Wednesday, Jan 15th

Last updateThu, 09 Jan 2025 10am

You are here: Home Interview Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu; “Sermaye, teknolojik gelişmeler ve kalifiye insan kaynağı işletme verimliliğinin olmazsa olmazıdır”

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu; “Sermaye, teknolojik gelişmeler ve kalifiye insan kaynağı işletme verimliliğinin olmazsa olmazıdır”

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan AydoğduSon yedi yıldır rotasını teknoloji şirketi olmaya çeviren Tezmaksan; Endürstri 4.0 üretim modeline uygun yazılım ve robotlu otomasyon sistemleri üreterek, kendi sektöründe yerli ve milli uygulamalara imza atıyor. Kendi ürünleri olan Cubebox, Robocam ve Kapasitematik’in 1 milyon doları aşkın Ar-Ge yatırımının sonucu olarak ortaya çıktığının altını çizen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, geleceğin dünyasında markaların var olabilmesi, rekabetçi kalabilmesi ve ihracatını sürekli arttırabilmesi için sistemlerini dijital parametrelere göre kurgulaması gerektiğini ifade ediyor.

Tezmaksan’ın 39 yılı aşan bilgi ve birikimi ile talaşlı imalat sanayine başarılı bir şekilde hizmet veren önemli bir marka olduğunu biliyoruz. Ancak okuyucularımız için firmanızın kuruluş aşamaları, yapılanması ve gelişim süreci hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Türkiye’nin lider, Avrupa’nın ise beşinci büyük markası olan Tezmaksan, talaşlı imalat sanayine hizmet veren, aynı zamanda da CNC satış, servis, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve sektörel eğitim gibi çok katmanlı faaliyetleri birlikte yürüten bir marka.

Son yedi yıldır da rotasını teknoloji şirketi olmaya çeviren Tezmaksan; Endürstri 4.0 üretim modeline uygun yazılım ve robotlu otomasyon sistemleri üretmekte, kendi sektöründe yerli ve milli uygulamalara imza atmaktadır. Tezmaksan’ın kendi ürünleri olan robotlu otomasyon sistemi Cubebox, yazılım Robocam, CNC takip ve verimlilik yazılımı Kapasitematik, 1 milyon doları aşkın Ar-Ge yatırımının sonucu olarak ortaya çıkmış ve yakın zamanda Türkiye’nin üreten sanayisi için satışa sunulmuştur.

Büyük kısmı mühendislerden oluşan 140 kişilik kadrosuyla dinamik çalışma prensibini benimseyen Tezmaksan, yeniliklere çok çabuk uyum sağlamaya, sektörün ihtiyaçlarını önden görmeye, uygun çözümler üretmeye olanak sağlayan kadrosuyla özgün ve sadece Tezmaksan’ın hayata geçirebileceği projeleri oluşturabilme kabiliyetine sahiptir.

Tezmaksan Teknoloji Kiralama şirketi altında uygulamaya konulan “Makine Kiralama” finansman modeli yine bu dinamik çalışma prensibinin sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Üretim tezgahlarının satın alınması yerine kiralanması esasına dayanan model, imalat sanayisinin yeni teknolojiye daha uygun rakamlarla erişmesine yardımcı olurken, daha rekabetçi üretim için sanayiye destek olmaktadır. Şu ana kadar 160 makinenin kiralamasını yapan şirket, işletmelerin 12,5 milyon dolar tasarruf etmelerini de sağladı.

Tezmaksan, kurumsal sosyal sorumluluk bilinci oldukça yüksek bir markadır. Tezmaksan Akademi, bir sosyal sorumluluk projesi olup hali hazırda meslek lisesi öğrencileri ile meslek yüksekokulu ve üniversitelerin mühendislik bölümleriyle yakın çalışma halindedir. Ücretsiz olarak 21 ildeki meslek liseleri ve üniversitelerle eğitim işbirlikleri gerçekleştiren Tezmaksan her yıl teknik liselere ücretsiz kaynak kitap da göndermektedir. Sadece

