Plastik sektörüne genel bakış
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
Plastik sanayicileri federasyonun raporundaki bilgilere göre Türk plastik sektörü, AB ülkeleri içinde, Almanya’dan sonra 2.nci sırada, dünyada ise % 2,8 payla 7.nci sırada yer almaktadır. Diğer taraftan, Türk plastik sektörünün 19,5 milyar dolarlık dış ticaret hacmi dünya plastik dış ticaret hacmi içindeki payı % 2 düzeyindedir. Türkiye plastik sektörü küresel plastik mamul ihracatından % 1, ithalatından % 1,3 pay alırken hammadde ithalatından % 3,4 ihracatından da % 0,7 pay almaktadır.
Türkiye, 8,1 milyon ton plastik üretimiyle AB ülkeleri içinde Almanya’dan sonra 2.nci sırada yer almasına karşılık, ihracatta, kendisinden çok daha düşük üretim yapan ülkelerin çok altındadır. Nitekim Almanya 15,3 milyon ton üretimi ile 27 milyar dolarlık, İtalya 8 milyon ton üretimi ile 10 milyar dolarlık plastik mamul ihraç ederken Türkiye 8,1 milyon ton üretimi ile 2012 yılında ancak 3,3 milyar dolarlık doğrudan ihracat yapabilmiştir. Diğer taraftan Belçika, Fransa ve Hollanda Türkiye’nin çok altında üretim yaptıkları halde 5 ile 6,2 milyar dolarlık plastik mamul ihracatı yapabilmektedirler.
Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD), sektörün ilk 6 ay değerlendirmesine göre, plastik, torba ve çuval, ahşap, kâğıt/karton, cam, metal ambalajda geçen yılın ilk 6 ayında 696 bin 569 ton olan ihracat rakamı 2015’in aynı döneminde 790 bin 680 tona yükseldi. Değer olarak 1,96 milyar dolardan 1,81 milyar dolara gerilemesine rağmen ihracatta miktar bazında % 18 artış oldu. İthalatta ise 2014’ün ilk 6 ayında 980 bin 817 ton olan rakam bu yıl 924 bin 538 tona geriledi. 2014 için 1,82 milyar dolara eşdeğer olan ithalat rakamı 2015’in aynı döneminde %  12’lik düşüşle 1,61 milyar dolar oldu. Böylece sektör dış ticaret dengesinde toplamda 202,1 milyon dolar dış ticaret fazlası verdi.
Türlerine göre bakıldığında, geçen yıla oranla ihracatta miktar bazında en büyük artış % 32 ile torba ve çuvalda, % 29 ile kağıt / karton ambalajda gerçekleşti. İhracatın lideri, geçen yıla oranla yüzde 9 artışla 434 bin 398 tona yükselen plastik ambalaj sektörü oldu.
Ãœcretlendirme
Ãœcretin belirlenmesinde baÅŸlangıçta 2 temel faktör vardır. Birincisi iÅŸ analizleri, iÅŸ deÄŸerleme ve iç memnuniyet gibi baÅŸlıklardan oluÅŸan iç faktörler, ikincisi ise genel piyasa ücretleri, sektörel piyasa ücretleri, ekonomik göstergeler ve enflasyon gibi baÅŸlıklardan oluÅŸan dış faktörlerdir. Bu faktörlerin birleÅŸmesinden ÅŸirket ücretlendirme sistemi oluÅŸturulmaktadır. Bu sistemlerde kiÅŸinin temel ücretine ilave olarak direk saÄŸlanan fazla mesai, ek ödemeler, sosyal haklar, yardımlar, performans primi, satış pirimi, ÅŸirketin yaptırmış olduÄŸu özel saÄŸlık sigortası ve kiÅŸiye saÄŸlanan diÄŸer menfaatlere göre çalışanın toplam ücreti oluÅŸacaktır.Â
Ä°ÅŸ deÄŸerlemesi
Şirkette yer alan tüm işlerin yapısını belirlemek, işe ait iş tanımlarını yapmak, işleri sınıflayıp, kademelendirmek ve bunlara bağlı olarak ücret yapısını belirlemek için kullanılan yöntemdir. Amaç, şirketteki ücret düzeyleri arasındaki farkları belirlemek ve tutarlı bir ücret politikası oluşturmaktır.
Ä°ÅŸ deÄŸerleme sistemi kurarken farklı yöntemler vardır. Bunlar baÅŸlangıçta sayısal ve sayısal olmayan olmak üzere ikiye ayrılır.Â
Sayısal olanlar;
Puanlama Yöntemi:Â
Nesnel kurallara bağlı olarak uygulanan bu yöntem, iş değerleme yöntemleri içinde ülkemizde en çok uygulananıdır.
Ä°ÅŸi meydana getiren nesnel bileÅŸenlere sayısal deÄŸerler vererek, bu deÄŸerlerin toplamından iÅŸin nicel deÄŸerinin belirlendiÄŸi yöntemdir. Bu yönteminde kiÅŸilerin iÅŸe yaparken karşılaÅŸtıkları zorluklardan ve ÅŸartlarından bağımsız olarak deÄŸerlendirme yapılmakta ve ölçülmektedir.Â
İşi belirleyen nesnel bileşenler olacak kullanılacak faktörler aşağıdaki başlıklarda tanımlanabilir:
Beceri: Hem zihinsel hem de fiziksel yeterlilikleri içerebilir. İşin yapılması için gerekli basit bedensel becerileri ile zihinsel becerileri gerektiren uzun yıllar eğitim ile geliştirmesi gereken yeterlilikleri kapsayabilir.
