Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Gıda ambalajında güvenliği ve hijyeni ‘Es Geçmeyin’

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Gıda ambalajında güvenliği ve hijyeni ‘Es Geçmeyin’

 

Gıda ürünlerinin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlamada bilinçli ambalaj üretimi ve tüketiminin farkında olan Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) bu konuda önemli bir adım attı ve sektör temsilcilerine detaylı bir kılavuz hazırladı.

Türkiye’de her yıl 16 milyar lira değerinde taze meyve ve sebze ve yaklaşık 1,5 milyar lira değerinde ekmek birçok farklı nedenle israf ediliyor. Bakliyat ürünlerinde de benzer sorunlar yaşanıyor. Bu ürünlerin de sadece yüzde 30’u ambalajlı olarak satılıyor. Doğru ambalaj uygulamalarıyla ambalaj ürünlerinde israf en aza indirilebilir.  Bu konuda güncel mevzuatın takibi ve geliştirilmesine yönelik önemli çalışmalarda bulunan ASD, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle  “Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İşyerleri İçin Hijyen Esasları ve İyi Uygulama Kılavuzu”nu yayımladı. Kılavuz başta ambalaj üreticileri olmak üzere, gıda ile temas eden madde ve malzeme üreten tüm işyerlerine rehberlik etmesi amacıyla hazırlandı.

Üreticilerin bilinç düzeyinin geliştirilmesi, sanayi kuruluşlarının hem mevzuata uyumda hem de tüketici bilincini karşılamada daha yetkin olması büyük önem taşıyor. Hijyen Kılavuzu, ambalaj malzemesinin hammadde kabulünden, üretimi, depolanması, sevkiyatına kadar olan tüm süreçlerde gıda güvenliği ve hijyen esaslarını dikkate alarak, ‘İyi Üretim Uygulamaları’ dahilinde sürecin doğru şekilde işlemesini sağlayabilmek amacıyla sektördeki işyerleri ve bu sürece dahil olan tüm tedarikçilere yol göstermeyi hedefliyor.

Doğru ve hijyenik ambalaj, gıda israfını en aza indirebilir 

Dünya Ambalaj Örgütü WPO’nun verilerine göre; 670 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaşan ambalaj sektörü üretiminin yaklaşık yüzde 50’si gıda ve içecek ürünleri oluşturuyor. ASD verilerine göre Türkiye’de de benzer bir oran karşımıza çıkıyor. İnsan sağlığını doğrudan ilgilendiren gıda ile temas eden ürünlerin hijyeni kritik önem taşıyor. ASD bu kılavuzu hazırlarken, hijyenik üretilmiş gıdanın korunmasının ancak ve ancak hijyenik üretilmiş ve gıdaya bulaşmayacak ambalaj ile mümkün olduğu gerçeğinden yola çıktı. Gıda için ambalaj üretiminde dikkate alınması gereken bir dizi kriter bulunuyor. ASD’nin hazırladığı ve sektör temsilcilerine dağıttığı kılavuz, tüm bu kriterleri ve uyulması gereken kuralları içeriyor. 

ASD Başkanı Sadettin Korkut: “Ambalaj sektörü hijyen konusunda tüm önlemleri alarak gıda ürünlerinin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabilir.”

ASD Başkanı Sadettin Korkut konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “ASD olarak gerek ekmeğin gerekse bakliyatın ve yaş meyve-sebzenin ambalajlanmasında hijyenik kurallara uyulması gereğini uzun süredir gündeme getiriyoruz. Bu konudaki açıklamalarımız sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker’in de ekmeğin israfına gösterdiği hassasiyet ile toplumda bu hususta önemli bir bilinçlenme başladı. Bunu takiben TBMM’de konu ile ilgili bir komisyon oluşturuldu. Doğru ambalajlamanın, gıdaları koruyarak tüketim ömürlerini uzattığı ve israfı azalttığının da altını çizmek gerekiyor. Türkiye’de her yıl 1,5 milyar liralık ekmeğin çöpe gitmesi, üretilen yaş sebze ve meyvedeki kaybın 16 milyar liraya ulaşması gıda israfının boyutunu gözler önüne seriyor. Bakliyat ürünlerinde de maalesef benzer sorunlar yaşanıyor. Bu ürünlerin de yaklaşık yüzde 30’u ambalajlı olarak satılıyor. Ambalaj sektörü hijyen konusunda tüm önlemleri alarak gıda ürünlerinin çöpe değil, sofralara gitmesini sağlayabilir.”

Korkut bu noktada Türkiye’de hâlihazırda pek çok gıdanın ambalajlı satılmadığına dikkat çekti ve sözlerine şöyle devam etti: “Gelişmiş ülkelerde neredeyse ambalajsız ürün bulmak mümkün değil. Açıkta satılan gıda maddelerinin hijyen açısından ambalajlı satılması gerekiyor. Ambalajın üretimi esnasında ne olursa olsun hijyen esastır. Bu noktada, “Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzeme Üreten İşyerleri İçin Hijyen Esasları ve İyi Uygulama Kılavuzu”muzun sektör açısından önemli bir çıkış noktası olacağını ve gıda israfının azaltılmasına yönelik katkıda sağlayacağını düşünüyoruz.”