2019-2020 eğitim dönemi için dağıtılan ücretsiz kitap sayısı 60 bindir. Ayrıca 46 ilde teknik lise ve üniversiteleri dolaşarak 40 bin öğrenciye “Torna ile Şekillenen Hayatlar” semineri düzenledi. Şu anda bütün bu eğitim ve seminerlerimizi Kovid-19 salgını nedeniyle webinar üzerinden yapmaktayız. Sosyal sorumluluk projesi olarak kurduğumuz Tezmaksan Akademi aracılığıyla, yeni teknolojileri bilen, disiplinler arası geçişe hakim, dijital alt yapı ve kurguları iş süreçlerine rahatlıkla entegre edecek gençlerin yetişmesine ön ayak olmaktayız. Akademi olarak, iş gücü kalitesini çağın ihtiyaçlarına uygun şekilde eğitimlerle desteklemek isteyen ve bizlere başvuran sanayi kuruluşlarına da CNC eğitimleri vermekteyiz. Şirket ve fabrikalara verdiğimiz bu eğitimler ücretli olup, buradan elde ettiğimiz gelirle Tezmaksan Akademi’nin çalışmalarına katkı sağlamaktayız.

Tezmaksan’ın sektöre sunduğu kendi üretiminiz olan yeni ürünleriniz Cubebox, Kapasitematik ve Robocam’ın sırasıyla özelliklerinden ve firmalara getirdiği avantajlardan bahseder misiniz?

Teknoloji şirketi olmak yolunda hızla ilerleyen Tezmaksan imzasını taşıyan bu üç ürünün Türkiye’nin yerli ve milli Endüstri 4.0 birikiminde önemli bir yer tuttuğuna inanmaktayız. Sektörün ihtiyaçları düşünülerek oluşturulan ürünlerimizden ilki robotlu otomasyon sistemimiz Cubebox’ın, üretim verimliliğine katkısı yüzde 50 iken, tasarrufa ise yüzde 20 oranında katkı sunmaktadır. Üretimin 24 saat boyunca operatörsüz, hatasız ve durmadan devam etmesini sağlayan robotlu otomasyon sistemi Cubebox, tüm CNC tezgahlarla uyumlu olup sadece bir günde devreye alınabilmektedir. Ayrıca sistem robot program bilgisine ihtiyaç duyulmadan parça değişimine de imkân tanımaktadır. Palet değiştirme özelliğine de sahip olan sistem, robot makine ile birlikte çalışırken operatörde magazini doldurup boşaltabilmektedir.

Cubebox robotlu otomasyon sistemleri için tasarlanan ve robotun kontrolüne olanak tanıyan Robocam, Türkiye’nin programlama bilgisine sahip operatör sorununu da çözmektedir. Çünkü Robocam ile robot programlama bilgisine gerek kalmazken, ürün çizimlerini yüklediğinizde Robocam bunu robotun anlayacağı dile çevirmekte, operatöre kalan tek iş magazini doldurup boşaltmak oluyor. Türkiye’nin 2,5 eksende kendi kontrol ünitesini üretme konusundaki problemine de çözüm olan Robocam, yapılan son düzenleme ile tüm robotlu makinelerle uyumlu hale getirildi. Yani Cubebox ile satın alınabileceği gibi tek başına da satın alınıp sahip olunan robotlu otomasyon sistemine entegre edilebilmekte.

Kapasitematik ise bir diğer akıllı fabrika çözümümüz. CNC uzaktan izleme takip ve verimlilik raporlama sistemi olan Kapasitematik ile CNC kullanıcıları ve işletmeler, mevcut makinelerini ölçümleyebilmekte ve tarihsel trend analizlerini göre bilmektedir. Normal şartlarda bir işletme için hem maliyet, hem de zaman açısından sorun olabilecek bu tür bir çalışmayı Kapasitematik ile tek bir tuşla tamamlamak ve takip etmek mümkün. Kapasitematik yazılımı sayesinde makinenin çalışmaya ne zaman başladığı, ortam sıcaklığı, ortamda bulunan nem oranı, parça üretimine dair kalite kontrol bilgileri, arıza durumları, makinenin ne kadar verimli kullanıldığı gibi bilgilere internet üzerinden anında ulaşılabilmek mümkün. Tüm bu analizler sonucunda işletmeler maliyet ve zamandan yüzde 25-30 arasında tasarruf edebilmekte. Kapasitematik’i son olarak 5G teknolojisi ile uyumlu hale getirdik ve şu anda saniyenin binde biri hızında 10 GB veri aktarabilmektedir.

