Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi

İnsanlık tarihini değiştiren bilim, doğanın sunduğu olanakları yine insanlık yararına kullandığı buluşlarla, yepyeni yollar araladı. Tarih boyunca yalnızca doğadan gelen kaynakları kullanarak ihtiyaçlarını karşılayan insan, bu kaynakların sınırlı ve pahalı olmasından dolayı yeni arayışlara girdiğinde bilimin kendisi için araladığı yoldan ilerlemeyi seçti. 

20. yüzyılın başında kimya sektörünün plastiği buluşuyla dünyada “Plastik Çağı” başladı. Yeni bir teknoloji ile tanışan insanlık; hafiflik, şeffaflık, su geçirmezlik özellikleri, elektrik, ısı ve ses yalıtımı avantajları, dış etkenlerden kolay etkilenmemeleri, elastik özellikleri ve sınırlı doğal kaynaklara nazaran sınırsız üretim imkânı ile plastikleri çabucak benimsedi. 

Hızla alternatif malzemelerin yerini alan plastik ürünler 21. yüzyılla birlikte dünyanın en büyük endüstri kollarından biri haline geldi. Günümüzde ise geliştirilen teknikler ile birlikte plastikler esneklik, hafiflik, kolay şekil alması, hijyenik olması, kullanıldığı alanlarda karbon salınımını azaltması ve sınırsız geri dönüşüm olanağı ile yarattığı çevresel katkılar sayesinde tercih listesinde ilk sırada yer almayı sürdürüyor.

Tüm dünyada olduğu gibi plastik sektörü, Türkiye ekonomisi ve sanayisinin en önemli aktörlerinden biri konumuna yerleşti. Otomotivden inşaata, ambalajdan medikal ürünlere kadar birçok alanda kullanılıyor ve çok geniş bir ürün yelpazesi bulunuyor.

Çoğu küçük ve orta ölçekli firmalar olmak üzere 11 bin civarında üretici firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan Türk plastik sektörü, 2015 yılında ülke ekonomisine 13 milyar dolarlık katkı sağladı. Sektör, geçen yıl yakaladığı başarılı üretim grafiği ile Avrupa’daki ikinciliğini devam ettirirdi. Dünya sıralamasında ise yüzde 2,7 payla 6. sıraya yükseldi. Sektörün en önemli hedefi Avrupa liderliğini elde etmek.

Ancak Türkiye, dünya plastik sektöründe önemli bir global oyuncu olmasına rağmen, plastik mamul ihracatında en yüksek katma değer sağlayan 10 ülke ortalamasının altında katma değere sahip. Nitekim dünya plastik mamul ihracatını yönlendiren ilk 10 ülkenin birim ihracat fiyatı 5,3 $ / Kg, plastik hammadde ithalat fiyatı ise ortalama 2 $ / Kg ve her 1 kg’lık üretim ve ihracatta ortalama 3,3 $ katma değer sağlıyor. 

Türk plastik sektörü temsilcileri ise 1,8 $ / Kg değerinde ithal ettiği plastik hammaddeyi proses ettikten sonra 2,8 $ / Kg’a ihraç ediyor. Kg başına da 1 $ katma değer elde ediyor.

Sektörün uluslararası alanda rekabet gücünü kuvvetlendirerek belirlediği hedefe ulaşabilmesi için katma değeri yüksek ürün üretimine geçmesi şart. Bu doğrultuda tüm sektörlerin olduğu gibi plastik sektörünün de yeni üretim teknolojilerine ve Ar-Ge’ye yatırım yapması gerekiyor.

PAGEV’den kamu kaynaklarını etkin kullanarak “Katma Değer” üretimi

Plastik sektörünün gelecek vizyonunda en önemli gündem maddeleri arasında “katma değerli” üretimi artırmak geliyor. Bu anlamda sektör temsilcilerinin Ar-Ge yatırımları büyük önem taşıyor. Belli bir büyüklüğe sahip firmalar kendi içlerinde kurdukları Ar-Ge merkezleri ile bu çalışmaları yürütüyor. Türkiye’nin her yerinde üniversite ve özel kurumların kurduğu bu tür Ar-Ge merkezleri kamu tarafından teşvik ediliyor. Ancak teşviklerle alınan çok pahalı test ekipmanları bazen yeterli koordinasyon sağlanmadığından, bazen de yeterli talep olmadığından kendisini bile amorti etmeden çürümeye yüz tutuyor. PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’de kamunun kaynaklarının israfını engellemek için kuruluyor. Tek bir merkez ana referans noktası olarak alınarak kaynak israfı engellenmiş olacak. Yine yapılan protokol gereği Türkiye’nin farklı noktalarında ihtiyaç olduğunda yine PAGEV ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliği ile yeni PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezleri kurulacaktır. 

