Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Ambalaj sektörü 9 ayda 403 milyon dolar fazla verdi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Ambalaj sektörü 9 ayda 403 milyon dolar fazla verdi

Sadettin Korkut Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dış ticaret açığı vermeyen ender sektörlerden biri olan Türkiye Ambalaj Sanayi, son çeyreğe de dış ticaret fazlasıyla girdi. 2015’in ilk 9 aylık ihracat/ithalat rakamlarına göre ambalaj sektörü, dış ticarette 403,2 milyon dolarlık fazlaya ulaştı.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) 2015 yılı ilk 9 dış ticaret raporunu yayınladı. Rapora göre yılın ilk 9 ayında 2,77 milyar dolar ihracat geliri elde eden sektör, 2,35 milyar dolar ithalat gerçekleştirdi. Katma değerli üretime odaklanarak sürdürülebilir bir üretim modelini benimseyen Türkiye Ambalaj Sanayi toplamda 403 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi. 

ASD tarafından yapılan açıklamaya göre, 2014 yılının ilk 9 ayında 1 milyon 088 bin 728 ton olan ambalaj ihracatı, 2015 yılının ilk 9 ayında 1 milyon 263 bin 320 ton olarak gerçekleştirildi.  Aynı dönemde değer bazında sektörün ihracatı ise sırasıyla 2,98 milyar dolar ve 2,76 milyar dolar olarak hesaplandı.  2015’in ilk 9 ayında ambalaj sektörü ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar olarak yüzde 16 artarken değer olarak yüzde 7 azaldı. İthalatta ise 2014’ün ilk 9 ayında 1 milyon 484 bin 718 ton olan rakam bu yıl 1 milyon 314 bin 641 tona geriledi. 2014 için 2,75 milyar dolara eşdeğer olan ithalat rakamı 2015’in aynı döneminde yüzde 11’lik düşüşle 2,36 milyar dolar oldu. Böylece sektör dış ticaret dengesinde toplamda 403,2 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.  

Türlerine göre bakıldığında, geçen yıla oranla ihracatta miktar bazında en büyük artış yüzde 65 ile torba ve çuvalda, yüzde 37 ile kağıt/karton ambalajda gerçekleşti. İhracatın lideri, geçen yıla oranla yüzde 9 artışla 662 bin 320 tona yükselen plastik ambalaj sektörü oldu. 

2015’in ilk 9 ayında en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülke; Almanya, İngiltere, Irak, Fransa, İran, İtalya, İsrail, Hollanda, Azerbaycan ve Rusya Federasyonu olarak sıralandı. Miktar bazında en fazla ihracat artışını yüzde 42 ile İngiltere’ye gerçekleştiren ambalaj sektörünün en fazla ihracat yaptığı ülke 204,5 milyon dolar ile Almanya oldu. Onu 197,2 milyon dolarla İngiltere, 185,9 milyon dolarla Irak izledi. Buna karşılık, Almanya, ABD, Güney Kore, Fransa, Belçika ve Rusya’dan ithalat geçen yıla göre azaldı. Çin, İtalya, İngiltere ve Finlandiya’dan ithalat miktarı artış gösterdi.

Ambalaj sektöründen cari açığa pozitif etki 

Ambalaj Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Korkut, 2014’ün ilk 9 ayına oranla bu yılın aynı döneminde miktar bazında ambalaj ihracatının yüzde 16 arttığına dikkat çekti ve Türkiye Ambalaj Sanayicilerinin yeni pazarlar kazanmaya devam ettiğini vurguladı. ABD dolarının diğer para birimlerine karşı değer kazandığına dikkat çeken Korkut, “Miktar olarak artışa rağmen dövizdeki yükseliş nedeniyle ihracat rakamları geride görünüyor. İhracatta ikinci çeyreğe göre 201 milyon dolarlık artışımız var. Ayrıca, hammadde fiyatlarının düşerek birim fiyatlarını aşağıya çekmesi ve Euro/Dolar paritesinde yaşanan kayıplar nedeniyle ihracatta değer olarak yüzde 7 düşüş yaşadık’’ diyen Korkut, bu gelişmelere rağmen Türkiye ambalaj sanayinin yılın ilk 9 ayında dış ticaret fazlası vererek ülke ekonomisine katkı yapmayı sürdürdüğünü söyledi ve şöyle konuştu:“Rekabet gücümüz ve potansiyelimiz yüksek. Türkiye ambalaj sektörünün ürünleri dünyada 180’den fazla ülkeye ihraç ediliyor. Rakamlara bakıldığında, Türkiye ambalaj sanayinin, Avrasya’nın ambalaj merkezi olma yolunda kararlı adımlarla yürüdüğünü hatırlatmak gerek. 2023’te 30 milyar dolarlık pazar büyüklüğü, 10 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşacağız.”

ASD’nin ana hedeflerinden birinin ambalaj sektörünün uluslararası pazarlarda daha rekabetçi bir konuma gelmesi olduğunu söyleyen ASD Başkanı Korkut, “Bu hedefe ulaşmak için pek çok etkinlik düzenliyoruz. Bu yıl 21’incisi gerçekleştirdiğimiz Avrasya Ambalaj İstanbul Fuarı yeni pazar arayışlarının ve küresel rekabetin kritik önem kazandığı bu dönemde ambalaj sektörüne ivme katması açısından büyük önem taşıyor’’ dedi.

Ambalaj sektörü Uzakdoğu’ya yelken açıyor

Küresel ekonomide belirsizliklerin arttığı bir dönemde sektör olarak pazar çeşitliliğini artırmayı hedeflediklerini belirten ASD Başkanı Korkut, “Asya ve Uzakdoğu görmezden gelemeyeceğimiz kadar büyük bir potansiyel barındırıyor. Küresel ekonominin üçte birini, dünyası nüfusunun ise yüzde 60’inı bünyesinde barındıran bir bölgeden bahsediyoruz. Biz de buralara daha fazla mal daha fazla ambalaj satmak istiyoruz” dedi. Bu kapsamda Asya Ambalaj Federasyonu (APF) Olağan Genel Kurulu ve etkinliklerine bu yıl ilk defa İstanbul’un ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Korkut, ASD olarak ev sahipliği yaptığımız 3 gün süren etkinlikler kapsamında ambalaj, gıda, ilaç ve kozmetik sanayi Asya temsilcileri bir araya gelerek yeni iş fırsatları kolladılar. 11 Asya ülkesinde faaliyet gösteren 36 kuruluştan 100’e yakın temsilcinin katıldığı B2B iş görüşmelerinde 200’ün üzerinde toplantı düzenlendi. Toplantılara iştirak eden katılımcıların yaklaşık yüzde 50’si görüştükleri bu firmalarla iş yapma fırsatı yakaladıklarını ifade etti. Bölgedeki fırsat ve potansiyeli ortaya koyan görüşmelerin sektörümüz açısından önemli bir açılım olacağına inanıyorum”  dedi.