Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler 2.Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

2.Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu

İhracattaki katma değeri ve firmaların rekabet gücünü artırmak amacıyla yapılan çalışmalar tasarım ile çeşitleniyor. Dünya pazarlarına ihraç ürünlerin özgün ve yenilikçi ambalaj tasarımları ile sunulması amacıyla hayata geçirilen Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nın ikincisi düzenlendi.  Plastik ve Metal kategorilerinde Profesyonel ve Öğrenci olmak üzere dereceye girenler toplam 110 bin TL değerinde ödülün sahibi oldu. Yarışmanın birincileri yurtdışındaki prestijli ambalaj fuarlarını ziyaret etme ve Ekonomi Bakanlığı’nın yurtdışı eğitim bursundan yararlanma şansı da kazandı. 

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) ve İstanbul Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) işbirliği ile düzenlenen Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’na her iki kategoride Profesyonel ve Öğrenci olmak üzere 201 başvuru gerçekleşti. Sektör yöneticileri, sanayiciler, tasarımcılar ve akademisyenlerden oluşan seçici kurul tarafından değerlendirilen başvurular arasından 17 tasarım finale kalmayı başardı. Heyecanın dorukta olduğu yarışmada dereceye girenler, Dış Ticaret Kompleksi’nde düzenlenen ödül töreninde açıklandı. Törene; TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, İKMİB ve İDDMİB Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra tasarımcılar sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

Ürünleri korumak ve taşımak yanında işlevsellik, estetik ve kimlik kazandıran ambalaj, tüketici tercihlerinde en az ürünün kendisi kadar belirleyici bir etken olarak dikkat çekiyor. Dünyadaki büyüklüğü 700 milyar doları bulan, ülkemizde ise 20 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ambalaj sektörüne yeni tasarımcılar kazandırmak ve firmaların tasarıma yatırım yapmalarını teşvik etmek amacını taşıyan Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması’nda bu yıl birbirinden yaratıcı fikirler ortaya konuldu. Profesyonel kategoride birincilere 15 bin TL, ikincilere 10 bin TL, üçüncülere 7 bin TL, mansiyon 4 bin TL; öğrenci kategorisinde birincilere 7 bin TL, ikincilere 5 bin TL, üçüncülere 3 bin TL ve mansiyon 2 bin TL olmak üzere toplam 110 bin TL ödül verildi. 

Plastik Ambalaj’da Profesyonel Kategorisi’nde Muharrem Şeyda, ‘Phoenix’ adını taşıyan ve geri dönüşüm için biriktirmeyi özendiren yağ ambalajı tasarımıyla, Öğrenci Kategorisi’nde Yusuf Çağlar, ‘Light’ isimli avize olarak da kullanılabilen lamba ambalajı ile birincilik kazandı. Metal Ambalaj’da Profesyonel Kategorisi’nde birincilik ödülü pratik ve fonksiyonel tasarımı ile dikkati çeken kurabiye seti ‘Baker’ adlı tasarımıyla Umut Demirel’in olurken Öğrenci Kategorisi’nde birinciliği ise çevirmeli mekanizması sayesinde ölçülü kahve alımını sağlayan aynı zamanda metalik görüntüsüyle mutfaklara şıklık katan kahve ambalajı tasarımı ile Berk Kaplan göğüsledi.

Törenin açılışında konuşan İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi ve Ambalaj Komitesi Temsilcisi Ömer Karadeniz, tasarım ve markalaşmaya duyulan ihtiyacın hızla arttığını belirterek sürdürülebilir ihracatın rekabetçi kalabilmekten geçtiğini vurguladı. Karadeniz, “Özgün ve yenilikçi ürünleri, buna uygun özgün tasarımlarla dünya pazarlarına sunabildiğimiz ölçüde sürdürülebilir ihracat artışını sağlayabileceğimiz inancındayız. Bu hedeflerle gerçekleştirdiğimiz ambalaj tasarım yarışmamız, sektöre yeni tasarımlar ve tasarımcılar kazandırmanın yanında dereceye girenlere yepyeni bakış açıları ve yurtdışında eğitim imkanı da sunuyor” dedi.  

İDDMİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki ise düzenledikleri yarışmalar ve projeler ile tasarım ve inovasyon tohumu atmaya çalıştıklarını, aynı zamanda bilginin ve yeni fikirlerin toplandığı bir ortam yarattıklarını vurguladı. Katma değerli ihracatı artırmak hedefiyle 11 yıldan bu yana tasarımı desteklediklerini söyleyen Tahsin Öztiryaki, “Bunun son örneği bu yıl ikincisi düzenlenen Plastik ve Metal alanında yaratıcı ambalaj tasarımlarını teşvik eden yarışmamız. Türkiye’nin ‘ambalajlamaya’ ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Ambalaj, 20 milyar dolarlık çok büyük bir sektör. Gençlerin, öğrencilerin olduğu, yeni ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıktığı bir yarışma ortamı yaratmak istedik. Bu konuda İKMİB ile güzel bir işbirliği içindeyiz” diye konuştu.

2. Plastik ve Metal Ambalaj Tasarım Yarışması Ödül Töreni’ne katılan ve bir konuşma yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatta katma değerin artırılmasında tasarımın büyük önem taşıdığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Gençlere ve hayal güçlerine inanıyoruz. 2023 hedeflerimize ulaşabilmek için de önem taşıyor. Dünyada ‘al-sat’, ‘yap-sat’ devri bitti. Farklılık ve yenilik gerekiyor. Tüketicilerin ürün tercihlerinde ambalaj yüzde 60-65 gibi önemli bir rol oynamakta. 20 milyar dolar büyüklüğe sahip ambalaj sektörünün yaklaşık 4 milyar dolarlık ihracatını ve özellikle de katma değerini artırmak için çalışmamız gerekiyor”. Yarışmanın ambalaj sektörüne ve tasarım dünyasına büyük katkılar sağlayacağını dile getiren Büyükekşi, İnovasyon Haftası kapsamında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. 

Ambalaj sektöründen notlar…

 Dünya ambalaj sektörünün büyüklüğü 700 milyar dolar.

 AB ülkeleri arasında 3’üncü sırada yer alan Türk ambalaj sektörü, yaklaşık 20 milyar dolarlık büyüklüğe sahip.

 Sektörde 3 bin firma faaliyet gösteriyor.

 Ambalaj sektörü 2014 yılında toplam 3,9 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.  

 2015’in ilk 6 aylık ihracat/ithalat rakamlarına göre ambalaj sektörü dış ticarette 202,1 milyon dolarlık fazlaya ulaştı. 

 2015’in ilk 6 ayında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke şöyle sıralandı; Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, İsrail, İtalya, Hollanda, Azerbaycan ve Rusya. 

 İhracatta yüzde 69’luk oranla en fazla payı plastik ambalaj, yüzde 18’lik pay ile karton ambalaj ve yüzde 9’luk pay ile metal ambalaj takip ediyor.

 Sektörün 2023 yılı hedefi 30 milyar dolarlık büyüklük ve 10 milyar dolarlık ihracata ulaşmak. 

Kişi başına düşen ambalaj tüketim rakamları