Thursday, Mar 28th

Last updateFri, 22 Mar 2024 8am

You are here: Home Interview “Kaliteli üretim için MOTAN doğru seçim”

“Kaliteli üretim için MOTAN doğru seçim”

1955 yılında kurulan Kat Mekatronik son 20 yıldır telekom ve otomotiv sektörüne mekanik ve elektromekanik ürünler üretmektedir. Malzeme yönetimi konusunda tamamıyla Motan Colortronic teknolojisini kullanan Kat Mekatronik Yarı Mamul Üretim Müdürü Sayın Mehmet Bayboğan ve Yarı Mamul Üretim Mühendisi Sayın Burak Aslan ile Motan’ı tercih etme sebepleri ve sonuçları üzerine gerçekleştirdiğimiz röportajımızla sizleri baş başa bırakıyoruz.

Sizi ve firmanızı kısaca tanıyabilir miyiz?

Mehmet BAYBOĞAN: Kunt Elektronik olarak 1955 yılında kurulmuş bir firmayız. O dönemde elektrikli ev aletleriyle ilgili aksesuar üretimiyle, üretim hayatına başlamış ve ilk fabrika Ortaköy’de kurulmuştur. İlerleyen yıllarda yeni ürün gamlarıyla beraber telekom ve otomotiv sektörüne üretim yapmaya başlamış bir firmadır. Ürün gamının artmasıyla beraber Ortaköy’den Levent’e, daha sonrasında İkitelli’de yapmış olduğu kendi fabrikasında üretime devam etmiş ve en sonunda şu anda içinde bulunduğumuz binada Çatalca’da üretime devam etmektedir.

Çatalca Serbest Bölgesi’nde firma ismi Kunt’dan Kat Mekatronik’e değişmiştir ve artık Kat Mekatronik olarak devam edeceğiz. Ürünler bahsettiğim şekilde telekom altyapı ürünleri ve otomotiv sektörüne ürettiğimiz ürünlerdir.

Telekom altyapı ürünlerinde bağlantı modülleri, konnektörler gibi ürünler üretilmeye hâlâ devam etmektedir. Son 20 yıldır da üretime başladığı otomotiv sektöründe konnektörler, şalterler, indikatörler, butonlar gibi mekanik, elektromekanik ürünler üretmeye başlamıştır. Üretimin son 5 yılında da binek araçlarla ilgili yeni ürün gamları oluşturuldu ve artık daha kaliteli, daha teknolojik ürünler üretilmeye başlandı.

Ben yaklaşık 10 yıldır burada çalışıyorum, üretim mühendisi olarak başladığım iş hayatımda, son 5 yıldır üretim müdürü olarak devam ediyorum. Fabrikanın yarı mamul dediğimiz hammaddenin ana ürüne dönüştüğü proseslerinden sorumluyum.

Farklı ürün gamlarında üretimden bahsetmişken, modern imalata baktığımızda malzeme yönetimi konusunda tamamıyla Motan Colortronic ürünlerine yönelmişsiniz. Güvendiğinizi görüyoruz ve bu şekilde tercihinizin özel bir sebebi var mıdır? Neden Motan’ı tercih ettiniz?

Mehmet BAYBOĞAN: Tabi ki. Bahsettiğim gibi son 20 yıldır otomotiv sektörüne ve son 5 yıldır da binek otomotiv sektörüne ürün üretiyoruz. Binek araçla ilgili ürün üretmek ciddi anlamda kaliteli ürün üretmeyi gerektiriyor.

Kaliteli ürün üretmek için kullandığınız ekipmanın da kaliteli, hammaddenin de kaliteli, işçiliğin de kaliteli olması şart. Ürünlerin kalitesini artırmak adına, kullandığımız teknolojinin kalitesini artırmak adına yeni fabrikamızda bazı teknolojik yatırımlarda yaptık, Motan da bu teknolojik yatırımlardan birisidir. Ürünün kalitesini artırmak için hammaddenin içinden geçtiği her prosesin her adımının çok detaylı izlenebilmesi, takip edilebilmesi ve tekrar edebilir bir şekilde sürecin değerlendirilmesi lazım. Bu anlamda Motan bütün ihtiyaçlarımızı karşıladığı için kararımızı bu yönde verdik.

Motan Colortronic teknik anlamda sizin isteklerinizi karşıladı mı? Ve sizin bu tercihlerinizde opsiyonlara ihtiyacınız oldu mu? Motan Colortronic tercih etmek için nasıl bir ihtiyacınız söz konusu oldu?

Mehmet BAYBOĞAN: Bu yatırım sürecinde çok farklı firmalarla görüştük. Genel olarak Avrupa menşeli yaklaşık 4-5 firmanın ürünlerini   kıyasladık. Beklentilerimiz yüksek olduğu için çok detaylı araştırmalar yaptık. Daha önce yaşadığımız problemler vardı, bu problemlerin tekrar etmemesi ve daha kaliteli sonuç almak adına bu araştırmalar sırasında belirlediğimiz bazı opsiyonlar oldu elbette. Hammadde kuruma aşamasının takibiyle ilgili yaşadığımız problemler oluyordu. Hammadde aşırı kuruyabiliyordu ya da zamanından önce kullanılabiliyordu. Bunun takibini yapan bir opsiyon talebimiz oldu, bunun cevabını Motan’dan gönül rahatlığı ile alabildik. 