Türk plastik sektörünün gelişimi ve ilerlemesi önündeki en büyük engeli ortadan kaldırmak üzere harekete geçen Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) plastik sektörünün uluslararası alanda rekabet gücünü artıracak ve sürdürülebilirliğine katkı verecek çalışmalarına ağırlık verdi. Vakıf, yapılan detaylı araştırmanın neticesinde büyük plastik üreticilerinin yanı sıra küçük ölçekli sektör temsilcilerine de destek olabilmek amacıyla katma değeri yüksek ürünleri üretebilecek teknolojilerin geliştirileceği “PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi” kurulumu için harekete geçti.

PAGEV bünyesinde yürütülecek ve kurulumu yine vakıf tarafından yaptırılıp Milli Eğitim Bakanlığı’na bağışlanmış Küçükçekmece PAGEV Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yerleşkesinde olacak. Merkezin hedefi; izlenebilir hedefleri olan, bilimsel nitelikli, ticarileşme potansiyeli yüksek araştırmalar ile plastik sektörünü daha hızlı büyütmek ve dünya plastik üretiminin lideri haline getirmek. Ayrıca sektörde merkez sayesinde kilogram başına 3 dolar seviyesinde olan ihracat ortalama fiyat seviyesini ilk planda 4 dolar/kilograma çekmek arzusunda.

Toplamda 30 bin metrekare kapalı alana sahip olacak merkezin ilk etabı olan 3 bin 500 metrekarelik kısmın bir yıl içerisinde faaliyete geçirilmesi planlanıyor.  Projenin tamamının ise 4 sene içerisinde tamamlanması hedefleniyor. 

Ayrıca PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi’nde plastik sektörü yanı sıra kimya, kompozit ve kauçuk ile makine sektörlerine de hizmet verecek olan merkez, teknolojik gelişmelerin yapılabilmesi gerekli olan plastik makine, kalıp ve ekipman üretiminin hem miktar hem kalite olarak artırılmasını sağlayacak.

1.Araştırma Geliştirme

Üstün bilgi altyapısı ile sektörün ihtiyacı olan önemli belgelendirmeleri daha ekonomik ve hızlı şekilde sektör oyuncularına sunacak Mükemmeliyet Merkezi ayrıca; Ar-Ge çalışmalarıyla sektörün gelişimini hızlandırarak, firmalarımızın rekabet gücünü artıracak ürün ve üretim teknolojilerinin geliştirilmesine odaklanacak.

2.Eğitim

En yeni teknolojiler üzerinde çalışmalar yaparken sanayi kuruluşları, üniversiteler, araştırma kurumları, mesleki birlikler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapacak Mükemmeliyet Merkezi, Ar-Ge ve inovasyona dayalı çalışmalarıyla Türk plastik sektörünün dünya lideri olması için çalışacak.

3.Sertifikasyon

Sektörde bilgi ve birikim paylaşımını sağlayacak platformlar Merkez tarafından geliştirilecek ve detaylı eğitim programları hazırlanarak sektör yararına sunulacak. Uluslararası akreditasyona sahip sertifikasyonlarla Türk ihracatçısının maliyeti azaltılıp yurtdışı pazarlara girişi kolaylaştırılacak.

4.Test ve Laboratuvar Hizmetleri

Plastik sektörünün ihtiyaç duyduğu test ve laboratuvar desteğinin verileceği Mükemmeliyet Merkezi’yle; yüksek test maliyetleri, yurtdışına nakliye, gümrükleme, uzun test süreleri gibi zaman ve enerji kaybına yol açan birçok sorun ortadan kaldırılacak. Bunun yanı sıra yurtdışına ihraç edilen ürünlere ilişkin bir kontrol mekanizması oluşturacak Merkez, Türkiye’de üretilen plastik ürünlerin uluslararası pazarlardaki güvenirliğinin ve itibarının korunmasına da katkı sağlayacak. Diğer taraftan yurtdışından ithal edilen plastik ürünlerin, kesin ithalatı yapılmadan laboratuvarlarda teknik uygunluğunun belirlenmesi ile ülkemize kalitesiz ve standart dışı mal girişi engellenecek.

5.Danışmanlık

Plastik konusunda birçok alanda bilgi sahibi olacak PAGEV Plastik Mükemmeliyet Merkezi, uygun girdi malzemelerinin belirlenmesinden üretim proses optimizasyonuna kadar sektörün ihtiyacı olan birçok alanda gerekli danışmanlık desteğini verecek. Böylece sektörün rekabet gücü artırılacak.