Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Gelecek çok kullanımlı ambalajların

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Gelecek çok kullanımlı ambalajların

 

Dünya’nın en büyük perakende tedarikçilerinden olan IFCO Systems, Türkiye’de taze meyve-sebze ürünlerinin lojistiğinde ve teşhirinde kullanılan tek kullanımlı siyah plastik kasaların büyük bir kısmının, ilgili gıda ve hijyen mevzuatlarına uymadığını, bir çoğunun gıda dışı işletmelerden toplanan, daha öncesinde temasta bulunduğu maddenin ne olduğu bilinmeyen hurda plastikten geri dönüştürülerek imal edildiğinin altını çiziyor. Genel olarak tek kullanımlı ambalajlar, bugün Dünya’nın en önemli çevresel sorunlarından birisi olan küresel ısınmanın da tetikçileri arasında yer alıyor.

"Meyve Sebze için en çevreci ambalaj sistemi çok kullanımlı plastik kasalar”

tuttgart Üniversitesi, Fraunhofer Institut ve PE International işbirliğiyle yapılan “Yaşam Döngüsü Analizlerine Bağlı Olarak Avrupa’da Meyve Sebze Nakliyesinde Kullanılan Ambalaj Sistemlerinin Sürdürülebilirliği” adlı araştırmada, tahta, karton ve çok kullanımlı plastik kasaların çevreye olan etkileri, enerji kullanımı, küresel ısınmaya, ozon tabakası incelmesine, asitlenme oluşumuna, aşırı bitki/yosun üremesine ve yaz sisi oluşumuna etkileri gibi açılardan değerlendirildi ve çok önemli sonuçlara ulaşıldı.

Bu araştırmaya göre, üretimi için en çok enerji gerektiren ambalaj sistemi tek kullanımlı karton ve mukavva kasalar olarak gözüküyor. Karton ve mukavva kasalar aynı zamanda asitlenme, global ısınıma, ozon tabakası incelmesi ve yaz sisi oluşumuna en büyük oranda olumsuz etkisi olan ambalaj çözümü olarak öne çıkıyor.

İnceleme yapılan çevreyle ilgili tüm alanlarda, çok kullanımlı plastik kasaların çevreye, ahşap ve tek kullanımlı karton kasalarla kıyasla en az olumsuz etkisi olan ambalaj sistemi olarak öne çıktığını görüyoruz. 

“Yeniden Kullanılabilir Ambalaj Karbon Salınımını Azaltıyor”

Amerika merkezli özel bir araştırma şirketi olan Franklin Associates’in “Taze Meyve Sebze Uygulamalarında Kullanılan Yeniden Kullananılabilir Plastik ve Teşhire Hazır Mukavva Kasaların Yaşam Döngüsü Envanteri” araştırmasına göre,  meyve ve sebze nakliyesinde kullanılan çok kullanımlı olarak tanımlanan, yeniden kullanılabilir plastik kasaların, tek kullanımlı karton/mukavva kasalar ile kıyasla, yüzde 39 oranında daha az enerjiye ihtiyaç duyduğunun, yüzde 95 daha az atık yarattığının ve yüzde 29 daha az sera gazı salınımı gerçekleştirdiğinin altı çiziliyor.

“Dünya’daki lider perakendeciler tek kullanımlı ambalajdan ekonomik ve çevreye duyarlı olan çok kullanımlı ambalaja geçiyor”

IFCO Türkiye Genel Müdürü Onur Aytekin, “Baktığınızda mukavva, karton bugün dünyada üretim için en çok enerji gerektiren ikinci büyük sektör ve çevreye olan olumsuz etkisi diğer ambalaj sistemlerine kıyasla muazzam boyutlarda. Günümüzde Dünya’da bulundukları pazarlarda lider durumda olan tüm gıda perakendecileri, hem çevreye verdikleri olumsuz etkiyi azaltmak hem de tedarik zinciri verimliliklerini arttırmak için uygulanabilen her alanda çok kullanımlı ambalaj kullanımı konusuna her zamankinden daha fazla özen gösteriyorlar. IFCO olarak, perakendecilerin ve onların taze gıda tedarikçilerinin bu çabalarına, Franhoufer Institut tarafından yapılan çalışma ile Tek kullanımlı karton ve mukavva kasalarla kıyasla toplamda yüzde 23 oranında tasarruf sağlanabilen ve çevreye duyarlı IFCO kasaları ile sunduğumuz ambalaj çözümümüzle destek verebilmekten ötürü çok memnunuz. 

Hem hijyen hem de çevreye duyarlı olmak adına, bir IFCO kasası 100 defaya kadar efektif olarak kullanılabilmektedir. Fraunhofer Institut tarafından yapılan çalışmada, IFCO yeniden kullanılabilir plastik kasalarının kullanımıyla sera gazı salınımının yüzde 53 oranında azaldığı, ozon tabakasına incelmesine yüzde 38 daha olumsuz etki oluşturduğu yaz sisi oluşumu olasılığının yüzde 51 azaldığı tespit edilmiştir. ” dedi.