Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview Farklılaşmanın temel noktası özgün ve sürdürülebilir kalitede ambalajlamadan geçer

Farklılaşmanın temel noktası özgün ve sürdürülebilir kalitede ambalajlamadan geçer

Ramazan Mete Alak  Murmet Gıda ve Ambalaj  Makinaları Kurucusu Müşterilerinin ilk tercih ettikleri gıda ve ambalaj makineleri şirketi olmak hedefiyle yola çıkmış olan ve yüksek kalitede ürünler sunma amacını görev haline getirmiş olan Murmet Gıda ve Ambalaj Makinaları kurucusu Sayın Ramazan Mete Alak ile firmanın kuruluş aşamaları ve sektörün günümüzdeki durumunu değerlendirdik. Sizleri röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz, firma ne zaman kuruldu?  

Murmet Gıda ve Ambalaj Makinaları San. ve Tic. Ltd. Şti müşteri odağını temel alan yaklaşımı ile gerek üretim gerekse satış yapan işletmelerin makine ve ekipman ihtiyaçlarını karşılamak maksadı ile Maslak, İstanbul’da kurulmuştur.

Firmamız kurucusu Ramazan Mete Alak global ve yurtiçi hızlı tüketim ürünleri firmalarında uzun yıllar çalışmış olmanın vermiş olduğu perspektif ile gerek dünya gerekse Türkiye pazarında özellikle paketleme otomasyonlarındaki büyüme potansiyelini değerlendirerek profesyonel kariyerini bu alana kaydırmış ve şirketimiz hayatına 2014 yılında başlamıştır.

Makine çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz? Makinelerinizin, hız, verimlilik ve enerji tasarrufu gibi özelliklerinden bahseder misiniz?

Paketleme alanında tüketicilerimize iki farklı makine grubu ile hizmet vermekteyiz. Vakumlama ve tabak kapatma makineleri grubunda tüketicilerimizin her türlü ihtiyaçlarına cevap verebilecek donanımda makinelerimiz mevcut. Seles markamız ile sektörel çözümler üretiyoruz.

Bununla birlikte hat sonu paketleme olarak nitelendirdiğimiz kutulama ile ilgili müşterilerimizin ihtiyaçlarına cevap verebilecek projeler üretmekteyiz. İtalyan tiberpack firması ile ortak yürüttüğümüz global projeler mevcut.

Hangi firma ve ürünlerin distribütörlüğünü yapıyorsunuz? Distribütörlük faaliyetlerinizden bahseder misiniz?

Vakumlama ve paketleme makinelerinde sektörün öncü firmalarından 25 yıllık deneyim Murbay İthalat ve İhracat Elektronik San Tic. Ltd. Şti’nin Murbay’ın İstanbul bayisi olarak faaliyetlerimize devam etmekteyiz. 

Hat sonu Paketleme otomasyonlarında dünya devi olan yaklaşık 50 yıldır sektöre faaliyet gösteren İtalyan firması Tiberpack Türkiye temsilciliğini yürütmekteyiz.

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Rekabetin günümüzde tarihte hiç olmadığı kadar yoğun olduğu düşünüldüğünde mevcut ürünün kalitesi kadar kalitenin sürdürülebilirliği için sağlanan satış sonrası hizmetler oldukça önemlidir. Murmet, gezici servisleri ile Türkiye’nin her yerindeki müşterilerine kusursuz hizmeti taahhüt etmektedir. Memnun kalınmayan ürünleri koşulsuz geri almaktayız. 

Satış öncesinde projelendirme aşamasında teknik ekibimiz müşterinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek en doğru ürünü belirlemek için titizlikle çalışır.

Hat sonu otomasyonu müşterinin ihtiyaçlarını anlamak noktasında çok önemli olduğundan süreci beraber yaşıyor, müşterilerimize özel çözümler sunmaktayız.

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Müşteri bizler için ihtiyaçları tespit edilerek kendisine her zaman özen gösterilmesi gereken kişidir. Şirketimizin vizyonuna paralel olarak potansiyel müşterilerin aklına ilk gelen ve ilk tercih edilen ambalaj şirketi olmak için çok çalışıyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarını doğru analiz ederek doğru ürünleri sunmak, düzenli ve yerinde ziyaret ile kolayca ulaşabilecekleri yüksek kalitede ürünler sunmak, sınıfının en iyisi hizmeti sağlamak, kazan-kazan prensibinden hareketle karşılıklı karlı ve sürdürülebilir büyüme yakalamak temel prensiplerimiz.