Çaba: Kişi tarafından işin yerine getirilmesi için sarf edilen zihinsel, fiziksel ve görsel amacı belirtir.
Sorumluluk: Kişinin işinin gerekliliklerini yerine getirmesi için varsayılan yükümlülüklerini zamanında yerine getirme zorunluluğudur.
Çalışma koÅŸulları: Çalışan kiÅŸinin üzerinde kontrolü olmayan, iÅŸin yapıldığı, kiÅŸinin zihinsel ve fiziksel iyi hissetmesini saÄŸlayan, çevresel faktörlerin bulunduÄŸu ortamdır. Nesnel kurallara dayalı bir yöntem olduÄŸu için en çok uygulanan yöntemdir.         Â
Faktör karşılaştırma:
İş değerlemede incelenecek faktörler belirlenerek, her faktörün önem derecesine göre puan verildiği yöntemdir. Beceri, zihinsel çaba, bedensel çaba, sorumluluk ve iş koşulları faktörleri kullanılır.
Anahtar işlerin seçimi bu yöntemin en önemli özelliğini oluşturmaktadır. Değerleme ölçeğinin oluşturulduğu bu iş, diğer tüm işlerin değerlemesinde kullanılması temel alarak karşılaştırma yapılması sağlanır.
Sayısal olmayanlar
Sıralama Yöntemi:    Â
İşleri önem veya güçlük derecelerine göre sıralamaya dayalı yöntemdir. En basit olarak uygulanan ve anlaşılması kolay bir yöntemdir.
Sınıflandırma Yöntemi:
Sınıfların önceden yapılıp (görevler, sorumluluklar, beceriler, çalışma koşulları ve işle ilgili diğer faktörler temel alınarak iş sınıfları/dereceleri) derecelendirildiği, sonrasında her iş tanımıyla her sınıfın gerektirdiği nitelik ve içeriğe göre işlerin göreceli olarak değerinin belirlendiği yöntemdir.
Şirketin yapısına uygun olarak yukarıdaki yöntemlerden bir tanesi seçilerek üzerine ücretlendirme sistemi kurulabilir.
İşgücü İstatistikleri
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından hazırlanan 2015 yılı II. çeyreğinde İnşaat İşgücü Girdi Endekslerini açıkladı.
Ä°ÅŸsizlik oranı %9,8 seviyesinde gerçekleÅŸtiÂ
Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaÅŸtakilerde iÅŸsiz sayısı 2015 yılı Temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 103 bin kiÅŸi artarak 2 milyon 970 bin kiÅŸi oldu. Ä°ÅŸsizlik oranı ise deÄŸiÅŸim göstermeyerek %9,8 seviyesinde gerçekleÅŸti. Aynı dönemde; tarım dışı iÅŸsizlik oranı aynı düzeyde kalarak %12 olarak tahmin edildi. 15-24 yaÅŸ grubunu içeren genç iÅŸsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile %18,3 olurken,15-64 yaÅŸ grubunda da bu oran deÄŸiÅŸim göstermeyerek %10 olarak gerçekleÅŸti.Â
İstihdam oranı %47,2 oldu
İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Temmuz döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 932 bin kişi artarak 27 milyon 342 bin kişi, istihdam oranı ise 0,9 puanlık artış ile %47,2 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 104 bin kiÅŸi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 827 bin kiÅŸi arttı. Ä°stihdam edilenlerin %22’si tarım, %19,5’i sanayi, %7,4’ü inÅŸaat, %51,1’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaÅŸtırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,6 puan, inÅŸaat sektörünün payı ise 0,1 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,4 puan, sanayi sektörünün payı 0,3 puan azaldı.Â
İşgücüne katılma oranı %52,4 olarak gerçekleşti
İşgücü 2015 yılı Temmuz döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 1 milyon 35 bin kişi artarak 30 milyon 311 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 1,1 puan artarak %52,4 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,5 puan artarak %72,8, kadınlarda ise 1,6 puanlık artışla %32,4 olarak gerçekleşti.
Sanayide istihdam %0,1 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi 2015 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,1 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi istihdam endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,3 arttı.
Sanayide çalışılan saat %0,3 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayide çalışılan saat endeksi 2015 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %0,3 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayide çalışılan saat endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %0,8 azaldı.
Sanayide brüt ücret - maaş %3,4 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayide brüt ücret – maaş endeksi 2015 yılı II. çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre %3,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayide brüt ücret – maaş endeksi ise bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %13,9 arttı.
Ücret artışları
Türkiye İstatistik Kurumu endekslerini incelediğimizde istihdamın yıllar bazında azalarak, çalışılan saatlerin düştüğü, brüt ücret ve maaş artışlarının yıllık olarak enflasyona artış rakamlarına yakın oranlarda seyir gösterdiğini görmekteyiz. Seçim sonuçları ve sektördeki istatistiki göstergeler doğrultusunda 2016 yılında bu sektörlerde istihdamda artış göstereceğini, brüt ücret / maaş artışlarının enflasyon artışını yakın ve üstünde olacağını öngörebiliriz.
Kurumların kendi içindeki kuracakları iÅŸ deÄŸerleme ve ücretlendirme sistemleri ile insan kaynakları çok daha önemli hale gelmektedir. Ayrıca insan kaynakları süreçlerine bireysel performans sistemleri kurarak kiÅŸilerin performansları ölçülebilecektir. Ãœcret artışlarına bireysel performans sonuçlarının dahil edilmesi istenir ise bu sonuçların etkileri belirlenecek matematiÄŸe göre saÄŸlanabilecektir.  Â
Poldy Ä°K Sistemleri     Â
Kadri Demir Genel Müdürü