Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz “Enerji maliyetleri üretimi zora sokuyor!”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

PLASFED Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz “Enerji maliyetleri üretimi zora sokuyor!”

Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına gelen son zammın imalat sanayine etkilerini değerlendiren Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Karadeniz: “Son dönemde enerji maliyetlerinde yaşanan artışların sürekli olarak sanayi tesislerine yansıtılması ve konut tüketimlerinin bu zamlardan azade tutulması yöntemi, girdi maliyeti kaynaklı enflasyon sebebiyle vatandaşın cebini korumadığı gibi sanayi kuruluşlarımızın küresel piyasada rekabet gücüne de olumsuz etki yapmaktadır” dedi.

Plastik gibi enerji yoğun sektörlerde enerji maliyetlerinin, işçilik maliyetlerini geçtiğini ve sanayicimizin rekabetçiliğini engeller hale geldiğini dile getiren Ömer Karadeniz, “Ülkemizde yeterli hidrokarbon kaynaklarının bulunmaması ve bu enerji ihtiyacının tamamen ithalat yoluyla giderilmesi sebebiyle enerji fiyatlarımız küresel fiyat hareketlerinden doğrudan etkilenmektedir. Son bir yıllık dönemde doğalgaz fiyatlarının neredeyse 5 katına çıkmış olması da bu yönüyle ülkemizi etkiler niteliktedir. Ülkemizin doğalgaz alanında yapmış olduğu uzun vadeli kontratların varlığı bu zam dalgasının tam etkisinden bizleri koruyor olsa da, LNG alımlarımız spot piyasadan güncel fiyatlarla gerçekleştirilmektedir. Öte yandan bu noktada önemli olan soru doğalgaz fiyatlarında yaşanan bu artışın tüketicilere ne şekilde yansıtılacağıdır. Bir süredir fiyatlaması kamunun kontrolünde olan bazı kalemlerde yaşanan fiyat artışlarının nihai tüketiciden ziyade sanayiciye yansıtıldığına şahit oluyoruz. Bu noktada gözden kaçırılan önemli bir husus olduğu kanaatindeyim. Zira ülkemizde yaşamakta olduğumuz enflasyonun temel kaynağı girdi maliyetlerinde yaşanan artış. Bunun üstüne enerji maliyetlerinde bir artış yaşanması, sanayicinin ürettiği ürünün fiyatını arttırmasına ve bu maliyet artışının dolaylı olarak nihai tüketiciye yansımasına sebebiyet vermektedir. Öte yandan, enerji maliyetlerinde yaşanan artışı sadece sanayiciye yansıtıyor olmanın nihai tüketiciyi korumuyor olmasının yanı sıra çok olumsuz bir etkisi var. Şöyle ki, girdi maliyetlerinde yaşanan bu artışlar sanayicimizin rekabet gücünü azaltmakta ve uluslararası piyasalarda potansiyelini yakalamasını engellemektedir. Ne yazık ki son doğalgaz ve elektrik zammında da aynı yöntem izlenmiştir” dedi.

Sanayi elektriği fiyatları konut elektriğinin altına çekilmeli

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hemen hemen hepsinde imalat sanayinin teşvik edilmesi için kullanılan en önemli araçlardan birinin sanayi elektriğini konut elektriğinin altında fiyatlamak olduğunu belirten Karadeniz, “Ülkemizde ise ne yazık ki tam tersi bir durum söz konusu. Uzun bir süredir sanayi elektriği, konut elektriğinden daha pahalıya tedarik ediliyor. Esasen bu uygulamanın etkilerini enflasyon verilerine baktığımızda da görebiliyoruz. Özellikle son bir yıl içerisinde üretici fiyat enflasyonu ile tüketici fiyat enflasyonu arasındaki fark hızla açılmakta. Öyle ki geldiğimiz noktada üretici fiyat enflasyonu %45,5 ile tüketici enflasyonunun 2,5 katına çıkmış durumda. Tabi bu durum sanayicinin zaten daralmış olan kâr marjının hızla erimesine, işletmelerimizin rekabet gücünü yitirmesine ve yatırım imkanlarının ortadan kalkmasına sebep olmaktadır. Bu sebeple tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sanayi elektriği, konut elektriğinin altında fiyatlandırılmalı ve üretim özendirilmelidir. Ülkemiz içinden geçmekte olduğu ekonomik açıdan çalkantılı dönemi atlatacak ve daha sürdürülebilir bir büyüme rotasını benimseyecekse bunu ancak imalat sanayini güçlendirerek yapabilir. Bunun yolu ise sanayicimizin orta ve uzun vadeli stratejilerle desteklenmesinden geçmektedir” dedi.