Thursday, Apr 18th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview “Tüm basım endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler üretmekteyiz”

“Tüm basım endüstrisinin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler üretmekteyiz”

Her tür baskı tekniği için matbaa mürekkebi ve yardımcı maddeleri üreten ve çok geniş bir ürün paletine sahip olan TOYO Matbaa Mürekkepleri, kaliteli üretimi, hizmet güvencesi, sonsuz renk seçeneği, 365 gün kesintisiz başarılı servisi ile sektöründe hak ettiği yeri çok kısa sürede kazanan bir firma. Pazarında lider üreticiler arasında bulunan TOYO Matbaa Mürekkepleri, 4 farklı sektörde aynı anda hizmet verebilen tek şirket konumunda bulunuyor. TOYO Matbaa Mürekkepleri CEO’su Sayın Yakup BENLİ ile kuruluş süreci, ürün grupları ve 2017 yılı hedefleri ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.

Toyo Matbaa Mürekkepleri hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz? 

1968 yılında Türkiye’nin ilk matbaa mürekkepleri üreticisi olarak kurulan DYO Matbaa Mürekkepleri, 2016 yılının Ocak ayından itibaren yoluna TOYO Matbaa Mürekkepleri olarak devam etmektedir. Dünyanın en büyük üç matbaa mürekkep üreticisinden biri olan TOYOINKGROUP’un, Yaşar Holding ile yaptığı anlaşma ile yüzde 75 hissesi Japonya Merkezli grubun olan TOYO Matbaa Mürekkepleri, ambalaj ve basım sektörlerine yönelik 4 ana kategoride üretim gerçekleştirmektedir. 

Ürünleriniz, hizmet verdiğiniz bölgeler ve sektörler nelerdir?

Türkiye genelinde 44 bayimiz ve dört farklı şehirde satış ofisimiz bulmaktadır. Türkiye dışında ise 29 ülkede satış aksiyonunu gerçekleştirmeye devam etmekteyiz. Sektörünün lider şirketleri arasında var olan TOYO Matbaa Mürekkepleri; Veb Ofset, Sheet-Fed, Flekso ve Rotogravür Mürekkepleri, Metal Ambalaj Sistemleri ve Serigrafi Mürekkeplerinin üretimi yapmaktayız. TOYOINKGROUP’un bünyesinde bulunan laminasyon tutkalı ve UV mürekkep ürün gruplarının satış ve dağıtımını gerçekleştirmekteyiz.

Hedef kitle ve pazarlama stratejileriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

TOYO Matbaa Mürekkepleri olarak tüm basım endüstrisinin ihtiyaçlarını  karşılayacak  ürünler  üretmekteyiz.  Temel  amacımız  müşterilerimize bugün kullanmakta olduğu ürün  gruplarında  iş  ortağı  olmaktır. Matbaalarımızın gelecekte  ihtiyaç  duyabilecekleri ürünlerin Ar-Ge çalışmalarını yürüterek sürdürülebilir bir  ticari  birliktelik  ortamının  sağlanmasını hedeflemekteyiz.

Biraz da üretim sahanızdan ve üretim hacminizden bahsedebilir miyiz? Üretim tesisleriniz   nerede bulunuyor? Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz  kalite belgeleri ile ilgili bilgi  verebilir misiniz?

TOYO Matbaa Mürekkepleri, 2010 yılında Manisa’da, 20.000 m²’lik alan üzerine kurulan yeni fabrikasında ve İstanbul’da bulunan renk yapım merkezinde 250 kişilik çalışanı ile üretimini gerçekleştirmektedir. Firmamızın yıllık üretim kapasitesi ise 32 bin tondur. 

Firmamızın sahip olduğu kalite belgeleri;

  •  TS EN ISO 9001  Kalite Yönetim Sistemi Belgesi
  •  TS EN ISO 14001  Çevre Yönetim Sistemi Belgesi
  •  TS EN ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Belgesi
  •  TS ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi
  •  TS 18001 İş sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi
  •  TSEK Kritere Uygunluk Belgesi’dir.

Ödüllerimiz;

  •  2015 yılında EFQM 4 Yıldız Yetkinlik Belgesi
  •  2016 yılında EFQM 5 Yıldız Yetkinlik Belgesi
  •  2016 yılında Jüri değerlendirmeleri neticesinde,  İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü kategorisinde 761 firma içerisinden 2’nci olmuştur.

Toyo Matbaa Mürekkepleri’nin Ar-Ge faaliyetlerinden söz eder misiniz?

