CLPA Turkey, İvedik’i 4. Endüstri devrimi ile tanıştırdı!
- JACOM_CONTENT_CREATED_DATE_ON
- JACOM_CONTENT_WRITTEN_BY
CLPA Turkey’nin Endüstri 4.0 Seminerleri’nin ikincisi, Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde sanayicilerin, KOBİ’lerin ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.
4.Endüstri Devrimi’ne (Industry 4.0) Geçişte, Teknolojide Yaşanan Gelişmeler ve Beklentiler ile CC Link IE Yapılanmasının Endüstriyel Haberleşmeye Katkısı seminerinin ikincisi, Ankara - İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde gerçekleştirildi. Endüstri Otomasyon Dergisi işbirliğiyle, 19 Ağustos Çarşamba günü gerçekleştirilen bu seminerde, gündem oluşturan yeni teknolojiler (geleceğin fabrika otomasyonları ve kazanımları…), akıllı sistemler, endüstriyel yazılım ve endüstriyel haberleşme konularına yer verildi.
İvedik Organize Sanayi Bölgesi (İOSB) konferans salonunda, Mitsubishi Electric Türkiye OEM İş Geliştirme Yöneticisi ve CLPA TURKEY Ülke Müdürü Tolga Bizel’in sunumuyla ve ev sahipliğiyle gerçekleştirilen seminere katılım yoğun oldu. Sabah verilen kokteylin ardından başlayan seminer, Tolga Bizel’in yaptığı sunumla devam etti. Öncelikle kendini ve mesleki birikimlerini aktaran Bizel, sonrasında ise OEM iş geliştirme yöneticiliği yaptığı Mitsubishi Electric Türkiye’yi seminer katılımcılarına detaylı bir şekilde anlattı. İkinci oturumda ise “CC‑Link Partner Association (CLPA)” ve CC-LINK’ten bahseden Bizel, yeni geliştirilen ve özellikle endüstriyel haberleşmenin göz bebeği olan CC-LINK IE’yi seminer katılımcılarına detaylı bir şekilde aktardı.
Endüstri 4.0’a geçişte yaşanan teknolojik gelişmeler: e-F@ctory
Tolga Bizel, sunumunda öncelikli olarak endüstri devriminin aşamalarından, şu an içinde bulunduğumuz 4. Sanayi Devrimi ve bundan sonra gelmesini öngörülen yeni bilgi teknolojilerini anlattı. Bu 4. aşamada akıllı objeler, akıllı binalar, akıllı fabrikalar ve özellikle internetin tüm bunların yönetimi konusunda etkinliğinden bahseden Bizel, Internet of Things’in önemine vurgu yaptı. Günümüzün ve geleceğin, endüstriyel temelde en çok konuşulan meselelerinden olan Internet of Things’i “nesne ve eşyaların, internete bağlanarak veri alışverişi yapması ve bulut üzerinden hem bizimle; hem de birbirleriyle iletişim içerisinde olması” cümleleriyle dinleyicilere aktardı.
Avrupa’nın “Endüstri 4.0” diye lanse ettiği bu son devrim, Japonya’nın dev kuruluşlarından biri olan Mitsubishi Electric’in vizyonuyla e-F@ctory olarak adlandırılmış durumda. Bizel, yeni geliştirilen Internet of Things ekosistemi için şirketin fabrika otomasyonu (FA) çözümü E-F@ctory ile bulutun bağlanmasına yönelik Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) Fabrika Kontrolörü’nü geliştirdiğini duyurduğunu belirtti. Internet of Things Fabrika Kontrolörü, şu anda test aşamasında olup, Nisan 2016’da piyasaya sürülmesi planlanıyor.
CC-LINK IE iletişim platformu ile ultra yüksek hız! 1 Gbps!
Bizel, sunumunda özellikle yeni geliştirilen CC-LINK IE iletişim platformunun yüksek hızına sıkça vurgu yaptı. Saniyede bir gigabit iletim ve gerçek zamanlı protokol, uzak G/Ç saha cihazlarının kontrolünü gerçek anlamda hiçbir iletim gecikmesi olmadan sağladığını belirten Bizel, bu iletim hızı mevcut Endüstriyel Ethernet tabanlı network’lerden en az on kat daha hızlı olduğunun altının çizdi. Bizel ayrıca, CC-Link IE Field network’ün, saha cihaz seviyesine kadar genişletilmiş ilk gigabit hızlı endüstriyel Ethernet network olduğunu; mevcut teknolojilerin en iyi yönlerini bir araya getirdiğini ve bunları olağanüstü veri bant genişliği ve işlem hızları sağlayan son derece güvenilir bir mimariye uyguladığını belirtti.
