Thursday, Apr 18th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview Geri dönüşümde yılların verdiği bilgi ve tecrübe ile İnan Plastik Makinaları

Geri dönüşümde yılların verdiği bilgi ve tecrübe ile İnan Plastik Makinaları

İlk olarak küçük bir mühendis atölyesi olarak plastik kırma makinesi üretimine başlayan, zaman içerisinde gelişen teknolojiye uyum sağlayarak ürün gamını daha da genişleterek geri dönüşüm hatlarını tesis olarak kuran İnan Plastik Makinaları çeyrek yüzyılı aşan tecrübesi ile yıllardır başarılı bir şekilde faaliyet gösteriyor. Plastik geri dönüşüm sektörüne yönelik makine ve ekipmanlarıyla sektörün önemli firmalarından biri olan İnan Plastik Makinaları Uluslararası Satış Temsilcisi Sayın Ali Aziz Gündoğdu ile firmalarının yenilikleri, hedefleri ve sektörün durumu hakkında keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Makine sektöründe çalışmaya başlama süreciniz hakkında bilgi verir misiniz?

1988 Niğde doğumluyum fakat asıl memleketim Mersin ilinin Anamur ilçesidir. Evli ve biri kız birisi erkek olmak üzere 2 çocuk babasıyım.

Lisansımı Fırat Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nde yaptıktan sonra kendimi geliştirmek adına Malta’da yurtdışı İngilizce eğitimimi tamamladım. 2 çocuk sahibi olduktan sonra da yüksek lisansımı da Üsküdar Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği üzerine yapmış bulunmaktayım.

2013 Ocak ayı itibari ile geri dönüşüm ile ilgili meslek hayatıma ilk olarak Disan Hidrolik Makina şirketinde başladım ve arada geçen farklı birkaç firmada da görev aldıktan sonra şuan severek işimi yapmakta bulunduğum ve her anından haz aldığım İnan Plastik Makinaları şirketinde Uluslararası Satış Temsilcisi görevimi sürdürmekteyim.

Geri dönüşüm sektörüne gelişmiş teknolojileriniz ile uzun yıllardır deneyiminiz ve birikiminizle hizmet veren özel bir firma olarak aslında sizi çok iyi tanıyoruz. Yeni okuyucularımız için firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

İnan Plastik Makinaları ilk olarak 1991 yılında küçük bir mühendis atölyesi olarak plastik kırma makinesi üretimine başladı. İlk olarak şirket plastik kırma makinelerine odaklanmış olsa da sonraları ürün ağını genişleterek; Extruder, Mikronize Makinesi, Shredder (parçalayıcı) ve diğer geri dönüşüm makine ekipmanlarının üretimine başlamıştır.

Gelişen teknolojiye uyum sağlayan şirketimiz ürün gamını daha da genişleterek geri dönüşüm hatlarını tesis olarak kurmaya başlamıştır (LDPE, HDPE, PET, PE, PP). Şirketimiz müşterilerimizin taleplerine göre kaliteli ve sertifikalı ürünleri uygun fiyatlara üretmektedir.

Projelerin uygulanması ile birlikte şirketimiz kısa sürede dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Kaliteli ve güvenilir makine üretimimiz sayesinde müşterilerimiz tarafından iyi bilinen bir şirket haline geldik.

Ar-Ge çalışmalarımızın verdiği olumlu sonuçla birlikte özellikle kırma makinelerinde de kullanıcı dostu ve güvenilir makine sistemleri tasarladık. Bununla birlikte satışlarımız kısa sürede hızlı bir artış gösterdi.

Uzmanlaşan idari kadromuz ve ekibimizle birlikte verimlilik analizi yaptıktan sonra, uygun fiyata yüksek kaliteli ürünler üretme başarısını göstererek uluslararası pazarda kendimize bir kapı açma fırsatını yakaladık.

Satış sonrası hizmetlerimizi, müşteri talep ve isteklerini garanti koşulları içine alarak teknik destek olarak sunuyoruz. İnan Plastik Makinaları olarak en çok üzerinde durduğumuz müşteri memnuniyetidir.

Bununla birlikte, makineler geri dönüşüm teknolojilerindeki yeniliklere göre geliştirilmektedir. Kaliteyi, dayanıklılığı üst seviyeye çıkararak kullanıcı dostu ve güvenilir makineler üretmek sadece bugün için değil gelecekte de temel prensibimiz olacaktır.

Çevre projelerini, geri dönüşüm makineleri üreterek desteklemekten gurur duyuyoruz.

Makine çeşitleriniz nelerdir? Makinelerinizin, hız, verimlilik ve enerji tasarrufu gibi özelliklerinden bahseder misiniz?

Ürün gamımız içlerinde istenilen kapasitelere göre çeşitlilik gösteren fakat genel anlamda aşağıda verilmiş isim grupları ile üretimi devam eden makine ve ekipmanlardan oluşmaktadır.

  • Plastik Geri Dönüşüm Hatları
  • Tek Saftlı Extruder Makineleri ve Su Altı Kafadan Kesim Sistemleri
  • Parçalama Makineleri (shredder)
  • Kırma Makineleri
  • Mikronize Makineleri
  • Sıcak Yıkama Üniteleri
  • Termoform Makineleri

Makine üretim terminleri, kalite ve standartları, verimlilik ve üretilen makine ömürleri konusunda Avrupa menşeli firmalar ile rakip halindeyiz.

Hatta ve hatta yatırım maliyetlerini rakip Avrupa menşeli firmalara göre düşürerek, fakat istenilen kapasite ve verimlilikten ödün vermeyerek işimizi en iyi şekilde sürdürmeye devam etmekteyiz.

Makineleriniz arasında en fazla rağbet gören hangisidir?

Her kapasiteye uygun Kırma Makinelerimiz ve yapmış olduğumuz PET Geri Dönüşüm Yıkama Hatlarında ülkemizde zirvedeki yerimizi korumaktayız.

Diğer makine ekipmanlarımız konusunda da talepler her geçen gün artarak bizim kalite ve üretimimizde doğru yolda olduğumuzu göstermektedir.

Müşterilerinize yurt içi ve yurt dışında satış sonrası sağladığınız teknik destek çalışmaları hakkında bilgi verir misiniz?

İnan Plastik Makinaları servis departmanı teknisyenleri şirketimiz tarafından üretilmiş makine ve tesislerde problem ortaya çıkmışsa ilk seçenek olarak telefonda veya internet bağlantısı ile sorunu çözmeye çalışırlar. Eğer bu yardımcı olmazsa harekete geçerler ve tesisi ziyaret ederler. Acil durumlar için stok tutarız. Müşteri talep ve istekleri doğrultusunda özellikle yurtdışı müşterileri için ekibimizde belli başlı kişilerin vizesini hazır tutarak müşterimize her nerede olursa olsun 48 saat içerisinde hizmet sunmak en büyük vazgeçilmezimiz ve müşteriler tarafından vazgeçilmez tercih sebebimiz olmuştur.

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler? İhracat yaptığınız ülkeler hangileri?

Piyasanın artan talepleri doğrultusunda 30 yıllık bir tecrübe, birikim ve üretim kalitemiz neticesinde gayet başarılı bir konuma sahiptir.

Fakat öğrenmek, araştırmak ve kendini geliştirmenin geçen her zaman diliminde devam edeceğinden ve sonu olmayacağına olan inancımızdan dolayı ekip olarak her gün kendimize yenilikler katmaya adamış durumundayız.

Pazarda firma olarak ülkemizde de ilk olarak öncülük etmiş olduğumuz 3 ton-saat kapasiteli PET Yıkama ve Geri dönüşüm hatlarına ve beraberinde 2 yıl Ar-Ge çalışması sonrasında başarmış olduğumuz extruder sistemleri için Su Altı Kafadan Kesme Sistemini de yerli ve milli üretim olarak ülkemize kazandırmış olduk.

Firmamız; Almanya, İngiltere, Hollanda, Romanya, Polonya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan… vb. Avrupa ülkeleri, Ortadoğu, Afrika ve Asya ülkelerinden Amerika kıtasına kadar ihracatlar yapmakta ve diğer pazarlar için araştırmalarına devam etmektedir.

Üretim tesisleriniz nerede bulunuyor? İstihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

2015 yılında Tekirdağ-Ergene’deki mevcut modern tesisine geçen firmamız talaşlı imalat parkurunu da genişleterek hedefinden şaşmadan yoluna devam etmekte ve geleceğe yönelik yatırımlar yapmayı sürdürmektedir.

11.800 metrekare açık alan üzerine 8500 metrekare kapalı alanı ve ofisleriyle beraber 100’lerce çalışanına ekmek kapısı olmuş ve olmaya da devam etmektedir.

Firmamızın belli başlı kalite belgeleri; ISO 9001, CE (47 farklı makine için), EN ISO 9606 –1, ISO 14732, EN ISO 3834 –2, EN ISO 1090 –2, Marka Tescil, Sanayi Sicil, Kapasite Raporu, Tasarım Tescil, İmalatçı Belgesi, Yerli Malı Belgesi, Türk Malı Belgesi.

Firmanızın Ar-Ge faaliyetleri ve makine sektörü için öneminden bahseder misiniz?