Yeni ürünleriniz nasıl bir Ar-Ge sürecinden geçti?

Yaklaşık 10 yıldır şirketimiz teknoloji üretmeye başladı. Bu noktada Ar-Ge yatırımlarımızı arttırdık ve ciromuzun yüzde 2.5’ini buraya ayırdık. Geliştirdiğimiz bütün otomasyon sistem ve yazılımları sektörün sorun ve sıkıntılarını çözmeye dair mühendislik birikimimizin ürünü olarak ortaya çıktı. Dünyanın gittiği yeri görerek yıllardır Endürstri 4.0’ın önemini anlatmaya çalışıyoruz. Kovid-19 salgını üretimin uzaktan yapılmasına ve yönetilmesine olanak tanıyan teknolojilerin görmezden gelinemeyeceğini bir kere daha gösterdi. Hem içeride kullanmak hem de ihraç etmek için robotlu üretim, otomasyon ve uzaktan takip sistemleri konusunda yatırım yapmak, fabrikalarımızı buna uygun şekilde yenilemek, bu alanlarda yerli teknolojiler üretmek zorundayız. Tezmaksan şu anda tam olarak bunu yapıyor.

Kapasitematik, Cubebox ve Robocam için hedef sektörleriniz nelerdir? Piyasadan gelen talepler nasıl?

Robotlu otomasyon sistemi ‘Cubebox’, kontrol ünitesi ‘Robocam’ ve ürün verimlilik takip yazılımı ‘Kapasitematik’; ambalaj sanayi, otomotiv, beyaz eşya, kalıpçılık, kimya, havacılık, savunma sanayi başta olmak üzere akıllı üretim ve fabrika teknolojisine ihtiyaç duyan bütün sektörlerde rahatlıkla kullanılabilecek ürünler. İmalat sanayimizin bu üç ürüne gösterdiği ilgi gelecek açısından bizleri heyecanlandırmaktadır.

Satış sonrası hizmetleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

Tezmaksan Türkiye sanayisine; tüm talaşlı imalat sektörüne destek veren bir teknoloji firması konumunda olması nedeni ile hem müşterilerine, hem de müşterisi olamayan firmalara hizmet vermektedir. Bu husus göz önünde bulundurularak hizmetlerimizi dört bölümde düzenledik. Onlar da şöyle:

1-IIOT Çözümleri; Takım Ömrü Yönetimi, Kapasitematik, Firmaya Özel Macro Program Çalışmaları, Watt Pilote (takım izleme sistemi )

2-Robotlu Otomasyon Çözümleri; Robot Entegrasyonları; Cubebox ve Robocam Uygulamaları

3-Ar-Ge ve İleri Seviye Proje Hizmetleri ile Hidrolik Fikstür ve Tasarım montajı; İş Parçası Uygulama Çalışmaları; Verimlilik Analizleri, Anahtar Teslim Projeler

4-Satış Sonrası Servis Hizmetlerimiz; Geometri Testleri, CNC Lazer Kalibrasyon Testleri, İş Mili Tamiri, Konik Taşlama, Yedek Parça, Revizyon, Bakım, Kestirimci Bakım.

Pazar payınızı arttırma adına yurtiçi ve yurtdışında yürüttüğünüz çalışmalar nelerdir?

Sektörün ihtiyacını tespit etmek, geleceğin ihtiyacını görmek, ürün ve hizmet çeşitliliğini buradaki geri bildirimler ışığında hazırlamak tanıtımınızı doğru yapmadığınız müddetçe bir anlam ifade etmeyebilir. Biz Tezmaksan olarak hem yurt içinde hem de yurt dışında hedef kitlemize kendimizi doğru anlatmak, pazar payımızı arttırmak için pek çok kanal kullanmaktayız. Kapasitematik, Cubebox ve Robocam ürünlerinin tanıtımı için yurt içinde ve yurt dışında pek çok fuar, zirve ve organizasyona katılım sağladık. Almanya’daki EMO Hannover Fuarı, Maktek İzmir, Maktek Konya, Teknoloji Zirvesi yakın zamanda katıldığımız organizasyonlardı. Satış mühendislerimiz birebir satın almacılarla yaptıkları buluşmalarla, ürünlerin deneyimlenmesini sağlayacak çalışmalarla süreci yürütmekteler. Dijital kanalları çok önemsemekteyiz ve web sayfamızı sosyal medya kanallarımızı etkin kullanmaktayız.

