Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview Fill Technic yeni nesil dolum sistemleri ile müşterilerine hizmet veriyor

Fill Technic yeni nesil dolum sistemleri ile müşterilerine hizmet veriyor

Fill Technic Makine Dolum ve Paketleme Sistemleri, her çeşit içecek ve sıvının dolum hatlarını anahtar teslimi olarak kuran bir firma. Gelişen yeni teknolojileri yakından takip ederek bir mühendislik şirketi olma yolunda adımlar atan, tüm Ar-Ge çalışmalarını çağın gereksinimlerine uygun olarak sürdürmekte olan Fill Technic Makine şirket ortağı Sayın İlkay Çelik yeni ürünleri ve hedefleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Öncelikle kendinizden kısaca bahseder misiniz?

İlkay Çelik, 33 yaşındayım. Elektrik- Elektronik Mühendisiyim. Fill Technic Makine’nin şirket ortağıyım.

Firmanızı tanıyabilir miyiz? Kuruluş aşamalarınız ve gelişim süreciniz hakkında okuyucularımızı bilgilendirir misiniz?

2015 yılının Kasım ayında İzmir Bornova’da kurulan Fill Technic Makine, kurulduğu günden itibaren geniş müşteri ağına ulaşmayı başarmış, kurucu ortakların geçmişinden gelen tüm bağlantılar ile çeşitli işler yapmaya başlamıştır. Gün geçtikçe müşteri kitlesi çoğalmış, yapılan işlerin ölçeği büyümüştür. 2016 başından itibaren şirket yapılanmasını 2 ortaklı Limited modeline taşıyan Fill Technic Makine, bir mühendislik şirketi olma yolunda kurumsal adımlar atmaktadır.

Fill Technic olarak çözümlerinizden bahseder misiniz? Ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz?

Dolum ve paketleme olarak ürün yelpazemiz çok geniştir. Dolum makinelerinden yaptığımız modeller şunlardır: Flowmetreli (Hacimsel) Dolum, Loadcell (Tartımsal) Dolum, Vakumlu (Gravity) Dolum, Gazlı Dolum, Sıcak Dolumdur. İster 80 kafalı rotary tipte 36 bin şişe/saat kapasitede, ister 4 kafalı lineer tipte bin şişe/saat tipte bütün kapasitelere hitap edebilmekteyiz. Paketleme grubunda ise yaptığımız makineler: Kolileme, Kartezyen Paletleme, Robot Kollu Paletleme, Manipülatörlü Paletleme, Streçleme’dir. Şurup hazırlama sistemlerinden yaptıklarımız: Gazlandırma, Mikser (Su ile şurup karıştırma), CIP ünitesi, Şuruphane gibi sistemlerdir. Bu yelpaze dışında kalan makineleri İtalya/Almanya gibi ülkelerden ithal edip sahada kurulum hizmeti vermekteyiz.

Makineleriniz arasında en fazla rağbet gören hangisi? Makinelerinizin, hız, verimlilik ve enerji tasarrufu gibi öne çıkan özelliklerinden bahseder misiniz?

En iddialı makinemiz dolum makinelerimizdir. Olin Yağ firmasına yaptığımız loadcell kontrollü dolum makinemiz son teknoloji oransal kontrollü step motorlar sayesinde yüksek verimlilik sağladı, 1 gr hassasiyet sundu, pnömatik zorunluluğu ortadan kaldırarak enerji tasarrufu sağladı.

Makinelerinizin dolum yapabildiği ürünler nelerdir?

İçecek türevi her şeyin dolumunu aseptik olmamak koşulu ile yapabilmekteyiz. Ayran, yoğurt, süt (günlük olması koşulu ile), su, meyve suları, gazlı içecekler, alkollü içecekler, bitkisel yağlar, fermente sıvılar (şalgam, sirke) doldurabilmekteyiz. Bu dolumu yaptığımız ambalajlar ise Pet şişe, Hdpe şişe, Cam şişe, Alüminyum kutu, Alüminyum teneke, Polikarbon damacana olabilmektedir. Bunların hacimleri ise 200 ml’den başlayarak 330 ml, 500 ml, 1 lt, 2 lt, 5 lt, 10 lt, 19 lt olabilmektedir.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz? Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Müşteri memnuniyeti bizim azami özen gösterdiğimiz konudur. Kurulalı daha üç yıl olmasına rağmen üç yıldır kesintisiz bizden hizmet alan mutlu müşterilerimiz vardır. Bunun sırrı ise 7/24 telefon yardımı, internet üzerinden makineye uzak bağlantı hizmeti, ister bize ait ister yurt dışı menşeli makineler için her türlü yedek parça hizmeti, değişen ihtiyaçlara göre revize edilebilir otomasyon hizmeti, uzman teknisyen ekibimizle talep üzerine gerçekleştirdiğimiz saha ziyaretleri ve rutin bakım programlarıdır.

