Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Sorunsuz bir çevre için “Mutlu Balıklar” Projesi’ne tam destek

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Sorunsuz bir çevre için “Mutlu Balıklar” Projesi’ne tam destek

 

PAGEV öncülüğünde kurulan “Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi” sektörlerin ortak sorunlarının çözümü yönündeki çalışmalarına devam ediyor.  Dördüncü kez toplanan komite, sektör sorunlarının yanı sıra çevre ve geri dönüşümü de gündemine taşıdı. Kendilerini “Sorumlu Endüstri” olarak tanımlayan sektör temsilcileri sorunsuz bir çevre için “Mutlu Balıklar” projesine tam destek verdi. Proje kapsamında, başta İstanbul olmak üzere tüm Türkiye kıyılarının atıklardan temizlenmesi hedefleniyor.  Deniz yüzeyinden toplanan atıkların geri kazanımı ise Türkiye’nin en genç geri dönüşüm işletmesi PAGÇEV tarafından sağlanacak.   

PAGEV, Kauçuk Derneği ve Kompozit Sanayicileri Derneği’nin işbirliği ile T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kimya Alt Komitesi’ne bağlı olarak geçtiğimiz yıl kurulan “Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi”nin dördüncü toplantısı İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. 

Toplantının açılışı Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi’nin Başkanlığını da üstlenen PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu tarafından yapıldı. T.C. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Kimya Sanayi Şube Müdürü Orhan Çetinkaya himayesinde, Kauçuk Derneği Başkanı Nurhan Kaya ve Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu yönetimindeki toplantı, İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Başkanı Rüknet Yeşilyurt ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Toplantıya ayrıca; TSE, TÜİK, İKMİB, İTO, İSO, PAGDER, PLASFED, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Pencere ve Kapı Sektörü Derneği, İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği gibi sivil toplum kuruluşu, kamu ve özel sektör temsilcileri katıldı. 

“Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi” toplantısında plastik, kauçuk ve kompozit sektörlerinin genel sorunları dile getirilirken, yapılan çalışmalar ve gelecekteki planlamalar hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Plastikler konusunda kamuoyunun olumsuz algısı ise toplantının ana gündem maddesini oluşturdu. Bu doğrultuda PAGEV tarafından Türkiye’nin en genç geri dönüşüm işletmesi olarak kurulan PAGÇEV’in son dönem Mardin, Çanakkale ve İstanbul’da gerçekleştirdiği çevre etkinlikleri komite üyeleri ile paylaşıldı. Ayrıca deniz yüzeyinde atıkların temizlenmesini sağlayacak “Mutlu Balıklar” projesi için komitenin tam desteği alındı. 

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu toplantı sırasında PAGEV olarak çevre ve geri dönüşüme verdikleri önem doğrultusunda PAGÇEV’i kurduklarını belirtti. Eroğlu, “Biz kendimizi sorumlu endüstri olarak tanımlıyoruz ve çevre için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun bir yansıması olarak Waste Free Oceans hareketinin Türkiye ayağı olarak başlattığımız Mutlu Balıklar projesine devam etme kararı aldık. Projeye İstanbul’dan başlayacağız ve tüm Türkiye’ye yayacağız. Bu projeyle hem denizlerimizi temizleyeceğiz hem de geri dönüşümü teşvik edeceğiz. Ayrıca böylece tüm sektörlere de örnek olacağımıza inanıyoruz” dedi. 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Kimya Sanayi Şube Müdürü Orhan Çetinkaya konuşmasında, “Bugün dördüncü toplantısını gerçekleştiren komite; çok genç, çalışkan ve başarıyla büyüyen bir komite. İlerleyen süreçlerde daha da güçleneceğine inanıyorum” dedi. Çetinkaya, hammadde konusunda sektörlerin yaşadığı sıkıntılara değinerek, petrokimya yatırımını yabancılardan beklemek yerine, pazara sahip olan, petrokimyayı kullanan, bu hammadde ile üretim yapan sanayicilerin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti. Orhan Çetinkaya ayrıca Haziran ayı içerisinde TSE Gebze Kalite Kampüsünde gerçekleştirilen “Yurtdışından Alınan Test Ve Muayene Hizmetlerinin Ülkemize Kazandırılması” çalıştayı hakkında bilgileri de katılımcılarla detaylı olarak paylaştı.