Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Matbaa ve ambalaj sektörü Covid-19 sürecinden nasıl etkilendi?

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Matbaa ve ambalaj sektörü Covid-19 sürecinden nasıl etkilendi?

Türkiye'nin mürekkep sektörüne yön veren önde gelen markalarından biri olan Toyo Matbaa Mürekkeplerinin CEO'su Yakup Benli, Covid-19 süreci ve sonrasında matbaa ve ambalaj sektörünün ne şekilde etkilendiğini değerlendirdi.

Dünyamızı neredeyse durma noktasına getiren ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından da pandemi olarak ilan edilen Koronavirüs (COVID-19) salgını, insanların başta sağlık, yaşam, çevre olmak üzere birçok alanını etkilediği gibi ticari olarak da ülke ekonomilerini derinden etkilemiş durumdadır. İnsanların eski refah seviyesine tekrar ulaşması için tüm dünya var gücü ile çalışmaya devam ederken pandeminin sona ereceği zaman ise belirsizliğini korumakta.

Toyo Ink Türkiye CEO’su ve iş insanı olarak genel çerçevede salgının ekonomik etkilerini değerlendirecek olur isem; uzun vadede bu salgından kaynaklı yaşanabilecek durgunluğun küresel bir küçülmeye yol açacağı maalesef kaçınılmaz. Bu nedenle yakın zaman için her sektörden firmalar uzun vadede değişim yönetimi ve aynı zamanda yeniden inşa sürecine hazırlıklı olmalıdır.

Aynı zamanda, bu süreç hepimizin hayatına yeni iş yapış modelleri getirdi ve mümkün olduğunca çalışma koşullarımızda güncellemeler gerçekleştirdik. Mayıs sonu itibari ile “yeni normal” olarak adlandırdığımız bu aşama, tüm iş yerlerini yeni strateji ve iş yapış modelleri geliştirmeye yönlendiriyor.

Mart ayından itibaren yaşanabilecek ekonomik dalgalanmalara karşı Toyo Ink Türkiye olarak acil eylem planlarımızı hazırladık. Üretim, dağıtım ve satış süreçlerinin bütün parametrelerini gözden geçirdik. Bu yeni süreç itibariyle de değerlendirmelerimizi sürdürüyoruz. Faaliyet zincirimizin hangi halkasında ciddi bir olumsuzluk olacağını öngörmeye ve öngördüğümüz noktalarda herhangi bir olası aksama durumun da ise telafisi için uygun aksiyonlar geliştiriyoruz.

Toyo Ink Türkiye olarak, kaliteye verdiğimiz önem ile gazete, dergi, ambalaj ve basım sektörlerinin ihtiyaçlarına en uygun çözümü sunacak ürünleri Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikamızda yeni iş yapış modellerimiz ve aynı standartlarımız ile üretmeye devam ediyoruz. Virüsün etkilerini, üretim alanlarımız ile tedarikçisi olduğumuz basım ve ambalaj sektörünü inceleyerek yol haritalarımızı oluşturuyoruz.

Farklı dinamiklere sahip olan basım ve ambalaj sektörlerine daha detaylı değinmem gerekirse; her zaman olduğu gibi bugün de hayati önem taşıyan ilaç, gıda, temizlik malzemeleri gibi tüm ambalajlı ürünlerin toplum için acil ihtiyaç olması hem şirketimize hem de tüm sektör çalışanlarına bu zor günlerde ayrı bir sorumluluk yüklediğini söyleyebilirim. İçinde bulunduğumuz durum doğrultusunda temel ihtiyaçlarımız ile paralel olarak esnek ambalaj sanayinde yaşanan talep artışları pazarı olumlu yönde etkilemiş, kapasite artışlarını desteklemiştir. Artan talep karşısında hammadde teradiğinde hem üretici firmalar hem biz tedarikçiler başlarda tedirginlik yaşasak da alınan önlemler çerçevesinde süreci tüm sektör çalışanları olarak özveri ile yürüttüğümüzü düşünüyorum.

Gazete sektöründe ise son yıllarda tirajların düştüğünü söylemek mümkün. Birçok gazete kapanıyor veya birleşiyor, sayfa sayıları düşüyor, ebatlar küçülüyor. Bu duruma, dijital yayıncılığın gelişmesinin ve toplumun gazete okuma alışkanlığının azalmasının da etkisi oldukça büyük. Böyle bir gerçeğe ilave olarak koronavirüs etkisinin de eklenmesi ile gazete tirajlarında yaşanan düşüş bu dönemde daha da arttı. Ek olarak, bazı gazeteler ise sokağa çıkma kısıtlamaların olduğu günlerde baskı yapmayı durdurdu. Bu durumunda sektöre dolaylı olarak yansıması oldu. Tüm verileri ve artan hammadde fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuz zaman gazete-dergi basımlarında ciddi küçülmelerin yaşanacağı da öngörülmekte.

Baskı sektörünün önemli kollarından biri olan ofset matbaaları arasında küçük işletmeler olduğu gibi ambalaj baskıları yapan matbaalar da bulunmakta. Bu çeşitlilikten dolayı ofset sektöründe koronavirüsün etkisiyle küçük matbaalar ticari olarak olumsuz etkiler yaşarken, paketli gıda, tek kullanımlık ürünler gibi alanlarda artan talep ve ihtiyaçlardan dolayı gıda ambalajı ve etiket sanayisinin artan ivme kazandığını rahatlıkla söyleyebilirim.

Genel olarak baskı ve ambalaj sektörünün bu süreçteki tutumlarını değerlendirecek olursam; Mart ayındaki panik havası Nisan ve Mayıs aylarında biraz daha yavaşladı. Bu süreç bize sektör temsilcilerinin, yaşanabilecek sorunlara ılımlı yaklaşabildiklerini gösterdi ancak, bu durumun uzun süreceğini de düşünmüyorum. Görüyoruz ki, sevkiyat ile ilgili problemler bile tolere edilmemeye başlandı. Özellikle sürdürülebilir tedarik süreci firmalar için çok önemli hale geldi. Hâlihazırda kullandıkları firmalarla devam ediyorlar; bu da sektöre yeni girmeye çalışanlar için dezavantajlı bir durum oluşturdu. 

Farklı sektörlerin birbirinden çok uzak olduğunu düşünsek de bu süreç, aslında tüm sektörlerin ortak tedarik zincirinin birer parçası olduğunu ve birlikte hareket etmemiz gerektiğini somut olarak bizlere bir kez daha gösterdi. İlaç, gıda, temizlik malzemeleri haricinde üretim yapan sektör temsilcileri süreçten olumsuz etkilendi. Haziran ayıyla birlikte hükümetin yapacağı normalleşme süreci müşterilerimizin algısında da önemli rol oynayacaktır. Yaygın bir coğrafya ile çalıştığımız için salgının en iyi ihtimalle Eylül'de hafifleyeceği, ama Afrika'da devam edeceğini tahmin ediyoruz.

Yakup BENLİ

 

Toyo Ink Türkiye / CEO