Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview Geleceğin ambalajları

Geleceğin ambalajları

Carlos Silva Lopes Dow Avrupa Pazarlama DirektörüDow; daha iyi gıda ambalajları ve daha gelişmiş yük dayanımı sağlayacak en yeni, çığır açıcı çözümlerini tanıtacağı Interpack’a bu sene tekrar katılıyor. Dow Avrupa Ambalaj ve Özel Plastikler Pazarlama Direktörü Carlos Silva Lopes ile modern ambalajlar, geleceğin ambalajları ve Dow’un inovasyon stratejisi hakkında gerçekleştirilen röportajımızı ilgiyle okuyacağınızı umut ediyoruz.

Modern bir ambalaj neye benziyor?

Günümüzün ambalajları hafif olmalı ve kullanım kolaylığı sağlamalıdır. Ayrıca müşteri deneyimini geliştirmelidir. Müşterilerin bir ürünü seçmelerinin bir saniyeden daha kısa sürdüğünü biliyoruz, bu nedenle marka sahipleri ve perakendeciler, müşterinin ambalaj ile nasıl etkileşim kurduğu konusuna daha fazla önem göstermeye başladılar. Günümüzün ambalajları ayrıca üretimde optimum kaynak kullanımı sağlamalıdır. Ambalajı üretirken yalnızca ambalaj malzemesinde değil, harcanan enerji ve su gibi kaynakların kullanımında da azami verimlilik sağlanmalıdır. Son olarak ve en önemlisi de, ambalaj, içindeki ürünü korumalı; gıda ambalajları, gıdanın bozulmadan saklanmasını sağlamalıdır.

Dow’un perspektifinden, ambalajın mega trendleri olarak adlandırılan trendler nedir?

İşimize yön verdiğini gördüğümüz birçok trend var: kentleşme, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde yaşayan insan sayısının artması demek ve bu, ürünlerin daha uzak mesafelere taşınması ve daha uzun süre sağlam ve taze kalması gerektiği anlamına gelir. Ambalaj burada birkaç farklı yönde rol oynuyor: endüstriyel ambalajlar ve nakliyata yönelik ambalajlar ürünlerimizi güvenli bir şekilde taşımamızı sağlarken, gıda ambalajları ise yiyecekleri taze tutma ve israfı önlemede büyük önem taşıyor. 

Kentleşmeyle birlikte hane halkı sayısının da azaldığını görüyoruz, bu nedenle ambalaj porsiyonları, özellikle daha küçük porsiyonlar sağlamak açısından büyük önem kazanıyor. İnsan ömrünün uzaması, ambalajların yaşlılar tarafından da kolayca açılabilecek şekilde tasarlanmasını gerektiriyor. Dolayısıyla, kullanım kolaylığı da büyük önem taşıyor. Tüketicilerin geneli, ambalaj tercihleri konusunda giderek daha seçici oluyor; ambalajın içindeki ürünü görebilmek istiyorlar, bu nedenle iyi optik özellikler çok önemli. Değer zincirinin tüm üyeleri ambalajın dikkat çekmesi ve süpermarket rafında öne çıkması yönünde bir talep olduğunun farkındalar; dolayısıyla bu günlerde ambalajın dokunuşu, elde verdiği his de önem taşıyor. 

Dow’un bu beklentileri karşılamak için izlediği strateji nedir?

Burada anahtar kelime, işbirliği. Pack Studios konseptimiz kapsamında değer zinciriyle birlikte çalışarak piyasa trendlerini erkenden yorumluyor ve resimlerimizi yeni gereksinimleri karşılamak üzere gereken hassasiyetle tasarlayarak, bu trendleri birer iş fırsatına dönüştürüyoruz. Dönüştürücülerden marka sahipleri ile perakendecilere ve değer zincirinin sonundaki geri dönüşümcülere kadar, zincirdeki tüm kilit paydaşlarla işbirliği yapıyoruz.

Sizce ambalaj sektöründe geçtiğimiz 10 yılın en önemli yeniliği nedir?

Güzel bir soru! Bence ürün ve ambalaj arasındaki ilişkinin giderek daha fazla önem kazanması ve ambalaj malzemelerinin giderek daha ince, hafif ve fonksiyonel olması. İlerleyişimiz sırasında sert ambalajlardan esnek ambalajlara, daha sonra da dik durabilen esnek ambalajlara geçtik. Hatta günümüzde gelişmekte olan bazı ülkeler sert ambalajları hiç kullanmayıp, gazeteye sarılan ürünlerden doğrudan dik durabilen esnek ambalajlara geçiş yapmış durumdalar.

Gelecekte ambalajlar nasıl görünecek?

Aktif ve akıllı ambalajlar epey ilginç olacak. Hem aktif hem de akıllı ambalaj, ürünün çevrelenmesi ve korunmasının ötesine geçen özelliklere sahip. Bu ikisi arasındaki fark ise şu: aktif ambalaj kimyasal veya biyolojik etkileşim yoluyla doğrudan ürüne müdahale ederken, akıllı ambalaj ise müdahale etmeden ürünle ilgili bilgi toplayıp bu bilgileri müşteriyle paylaşacak. Her iki ambalaj türü de ürünün tazeliğini gözlemleyerek güvenlik ve kolaylık sunacak, bu sayede ürünün raf ömrünü uzatıp daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak.

“Geleceğin ambalajları” hangi özelliklere/fonksiyonlara sahip olmalı?

Kullanım ömrü dolan ambalajlara ne olduğu herkesin aklındaki bir soru, dolayısıyla geri kazanılabilirlik ve kaynak verimliliği giderek daha da büyük önem kazanacak. Bariyer özelliği ve hava geçirmezlik de ambalajın içindeki ürünü korumak için büyük önem taşımayı sürdürecek özellikler. Elbette, ambalajın tüketici için daha cazip bir görünüm kazanması da öyle.

Bu saydıklarınız arasında günümüzde uygulanabilir olan var mı?

Bu faydaların birçoğu bugün de sağlanabilir. Biz de Dow olarak daha yüksek geri kazanılabilirlik, daha büyük fonksiyonellik ve daha iyi tüketici deneyimi sağlayacak çözümlerin geliştirilmesi yolculuğuna, yolun daha başından dâhil oluyoruz.

Dow Interpack 2017’de bu çözümleri tanıtacak mı?

Evet. Daha iyi gıda ambalajları ve daha gelişmiş yük dayanımı sağlayacak en yeni, çığır açıcı çözümlerimizi tanıtacağımız Interpack’a bu sene tekrar katılacak olmak bize heyecan veriyor. Herkesi, FG H09 standındaki Dow Boutique’i ziyaret etmeye davet ediyorum. Ziyaretçilerimiz birçok yeni uygulama ve ambalaj prototipini görüp dokunma, etkileşimli alanlarla yeniliklerimizi keşfetme ve uzmanlarımızla tanışarak ambalaj ihtiyaçlarını görüşme fırsatı bulacaklar. Boutique; müşteriler, marka sahipleri ve perakendeciler nezdinde, geleceğin ambalajları için ilham almak için ideal bir yer olacak.

Carlos Silva Lopes

Dow Avrupa Pazarlama Direktörü