Monday, Nov 25th

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Haberler Plastik sektöründe nitelikli eleman açığına eğitim hamlesi

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Plastik sektöründe nitelikli eleman açığına eğitim hamlesi

Ülkemizin en önemli sorunlarından biri işsizlik… Son rakamlara göre Türkiye’de 2,8 milyon kişi iş ararken, plastik sektörü eleman bulamıyor.  Sektörün nitelikli eleman açığı için ise PAGEV çözümler sunmaya devam ediyor. 

Sektöre belgeli plastikçiler

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı (PAGEV) Voc-Test Merkezi ile sektöre belgeli plastikçiler yetiştirmeye başlıyor. Yaklaşık 300 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörünün şu an yaklaşık 25 bin yetişmiş eleman ihtiyacı var. PAGEV Voc-Test Merkezi, yetiştirdiği nitelikli ve belgeli elemanlar ile bu açığın kapanmasında önemli bir rol oynayacak. 

Plastik Sektörü Mesleki Bilgi ve Beceri Test ve Belgelendirme Merkezi “Voc-Test” projesi için PAGEV; İMMİB İstanbul Maden ve Metaller İhracatçıları Birliği, Kiplas Türkiye Kimya Petrol Plastik ve Lastik İşverenleri Sendikası ve Petrol-İş Sendikası ile ortaklaşa bir çalışma yürüttü. Mesleki Yeterlilik Belgesi verilecek sektör meslekleri; Plastik Enjeksiyon Üretim Elemanı, Plastik Profil Üretim Operatörü, Plastik Şişirme Film Üretim Operatörü olarak tespit edildi. İlgili meslekler için görev tanımları ile meslek standartları belirlendi.

Binlerce kişiye “Mesleki Yeterlilik Belgesi”

Voc-Test Merkezi uygulama sürecinde sektörde çalışan ya da çalışmak isteyen binlerce kişiye uluslararası alanda da geçerli olacak “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verecek. Bu belge ile üretim kapasitesini artıran işveren, ayrıca sigorta prim desteğine de sahip olacak.

PAGEV Voc-Test Merkezi’nin yaz sonunda faaliyetlerine başlayacağını belirten Türk Plastik Sanayicileri Araştırma ve Geliştirme Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uysal, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Plastik sektörünün hammadde ve enerji yanında en önemli sorunları arasında yetişmiş, nitelikli işgücü ihtiyacı var. PAGEV olarak eğitim kurumlarıyla işbirliğinde bulunarak plastik eğitimini geliştirmek, yaymak, sektördeki teknik eleman ihtiyacını karşılamak üzere çalışmalar yürütüyoruz. Voc-Test Merkezimiz ile sektörümüzün artan belgeli eleman ihtiyacını karşılayarak hem kendi içimizdeki eksikliği gidereceğiz, hem de ülkemizin en önemli sorunlarından birinin çözümüne katkıda bulunacağız” dedi. 

Plastik sektörünün nitelikli, yetişmiş elemana olduğu kadar vasıfsız işgücü ihtiyacının da her gün arttığına dikkat çeken Mehmet Uysal, “Ülkemizde işsiz oranları bu kadar yüksek olmasına rağmen, son zamanlarda sektörümüzde vasıfsız eleman bulmak konusunda çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Eğer bu sıkıntılar devam ederse yurt dışından özellikle Pakistan, Bangladeş gibi ülkelerden iş gücü getirmek zorunda kalabiliriz” diyerek sözlerini bitirdi.