluş aşamaları ve gelişim süreci hakkında bilgi verir misiniz?

FANUC olarak 1993 yılında Türkiye’de müşterilerimize hizmet vermeye başladığımız günlerden bugünlere kadar faaliyet alanlarımızda etkili biçimde rol almaya devam ettik. Müşterilerimize satış, teknik destek, Ar-Ge ve müşteri hizmetleri alanlarında 360 derece hizmet ağı sağlıyoruz. FANUC üretim merkezinde 72 saat insan müdahalesi olmadan kesintisiz bir üretim kapasitesiyle ürün kullanıcıların beklentilerini karşılayabilmek ve daha fazla talebe cevap verebilmek adına sürekli olarak yeni robot modelleri geliştiriyoruz. 

FANUC, Avrupa’daki hizmet ağını daha da güçlendirmek üzere Türkiye’de çalışmalarına ve yatırımlarına büyük önem veriyor. 2020 yılı Şubat ayı itibarıyla müşterilere hizmet vermeye başlayan FANUC Tamir Merkezi de Avrupa’daki ikinci merkez olmasıyla Türkiye’ye biçilen değerin önemli bir göstergesi. 

FANUC’un plastik sektörüne yönelik enjeksiyon makinesi Roboshot’un teknik özellikleri, avantajları ve farklıları hakkında neler söylersiniz?

FANUC ROBOSHOT, 60 yıllık sürekli gelişimin bir sonucu olarak dünyanın en güvenilir CNC kontrol ünitesi, tüm standart ara yüzleri içeren kapsamı,  hızlı işlem süreleri ve tutarlı parça kalitesiyle kullanıcı dostu bir yapı sunuyor. ROBOSHOT’un eksen hareketleri tamamen FANUC tarafından tasarlanıp üretilen CNC kontrolör ve servo sürücüler tarafından kontrol ediliyor. Bu sayede piyasadaki en hızlı ivmelenme, sıra dışı güvenilirlik için yüksek hassasiyette eksen hareketleri, pozisyonlama ve basınç kontrolü sağlanıyor.

Gaz tahliyesi, enjeksiyon süresi ve hacmi gibi sorunları engellemek üzere özel tasarlanan fonksiyonlarıyla büyük ölçekli parçaların üretiminde ideal çözüm olan ROBOSHOT; parça ve yüzeyindeki gaz  oluşumu, düzgün olmayan enjeksiyon süreci ve süresi, parçanın ağırlığındaki gravimetrik değişimleri ortadan kaldırmak için optimum düzeyde çevrim süresi sunarken üründen beklenen kalite beklentisini üst düzeye çıkarıp kullanıcısına minimum bakım maliyeti oluşturuyor.

150 kN’den 4500 kN’ye kadar kilitleme kuvveti uygulayabilen modelleriyle FANUC ROBOSHOT, çeşitli basit enjeksiyon görevlerinin yanı sıra komplike görevler için de ideal bir çözüm oluyor. Yüksek seviyede çok yönlülük sağlayan ROBOSHOT, fotoğraf makinesi mercekleri gibi son derece hassas ürünlerden pil kutuları üretmek için yüksek düzeyde zorlayıcı güç gerektiren ürünlere kadar, tek bir makine kullanarak neredeyse her şeyin üretilebilmesini mümkün kılıyor. Yüksek teknik özellikleri sayesinde, standart ROBOSHOT makineleri; mikro bileşenler, muhafazalar ve hatta metal ve seramik parçalar gibi özel ürünler üretmek için de kullanılabiliyor.  Yeni ara yüzler, entegre sıcak yolluk ve kalıp sıcaklık kontrolleri gibi akıllı işlevler, FANUC ROBOSHOT’un mevcut üretim sistemlerine esnek entegrasyonunu kolaylaştırıyor. Kendi türündeki diğer makinelerin aksine, FANUC ROBOSHOT, en yaygın enjeksiyon kalıplama uygulamaları için kapsamlı bir işlevler paketi içeriyor.