Teknolojik gelişmelerin takipçisi misiniz? AR-GE çalışmalarınız hakkında biraz bilgi verir misiniz?

Hat sonu paketleme otomasyonlarında iş ortaklığı yaptığımız Tiber Pack firması, dünyada kolileme üzerine tek olan Multiwrap isimli paketleme makinasını üretmektedir. Dünya patentine sahip olduğumuz bu ürün diğer tüm rakiplerin makinalarından farklı olarak bir modül içerisinde amerikan kutusu, çevresel sarım kolisi, tepsi, kapak ve bunun gibi sektörün ihtiyaç duyduğu tüm kutulama çeşitlerini yapabilmektedir. Özellikle hızlı tüketim ürünleri üretimi yapan işletmelerde farklılaşma ve markete öncülük ürünler geliştirme anlamında üretim hatlarına değer katmaktayız.

50’ye yakın mühendis ile dünya sektörüne öncülük eden, gelişmelere öncülük eden firma ile ortaklık yapıyoruz. İşe sadece Türkiye pazarı olarak değil global vizyon ile bakıyoruz. Beş yıl içerisinde gerek Türkiye pazarını gerekse Ortadoğu ve Afrika pazarını domine edecek makinelerin Ar-Ge çalışmalarını yapmaktayız.

Müşteri profilinizi kimler oluşturuyor?

Tiberpack müşteri profilini iki ana başlık altında toplayabiliriz. Öncelikli olarak üretim yapan ve hızlı tüketim sektöründe faaliyet gösteren firmalar ana önceliğimizi oluşturmaktadır. Özellikle hassas ve kırılgan ürünlerin paketlenmesinde rakipsiziz. Yiyecek sektöründe Makarna ve bakery, süt ve sütlü ürünler, kurutulmuş meyve,  İçecek sektöründe kahve, hayvan yemleri ve ıslak mendil üreticileri ana hedef kitlemiz.

Satış yapan işletmeler için vakumlama ve tabak kapatma opsiyonlarımız ile firmaların markalaşma süreçlerine katkıda bulunuyoruz.

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Faaliyete yeni geçmiş bir işletme olarak pazar analizlerimizi oldukça detaylı bir şekilde yaptık. Paketli ambalaj sektörü beş yıl içerisinde nereye gidecek çok iyi biliyoruz, bunun ile birlikte otomasyona duyulan rekabetin yoğunlaştığı ortamda her geçen gün artıyor. Bu bağlamda Türkiye ambalaj sektörü global pazarda kendini geliştirecek adımları yakın zamanda daha güçlü atacak, bizde bunun bir parçası olacağız.

Sektör ile ilgili Avrupa ve Dünya’daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Gelecekten beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Özellikle Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde paketleme ile ilgili ilerlemenin oldukça yavaş olduğu düşünüldüğünde bu pazarları geliştirici faaliyetler geleceğe yön verecektir. Bununla birlikte özellikle Amerika Birleşik devletlerinde marketi domine eden yalnızca bir marka olduğu düşünüldüğünde bu pazarda yapılacak faaliyetler markalarımızın globelleşmesine katkıda bulunabilir, gelişmekte olan Güney Amerika pazarı unutulmamalı. Avrupa ile ilgili olarak ekonomik göstergeler ve rekabet bu pazarın küçülebileceğine işaret etmekte.

Sizce Türkiye’de sektörle ilgili ne türlü çalışmalar yapılmalı? Siz firma olarak bu süreç için neler yapıyorsunuz?

Ambalaj ve ambalaj makinaları üreticileri olarak Ar-Ge faaliyetleri öncelikli olmalı. Artık teknolojiye ihraç edebilecek düzeye gelmemiz, markalarımızın dünya pazarında daha aktif yer almasını sağlayacaktır. Murmet olarak beş yıllık süreçte teknoloji ihraç edecek yatırımlar yapmayı planlıyoruz.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Günümüz rekabet koşullarında farklılaşmanın temel noktasının özgün ve sürdürülebilir kalitede ambalajlamadan geçmekte ve ambalaj marka bağımlılığını artırmaya yarayan en temel araç, bu noktada firmaların bu süreci doğru şekilde yönetmeleri rekabet avantajı yaratmada en temel faktör. Teknolojinin hızlı ilerleyişi göz önüne alındığında otomasyon firmaların en temel ihtiyaçlarını oluşturacaktır. Murmet olarak temel odağımızı hızlı tüketim sektörü olarak belirledik ve gerek TiberPack firması gerekse Murbay firmasının Seles markası ile sektöre yön verecek çalışmalar yapmaktayız.