Thursday, Nov 21st

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview Yüksek kalite ve sürdürülebilir bir çevre yaratma prensibiyle Güloğlu Plastik…

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

Yüksek kalite ve sürdürülebilir bir çevre yaratma prensibiyle Güloğlu Plastik…

Gülçin Güloğlu Güloğlu Plastik Genel MüdürüGüloğlu Plastik; Genel amaçlı kasalar, “One Way” ihracat kasaları ve Süt Grubu plastik kasalar olarak üç ana kategoride üretim gerçekleştiren bir firma. Ürünlerinin hafif, ergonomik, daha küçük alanlarda daha fazla ürün taşımaya olanak veren ve çevreci tasarımlardan oluştuğunu belirten firmanın Genel Müdürü Gülçin Güloğlu, “Ayrıca gıda ile temas konusunda da tüm sertifikasyon süreçlerinden geçerek hem insan için hem de çevre için sağlıklı ambalajlar üretiyoruz” diyor.

Öncelikle sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz? 

Güloğlu Plastik Seracettin Güloğlu tarafından 1975 yılında kuruldu. 1989 yılında Pan-Pen markasıyla Türkiye’deki ilk plastik hazır Banyo & WC Panjur Pencere sistemlerini geliştirerek sektörde büyük sükse yarattı. 2005 yılında PAN-PEN Güloğlu Plastik San.ve Tic. Ltd. şirketini kurarak sanayinin değişen ve gelişen teknik ihtiyaçları doğrultusunda tüm sektörlere satış öncesi ve sonrası teknik hizmet veren Ar-Ge konusunda deneyimli ekibi ile Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde ambalaj sektörüne girerek plastik kasa üretimine başladı. Dünya üzerindeki son teknolojik gelişmeleri takip ederek sürekli devinim içerisinde olduk ve kısa sürede pek çok ödül aldık. Harvard Üniversitesi kuruluşu olan Allworld Network tarafından hazırlanarak açıklanan, Arabia 500 + Turkey raporunda;  Arap ülkeleri, Pakistan ve Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketleri arasında  PAN-PEN Güloğlu Plastik de yerini aldı. En hızlı büyüyen ilk 500 firmanın seçildiği listede, Türk ambalaj sektörünün önemli firmaları arasında yer alan PAN-PEN Güloğlu Plastik, genel değerlendirmede 6’ncı sırayı elde ederek büyük bir başarıya imza attı. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliği ile 2 yılda bir açıklanan “En Hızlı Büyüyen 100 Şirket” içerisinde Güloğlu Plastik de yer aldı. Firmamız her geçen gün yatırımlarını ve Ar-Ge çalışmalarına verdiği önemi arttırarak büyümeye devam ediyor.

Ben Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat bölümü mezunuyum. Üniversiteye başladığım yıl aile şirketimiz olan Güloğlu Plastik’te çalışmaya başladım. Üniversite yıllarında aynı zamanda Uçan Süpürge ve Mor Çatı gibi Sivil Toplum örgütleriyle tanıştım ve aktif olarak çalışmaya başladım. Daha sonra hem plastik sektörü hem de kadın girişimciliği ile ilgili pek çok STK da aktif görev aldım. Şu anda hem şirketimin genel müdürlüğünü yapıyorum hem de EBSO Meclis Üyeliği, EGEPLASDER Genel Sekreterliği ve LİYAKAT Derneği Başkan Yardımcılığı görevlerime devam etmekteyim.

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz? 

Genel amaçlı kasalar, “One Way” ihracat kasaları ve Süt Grubu plastik kasalar olarak üç ana kategoride üretim yapıyoruz. Her kategoride farklı ihtiyaçlara özel tasarlanmış onlarca çeşit plastik kasa olduğu gibi müşterilerimize özel tasarımlar da yapıyoruz. Tasarım; Ar-Ge sürecimizde özel önem verdiğimiz bir alan çünkü Güloğlu Plastik’in sosyal sorumluluk projelerinden biri de sürdürülebilir bir çevre yaratmak. Bunun da üretim süreçlerinden olduğu kadar tasarımdan da geçtiğine inanıyoruz. Ürünlerimizde en kaliteli malzemeleri ve yenilikçi üretim süreçlerini kullanırken çevreye zarar vermeyen, aksine fayda sağlayan prosesler ve tasarımlar geliştirmeye de özen gösteriyoruz. Bu bağlamda ürünlerimiz hafif, ergonomik, daha küçük alanlarda daha fazla ürün taşımaya olanak veren ve çevreci tasarımlardan oluşuyor. Ayrıca gıda ile temas konusunda da tüm sertifikasyon süreçlerinden geçerek hem insan için hem de çevre için sağlıklı ambalajlar üretiyoruz.

