Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Üretim hattında ilk yapay zekâ donanımlı optik denetim sistemi onaylandı

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Üretim hattında ilk yapay zekâ donanımlı optik denetim sistemi onaylandı

Gıda ve ilaç alanlarında makine otomasyonunda uzmanlaşmış olan Syntegon Technology tarafından geçtiğimiz günlerde yapay zekâlı optik kontrol makinesi devreye alındı. Oluşturulan sistemin, ilaç sektöründe yazılım, teknoloji ve doğrulama uzmanlığını ve yapay zekâ açısından kilit önemde olduğu vurgulanıyor. Önemli ölçüde daha yüksek partikül algılama oranları ve daha düşük ıskarta oranları sağlayacak şekilde yapay zekâya sahip dünyanın ilk şırınga kontrol makinesinin, şu anda müşterinin üretim hattında doğrulanmış olduğu da bildiriliyor.

Kurulum, şirketin yapay zekâyı ilaç alanında optik denetime dâhil etme çabasında önemli bir adım teşkil ediyor ve böylelikle sektördeki büyük ölçüde açıklık olan bölgeleri keşfediyor. Projenin sorumlusu Dr José Zanardi, uygulamanın temelinde uzun süreli bir optik kontrol uzmanlığı, sağlam yazılım, ilaç validasyon yeterliliği, sınırları aşma cesareti ve müşterilerle iyi bir ortaklığın sonucu olarak başarıya ulaştıklarını vurguluyor.

Derin öğrenmenin faydaları

İlaç üretim sürecindeki en zorlu aşamalardan biri olan denetim, giderek karmaşıklaşan ürünleri işlemek için her zamankinden daha detaylı optik sistemler gerektiriyor. Özellikle yüksek maliyetli ilaçlar için her bir yanlış üretim maliyetler açısından önem kazanıyor. Yapay zekâ uygulamalarının bu açıdan zararlı partiküllerden ayırt edilmesi zor olan hava kabarcıklı yüksek viskoziteli serum solüsyonları gibi zor ürünlerde bile tespit oranlarını daha da artırma ve yanlış ürün sayısını azaltma potansiyeline sahip olduğu bildiriliyor. Yapay zekâ, tekrar eden örnekleri ve sapmaları doğru bir şekilde tanıyabilen derin öğrenme algoritmaları sayesinde denetim işlevini mükemmelleştirebiliyor. Konuyla ilgili proje sorumlusu Zanardi; hâlihazırda derin öğrenmeyle çalışan yapay zekâ uygulamalarının uzun zamandır piyasada olduğunu, kendilerinin ise bu sistemleri, validasyonu da içeren ilaç alanına uyguladıklarını ifade ediyor. Zanardi aslında, şirket içi yazılım ve görsel denetim uzmanlığı sayesinde Syntegon’un, hâlihazırda mevcut görüntü sistemlerinde yalnızca makul düzeyde modifikasyonlar gerektiren bir çözüm geliştirdiğinin de altını çiziyor. Şirket, tüm sıvı ilaç ürünler ve ambalaj türleri için çok çeşitli manuel, yarı otomatik ve tam otomatik çözümleri kapsayan görsel denetim makinelerinin geliştirilmesi ve üretiminde 40 yılı aşkın tecrübesiyle sahada faaliyet gösteriyor.

İlgili yapay zekâ uygulaması olarak İlk kurulum Amgen’de yapıldı

Syntegon, 2017’de yapay zekâ geliştirmeye başladıktan ve çok sayıda test gerçekleştirdikten sonra, kısa süre önce ilk yapay zekâ donanımlı optik denetim sistemini, müşterinin üretim hattındaki tam otomatik ve valide edilmiş makinesinde uygulamaya geçirdi. Dünyanın önde gelen biyoteknoloji şirketlerinden biri olan Amgen, sistemi şırınganın kauçuk tıpasındaki hava kabarcıklarını yabancı partiküllerden güvenilir bir şekilde ayırmak için kullanır; burada geleneksel görme teknolojisi genellikle hatalı bir şekilde kabarcık içeren güvenli ürünleri kusurlu olarak tanımlar.

Amgen firmasından ana proses geliştirme mühendisi Manuel Soto’nun konuyla ilgili açıklamaları şöyle: “Bu zorlu proje çok fazla özveri ve uzmanlık gerektiriyordu. Syntegon ile birlikte dünyanın ilk şırınga kontrol makinesini yapay zekâ ile hayata geçirdik ve hem biyoteknoloji üretiminde hem de teknolojideki pazar konumumuzu vurguladık.”

Bu müşteri projesinde, yapay zekâ tabanlı görsel denetim sistemi, parçacık algılama oranını yüzde 70 artırırken, yanlış algılama oranını yüzde 60 azaltmayı başardı.