Sunday, Nov 24th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Sürdürülebilir bir dünyanın olmazsa olmazı geri dönüşüm

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Sürdürülebilir bir dünyanın olmazsa olmazı geri dönüşüm

Türkiye’de çevrenin, enerji kaynaklarının korunması; kaynağında ayırma ve geri dönüşüm konusunda toplumsal bilinçlenme ve ekonomiye de katkı sağlamak amacıyla sürdürülebilir bir geri kazanım sistemini 24 yıldır sanayinin öncülüğünde geliştirmeye yönelik çalışmalar yapan ÇEVKO Vakfı, “Dünya Çevre Günü”nü ekipçe kutladı.

ÇEVKO Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Okyar Yayalar, ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer ve ÇEVKO Genel Müdürü Yaşar Nadir Atilla’nın yanı sıra tüm ÇEVKO çalışanlarının katıldığı kutlama töreninde, “Dünya Çevre Gününü” kutlayan Okyar Yayalar, sürdürülebilir bir dünya için geri kazanım sistemini sürdürülebilir kılma hedefiyle başarılı çalışmalar yürüten ÇEVKO ekibine teşekkür etti.

“Dünya Çevre Günü”, herkes için dünyaya, çevreye karşı sorumlu bir yaşam tarzı gerektirdiğini hatırlatıyor!

ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer de, sürdürülebilir bir dünyanın ancak yarının kaynaklarını tüketmemek üzerine kurulu olduğunu ve bunun “olmazsa olmazı”nın, en önemli kurallarından birinin geri dönüşüm sisteminin sağlıklı çalışması olduğunu söyledi. İmer,  1972 yılında İsveç’in Stokholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan bir kararla “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edilen 5 Haziran’ın kaynağında ayrıştırma ve geri dönüşüme dikkat çekmek, farkındalık yaratmak için önemli bir fırsat günü olduğunu kaydetti.

 “Gideceğimiz başka bir dünya yok!”

Ambalajlı ürün piyasaya süren tüm firmaların yanı sıra tüketicilerin de bilinçli bir yaklaşımla geri dönüşüm konusunda sorumluluklarının farkında olmalarının “hayati önem” taşıdığını paylaşan İmer, “Çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini, iyi bir eğitim almasını ve iyi bir çevrede doğru bir şekilde yetişmesini nasıl düşünüyorsak; içinde yaşamakta olduğumuz dünyayı korumaya da aynı özeni göstermemiz gerekiyor. Gideceğimiz başka bir dünya yok!” dedi.

ÇEVKO Vakfı, yeşil bir dünyaya destek veren çalışmalarını sürdürecek!

Yaptıkları çalışmalarla toplanan ambalaj atığı miktarını arttırarak ülke ekonomisine geçtiğimiz yıl yaklaşık 1,5 Milyar TL kazandırdıklarını paylaşan ÇEVKO Vakfı Genel Sekreteri Mete İmer, “Tüm ambalaj atıklarının geri kazanımı çevre kirliliğinin önlenmesi yanında, önemli ölçüde hammadde, enerji ve su tasarrufuna katkıda bulunmakta, sera gazı salımlarının azalmasına yardımcı olmaktadır. Tüm bu faydaları gözeten ÇEVKO Vakfı olarak, geri dönüşüm ile ülkemize çevresel, ekonomik katkılar sağlamayı, yeşil bir dünyaya destek vermeyi daima sürdüreceğiz” dedi.

2014 yılında ÇEVKO’nun yaptığı geri kazanım çalışmalarının çevresel yararları:

 4 milyon ağacın kesilmesi önlendi. Bu, yaklaşık 400.000 dönümlük orman arazisine eşdeğer

 117.000.000 litre benzin tasarrufu sağlandı. Bu yaklaşık 2,6 milyon araç deposu kadar benzin tasarrufu demek…

 6.316.143 m3 su tasarrufu sağlandı. Bu, Aydın ilinin yaklaşık 40 günlük su ihtiyacı demek…

 3.327.032 m3 depolama sahası hacminde tasarruf sağlandı. Bu, 462 futbol sahası büyüklüğünde depolama alanı tasarrufu demek…

  682.042 ton CO2 eşdeğeri sera gazı salımında azalma sağlandı. Bu,  34.100 uçağın dünyanın çevresini bir kez dönmesi sonucunda oluşan emisyonun sıfırlanması demek…

 2.451.114 MW.saat elektrik tasarrufu sağlandı. Bu, Türkiye’de meskenlerde kullanılan yıllık elektrik miktarının %10’u demek…