Friday, Mar 29th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview “Doğru yatırım hem müşteri için hem de ülke ekonomisi için çok önemli”

“Doğru yatırım hem müşteri için hem de ülke ekonomisi için çok önemli”


Müşterilerinin memnuniyetini sağlayarak hizmet sunmayı hedefleyen Gamma Makine hakkında Pazarlama ve Satış Müdürü Sayın Mustafa Ertemiz ile plastik sektörü, sektörün geleceği, Gamma Makine’nin piyasadaki konumu hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik. 2000 yılları öncesinde müşteriler için ÜRÜN, MALİYET, KALİTE gibi kavramlar öncelikli konulardı. Ancak günümüzde ürünler arasındaki farklılıkların azalması nedeni ile müşteriler için en önemli konu satış sonrası hizmetlerdir. Bize bu konuda gerekli güncel çalışma yaptıklarını açıklayan Ertemiz, amaçlarının mevcut rekabet ortamında müşteriler tarafından tercih edilmek olduğunu belirtti. Sizleri bu bilgilendirici röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Gamma Makine hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?  

Gamma Makine 2003 yılında plastik sektöründe danışmanlık ve mümessillik konusunda hizmet vermeye başlayan bir firmadır. Gamma Makineyi kurmaktaki en büyük hedefimiz, sektöre doğru çözümler sunmaktı. Aradan geçen yıllar, her gün büyüyen müşteri sayımız ve dünyanın önde gelen firmalarının sektörde onları sunmak adına bizi tercih etmesi, hedeflerimize ne denli ulaştığımızın da bir göstergesidir.

Makine çeşitleriniz ve özelliklerinden bahseder misiniz?

Ambalaj ve boru sektöründe faaliyet göstermekteyiz. Geniş ürün yelpazemize örnek olarak PET, PS, EPS, XPS levha hatları, boru hatları, muf makinesi, koruge boru hatları, robot kol aksesuarları ve sıcak baskı sistemleridir.  

Makinelerinizin, hız, verimlilik ve enerji tasarrufu gibi özelliklerinden bahseder misiniz?

Pazarladığımız makinelerin hepsi alanlarında kalite ve performans açısından çok yüksek değerlere sahiptirler. Ama daha öncede belirttiğim gibi artık rakip ürünler arasında çok büyük farklar kalmadı. Artık ürünleri diğerlerinden ön plana çıkaran sizin müşteri ile olan ilişkileriniz. Müşteriler güven duydukları kurumlarla çalışırlar. Bu yüzden satış işlemini her zaman bir kerelik alışveriş ilişkisi yerine uzun ömürlü ilişkiler olarak yönetiriz. Başarılı bir satış süreci sonunda hem biz firma olarak daha stres yaşarız hem de müşteri daha mutlu olur. 

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor?

Ambalaj ve boru olarak iki kısımda incelersek, bu sene ciromuzun % 75 boru sektöründen  % 25’ını ambalaj sektöründen yaptık.  

Satış ve pazarlama organizasyonunuzu nasıl yürütüyorsunuz? 

Biz öncelikle müşterilerimizi dinliyoruz ve doğru çözüm için gerekli araştırmaları yaptıktan sonra kendisine seçeneklerimizi sunuyoruz. Satış ve pazarlamada en önemli konu güncel müşteri bilgisidir. Biz bu konuda yaklaşık 5 yıldır kendi özel CRM programımızı kullanıyoruz. Bu sayede her bir müşteriyi ayrıntılı olarak takip etmek mümkündür. Buna ilave olarak kendi mailling programımız ile belli aralıklarla kendi hazırladığımız e-posta bilgilendirmeleri yapıyoruz. Pazarlama faaliyetleri içerisinde önemli bir paya sahip olan reklâm bütçemizi biz müşterilerimize yatırımlarında indirim olarak sunuyoruz. Çünkü projelerimizin reklâmını müşterilerimiz yapmaktadır. Daha öncede bahsetmiş olduğum gibi müşteri ilişkileri yönetimi bundan dolayı çok önemlidir. Çünkü reklâm iyide olabilir kötüde olabilir. Yapılan son araştırmalara göre bunu daha iyi ve kolay açıklamak gerekirse;

 Olumlu müşteriler memnuniyetini ortalama 10 kişiye anlatıyor

 Olumsuz müşteriler şikâyetlerini ortalama 25 kişiye anlatıyor

Makineleriniz arasında en fazla rağbet gören hangisi?