Gelişen yeni teknolojileri yakından takip eden bir firmasınız yeni nesil dolum sistemleri ve Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Dünyadaki gelişmeler, sürekli insan sağlığına daha çok önem verecek şekilde ilerlemektedir. Artık tüketiciler ve hatta küçük çocuklar dahi bilinçlenmekte, insanlar satın aldıkları gıda ürünlerine çok dikkat etmektedirler. Gelecekte kanserojen etkili ürünler piyasadan yavaş yavaş çekilecek, sodyum benzoat koruyucusu ihtiva eden ürünler azalacaktır. Onun yerine katkısız ve koruyucusuz aseptik doldurulan ürünler revaçta olacaktır. Benzer şekilde vakumlu ve temaslı dolum makineleri tarihe karışacak, temassız hijyenik dolum sağlayan flowmetreli sistemler ön plana çıkacaktır. Fill Technic Makine olarak bizler, tüm Ar-Ge çalışmalarımızı da çağın gereksinimlerine uygun olarak bu doğrultuda sürdürmekteyiz. En yeni Ar-Ge çalışmamız gazoz ve ayran şişeleri gibi depozitolu olarak fabrikaya geri dönen pis şişelerin iç yüzeylerini özel fırça ve kostik ile temizleyen ve durulayan otomatik makinemizdir.

Firmanızın piyasadaki konumunu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz nelerdir?

Piyasada firmamızı her geçen yıl daha da tercih edilir seviye ulaştığımız için istikrarlı buluyoruz. Çünkü satış hacmimizi, müşteri portföyümüzü, ürün yelpazemizi ve teknik personel uzmanlık seviyemizi git gide arttırıyoruz. Müşterilerimiz de bizi takip ederek bunun farkına vardıkları için pazarımızı sürekli geliştiriyoruz. Bunu destekler nitelikte web sitemiz, youtube kanalımız, müşteri ziyaretlerimiz, ihtiyaca özel Ar-Ge faaliyetlerimiz ile hem yurt içi hem de yurt dışında daha geniş kitlelere ulaşmayı hedefliyoruz.

2018 yılında hedef ve beklentileriniz nelerdir? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

2018 yılından beklentilerimiz, küresel döviz dengelerinin bozulmaması koşuluyla, Arap ülkeleri, Kuzey Afrika ve Türkî Cumhuriyetlerde satış payımızı arttırmaktır. Bu ülkelerden kontak kurarak İzmir’e davet ettiğimiz çok sayıda müşterimiz firmamızı ziyaret etmiştir. Bu yılki yeni ürünümüz depozitolu cam şişe fırçalı yıkama makinemizdir. Buna bağlı olarak kendi atölyemiz içindeki makine parkurumuzu geliştirmek adına yatırımlar yaptık, devam edeceğiz.

Fill Technic olarak her çeşit içecek ve sıvının dolum hatlarını anahtar teslimi olarak kuran bir firmasınız. Dolum sistemlerinin ülkemizde gelmiş olduğu teknoloji hangi aşamadadır?

Dolum sistemlerinin ülkemizde geldiği seviyeyi şöyle izah edebiliriz: Geçmişte vakum prensibiyle çalışan, hijyenik olmayan esaslara göre dolum yapılmaktaydı. Günümüzde hacimsel ya da kütlesel ölçüm yapılarak vakum olmadan temassız hijyenik dolum sistemleri yaygındır. Geçmişte hat üretim kapasiteleri 20-30 bin şişe/ saat seviyesindeyken günümüzde 80 bin şişe/saat hıza ulaşılmaktadır. Geçmişte kâğıt etiketler ucuz, sticker pahalı iken, günümüzde sticker ucuzlamış ve daha popüler hale gelmiştir. Geçmişte hatalı şişe/kapak/etiket kontrolü insan denetiminde gözlemleyerek yapılırken, günümüzde ileri teknoloji ve yüksek hızlı otomatik inspektör sistemleri yaygınlaşmıştır. Geçmişte mürekkep püskürtmeli tarih kodlama sistemleri kullanılırken, günümüzde lazer yazıcılı sistemler vardır.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Fill Technic Makine’yi sektörde farklı kılan şudur: Kurucu ortaklardan İlkay Çelik Elektrik – Elektronik Mühendisi olarak sektörde saha mühendisliği yapmıştır, tüm tasarımlara kendi eliyle imza atmıştır. Diğer kurucu ortak Özgür Turunç Makine Mühendisi olarak sektörde çalışmış, tüm projelerin tasarım ve geliştirme aşamalarına kendi eliyle imza atmıştır. 10 yılı aşkın bu tecrübeyle sektördeki diğer firmalardan ayrı bir kaliteyi sunan Fill Technic Makine, kurumsal bir mühendislik şirketi olma yolunda, örnek aldığı Avrupa kültürü ile ilerlemektedir. Çünkü firmamızın üretimini yaptığı gazlı dolum makinesi, eski mandallı sistem değil, enkoderli, valf adalı, elektronik kontrollü sistemdir. Benzer şekilde firmamızın yaptığı flowmetreli dolum makinesinde kullanılan cihazlar da loadcell dolum makinesinde kullanılan cihazlar da pnömatik kontollü değil step motorlu, Alman makine üreticilerinin kullandıkları aynı marka ve modellerdir. Makinelerimizin kalitesi işte bu prensibimizden gelmektedir.

İlkay Çelik

Fill Technic Makine Şirket Ortağı