Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler “Arab Plast 2013” Türkiye plastik sektör ihracatını hareketlendirdi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Arab Plast 2013” Türkiye plastik sektör ihracatını hareketlendirdi

 

PAGDER ve İKMİB işbirliği ile bu yıl ilk kez Milli Katılım organizasyonu gerçekleştirilen “Arab Plast 2013” Fuarı, Türkiye plastik sektörünün gövde gösterisine dönüştü. 07 – 10 Ocak 2013 tarihleri arasında, Birleşik Arap Emirlikleri Dubai şehrinde düzenlenen fuarda, Türkiye plastik sektörü dünyanın her yerinden gelen katılımcılara tanıtıldı; yapılan görüşmeler ve tanıtımlarla yeni iş bağlantıları kuruldu.

Toplam 27 Türk firması katıldı

Türkiye Plastik ve Plastik İşleme Makineleri sektörünün en etkin sivil toplum örgütü PAGDER ve IKMİB (İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği) işbirliği ile Ortadoğu'nun en büyük plastik sektörü buluşması olan “Arab Plast 2013” (Arab International Plastics & Rubber Industry Trade Show and Conference) Fuarı’na bu yıl ilk kez milli katılım organizasyonu düzenlendi. Bu önemli fuarda, Türkiye’den 16 milli, 11’i bireysel katılımcı olarak toplamda 27 Türk firması yerlerini aldı.

Dubai’de, 7 ila 10 Ocak 2013 tarihleri arasında düzenlenen Arab Plast 2013, Türkiye plastik sektörünün önde gelen firmalarına kendilerini tanıtma ve Ortadoğu bölgesinin yanı sıra dünyanın birçok ülkesinden gelen sektördeki rakiplerini tanıma fırsatı sundu.  Ortadoğu’nun önde gelen kauçuk, plastik ve plastik işleme fuarı,  Arabplast 2013, Türkiye plastik sektör firmalarına, küresel rakiplerini analiz etme ve onlarla rekabet edebilecek seviyeye gelmeleri konularında da olanaklar sundu. 

3 milyar dolarlık makine ticareti anlaşması yapıldı

Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin yoğun ilgi gösterdiği fuara, Türkiye’nin yanı sıra Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere, Danimarka, Norveç, Hollanda, İsveç, İsviçre,  İspanya, Belçika, Danimarka, Sırbistan, Polonya, Lüksemburg gibi Avrupa ülkelerinden de önemli sayıda katılımlar oldu. 

Arabplast 2013’te, plastik ve kauçuk malzemeleri, kimyasallar ve yardımcı maddeleri; plastik ambalaj makineleri ve teknoloji, ekipman ve hizmetleri; diğer ekipmanlar ön işleme dönüştürme; işleme sonrası makineleri; donatım, baskı, terbiye ve işaretleme makineleri ve tesisleri; yardımcı ekipmanlar; yarı mamul ürünler, teknik parçalar ve takviyeli plastikler; plastik son ürünler; parçalar ve bileşenler ziyaretçilere sunuldu. Fuarda, 3 milyar dolarlık makine ticareti anlaşması gerçekleşti. Bu anlaşmalar ağırlıklı olarak, GCC ülkelerinde faaliyet gösteren plastik ve petrokimya şirketleri tarafından, üretim kapasitelerini artırmak için fabrikalarını en son teknolojiler ve makinelerle donatmak amacıyla yapıldı.

Türk plastik sektörü firmaları fuardan memnun ayrıldı

PAGDER ve İKMİB öncülüğünde yapılan “Milli Katılım” organizasyonunda, fuar alanı dışında da önemli toplantılar, ziyaretler ve geziler gerçekleştirildi. Safari turu ve tekne gezisi ile fuar yorgunluğunu atma fırsatı da bulan Türkiye plastik sektörü mensupları, Pampa Industries (International) Corp. Fabrikası’na ve Dubai Türk İş Konseyi’ne ziyarette de bulundu. 

İki yılda bir düzenlenen ve 2011 yılında, 36 ülkeden 703 katılımcı, 107 ülkeden yaklaşık 18 bin 860 kişinin ziyaret ettiği “Arab Plast 2013”e katılım bu yıl rekor düzeyde oldu. Dört gün içinde, yaklaşık 30 bin ziyaretçiyi ağırlayan fuara katılan Türkiye plastik sektörü firmaları, “Arab Plast 2013”ün tüm beklentilerini tamamen karşıladığını; ihracat yapmak için yeni iş bağlantıları ve anlaşmalar yaptıklarını, ayrıca düzenlenen gezi ve ziyaretlerle keyifli ve mutlu zaman geçirdiklerini aktararak fuardan memnun ayrıldılar.  

2022 Dünya Kupası gibi organizasyonlar, stadyum inşaları plastik tüketimini arttırıyor

Organizasyonu üstlenen Al Fajer Information & Services firması, Arab Plast 2013 fuarı kapsamında katılımcılara önemli bilgiler aktardı:

• Stadyumların inşasının ve geliştirilmesinin sürdüğü Doha’da, 2022 Dünya Kupası’nın gereksinimlerini karşılamak için çok farklı biçimlerde ve büyük miktarda plastik gerekiyor. Ayrıca Katar’da şu anda planlama veya ihale aşamasında olan beş stadyum için, tamamen veya kısmen yurtiçinden tedarik edilecek büyük miktarlarda plastiğe ihtiyaç olacak.

• Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (GCC), 39 kg değerini aşan kişi başı plastik tüketiminin dünya ortalamasının yüzde 33 üzerinde ve Hindistan’dan sekiz kat fazla olduğunu belirtti. Kişi başı plastik tüketimi Kuzey Amerika’da 90 kg, Batı Avrupa’da 65 kg, Doğu Avrupa’da 10 kg, Çin’de 12 kg, Hindistan’da 5 kg, Güney Doğu Asya’da 10 kg, Latin Amerika’da ise 18 kg düzeyinde…. 

• Körfez Ülkeleri, 600 milyar dolarlık küresel petrokimya endüstrisinin yüzde 11’ine hakim. Ayrıca dünya üzerinde neredeyse tüm ülkelere ihraç etmek yerine kendi petrokimya ürünlerini tüketmek için yerel bir piyasa geliştirebilir.