Herbir hammaddenin kurutma set değerleri manuel olarak herbir işlem için giriliyordu. Bu bizim için hataya sebebiyet verebilecek bir durumdu. O yüzden bir kütüphane mantığıyla mühendis arkadaşların hazırladığı verilerin kütüphaneden seçilerek kurutma parametrelerinin gelmesiyle ilgili bir talebimiz oldu. Keza yine enerjiyle ilgili, hammaddenin nemini aldıktan sonra sistemin kendini kurutmasıyla ilgili bir dönüşüm işlemi söz konusudur. Bunun çiğlenme sensörüyle gerçekten ihtiyaç olduğunda bir sonraki şarja geçerek çalışmasıyla ilgili bir talebimiz oldu. Yine fanların enerjiyle ilgili invertör kullanarak daha az elektrik tüketerek ya da ihtiyaç kadar hava üreterek sistemin çalışır hale gelmesiyle ilgili bir opsiyon talebimiz oldu. Bunların hepsine beklediğimiz düzeyde cevabı Motan’dan alabildik. Bu yüzden tercihimizi Motan’dan yana kullanmamız çok da zor olmadı. 

Motan ürünlerine yaptığınız yatırımların karşılığını aldığınızı düşünüyor musunuz?

Mehmet BAYBOĞAN:  Evet, az önce de bahsettiğim gibi hem enerji tasarrufu anlamında cihazların elektrik tüketimleri şu an çok daha az hem de kalite anlamında daha önce yaşadığımız hammaddelerin bozulması, zarar görmesi gibi problemler şu anda yaşamadığımız için kesinlikle karşılığını aldığımıza inanıyorum. 

Son olarak eklemek istediğiniz birşey var mıdır?

Mehmet BAYBOĞAN: Gerek üretim yaptığımız sektörlerin talepleri açısından, gerekse Kat Mekatronik olarak vizyonumuzun gerekliliğinden, sürekli iyileştirmeye inanan bir firmayız. Bu anlamda yaptığımız işin sürdürülebilir kalitesi için yeni teknolojik yatırımlar yapıyoruz. Tepro/T-Max’e bu yatırım sürecinde bize Motan gibi bir marka ile çalışma imkânı sunması açısından teşekkür ederiz ve bu şekilde teknolojik ekipmanların sektöre kazandırılmasında da başarılarının devamını dileriz.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Burak ASLAN: Merhaba öncelikle hoş geldiniz firmamıza. Kat Mekatronik firmasında yeni fabrikanın kurulması ile beraber göreve başladım. Yaklaşık 1 sene olmak üzere Kat Mekatronik’te yarı mamul üretim mühendisi olarak görev yapmaktayım. Hem plastik enjeksiyon bölümünden hem de metal aksam bölümünden sorumlu mühendisiyim. 

Motan ürünlerini kullandığınız departmandaki proses akışları ne şekildedir?

Burak ASLAN: Üretim alanımızda gezdiğinizde göreceğiniz gibi üretim sahamız 2 kattan oluşmaktadır. Üst katta hammadde hareketlerini organize ettiğimiz ve malzemeleri yönettiğimiz kısmı oluşturduk. Alt katta ise sadece makina parkurumuz var. Hammaddeler hiçbir şekilde alt kattaki makina parkuruna gelmemektedir. Üst katta ise firma genelinde kullandığımız IRP sistemini kullanarak depodan rezervasyonunu yaptığımız hammaddeler, hammadde hazırlama bölümüne gelmektedir. Hammadde hazırlama bölümünde ise bu malzemeleri yine Motan’a ait olan taşınabilir arabalara uygun hammaddeyi uygun üretim siparişine göre dolduruyoruz. Sonra bu arabalara doldurulan malzemeler kurutma fırınlarının yanına uygun fırına bağlanacak şekilde yerleştirilmektedir. Daha sonrasında da uygun reçeteden çalışması gereken ürün üretim siparişine göre seçilerek o ürünün kurutulması başlanır. Kurutma işlemi gerçekleştikten sonra aşağıda plastik enjeksiyon makinesinde de üretim başlanabilir hale gelmektedir. İşleyiş sürecini en kısa hali ile bu şekilde özetleyebiliriz. 

Tepro/T-Max’den servis hizmeti olarak gereken verimi alabiliyor musunuz?

Burak ASLAN: Biz genel anlamda çok fazla servis hizmetine ihtiyaç duymadık çünkü ürünlerimizin yeni olmasından dolayı bu avantajı yaşadığımız aşikârdır ama ne kadar ihtiyaç duyulmasa da belirli dönemlerde çeşitli arızalar yaşadık. Bu gerek kullanıcı kaynaklı, gerekse kurulum aşamasından kaynaklı ufak tefek problemlerden dolayı gerçekleşti. İhtiyaç söz konusu olduğunda Tepro/T-Max, firmamıza servis anlamında 7/24 destek verdi. Teknik servisin yanı sıra bize sağladığı eğitimlerle de desteklerini her daim sağladılar. Bu da bizim hem kendimizi geliştirmemize hem de sahip olduğumuz Motan ürünlerini efektif şekilde kullanabilmemize imkân tanıdı. Bu açıdan memnuniyetimizi dile getirmek isterim.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Burak ASLAN: Genel anlamda Motan ile ilk kez burada tanıştım ama Motan’ın bize teknoloji olarak kattıklarıyla hem kullandığımız prosesler ve ürünler üzerinde kaliteyi arttırmamızda etkin rol oynadığını söyleyebilirim. Hem de biz mühendislerin, kendilerini geliştirmelerinde sağladıkları teknik destek ile faydalı olduklarını vurgulamak isterim.

Mehmet BAYBOĞAN

Yarı Mamul Üretim Müdürü

Burak ASLAN

Yarı Mamul Üretim Mühendisi

Kat Mekatronik