Son 2-3 yıldır boru sektöründe yatırımlar büyük bir hızla ilerlemektedir. Özellikle alt yapıda kullanılan HDPE Koruge Boru hatlarına planladığımızın üstünde bir taleple karşılaştık ve bu sayede ciddi projelere imza atma fırsatı yakaladık. Aynı başarı PET Levha üretim hatları içinde geçerli diyebilirim. Amerikalı ortağımız Sunwell firmasının geliştirmiş olduğu yüksek kapasiteli PET Levha hatlarında piyasadaki ciddi projeleri gerçekleştirerek pazar payımızı ciddi oranda yükselttik.

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bu soru üzerine saatlerce süre konuşsak bence yine de yetersiz kalır. Çünkü günümüzde firmaların faaliyetlerini sürdürebilmeleri için gerekli en önemli konu budur. Özet olarak biz öncelikle sürekli olarak müşterilerimiz ile her zaman iletişim halinde kalmaya çalışıyoruz. Bunun sayesinde problemlerinin ne olduğunu çok iyi anlayarak çözüm için yol haritası belirliyoruz. Üretici firma ile müşteri arasında köprü olarak iki tarafında mutlu olması için çalışıyoruz. Bu sürecin çok sıkı takipçisi olarak kalıcı çözümler üretmek bizim sloganımızdır. 

Hangi firma ve ürünlerin distribütörlüğünü yapıyorsunuz? Distribütörlük faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Avrupalı ve Asyalı olmak üzere 10 üretici firma ile işbirliği içerisindeyiz. Bu firmalar ile ilgili ayrıntılı bilgileri kendi sitemiz olan www.gammaltd.com.tr adresinden bulabilirsiniz. Mevcut ortaklarımız için Türkiye sınırları içerisinde ve bazen komşu ülkelerde ürünlerinin satış, pazarlama ve servis hizmeti faaliyetlerini yürütüyoruz.  

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Markalaşma için verdiğimiz çalışmaların neticesinde artık bilinirliğimiz artmış bulunmaktadır. Abartılı olmasın ama yaklaşık bütün boru ve ambalaj yatırımlarında muhakkak görüşmelerde yer alıyoruz. Tabi ki bütün projeleri bizim gerçekleştirmemiz mümkün değil. Ama burada önemli olan müşterilerin bizimle iletişime geçip karşılıklı fikir alışverişinde bulunmamızdır. Doğru yatırım yapmak hem müşteri için hem de ülke ekonomimiz için çok önemlidir. 

Pazar geliştirme konusunda biz çok şanslıyız, çünkü ülkemizin konumu bunun için çok uygun. Ama sizlerin de bildiği gibi son zamanlarda komşu ülkelerdeki siyasi istikrarsızlık ticareti etkilemiş durumda. O yüzden bu konuda biraz yavaş ve temkinli ilerliyoruz. Zaman ilerledikçe bu konuda tekrar yeni bir hareket planı üzerinde çalışmaya başlayacağız.   

Hedefleriniz nelerdir?

Müşterilerimiz servetimizdir. Bu nedenle bütün faaliyetlerimizin merkezini onlar oluşturmaktadırlar. Hedefimiz maksimum müşteri memnuniyetine ulaşarak plastik sektörde doğru çözümler sunmaktır.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Yaklaşan yeni yılın herkese önce sağlık, başarı ve mutluluk getirmesini dilerim. Yatırımcıları için ise ilave olarak doğru zamanda ve doğru çözümden yana projeleri faaliyete gerçekleştirerek ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmalarını dilerim.