Elektrikli makineler içerisinden FANUC Roboshot’u özel kılan nedir?

FANUC’un üstün servo teknolojisi ve akıllı enerji geri kazanımı, ROBOSHOT’un enerji tüketimini, hidrolik makinelerle karşılaştırıldığında yüzde 50-70 oranında ve diğer üreticilerin elektrikli makinelerine kıyasla ise yüzde 10-15 oranında azaltıyor. Çok düşük bakım maliyetleri, uzun çalışma süreleri, daha az yedek parça değişimi ve daha az aşınma göz önüne alındığında FANUC ROBOSHOT, piyasadaki en düşük toplam sahip olma maliyeti ile elektrikli makineler içeresinde en az enerji tüketen makine konumunda yer alıyor.

Roboshot’un Endüstri 4.0 uygulamaları konusundaki yeterliliği ne düzeydedir?

Fanuc’un ürünleri, birbirini tamalayan ve tam olarak Endüstri 4.0 uygulamalarına hizmet edecek bir akış ile planlanmıştır. Bizde olmayan bir makinaya beyin ve kaslar dediğimiz kontrol sistemi ve servo motorlar ile hayat veririz, kalıplarını yapar, plastik aksamlarını Roboshot ile basarız. Yani hepsi mantıklı bir akış içerisinde birbirine bağlı, veri alınabilir ve bu veriler işlenerek geliştirmeye açık sistemler, üretim hatları yaratmaya yöneliktir. Kullandığımız birçok verimlilik, alan kontrol ve yönetim programları da tamamlayıcı unsur olarak yine tamamen bizim tarafımızdan geliştirilmektedir.

Satış, servis ve yedek parça konusunda müşterilerinizle iş süreçleriniz nasıl ilerliyor?

FANUC; müşterilerinin satış, destek ve servis beklentilerine Avrupa'da güçlü bir büyüme gerçekleştirerek karşılamayı hedefliyor. Bu doğrultuda FANUC olarak Zero Downtime (ZDT) ile duruş maliyetlerini sıfıra indirmeyi garanti ediyoruz. Bu teknoloji sayesinde her robotun mekanik yapısını, bakımını ve üretim sürecinin sağlığını kesintisiz bir biçimde gerçek zamanlı olarak izliyoruz. Proaktif olarak potansiyel robot, kontrolör ve süreç problemlerini beklenmeyen bir duruş öncesi tespit eden teknoloji, aynı zamanda robot konfigürasyonu seçimi gibi çevre için en uygun konfigürasyonun seçimini de mümkün kılıyor. Ekipman faydasını optimize etmek için yüksek analiz ve raporlama kullanımı da sağlayan ZDT, akıllı bakım bilgilendirmeleri ile ekipman ömrünü uzatmak, bakım maliyetlerini düşürmek, robot ömrünü uzatmak, cycle-time süresini ve enerji tüketimini azaltmak gibi gerekli aksiyon önerileri de sunarak sistem verimliliğini optimize ediyor.

Otomasyonun uygulandığı tüm alanlarda hizmet verebilen FIELD isimli sistemimiz ise robotların birbiriyle haberleşmesine olanak sağlayarak kullanıcılarına otomasyon verimliliği sağlıyor. Kendi tasarladığımız arayüz sayesinde makine ve robotlar bu sisteme entegre edildiğinde ne kadar parça üretildiğini, ne kadar duruş gerçekleştirildiğini, cihazların hangi arızaları verdiğini veya robot verimliliği gibi proseslerin verileri elde edilebiliyor.