Bunların yanı sıra sektörün yoğun ilgi gösterdiği yazılı, görsel ve dijital mecraları tanıtım faaliyetlerimizin etkin bir parçası olarak konumlamaktayız. Bizim sektörde hala referans olmak, referans gösterilmek çok önemli ve orada en iyilerle çalışmaya özen göstermekteyiz ve iyi markanın pazar payınız üzerinde oluşturabileceği çarpan etkisini iyi değerlendirmeye çalışmaktayız.

Teknolojik alt yapıyı ve dijital platformları en iyi kullanan şirketlerden biriyiz. Webinarlar yine hizmetlerimizi anlattığımız, çalışmalarımızı yürütürken aktif olarak kullandığımız platformdan biri. Özellikle Kovid-19 salgını nedeniyle evlerin home ofise dönüştüğü dönemde Tezmaksan Akademi eğitimlerimiz başta olmak üzere bütün iş görüşmelerimizi webinar üzerinden gerçekleştirdik.

Son yıllarda Endüstri 4.0 ile akıllı makinelerin sanayide yer almasıyla birlikte, tüm dünyada üretim teknikleri de yeniden şekilleniyor. Firma olarak Endüstri 4.0 vizyonunuzu ve bu kapsamda ülke olarak sürecin neresinde olduğumuzu değerlendirebilir misiniz? Geleceğe yatırım yapmak isteyen şirketler nasıl bir yol haritası çizmeli?

Dijitalizasyon bugün hiçbir markanın yatırım yapmaktan kaçınamayacağı bir alan. Geleceğin dünyasında markanızın var olabilmesi, rekabetçi kalabilmesi, ihracatını sürekli arttırabilmesi için sistemini dijital parametrelere göre kurgulaması gerekmekte. Bu yatırımları Türkiye ne kadar çok ve doğru şekilde yapabilirse geleceği de o kadar güçlü olur. Bugün makinelerimizi, yazılım ve teknolojilerimizi kullanmayan ama üretim tesislerini çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirmek isteyen pek çok yapı bize başvurmakta. Tezmaksan olarak bu yolculukta onların yanındayız, onlara özel özgün çözümler oluşturup sunmaktayız. Ama her şeyden önemlisi karar vermek.

Karar vermek kadar önemli olan bir diğer konu ise eğitim. Ne yazık ki Türkiye’de kalifiye iş gücü konusunda ciddi sıkıntılar yaşanmakta. Lise ve üniversite eğitiminin yeniden dizaynı; teknoloji, mühendislik, dijitalalizasyon öğretim programlarının çağın ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde oluşturulması ülke olarak önümüzde duran önemli görevlerden biri. Bununla birlikte bütün şirketlerin de çalışanını güncel tutmaya yatırım yapması gerektiğini fikir olarak benimsemesi son derece önemli. Tezmaksan Akademi’nin kurulmasının birkaç temel nedeni bulunmakta. Birincisi mesleki teknik lise öğrencileri ile üniversite öğrencilerinin mesleki donanımlarına katkı sunmak, eksikleri tamamlamak, sektörün kalifiye insan gücü ihtiyacına hem donanım hem de motivasyon olarak katkı sunmak. Bir diğer amacı sanayi ile eğitim kurumları arasında köprü olmak, iş yapma kültürünü arttırmak. Üçüncü temel görevlerinden biri ise sektörün çalışanları ile kendini güncel tutmasına katkı sunmak. Yani Tezmaksan Akademi, sanayide çalışan bütün şirketlerin operatörleri başta olmak üzere personeline eğitimler de vermektedir. Akademi’nin şirketlere yönelik CNC operatör eğitimleri bugüne kadar 37 farklı şehirde ve yurt dışında Almanya, Hollanda, İran ve Kosova’da düzenlendi.

