Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Ambalaj sektörü 3 ayda 137 milyon dolar fazla verdi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ambalaj sektörü 3 ayda 137 milyon dolar fazla verdi

Dış ticaret açığı vermeyen ender sektörlerden biri olan Türkiye Ambalaj Sanayi, yılın ilk çeyreğini de dış ticaret fazlasıyla tamamladı. 2016’nın ilk 3 aylık ihracat/ithalat rakamlarına göre ambalaj sektörü, dış ticarette 137,5 milyon dolarlık fazlaya ulaştı.  Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, 2015’in ilk çeyreğine oranla bu yılın aynı döneminde ambalaj ihracatının yüzde 29 arttığına dikkat çekti ve Türkiye Ambalaj Sanayi’nin, Avrasya’nın ambalaj merkezi olma yolunda kararlı adımlarla yürüdüğünü vurguladı. 

Ambalaj Sanayicileri Derneği’nden yapılan açıklamada, sektöre ait ilk çeyrek rakamları değerlendirildi. Rapora göre yılın ilk 3 ayında 942 milyon dolar ihracat geliri elde eden sektör, 804,6 milyon dolar ithalat gerçekleştirdi. Katma değerli üretime odaklanarak istikrarlı büyümesini sürdüren Türkiye Ambalaj Sanayi üç aylık dönemde toplamda 137,5 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. 

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından yayımlanan rapora göre, 2015 yılının ilk 3 ayında 362 bin 598 ton olan ambalaj ihracatı, 2016 yılının ilk 3 ayında 466 bin 359 ton olarak gerçekleştirildi.  Aynı dönemde değer bazında sektörün ihracatı ise sırasıyla 858 milyon dolar ve 942 milyon dolar olarak hesaplandı.  Böylece 2016’nın ilk 3 ayında ambalaj sektörü ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 29 artarken değer olarak yüzde 10 arttı. İthalatta ise 2015’in ilk 3 ayında 455 bin 820 ton olan rakam bu yıl 435 bin 370 tona geriledi. 2015 için 776,8 milyon dolara eşdeğer olan ithalat rakamı 2016’nın aynı döneminde 804,6 milyon dolar oldu. Böylece sektör toplamda 137,5 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. 

Türlerine göre bakıldığında, geçen yıla oranla ihracatta miktar bazında en büyük artış yüzde 121 ile camda, yüzde 79 ile torba ve çuval ambalajda gerçekleşti. İhracatın lideri, geçen yıla oranla yüzde 17 artışla 236 bin 810 tona yükselen plastik ambalaj sektörü oldu. 

2016’nın ilk 3 ayında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İtalya, İsrail, İran, Hollanda, ABD ve Belçika olarak sıralandı. Miktar bazında en fazla ihracat artışını yüzde 131 ile İtalya’ya gerçekleştiren ambalaj sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke ise 79,8 milyon dolar ile Almanya oldu. Onu 62 milyon dolarla İngiltere, 56,6 milyon dolarla Irak izledi. Buna karşılık, ABD’den ithalat geçen yıla göre yüzde 60 azaldı. Finlandiya’dan ithalat miktarı ise yüzde 61 artış gösterdi. Almanya, Çin, ABD, İtalya ve Güney Kore en çok ambalaj ithalatı yapılan (değer bazında) ülkeler oldu.

Ambalaj ihracatı tam gaz 

ASD Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, 2015’in ilk 3 ayına oranla bu yılın aynı döneminde ambalaj ihracatının miktar bazında yaklaşık yüzde 30 arttığına dikkat çekti ve Türkiye Ambalaj Sanayicilerinin yeni pazarlar kazanmaya devam ettiğini vurguladı.

Türkiye Ambalaj Sanayinin dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı yapmayı sürdürdüğünü söyleyen Korkut şöyle konuştu: “Rekabet gücümüz ve potansiyelimiz yüksek. Türkiye ambalaj sektörünün ürünleri dünyada 180’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Rakamlara bakıldığında, Türkiye ambalaj sanayinin, Avrasya’nın ambalaj merkezi olma yolunda kararlı adımlarla yürüdüğünü hatırlatmak gerek. 2023’te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü, 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağız.”

ASD’nin ana hedeflerinden birinin ambalaj sektörünün uluslararası pazarlarda daha rekabetçi bir konuma gelmesi olduğunu vurgulayan ASD Başkanı Korkut, bu hedefe ulaşmak için pek çok etkinlik düzenlediklerini ve bu yıl 22’ncisi gerçekleştirilecek olan Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı’nın, büyük önem taşıdığını belirtti.

Ambalaj Sektöründe Ara Mamul Açığı Var 

Ambalaj sektöründe hammadde ara mamul açığı olduğunu söyleyen ASD Yönetim Kurulu Başkanı Korkut, “Nitelik ara mal üretimi başta kağıt/karton ambalajda olmak üzere sektörümüzün geneli için bir ihtiyaç.  Ara mal üreten firmalar, kaliteli üretime odaklanan ambalaj üreticilerine uygun nitelikte üretim yapmak için kendilerini geliştirmelidir. Bu durum, Türkiye’nin dış ticaret açığının kapatılmasına fayda sağlayacaktır” diye konuştu.