Thursday, Mar 28th

Last updateThu, 28 Mar 2024 9am

You are here: Home Interview Teknoloji Plastik geri dönüşüm süreci döngüsel ekonomi için basitleştirildi

Plastik geri dönüşüm süreci döngüsel ekonomi için basitleştirildi

Artan PP rafya, woven ve sert plastik geri dönüşümü talebine yanıt olarak, POLYSTAR geri dönüşümcü ve üreticilere kolay kullanım sunan tek şaft shredder parçalayıcı entegreli Repro-One geri dönüşüm makinesini geliştirdi. Akıllı geri dönüşüm sistemleriyle işlem otomasyonu için son derece elverişli olan bu geri dönüşüm granül makinesi, ana geri dönüşüm süreçleri olan malzeme kırma (shredding), ekstrüzyon ve granül kesim süreçlerini tek bir makinede topluyor ve tüm bu süreçler yalnızca tek bir kontrol panelinden idare edilebiliyor.

Tek Adımda Geri Dönüşüm Süreci

1.Malzeme Kırma (Shredding) Süreci

Ön kırma işlemine gerek kalmadan doğrudan Repro-One shredder entegre geri dönüşüm makinesine beslenen malzeme, hız ayarlı shredder paralayıcıda kırma işleminin hemen ardından tutarlı bir şekilde geri dönüşüm ekstruderine aktarılıyor. Böylece istikrarlı bir verim için ön koşullardan biri olan düzenli besleme sağlanmış oluyor.

Makineye entegre tek şaftlı shredder parçalayıcı rafya, woven ve sert plastik gibi malzemeleri kısa sürede ve düşük bir işlem sıcaklığında küçük parçalara ayırıyor. Bu hassas ve kısa tek adımlı kırma işlemi malzeme yapısında minimum bozulma ile sonuçlanıyor. Bu da granüllerin yeniden kullanılabilirliğini ve kalitesini artırıyor.

2.Ekstrüzyon Süreci - Verimli Gaz Alma ve Filtreleme

Shredder parçalayıcıda kırılan malzeme doğrudan geri dönüşüm ekstruderine aktarılıyor ve burada uygun ısıda eritilerek (plastikleştirme) akışkan hale getiriliyor. Plastik eriyik ekstrüzyon sürecinde gaz alma ve filtreleme ünitelerinden geçerek ihtiva ettiği gaz ve kirleticilerden arındırılıyor.

•Gaz alma ünitesi

Özellikle yoğun baskılı ve nemli malzemelerin içerdikleri mürekkep ve nem plastikleştirme sürecinde gaza dönüşür. Bu tür malzemeler için etkili gaz alma, nihai granüllerin içinde hava kabarcıkları oluşumunu engeller. Repro-One granül makinesinin optimal vida tasarımı ve çift ventilasyonlu vakumlu gaz alma ünitesi malzemenin gazını etkili bir şekilde alırken, ventilasyon penceresinden malzeme çıkma sorununu neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Böylece makine tam hızda istikrarlı üretim ile çalışabiliyor.

•Filtreleme ünitesi

Granül makinesinin çift piston filtre sistemi, makine çalışır haldeyken filtre eleği değişimine olanak sağlıyor ve malzeme firesini engelliyor. Makine durma ve tekrar başlatma süresinden kaynaklanan zaman ve verim kaybının önüne geçiyor. Geri dönüşüm sürecinde otomasyonu daha da artırmak için, eriyik fire boşaltma işlemini otomatik olarak yapan ve elek değişim operasyon maliyetini azaltan back-flush filtre sistemi de talep eden müşterilere sunulabiliyor.

3.Granül Kesim Süreci – Eş Boyutlu Granüller

Granül kesme sisteminin, nihai granüllerin üretildiği bölüm olarak geri dönüşüm makinesinin en önemli yeri olarak gören POLYSTAR, verimliliği ve granül kalitesini artırmak için tam otomatik bir kafadan kesme granül sistemine (su halkalı granül kesim sistemi) odaklanıyor.

•Otomatik granül kesme hızı ayarı

Granül kesme bıçaklarının hızı kalıp kafası basıncı ile senkronize olarak ayarlanıyor, böylece granüllerin hep aynı boyutta kesilmesi sağlanıyor. Aynı zamanda yüksek erime indeksine sahip olan özellikle PP granüllerin birbirine yapışmasını engelleniyor.

•Otomatik bıçak basınç ayarı

Granül bıçakları ile kalıp kafası arasındaki basıncın sabit kalmasını sağlar. Sonuç olarak, bıçak ve kafa ömrü uzar, bıçakları değiştirmek daha kolay ve daha hızlıdır ve makine durma süresi daha kısadır.  

Akıllı Sistemlerle Geri Dönüşüm Süreci Otomasyonu

Repro-One shredder parçalayıcılı plastik granül makinesi kesintisiz bir geri dönüşüm süreci ve yüksek kaliteli granüller üretmek için shredding, ekstrüzyon ve granül kesim süreçlerini tek bir makinada toplarken, bu süreçlerin uyum içinde ve kesintisiz çalışmasını sağlayan sistemlere sahip. Bunun dışında shredder paralayıcıya malzeme besleme hızı da otomatik olarak kontrol ediliyor. Sonuç olarak minimum operatör müdahalesi ile kesintisiz bir geri dönüşüm süreci sağlanıyor. 

PLC Control Sistemi

Endüstri 4.0 gelişimine uygun olarak, dileyen müşteriler klasik kontrol panelini PLC kontrol sistemine yükseltebiliyorlar. Bu sistem, operatörler için öğrenme eğrisini önemli ölçüde kısaltan kullanıcı dostu bir ‘insan makine ara yüzüne’ sahip. PLC kontrol sistemi; Bulut IP kontrolü ile çevrimiçi sorun giderme, big data toplama ve analizi, otomatik ön ısıtma ve parametre optimizasyonu gibi görevleri gerçekleştirebilen uzaktan kumanda modülü ile donatıldı.

Küresel çevre koruma bilinci artmaya devam ettikçe, döngüsel ekonominin gelişiminin de sektörde çok önemli bir eğilim haline geldiğini söyleyen POLYSTAR Satış Pazarlama Müdürü Resul Gökpınar açıklamalarında şu ifadelere yer veriyor: “Geri dönüşüm bu döngünün önemli bir parçası ve daha fazla teşvik edilmeli. POLYSTAR, bu nedenle yalnızca verimli ve enerji tasarruflu makineler değil, aynı zamanda kullanımı kolay ve geniş bir malzeme yelpazesini işleyebilen granül makineleri dizayn etmektedir. Bu nedenle Repro-One shredder entegreli granül makinesi PP rafya, dokuma, big bag, film kaldırma takozları, kırılmamış sert plastikler gibi farklı malzemeleri tek adımda geri dönüştürmek isteyen müşterilerimiz tarafından özellikle tercih edilmektedir.” 

23-26 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan Plast Eurasia fuarında 1201 numaralı stantlarında yer alacaklarının bilgisini de paylaşan Resul Gökpınar film, rafya ve sert plastik gibi çeşitli plastik geri dönüşüm gereksinimleri olan fuar ziyaretçilerinin basit bir çözüm bulmalarına yardımcı olabileceklerinin altını çiziyor. 

 

POLYSTAR