Sermaye, teknolojik gelişmeler ve kalifiye insan kaynağı işletme verimliliğinin olmazsa olmazıdır. Sürdürülebilir bir verimlilik için insan kaynağının yeni gelişme ve teknolojilere hazır olması gerekir. Bunu fikren benimseyip buralara da yatırım yaptığımız vakit, geleceğe bakabiliriz.

Tezmaksan aynı zamanda müşterilerine üretim ve proje danışmanlık hizmeti de sunuyor? Hizmet verdiğiniz diğer çalışmalarınız hakkında da bilgi alabilir miyiz?

Projelerimizi ihtiyaca özel olarak geliştirmekteyiz. Daha önce pek çok kez örneğini verdiğimiz ESTAŞ firmasını ele alalım. Sivas’taki bu firma kam mili üretmekte ve dünyada 80 ülkeye ihracat yapmaktadır. Özellikle ihracat yapan şirketlerimizin dünyada daha rekabetçi olabilmeleri için üretimlerinin teknolojik alt yapıya sahip olması gerektiğinin bilinciyle, bu firmamızı ihtiyacına uygun çözümlerle akıllı hale getirdik. Oluşturduğumuz projede, 11 robotu ve yaklaşık 34 makineyi tek bir noktadan birbirleriyle sanal olarak haberleştirdik. Bunun için geliştirdiğimiz I/O link bağlantı modelini kullandık. Bu modelde makine, robotun sanki bir argümanı gibi çalışmakta. Bu çalışmayı projelendirirken müşterimizin ne istediği, bizim ne yapmamız gerektiği, hangi prosesi nasıl yaparsak çok daha hızlı ve verimli olunabileceği gibi konularda analizlerde ve öngörülerde bulunduk. Sonuç olarak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak en iyi çözümü sunduk. Tüm proje uygulamalarımızın ardından teknik destek, eğitim, güncelleme gibi her türlü konuda müşterilerimizle irtibatta kalıyoruz. Herhangi bir arıza halinde anında müdahale ediyoruz.

Son olarak dünyayı etkisi altına alan korona virüsü (Kovid-19) salgınının firmanız, sektörünüz ve ülkemiz açısından etkilerini değerlendirebilir misiniz? Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Kovid-19 salgınının yarattığı global kriz, oluşturulan yeni normalin içinde etkisini azaltsa da hala varlığını sürdürmekte. Tedavisi tam anlamıyla bulunup bütün ülkelerin buna erişeceği güne kadar da hayatımızda olmaya devam edecek. Sağlık, güvenlik, üretim, lojistik, maliyet, nakit akışı vb. tarafında yarattığı sorun ve sıkıntılar çok konuşuldu, konuşulmaya da devam etmekte. Ama bizce önemli olan bundan sonrası.

Kovid-19 sonrası eskiye dönüş beklemek bu noktadan sonra mümkün değil; çünkü Kovid-19 ile gelen ‘yeni normal’in dinamikleri farklı. Bu yeni normal, üretimde de kendisini gösterecek. Robot, otomasyon sistemleri, takip yazılımları ve dijital alt yapı çözümlerinin kullanımı üretimde yaygınlaşacak. Kesintisiz ve daha az insanla üretime olanak sağlayan akıllı fabrikalar beraberinde işsizliği getirecek. 200 milyon insanın işini kaybedeceğinden bahseden araştırmalar var. Ancak unutulmamalıdır ki, bu değişim ile pek çok yeni meslek grubu oluşacak. Robot kullanabilen, programlayan, yazılım çözümleri geliştiren, otomasyon sistemleri geliştiren, uygulayan, hayata geçiren, dijital alt yapıları oluşturan, bu konuda uzmanlaşan başka bir iş gücüne ihtiyaç olacak. Şimdi üretim alt yapılarındaki dönüşüme paralel ama sistemli bir biçimde insan gücümüzü bu becerilere kavuşturabiliriz, üniversitelerden, meslek liselerinden mezun olacakları bu bilgilerle donatabiliriz. Kovid-19 bir takım süreçleri hızlandırmış olabilir, henüz geç değil, hem üretim alt yapımızı hem de insan kalitemizi buna göre hızlı ve sistemli bir program ile dönüştürebiliriz. Yapacağımız en büyük hata bunu görmezden gelmek olur.

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu