Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri İş Geliştirme Müdürü Zeki Başakar

BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri İş Geliştirme Müdürü Zeki Başakar

"Ürün standardizasyonuna çok önem veriyoruz"

BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri, plastik enjeksiyon kalıpları için sıcak yolluk sistemleri ve bu sistemleri kontrol eden gelişmiş kontrol ekipmanlarının satış ve satış sonrası destek hizmetleri ile yıllardır başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyor. 4 farklı lokasyonu ile sektörde en çok noktadan çözüm üreten firma olarak gelişimlerine devam ettiklerini belirten İş Geliştirme Müdürü Sayın Zeki Başakar ile BHRT’nin inovatif çözümleri ve farklılıkları hakkında gerçekleştirdiğimiz röportajımızla sizleri baş başa bırakıyoruz.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri firmasında 2014 yılından beri İş Geliştirme Müdürü olarak görev yapmaktayım. Makine Yüksek Mühendisiyim, aynı zamanda Doktora eğitimime de devam ediyorum. 10 yıldır plastik enjeksiyon ve enjeksiyonla kalıplama sektörünün içindeyim. Diğer bir yandan da akademik alanda özellikle bilgisayar destekli sonlu eleman simülasyonları üzerine çalışmalar yapıyorum. Aynı zamanda benzer sektörlerde faaliyet gösteren BNC Teknoloji firmasının da İş Geliştirme Müdürlüğü görevini yürütüyorum.

BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri’nin kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Firmamız 2009 yılında 9000+ çalışanıyla dünyanın en büyük 10 kalıp üreticisi firmasından biri olan Silver BASIS’in ve sektörde uzun yıllar deneyim kazanmış teknik yönetim kadrosunun iştirakiyle kurulmuştur. 2014 yılında BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri ismiyle Tekirdağ merkezli olarak Türkiye faaliyetlerine başlamış olup, sırasıyla 2015 yılında İzmir ofis, 2017 yılında İstanbul ofis ile bölgesel yapılanmasına devam etmiştir. Ayrıca Mart 2021 itibariyle de Manisa Teknokent merkezinde inovatif çalışmalarını sürdürebilmek amacıyla 4.lokasyonumuz ile sektörde en çok noktadan çözüm üreten firma olarak gelişimimize devam ediyoruz.

Firmanızın ürün yelpazesi ve çözümleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

BHRT olarak plastik enjeksiyon kalıpları için sıcak yolluk sistemleri ve bu sistemleri kontrol eden gelişmiş kontrol ekipmanlarının satış ve satış sonrası destek hizmetlerini veriyoruz. Her kalıp, yeni bir plastik parça üretim serüveni içerdiğinden tüm siparişlerimizde standart ürün yelpazemizle proje bazlı özel çözümler sunuyoruz. Özellikle yüksek parça görselliği gereksinimleri, plastik parçada ölçüsel süreklilik, çevrim süresi optimizasyonu, makine kapasitesi ve tonajı düşürme, soğuk yolluk sarfiyatının önüne geçme gibi konularda müşterilerimize tasarruf sağlama ve kalite iyileştirme imkânı sağlıyoruz.

Ürünlerinizin teknik özellikleri, avantajları ve farklılıkları hakkında neler söylersiniz?

Sektördeki rakiplerimizden farklı olarak ürün standardizasyonuna çok önem veriyoruz. BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri olarak İngilizce “Intelligent Molding Technology” söyleminin baş harflerinden oluşan IMT Serisi adında bir “Akıllı Kalıplama Teknolojisi” ürün serisine sahibiz. IMT Serisi sadece 5 ana nozzle grubunda tüm sektörlere standart ürünler ile çözümler sunabiliyor. Bu sayede fabrikamız önceki yıllardaki satış dağılımına göre belli seviyede otomatik stoklama yaparak üretim kalitesini, verimliliğini ve hızını arttırıyor. Ülke temsilciliklerimiz daha az yedek parça stoku ile tüm sektörlerin ihtiyaçlarına çözüm sunabiliyor. Kendi bünyelerinde yedek parça tutmak isteyen müşterilerimiz de daha az finansman gideriyle gerekli stoku oluşturabiliyor.

