Wednesday, Jan 15th

Last updateThu, 09 Jan 2025 10am

You are here: Home Interview “Mürekkepte bir yenilik yaparak HD seri flexo mürekkeplerini oluşturduk”

“Mürekkepte bir yenilik yaparak HD seri flexo mürekkeplerini oluşturduk”

 

Budin; 2002 yılında başladığı Polietilen (PE) bazlı renkli konsantre boya (masterbatch) üretimini her geçen gün yenileyerek en iyi kaliteye ulaştırmayı başarmış. Geçtiğimiz aylarda Polipropilen bazlı masterbatch üretimine başladığını da kamuoyuna açıklayan Budin Satış Müdür Yardımcısı Gamze Eğrihancı ile yeni ürünün firmaya katkıları ve matbaa mürekkeplerinin özellikle esnek ambalaj sektöründeki yerini konuştuk. Ambalaj dünyasının yarattığı ekonomi gün geçtikçe büyüyor diyen Eğrihancı, dünyadaki bütün gelişmeleri yakından takip ettiklerini belirtti. Sizleri röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

10 yılı aşkın tecrübenizle Polietilen bazlı renkli konsantre boya üretimini sürdürüyorsunuz. Kurulduğu günden bu yana Budin ne tür gelişmelerden geçmiş ve nereye ulaşmıştır?

Budin Konsantre Boyalar olarak tek makine ile başlamış olduğumuz üretimimize şu an 4 makine ile devam etmekteyiz. Ar-Ge bölümümüze yapmış olduğumuz yatırımlar ile her geçen gün ürün portföyümüzü geliştirerek birçok sektöre ulaşmış bulunmaktayız.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik üretim yapıyorsunuz? Bu bağlamda ürün çeşitleriniz ve özelliklerinden kısaca bahseder misiniz?

Ürünlerimiz Enjeksiyon, Ekstrüzyon, Film makinelerinde kullanılmakta olup bu makinelerde üretilen ürünlere göre çeşitlilik göstermektedir. 

Geçtiğimiz günlerde Polipropilen bazlı masterbatch üretimine başladığınızı kamuoyuna açıkladınız. Bu üretimin firmanın pazar payına ve ambalaj sektörüne ne tür katkıları oldu? 

PP bazlı masterbatchler plastik sektöründe küçümsenemeyecek kadar büyük bir paya sahip. Hitap ettiğimiz sektörlerde PE bazlı ürünlerimizdeki memnuniyetlerden dolayı, gelen talepleri değerlendirdik ve yapmış olduğumuz çalışmaların olumlu sonuçları ile PP bazlı üretime de başladık.

Özellikle esnek ambalaj sanayinde kullanılan mürekkeplerin yapılarının nasıl olması gerekmektedir? 

Esnek Ambalajda mürekkeplerin yapısı 4 unsurdan oluşur. Bunlar pigmentler, bağlayıcı reçineler, solventler ve katkı maddeleridir. Bu temel hammaddelerin birleşimi sağlandıktan sonra içerisine giren ilave katkılar baskı altı malzemelerinin yapısı ve baskı sonrasında malzemelerin nerede depolanacağı, hangi şartlara maruz kalacağı gibi özelliklere göre çeşitlilik göstermektedir. Örneğin eksi sıcaklıklara maruz kalan ambalajlarda deep freeze katkı, gün ışığında kullanılacak ambalajlarda renk kaybı yaşanmaması için ışık haslığı yüksek olan pigment kullanımı gibi. Ayrıca mürekkebin baskı yapılacak materyale tutunabilmesi için materyalin yüzey geriliminin mürekkebin yüzey geriliminden büyük olması temel koşuldur ve mürekkebin film üzerine tutunabilmesi için ideal korona’nın 38 dyn/cm olması gerekmektedir.

Esnek ambalaj üreticilerine yönelik geliştirmiş olduğunuz özel bir boya var mı? Esnek ambalajlarda dünya standartlarına göre tercih edilen boyaların özellikleri hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Esnek ambalaj sektöründe rekabet ve maliyetleri en aza indirmek ve özellikle flexo baskılarının görüntülerini rotogravure baskılarına yaklaştırmak için anilox ve klişe üreticileri gibi biz de bu zincirin bir halkası olan mürekkepte bir yenilik yaparak HD seri flexo mürekkeplerini oluşturduk. Amacımız klişelerdeki tramların 60-70 trama yükselmesiyle klişeler üzerindeki gerçek 1 noktaların elde edilmesini sağlamaktır. Ayrıca klişenin üzerine aldığı mürekkebin filme transferi sonrası düşük ve orta tonlarda oluşan nokta içi boşluklarını en aza indiren yani düzgün noktalar kazanılmasını sağlayan aynı zamanda vizkozite değişkenliğini en aza indirerek, baskıda yalnızca akışkanlığı stabil hale getiren, karışım solventlerini  daha az kullanarak maliyetleri düşüren ve doğaya daha az solvent buharı atılmasına yardımcı bir üründür.

Esnek ambalaj üreticilerinin hemen hemen tamamının ihtiyaçlarına cevap verdiğinizi söyleyebilir miyiz?

