Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Pedallar bu kez geri dönüşüm için çevrildi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Pedallar bu kez geri dönüşüm için çevrildi

Son dönemde tüm dünya ülkeleri hem çevre hem de insan sağlığı için bisiklet kullanımına yoğunlaşıyor. Bugün bir yolcu doğaya araçla 271, otobüsle 101 gram karbon salıyor. Bisiklet kullanıcıları ise kilometre başına sadece 21 gram karbon emisyonu üretiyor. Özellikle yakın mesafelerde bisiklet kullanımının artması; karbon emisyonlarını azaltıyor, obeziteyi önlüyor ve daha gürültüsüz şehirlerde yaşamaya imkân sağlıyor. Sürdürülebilir bir çevre ve geri dönüşüm bilinci geliştirmek için Türkiye’nin dört bir yanını dolaşan PAGÇEV de çevre ve sağlık için motorlu taşıt kullanımına alternatif olarak “bisiklet” dedi. PAGÇEV ve Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliği ile düzenlenen “Bisiklet Turu”nda yüzlerce bisiklet tutkunuyla birlikte geri dönüşüm ve çevre için pedal çevirdi. 

Çevre misyonu çerçevesinde çalışmalar yürüten Türkiye’nin ambalaj atıkları yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV (PAGEV Geri Dönüşüm İşletmesi), karbon salınımı azaltarak, doğal kaynaklarımızın korunması için bisiklet kullanımı bilincini yaygınlaştırmak üzere verdiği desteği sürdürüyor. PAGÇEV geçtiğimiz yıllarda Beşiktaş Belediyesi ve İstanbul Üniversitesi Bisiklet Kulübü işbirliği ile İstanbul’da düzenlendiği bisiklet etkinliğine bir yenisini daha ekledi. PAGÇEV, Beşiktaş Belediyesi işbirliği ile 20 Ağustos 2017 Pazar günü İstanbul’da “Bisiklet Turu” etkinliği düzenledi. PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ve bisiklet tutkunları bu kez “Geri dönüşüme çevir” sloganıyla pedalları çevirdi. 16 kilometrelik Beşiktaş-Aşiyan-Beşiktaş parkurunu tamamlayan yüzlerce bisikletliye turun sonunda çekilişle bisiklet ve aksesuarlarından oluşan hediyeler dağıtıldı.

Bisiklet yollarının artırılması hem çevreyi hem sağlığı korur…

İnsanlar günlük koşuşturma içerisinde kendilerini gidecekleri yere hızlı ve kolay bir şekilde götüren motorlu taşıtları sıklıkla tercih ediyor. Bu nedenle çoğu zaman çevredeki birçok güzellik gibi kirliliği de fark etmiyor. Hatta her bir yolcu için 271 gram karbon emisyonu üreten araçlar ve 101 gram karbon emisyonu üreten otobüsler ile hem çevreyi hem de insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Bu sorunun önüne geçebilmenin yolu ise kilometre başına karbon emisyonunu 21 grama düşüren bisiklet kullanımını artırmaktan geçiyor. Çeşitli etkinliklerle bu çözüme destek veren PAGÇEV, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan şehir içi yollarda bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri tasarımına ve yapımına dair yönetmelik sayesinde bisiklet kullanımında yaşanacak artışla karbon emisyonunun da azalacağına dikkat çekiyor.  

Tüm doğa dostlarını, daha sağlıklı bir yaşam ve yeşil bir dünya için pedal çevirmeye davet eden PAGÇEV Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı açıklamada “Özellikle büyükşehirlerimizde hava kirliliği ve motorlu araçların yaydığı karbon emisyonu, trafik yoğunluğu ile birlikte her geçen gün biraz daha artıyor. Enerjinin verimli kullanılması gerçeği ise dünyamızın kıt kaynaklarının hızla tükenmesi sebebiyle hepimiz tarafından dikkat edilmesi gereken bir konu. Bisiklet kullanımını özendirerek artırmak bu sorunların en önemli çözümleri arasında yer alıyor. Dünyanın birçok büyük kentinde bisikletle ulaşım artık daha çok tercih ediliyor. Bu nedenle bisiklet yollarının artması gelişmiş ve medeni bir şehir olmanın da göstergesi. Hem daha az karbon emisyonu ile doğanın korunması hem de birey olarak daha rahat ve sağlıklı bir yaşam sürmek için “bisiklet kullanalım” diyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın 2015 yılında yürürlüğe aldığı bisiklet yönetmeliğini de gönülden destekliyoruz. Bu yönetmeliğin amacı şehir içi yollarda bisikletlerin ulaşım amacıyla kullanılmasını sağlamak, bisiklet yolları, bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerlerinin planlanması, tasarlanması, yapılması yani bisikletin bir spor aracından çok ulaşım aracı olduğunun vurgulanmasıdır. Yönetmelikle birlikte bisiklet yollarımız arttı ve daha da artacak. İlerleyen yıllarda ülkemizde de tıpkı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi günlük hayatta ulaşımını bisiklet ile sağlayan, işine bisikletle gidenlerin sayısının artacağına inanıyoruz” dedi. 

Yavuz Eroğlu şu sözlerle konuşmasını tamamladı: “PAGÇEV olarak çevre odaklı, çevreyi koruyan her türlü etkinliğin destekçisiyiz. Bugün gerçekleştirdiğimiz bisiklet turu da bu anlamda büyük önem taşıyor. Bisiklet yollarının artmasıyla özellikle ambalaj atıklarının doğaya bırakılmasında en büyük rolü üstlenen insan faktörüne de büyük bir çözüm bulunmuş olacak. Çevre dostu bisiklet kullanıcıları bizim fahri üyelerimiz ve kaynağında ayrıştırma, geri dönüşüm ve ekonomik değeri de olan bu atıkların doğaya bırakılmasını engellemede en önemli destekçilerimiz. Bizim için geri dönüşüm bilincinin yaratılması ve kaynağında ayrıştırmanın yaygınlaştırılması önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bisikletleri ile şehrin her noktasına ulaşan dostlarımızdan bize bu konuda destek olmalarını bekliyoruz.”