CC-LINK’in uzun yıllardır Asya’da rakiplerinin özelliklerine benzer niceliklerde performans sağladığı ve yaygın olduğunu ifade eden Bizel, artık CC-LINK’in Avrupa ve diğer pazarlarda da bilinilirliğini ve pazar payını arttıracağını söyledi. Bizel, küresel çapta 2000’den fazla CC-LINK kullanıcısının olduğunu ve bunların büyük bir kısmının Uzakdoğu’da özellikle Japonya’da olduğunu belirtirken, artık daha fazla Avrupa’ya yönelmelerini ve kendisi açısından da Türkiye’de partner firmaların oluşması için çalışmalar yaptıklarına vurgu yaptı.
Herkes CC-LINK IE kullanıyor: MARMARAY!
Herkesin dolaylı yoldan CC-LINK IE kullanıcısı olduğunu belirten Bizel, Marmaray projesindeki uygulamalarını katılımcılara anlattı: “Havalandırma, ışıklandırma, voltaj kontrol sistemleri, CC-LINK IE ile kontrol edilmektedir. İstasyonlar arası bir fiber haberleşme protokolü kullanılmaktadır. Her server da, aşağıdaki PLC’lerle ve kontrol odalarıyla CC-LINK IE sayesinde haberleşmektedir.” CC-LINK IE, 1 yer istasyonu, 3 yer altı istasyonu, 2 jeneratör binası ve 3 havalandırma binası arasındaki bütün iletişimi ve acil uyarı sistemlerindeki veri transferiyle kritik bir role sahip.
Semineri gerçekleştirenler:
Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesi
Son yıllarda bölgedeki potansiyelin artmasıyla, İvedik Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu da yeni birimler ihdas ederek, eskiden oluşan yapılanmasını genişletmiş ve büyütmüştür. Strateji geliştirme biriminin kurulması, elektrik işletmesinin devir alınması, işyeri açma ruhsatlarının OSB tarafından verilir hale gelmesi, güvenlik biriminin kurulması gibi pek çok birimin hizmet sunmaya başlaması, hızla gelişen bölgeye gerek daha etkin hizmet sunabilmek, gerekse bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşabilmek amacı ile Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı da aynı hızla geliştirmiştir.
Dolayısıyla İvedik Organize Sanayi Bölgesi, sürekli büyümekte olan sanayi yapısı ile birlikte ülkemize önemli bir değer kattığı yıllık 5 milyar dolar ortalama cirosuyla ülke ekonomisinin vazgeçilmez bir sanayi kompleksi haline gelmiştir.
CC-Link Partner Associatıon (CLPA)
CC-Link Partner Association (CLPA); CC-LINK uyumlu ürün üreticileri ve CC-LINK teknolojisi kullanıcılarından oluşan organizasyondur ve 2000 yılında kurulmuştur. CLPA, CC-LINK özelliklerini denetler, yönetir ve endüstriyel otomasyonda network haberleşmesi için CC-LINK teknolojisinin dünya genelinde benimsenmesini teşvik eder.
Kurulumların sayısı artık yılda bir milyondan fazla satışla sekiz milyon düğümü aşmaktadır ve CC-LINK, Asya’daki en büyük açık network’tür. CC-LINK PARTNER ASSOCIATION üyeleri ile birlikte, CC-LINK uyumlu ürünlerinin tüm dünyaya kendi web siteleri, ürün katalogları, fuarlar ve basın etkinlikleri ile tanıtılması için çalışır.
Altı bölge ofisi ve dört Avrupa tanıtım ortağı bürosu, CC-LINK teknolojisini tanıtır ve kendi bölgelerindeki CLPA üyelerine geniş bir yelpazede destek hizmetleri sunar. CLPA’in Almanya, İngiltere, Kuzey Amerika, Japonya, Çin, Güney Kore, Tayvan ve Singapur’da ofisleri bulunmaktadır.
CLPA Turkey