Diğer bir önemli hizmetimiz ise FAR (Fanuc Assisted Reality) teknolojisi. Koronavirüs salgının hayatımıza etki etmesiyle birlikte FAR teknolojisi üzerinden müşterilerimize uzaktan servis ve teknik destek hizmeti sağlamaya başladık. Bu teknoloji sayesinde özel bir ekipmana ihtiyaç duymadan uzaktan yardım hattımız üzerinden  akıllı telefon veya tabletle video görüşmesi yapabiliyor ve video üzerinde işaretlemeler yaparak müşterilerimizin kontrol etmesi gereken noktaları kendilerine gösterebiliyoruz. Ayrıca ekran üzerinden yapabildiğimiz anlık resim ve doküman paylaşımları ile hızlı bilgi akışı sağlayabiliyoruz. Böylelikle arızaların hızlı şekilde çözümlenmesi ve ön analizlerinin yapılması konusunda ciddi zaman kazancı oluşturuyoruz. Başka bir deyimle üretimin kesintisiz olarak ilerlemesini destekliyoruz.

Satış sonrasındaki kalitemiz bizi rakiplerden ayıran en önemli noktalardan biri. Güçlü yedek parça stoğumuz ve deneyimli servis personellerimiz ile müşterilerimize satış sonrasında en hızlı ve uygun çözümleri sunuyoruz. 

Özellikle üzerinde durduğunuz sektörler hangileridir?

Fanuc robotlar, beyaz eşya sektöründeki ana ve yan sanayi firmalarda yaygın olarak kullanılıyor. Öte yandan otomotiv üretiminde cobot kullanımı gittikçe artıyor. Yine robot kullanımında otomotiv, metal endüstrisi, gıda, ilaç ve kimya gibi geniş bir alan üzerine yoğunlaşarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Pazar payınızı artırma adına yurtiçinde yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?

FANUC Global, Avrupa hedefleri doğrultusunda ülkemizde merkez ofis inşa etmek üzere yatırımlarına başladı. 2020 yılı içerisinde İstanbul Sancaktepe’de 15 milyon euro yatırımla 10 bin metrekarelik bir alana FANUC Türkiye’nin yeni akıllı bina yatırımı gerçekleştirilecek. FANUC’un Türkiye’deki partnerleri ve çözüm sağlayıcılarının da ürünlerini sergileyebileceği teknolojik bir showroom alanı, öğrencilerin ürünlere rahatça erişip yeni projeler gerçekleştirebilecekleri çalışma alanları, teknolojik eğitim salonları ve seminer organizasyonları için bir konferans salonu içeren yeşil bina konsepti planlanlıyoruz. Bu doğrultuda FANUC Global ile Türkiye pazarı arasındaki gelişmelere katkı sağlayarak karşılıklı ortak fayda yaratabileceğimiz projeler ortaya çıkarıyoruz. Bu kapsamda yeni akıllı binamıza en geç 2022 yılında geçmeyi hedefliyoruz.

Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

2021 yılından oldukça umutluyuz, çünkü otomasyon sistemleri ve robotize olmuş süreçler artık bir ihtiyaçtan ziyade zorunluluk haline geldi. Firmalar döneme uyum sağlamak, rekabetçi konumunu korumak ve yarıştan kopmamak için otomasyon yatırımlarını hızlandırdı.  Türkiye’de var olan fabrikaların ve iş yeri sahiplerinin de bu konuyu sağlıklı bir biçimde analiz ettiğini düşünüyorum. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde yeni üretim teknolojilerine yapılacak yatırımların hızlanacağını ve otomasyona olan talebin hiçbir dönemde olmadığı kadar yoğun olacağını öngörüyoruz. Biz de bu doğrultuda pazarın ihtiyacına uygun yeni yatırımlar gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Geçen yıl 10 kg taşıma kapasitesi ve 2 farklı erişime sahip CRX Serisi Light Weight Kolobratif robotları pazara sunmuştuk. Bu yıl ise CRX Serisi’ne yeni modelleri ekleyeceğiz. CRX Serisi piyasaya çıktığı ilk andan itibaren kolay kullanım ve hızlı devreye alma özellikleriyle dikkat çekti. Bu arayüzü sağlayan Tablet Pendant özelliği müşterilerimiz tarafından çok sevildi ve hiç robot kullanmayı bilmeyen bir kişiye bile birkaç saat içinde robot programlayabilme imkânı sağladı. FANUC bu geri bildirimlerden yola çıkarak Tablet Pendant’ı tüm modellerde yıl içinde kullanıma sunuyor olacak.