İnan Plastik Makinaları A.Ş. Ar-Ge departmanı her türlü atık plastik geri dönüşüm ve makine ekipmanları konusunda ideal çözümler sunar.

Ar-Ge bizim için olmazsa olmazımızdır. Çünkü Ar-Ge ekibimiz sayesinde kaynağında çözüm ve iyileştirme yaparak daha tasarım aşamasında iken nasıl daha güvenilir ve kaliteli makine ekipmanların üretimini yapacağımızı ortaya koyuyoruz.

Kullanmış olduğumuz 2D-3D bilgisayar destekli çizim programları ile detaylı mühendislik çizimleri yapıyor ve daha tasarım aşamasında iken nereye müdahale edeceğimizi görme imkânı buluyoruz. Bu sayede fizibiliteler, akış şemaları, periyodik kontrol tabloları oluşumlarını da kolayca oluşturarak müşteri memnuniyeti için olan ilk adımımızı daha müşterimizi bile tanımadan ortaya koymuş oluyoruz.

Geri dönüşümün doğaya ve ekonomiye katkısı yadsınamaz. Bu anlamda ülkemizde geri dönüşüm teknolojilerini geldiği son noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğal kaynakların sınırsız olmadığı günümüzde bu kaynakların doğru şekilde kullanılmaması ve oluşan atıkların değerlendirilip geri kazanım ile piyasaya sunulmaması sonrasında gelecek nesiller için çokta yaşanılır ve sağlıklı bir çevre bırakmış olmuyoruz.

Bu durum aslında geri dönüşümün ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Kullanılmış olan plastik ve ambalaj atıklarını çevreye saçmak yerine bunları belli merkezlerde daha kaynağında iken ayrıştırmayı başardığımız gün en başarılı ve ekonomik gücü olan lider ülkeler arasında yerimizi almak kaçınılmazdır.

Ülkemiz bu noktada Avrupa gibi gelişmiş ülkelere oranla geri planda gözüküyor olsa de özel sektörde ve il-ilçe belediyelerinde evsel atıkların, plastik ve ambalaj atıklarının ayrıştırılması ve geri dönüştürülmesi noktasında giderek büyümektedir. Bu anlamda Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin de yürütmüş olduğu SIFIR ATIK projesi bunun en güzel örneklerinden biridir.

Desteklenen bu tür örnek projeler karşısında ise bizler de İnan Plastik Makinaları olarak kaliteden taviz vermeyecek ve enerji verimliliği yüksek makine ekipmanlar üreterek yerli üretimin nasıl iyi yerlere geldiğine dair örnekler ortaya koyuyor ve koymaya devam ediyor olacağız.

2021 yılı hedef ve projelerinizden bahseder misiniz?

  • Underwater pelletizer adı altında piyasaya sunmuş olduğumuz su altı kafadan kesme ünitesi ile extruderlerin üretimi alanında Avrupa ve diğer ülkelere bağımlılığı azaltarak yerli üretimle yatırımların milli ekonomimize katkısını artırmak.
  • Standartta 2 ton-saatlik PETHDPE-LDPE-PP vb. yıkama hatlarımızı 3-4-5 ton-saatlik kapasitelerde yatırımcıların hizmetine sunmak.
  • Kırma ve shredder kapasitelerimizi yeni 2000 mm’lik rotor uzunlukları sayesinde yüksek kapasite ve optimum enerji tüketimleri sonrasında piyasada yaygın kullanılabilir hale getirmek.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Bugüne kadar anlaşılmış fakat çözüm bulunamamış hiçbir sorun olduğunu düşünmüyoruz ve onun için diyoruz ki ‘’HERŞEY İNANMAKLA BAŞLAR ‘’.

Bu zorlu şartlarda ve süreklilik gerektiren makine üretimi süreçlerinde bizler İnan Plastik Makinaları A.Ş. olarak daha temiz ve sağlıklı bir çevre şartlarının sürdürebilirliği ve plastik atıklarının geri kazandırılması kapsamında elimizden gelenin en iyisini yapmaya ve bundan taviz vermemeye gayret gösteriyoruz. Tüm bu geri dönüşüm süreçlerinde plastiğin hayatımızda kaynağında ayrıştırılmaya başlanması, doğru depolanması ve en son proseste doğru makine ve ekipman seçimleri ile tekrardan hammadde olarak kullanılacak hale getirilmesi sonrasında ne kadar önemli olduğunu bilmelerini ve hayatlarının her anında çevreci tutumlarından vazgeçmeden yaşamlarını en güzel ve sağlıklı şekilde devam ettirmelerini temenni ederim.

İnan Plastik Makinaları

Uluslararası Satış Temsilcisi Ali Aziz Gündoğdu