Firmamız 4 ayrı Ar-Ge departmanıyla, müşterilerinin ve sektörün değişen ihtiyaçlarına en hızlı çözümleri sunmak üzere çalışmalar yürütmektedir. Ar-Ge’ye Türkiye ortalamasının üzerinde yatırım yapan şirketimiz, cironun yüzde 2,5’ini Ar-Ge faaliyetlerine harcamaktadır.

İnovaLİG’de “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisinde ikicilik ödülünün sahibisiniz. Bu konuda okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Her sektörde olduğu gibi yenilikçi ve modern yaklaşımlar sunmak alanında ilerlemek isteyen firmaların vazgeçmemesi gereken önemli bir unsurdur. Dijital dönüşümün, bilimin ve teknolojinin rekabet ortamı yarattığı sektörümüzde büyüme hedeflerimizi gerçekleştirmek ve sürekliliğini sağlamak için Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapıyoruz. Bu dönemde gelen inovasyon ödülü, gelecekteki çalışmalarımız açısından önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur.  

Firma olarak kaliteye ve inovasyona verediğimiz önemi belgelerimizden ve kazandığımız ödüllerden anlayabilirsiniz. 

2016 yılı hedefleriniz açısından nasıl geçti? 2017 yılı ile ilgili hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2016’nın bizim için kazanılmış bir yıl olduğunu söylemek mümkündür. Yapılan çalışmalar ve değerlendirmeler doğrultusunda 2017 yılının tahminlerini ve hedeflerini belirlerken stratejilerimizi EFQM modeli ışığında oluşturuyoruz. Müşterilerimize sunduğumuz yenilikler ile de katma değer yaratmayı planlıyoruz. TOYOINKGROUP’un uluslararası ağının bir parçası olarak hedeflerimiz, Türkiye organizasyonumuzu bölgesel üretim ve ihracat merkezi olarak konumlandırmaktır. Bu yapılanma ile satışlarımızı artırarak ülkemize döviz girdisi sağlamaya ve istihdam yaratmayada devam edeceğiz. 

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Satış öncesi gerçekleştirdiğimiz müşteri ziyaretleri ile onların  ihtiyaçlarını belirliyor ve ortaya çıkan gereklilikler doğrultusunda en iyi çözümü sunmayı kendimize amaç ediniyoruz. Satış sonrasıda da teknik destek ekibimizle belirli periodlar halinde ziyaretler düzenleyerek müşterilerimizin yanında olmaya devam ediyoruz.

Türkiye piyasasındaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Türkiye’deki en yaygın satış dağıtım ağına sahip olan mürekkep üreticisi konumunda olduğumuzu rahatlıkla söyleyebilirim. Yedi coğrafi bölgedeki önemli sanayi şehirlerimizde bayiliklerimiz olduğu gibi bazı bayilerimizde de küçük üretimler yapabilir durumdayız. Yurt genelinde en ufak ilçeye kadar ulaşan organizasyonumuz ile birçok iş alanına katma değer yaratıyoruz. Sadece basım endüstrisindeki paydaşlarımıza ve iş ortaklarımıza değil bu organizasyona hizmet sağlayan tüm dış paydaşlarımıza da yarattığımız değerler ile ülke ekonomisinde önemli bir yerde olduğumuzu düşünüyor ve sağladığımız faydalardan dolayı gurur duyuyoruz. Bu faydaların artarak devam edebilmesi için de yeni teknoloji mürekkepler, masterbatchler ve ambalaj sanayi için laminasyon tutkalları ile önümüzdeki dönemde hacmimizi artırmaya devam edeceğiz.

Sektörle ilgili neler söylemek istersiniz? Dünden bugüne değerlendirme yaptığınızda Türkiye’nin Avrupa ve dünyadaki konumu nedir sizce?

Türkiye Ambalaj Sektörü, tüm ambalaj çeşitlerinde kurulu kapasitesini ve teknolojisini her geçen gün artırmaktadır. Kapasitesinin büyük bir kısmını yurt dışı pazarına ayıran ve bu pazarda hakimiyetini sürdüren sanayimizin bu trendi artan bir ivme ile devam ettireceğini düşünüyorum. Bununla birlikte nitelikli iş gücünün de ülkemizde var olduğunu söylemekten mutluluk duyuyorum.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Yaşar Holding ve TOYOINKGROUP’un sağladığı birliktelik ile 2017’nin bizim için verimli bir yıl olacağına inanıyoruz. Tüm kalite sistemlerini hayata geçirebilen, inovatif fikirleri toplayabilen vizyoner bakış açılarını değerlendiren bir kurum kültürüne sahibiz. Gelecekten pay almayı hedefleyen tüm kurum ve kuruluşların süreçlerini bu vizyonda oluşturması gerektirdiğini düşünüyoruz.

Yakup BENLİ 

TOYO Matbaa Mürekkepleri CEO