Özellikle üzerinde durduğunuz sektörler hangileridir?

Türkiye’de güçlü olduğumuz sektörler Elektronik, Beyaz Eşya, Paketleme şeklinde. Aynı zamanda son 2 yıldır global pazar payımıza paralel olarak Otomotiv ve Medikal sektörlerinde de ilerleyişimizi sürdürüyoruz.

Satış öncesi ve sonrası hizmetleriniz ile birlikte firmanızı sektörde öne çıkaran yaklaşımlarınızdan söz eder misiniz?

Mühendis kadromuz ve mühendislik altyapımız ile her yeni projede müşteri taleplerini en başından doğru şekilde değerlendirerek uygun ürün önerisi ile sürece başlıyoruz. Bu noktada kalıp özellikleri, enjeksiyon makinesi, plastik hammadde çeşidi, toplam enjeksiyon hacmi ve gramajı, enjeksiyonlanacak parça ölçüleri ve özellikleri büyük önem taşımakta. Akabinde çok hızlı bir şekilde üç boyutlu tasarım çalışmamızı müşterimize ileterek onaylarına sunuyoruz. Sonrasında üretim süreçlerini gerçekleştirip ürünlerimizin teslimatını sağlıyoruz. Uzman kadromuz ile montaj ve devreye alma süreçlerini yürütüyoruz. Seri üretim esnasında oluşabilecek her türlü yedek parça teminini de Türkiye genelindeki şubeleşmiş yapımız sayesinde çözümlendiriyoruz. Burada rakiplerimizin 3-4 hafta termin verdiği parçaları yarım saat gibi çok hızlı sürelerde müşterilerimize bizzat ulaştırabiliyoruz.

Pazar payınızı artırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz stratejik pazarlama çalışmaları nelerdir?

Sektör dinamikleri gereği ulusal ve uluslararası fuarlar bizler için çok büyük önem taşımakta. 2014 yılından beri ülkemizde gerçekleştirilen ve Avrupa’nın en büyük ikinci plastik sektörü fuarı olan Plast Eurasia’ya katılımcı olarak iştirak ediyoruz. Aynı zamanda farklı kıtalarda uluslararası olarak gerçekleştirilen fuarlara da katılımlar sağlıyoruz. Bunun dışında gerek yazılı gerekse de online dergilerle reklam aktivitelerimizi sürdürüyoruz.

Önümüzdeki dönemde hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Pazarlama aktivitelerimiz sayesinde ve sektör hacminin genişlemesine paralel olarak 7 yıldır sürekli artış eğiliminde olan ciro, müşteri çeşitliliği ve pazar payı oranlarımızı arttırarak devam ettirmek istiyoruz. Bunu da sürekli müşteri memnuniyeti, ürün kalitesinde süreklilik, yerinde ve zamanında hızlı teknik servis ilkeleriyle sağlıyoruz.

Teknolojik trendlere bağlı olarak, otomasyon ürünlerini sıcak yolluk sistemlerimize entegrasyonu Ar-Ge çalışmalarımızla devam etmekte. Bunları da sonuçlandıkça yerel ve global mecralarda müşterilerimizle paylaşacağız.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Ülkelerin son 50 yıllık sanayileşme sürecine bakıldığında kalıp sektörünün, her zaman ülkelerin gelişim süreçleriyle birlikte paralel olarak ivme kazandığı görülecektir. Yakın gelecekte Türkiye’nin global pazar için kalıp üretimi noktasında cazibe merkezi olacağını düşünüyoruz. Bu noktada gerek ana sanayi, gerekse de kalıp üreticisi paydaşlarımıza güçlü teknik ve mühendislik altyapımızla inovatif çözümler üretmeye her zaman hazır olduğumuzu söylemek istiyoruz.

BHRT Sıcak Yolluk Sistemleri

İş Geliştirme Müdürü Zeki Başakar