Firmanızın sürdürülebilirlik çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

FANUC, kurulduğu günden bu yana sürdürülebilirliğe ve ekolojik dengeye yönelik hassasiyetini koruyor. FANUC ürünlerinin tüm üretim süreçlerinde, enerji tüketimini ve atıkları azaltmaya, yenilenebilir enerji kullanımına, geri dönüşümü öne çıkarmaya ve kimyasal madde kontrol süreçlerini sürekli geliştirmeye odaklanılıyor. Mevcut arızalı ürünlerin Tamir Merkezi’nde onarılarak yeniden hayata kazandırılması için inşa ettiğimiz ayrıştırma tesislerimiz de yine aynı bilincin ürünü olarak dikkat çekiyor. FANUC’un her kademesindeki çalışanlarına bu bilinci yaymak ve yerleştirmek şirket kültürümüzün merkezinde yer alıyor. ISO 14001 akreditasyonuna sahip olan FANUC, dünya çapında en düşük enerji tüketimiyle çalışma kabiliyetine sahip olan ROBOSHOT ile sektördeki farkını da ortaya koyuyor.

2020 yılını firmanız ve sektör açısından değerlendirirseniz neler söylemek isterseniz?

Yukarıda değindiğim üzere firmalar2020 yılı içerisinde gerekli yatırımları zamanında yapamadıkları durumda küresel yarıştan kopma, yanlış yatırım yaptıklarında ise rekabetçiliklerini kaybetme riskini yakından hissetti. Bu durum geçtiğimiz yıl otomasyon sektörünün oldukça hareketli geçmesine olanak sağladı. Dolayısıyla pandeminin, beklenenin aksine otomasyon yatırımlarına olan ilgiyi artırdığını gördük. FANUC olarak 2020 yılında müşteri kapasitemizde bir artış yaşandı. Yeni müşteri portföyümüz bir önceki yıla göre yüzde 30 arttı. FANUC, ürün gamı dolayısıyla fabrika otomasyonunun farklı alanlarına dokunarak yine farklı ürün gruplarını ortak bir sistem üzerinden buluşturabiliyor. Bu avantajımızı sektördeki hareketlilikle birleştirerek yılı hedeflerimizin oldukça üzerinde kapattık. Sipariş anlamında yüzde 187, satış anlamında ise yüzde 167 oranında artış yakaladık.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Üretim merkezimizde karanlık fabrika otomasyonuna yapmış olduğumuz yatırımlar sayesinde ileri teknolojili robotların yeni robotların üretimini yapabildiği, yani robotların hem robotları hem de makineleri üretebildiği gelişmiş bir fabrika sistemi içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 264’den fazla şubede 7000’den fazla personel hizmetimizle otomasyon sistemlerinin gelişimi, kullanım kolaylığı ve üretim kalitesinin artması adına hizmet veriyoruz.

Dünya çapında 7 kıtada 650 bini aşkın robot ve 25 milyonun üzerinde toplam ürün kurulumumuzla kapsamlı bir çözüm sunan FANUC, tüm ana bileşenleri kendi bünyesinde geliştiren ve üreten tek şirket olarak sektörde öne çıkıyor. Tüm FANUC ürünleri aynı dili konuşarak ortak bir servo ve kontrol platformunu paylaşıyor. Bu sayede kesintisiz bağlanabilirlik vasıtasıyla tüm otomasyon süreçleri daha basit hale kavuşuyor.

Öte yandan özellikle yakın gelecekte Endüstri 5.0 ile birlikte gelişen ileri teknolojilere hayatımızın her alanında rastlayacağız. İnsan-robot etkileşimini içeren akıllı teknolojileri üretim hatlarına entegre ederek verimliliği artırmak günümüzde ihtiyaçtan ziyade bir zorunluluk haline geldi. Dolayısıyla üretim teknolojileri anlamında bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını rahatlıkla belirtebiliriz. 

FANUC Türkiye RM (Robomachine) Satış Müdürü Osman Özgür BAĞ