Baskıdaki kalite artımı ile esnek ambalaj üreticisinin rekabetini artırarak takımın bir parçası olabiliyorsak, baskıda ürünümüzü kullanan operatörün baskı izlenebilirliğinde güvenini kazanabiliyorsak, atıklar ve solvent buharının doğaya salınımında üzerimize düşeni yapabiliyorsak esnek ambalaj üreticilerinin hemen hemen tamamının ihtiyaçlarına cevap verebiliyoruz demektir. Bize şimdiye kadar gelen geri dönüşlerin yüksek çoğunluğu olumlu yönde buna dayanarak diyebiliriz ki; biz firma olarak ihtiyaçların tamamını yada tamamına yakınını karşılayabiliyoruz.

Ürünlerinizin ve işletmenizin sahip olduğu kalite belgeleri ve bu belgelerin özellikle pazardaki katkıları hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Firmamız 2007 yılından itibaren Bureau Veritas ISO 9001 Kalite Yönetim Sistem Belgesine sahiptir ve bu esaslara göre üretim yapmaktadır. Yüksek kalitede ve kullanıcıya özel matbaa mürekkepleri ve masterbatch üretimi ile müşteri odaklı yapımız bizi sürekli iyileştirmeye yönlendiren temel noktamızdır. Firmamız sistemsel belgelendirmenin, kalitenin bir ispatı olduğunu da düşünerek ilerleyen dönemlerde ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgelerini de bünyesine katmayı hedeflemektedir. ISO 9001 Belgesi, kuruluşumuza sürekli iyileşme ve disiplini kazandırmaktadır. Her problemi bir iyileştirme fırsatı olarak görerek, problemin tekrarlanmamasını sağlamaktadır. ISO 9001 belgesi çok sayıda müşteri tarafından istenmekte ve sorgulanmakta olup kuruluşumuza bir pazar avantajı sağlamaktadır ancak bu fayda kısa vadelidir. Müşterilerin uzun vadede beklentileri “Ürünün kalitesi, kalitede süreklilik, ihtiyaçlarına hızlı yanıt alabilmek ve maliyetin uygun olmasıdır. Çünkü birçok firma artık bu belgeye sahip durumdadır. Burada ISO 9001 belgesini almış olduğunuz firmanın imajı ve kuruluştaki asıl uygulama şekliniz önem kazanmaktadır. Belge sadece duvarda asılı bir çerçeve mi yoksa süreçlerinize yol gösteren bir kılavuz mu bunu sorgulamak gerekir.

Türkiye’de üretim yapan pek çok sektör gibi sizin sektörünüz de hammaddede dışa bağımlı bir sektör. Bu durum üretim ve satış gibi konularda ne tür sorunlara neden oluyor? Size göre bu sorunları aşmak için ne tür çalışmalar yapılmalıdır?

Hammadde ekonominin ana girdisidir ve üretimin gerçekleşmesi için de yatırım gerekir. Sizin de dediğiniz gibi hammadde açısından maalesef dışa bağımlıyız ve yerel bir üretici olarak, yabancı menşeli mürekkep ve masterbatch üreticisi firmalar ‘ki neredeyse yerel üreticilerden çok yabancı üreticiler ülkemizi sarmış durumda’ ile rekabet edebilmek zaman zaman bizi zorlayabiliyor ama üretimimizin yaklaşık % 50’lik kısmı ihracat olduğu için bu zorluğun üstesinden geliyoruz.

Üretim, satınalma, ve satış birbirine bağlı birimler, üretiminiz satıştan gelecek siparişlere her zaman hazırlıklı olmalıdır bu da deponuzdaki hammadde stoğunun ne kadar güçlü olduğu ile doğru orantılıdır. Bizler ithalatta oluşabilecek gecikmelere karşı hazırlıklı olabilmek için stoklu çalışmak mecburiyetindeyiz bu da stok maliyetlerimizin yükselmesine sebep oluyor ve bir sermaye gerektiriyor bunun için yapılabilecek bir çalışma olduğunu düşünmüyorum ama ithalat vergilerinde bir takım iyileştirmeler yapılabilir, teşvikler arttırılabilir, bazı ülkelerin uyguladığı gibi yerli üreticileri korumak için satışa hazır olarak ülkemize giren masterbatch ve mürekkep miktarlarına sınırlamalar getirilebilir. 

Dünyadaki özellikle sektörle ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip ettiğinizi biliyoruz. Bu durumda sektör hangi aşamaya ulaşmıştır? Budin olarak gelecek planlarınız ve beklentileriniz nelerdir?

Ambalaj dünyasının yarattığı ekonomi gün geçtikçe büyüyor. Özellikle makine ve klişe üreticilerinin yapmış oldukları her yeniliği yakından takip ediyoruz ve karşılıklı işbirliği içerisinde bu yeni teknolojiye uyumlu mürekkepler üretiyoruz.

Budin masterbatch ve Budin Akarca mürekkep yurtiçi ve yurtdışında özellikle yüksek ürün kalitesi ve sıkı müşteri ilişkileri ile belirli standartlara ulaşmış durumda, bu imajımızı devam ettirebilmek en önemli hedefimiz. 

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Şu an piyasa koşullarında bir belirsizlik ve dengesizlik söz konusu gibi görünüyor fakat yapmış olduğumuz değerlendirmelere dayanarak söyleyebilirim ki neticelenen yeni bağlantılarla 2014’ e önceki yıllardaki üretim ve satışımızın üzerine çıkmayı başararak devam etmekteyiz.

Ayrıca geçen sene hazırlıklarına başlamış olduğumuz UV mürekkep üretimi projemiz tamamlanmış durumda şu anda firmalarda denemeleri yapılıp onayları alınıyor. Bu senenin ikinci yarısında da piyasaya giriş yapmayı planlıyoruz.