Biraz da üretim sahanızdan bahsedebilir miyiz? Üretim tesisleriniz nerede bulunuyor? Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve üretimde uyguladığınız kalite politikanızı aktarabilir misiniz?

İzmir Buca’da ve Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde olmak üzere iki fabrikada üretimlerimize devam ediyoruz. Tire Organize Sanayi Bölgesi’nde 10.000 m² alanda hizmet veriyoruz. Daha hızlı ve kaliteli bir hizmet vermek için her geçen gün makine, tır, ekipman ve çalışan sayımızı arttırıyoruz. Kaliteli hizmet vermek, kalite politikamızın önemli bir adımı. Üretim aşamasında ise ürünler ağrılık, dayanıklılık, renk ve gıdaya uygunluk gibi kalite kontrol aşamalarından geçerek müşterilere ulaşıyor. Ürünün hem sağlık açısından uygunluğunu hem de verimliliğini yükseltmeyi hedef alan bir kalite anlayışımız var.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor? Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz? 

Plastik kasa ihtiyacı olan tüm firma kurum kuruluşlar ve kişiler bizim hedef kitlemiz. Ürünlerini kaliteli ve sağlıklı kasalarla taşımak isteyen müşterilerle mutlaka yolumuz kesişiyor.  Oldukça müşteri odaklı bir firmayız ve müşterilerimizin bize gelmeden önce problemlerini ve sıkıntılarını iyi analiz ediyoruz ve onlara özel çözümler geliştiriyoruz. Bizim için en önemli konu ürün kalitesi ve hizmet kalitesi. 

Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? Ar-Ge çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve makine parkurumuzu sürekli yenileyerek global ekonomide uluslararası rakiplerimizle rekabet etme şansı yakalıyoruz. Ar-Ge konusunda hem kendi ekibimiz hem de üniversitelerle iş birlikleri yaparak çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Firmanızın piyasadaki konumunu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz nelerdir? 

Son beş yılda oldukça büyük atılım yapmış bir firmayız. Büyüme rakamlarımız ve bu anlamda almış olduğumuz ödüller de bunun göstergesi.  Pazar geliştirme konusunda önümüzdeki dönemde ağırlığımızı ihracata vermeyi ve ürün çeşitliğimizi arttırmayı planlıyoruz.

Sizce 2016 yılı Türkiye plastik ambalaj sektörü için nasıl bir yıldı? 2017 yılı için hedef ve beklentileriniz neler? Sırada yeni ürün, yatırım veya projeleriniz var mı?

Ülkemiz bu konuda aslında oldukça kendini geliştirdi ama daha kat edilmesi gereken çok yol var. Türkiye’de toplam ambalaj üretiminde en yüksek pay % 70 ile plastik malzemelere ait mesela…

Toplam üretimde mukavva %9, cam %14, karton %8, ahşap %7, metal %6, kompozit %6 ve kâğıt %1 pay alıyor. Plastik ambalaj mamullerinde 2016 yılında 2015 yılına kıyasla miktar bazında; üretim %4, ithalat %1, ihracat %7 arttı. Bu dönemde, toplam üretimin %24’ü ihraç edilmiş, yurtiçi tüketimin %14’ü ithalatla karşılanmış ve ihracatın ithalatı karşılama oranı da %200 olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamlara bakıldığında plastik ambalajın hem yurtiçi sektöre hem de ülke ekonomisine katkısı ülkemizde oldukça yüksek olduğu görülüyor. Bu bağlamda içinde bulunduğumuz dönemden ve gelecekten umutluyum. Ar-Ge çalışmalarımız hızla devam ediyor, yeni ürün ve proje geliştirme süreçlerimiz gelişen ve genişleyen pazarın ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ürünlere öncelik veriyor. 

Sizce plastik ambalaj sektöründe geçtiğimiz 10 yılın en önemli yeniliği nedir?

Plastik ambalaj sektörünün çevreci bir sektör olduğunun fark edilmesi ve bu alanda, sürdürülebilir bir çevre adına yapılan teknolojik ve sektörel gelişmelerin tamamını tüm ambalaj sektörü için en faydalı yenilik olarak görüyorum. Güloğlu Plastik sürdürülebilir çevre ve sağlık konularına verdiği önem ile ambalaj sektöründe bir farkındalık yaratmayı hedefliyor ve bu doğrultuda yapılan sektörel gelişmeler bize her geçen gün daha fazla umut veriyor.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Plastik ambalaj konusunda önce kendimizi sonra da tüm sektörü ve halkı bilinçlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda gerek STK’ların gerek belediyelerin üzerine çok iş düşüyor. Gelecek nesillere güzel bir çevre bırakmak için plastik ambalaj kullanımını sektörde arttırmak ve plastiğin çöp olmadığını, geri dönüştürülebilir bir materyal olduğu bilincini aşılamamız gerek.

Gülçin Güloğlu

Güloğlu Plastik Genel Müdürü