Saturday, Jul 27th

Last updateThu, 25 Jul 2024 8am

You are here: Home Interview “Etiket ambalajın tamamlayıcısı değildir, ürüne değer katar”

“Etiket ambalajın tamamlayıcısı değildir, ürüne değer katar”

 

2004 yılında kurulan Yeniler Etiket, geçen süre zarfında kurduğu dinamik, tecrübeli ve daima gelişen kadrosuyla üretim ve hizmet ettiği alanlarda sektörünün en önemli aktörlerinden bir tanesi olma noktasında kayda değer bir mesafe kat etmiş. Kurulduğu tarihten bu güne kadar geçen sürede yaşanan gelişmeleri ve bu başarılarını Genel Müdür Mehmet Akdağ’la değerlendirdik. Sizleri bu değerli röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Firmanız hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Yeniler Etiket, 2004 yılında, profesyonel olarak farklı iş alanlarında uzmanlaşmış iki Boğaziçi, iki Marmara, bir Yıldız, ve bir Gazi üniversiteli profesyonel girişimci tarafından kurulmuş etiket üretim ve etiket-barkod ürünleri pazarlama firmasıdır. Kurulduğunda yalnızca 3 çalışanla iş hayatına başlamış firmamızda hâlihazırda 110 kişilik profesyonel grup bulunmaktadır. Bu grubun yaklaşık olarak yarısını mavi yaka çalışanlar;  diğer yarısını ise, pazarlama, satış, grafik-tasarım, mali işler, insan kaynakları, planlama, satın alma, lojistik ve barkod teknik servis ekipleri oluşturmaktadır. 

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Özelliklerinden bahseder misiniz? 

Firmamız ana ürün grubunda iki temel nokta vardır 

a. Sanayi: Üretim faaliyetlerinden oluşan her nevi etiket ürünleri

b. Ticaret-Teknik Servis: Yurtdışından alım ve iç piyasaya tedarik faaliyetlerinden oluşan Barkod Makineleri, tüm barkod makinalarına verilen teknik servis hizmeti, barkod etiket baskı ribonları, tekstil etiketi üreticileri ve direkt tekstil üreticileri grubuna (konfeksiyon-hazır giyim, ayakkabı, yatak, halı, v.b.) ait yıkama talimatı kumaşları-ağır yıkama ribonları 

Satış öncesi ve satış sonrası hizmet ağınızdan bahseder misiniz?

Firmamızın bünyesinde verilen bir soruya alınacak en güzel cevap bu soruda gizlidir. Çünkü an itibariyle ifade etmeliyim ki, şirketimiz hakikaten kurumumuzu bilenlerin takdirle ifade ettiği muazzam bir pazarlama, satış ve teknik servis organizasyonudur. Şirketimizde yeni saha, yeni ürün, network çalışmaları, satış kalitesi ve müşteri memnuniyeti analizlerini yapan çok organize bir Pazarlama Departmanı; müşterilerine tasarım ve grafik hizmetleri konusunda en üst kalibrasyon ve yeterlilikte yardımcı 6 kişilik Grafik ve Tasarım Departmanı; 20’si sahada olmak kaydıyla, 6 kişilik satış destek sorumluları ile birlikte ülkemizin her sathında günlük saha ve müşteri ziyareti aktivitesi yapan yönetici veya sorumlu toplam 26 kişilik Satış Departmanı, müşterilerimizin makinelerinde karşılaştıkları problemlere firmamızda veya firmalarımızın kendi yerleşkelerinde çözüm üreten 4 kişilik Teknik Servis Departmanı bulunmaktadır. 

Müşteri memnuniyeti için ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Müşterimizi gözlemliyor ve dinliyoruz. Burada en önemli nirengi noktası sahada olmak. İşin içinde temelde hizmet ve memnuniyet var ise sahadan edindiğiniz bilgiyi içyapının deneyimi ile birleştirirseniz sadece firmamız için değil müşterilerimiz için de yenilikler oluşturulabilecektir. Her sebep bir şeyle son bulduğu gibi, her sonuç da yeni bir sebebin başlangıcıdır. Onun için biz müşterimizle sadece sonuç odaklı değil; sebep ve sonuçların bir zincir halinde devam edeceği uzun soluklu yol arkadaşlığı yapmayı tercih ediyoruz. Aynı istikamette yol arkadaşlığı yapanlar, her şeyden önce birbirlerini tanır ve anlarlar. Örneğin, bir firmamızın hedef müşteri kitlesini anladığımızda, müşterimizin yıllardır kullandığı tasarımda ya da tamamen yeni bir tasarımda hedef müşteri grubuna uygun yaptığımız değişiklik müşteri açısından bir sonuç üretmeye başladığında bu durumun mutluluğunu birlikte yaşıyor ve gelişimi daha yukarıya taşımak için gayret sarf ediyoruz.

Ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik satış yapıyorsunuz?

Bu kadar geniş bir kadro ile çalışmanın en çarpıcı neticesi de yine çok geniş bir müşteri yelpazesi ile çalışmak oluyor. Biz ülkemizde hemen hemen tüm sektörlerden şu anda 2000’inin üzerinde aktif firma ile çalışmaktayız. Ve bu sayı gün be gün artmaktadır. Aslında burada odaklandığımız temel nokta sayısal olarak kaç firma ile çalıştığımızdan daha ziyade,  müşteri memnuniyet dairemizi genişletmektir. Biz bu dairenin genişliyor olduğunu görmenin kıvancını yaşıyoruz.

Etiket ve barkod kodlayıcılarının ülkemizde gelmiş olduğu teknoloji hangi aşamadadır?

Her geçen gün ilerliyor fakat halen kat edilecek mesafeler var. Sorduğunuz sorudaki en kritik nokta aslında “stoklama-lojistik-kontrol” zincirinin henüz ülkemizde etiketleme ve barkodlama ile tam olarak otomasyon mantığı ile kimliklendirilmemiş olmasındadır. Fakat bu bilinçlenmenin arttığını görüyor ve firma olarak biz de bu bilinçlenmeye katkı sağlamaya çalışıyoruz. Bunların neticesinde devreye RFID-akıllı etiket gibi yeni çözümler daha fazla girecek, zorlukla ve zaman kaybederek yaptığımız birçok şeyin nasıl da kolaylaştığını gelecekte göreceğiz.

Etiket teknolojisinin Türkiye’de yaygınlaşması ve kullanımı pazara nasıl bir hareketlilik sağladı? Avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Bir önceki soruyla ilintili bir durum. Burada şunu ifade etmeliyim; müşteri bilinçlenmesi arttıkça siz buna göre yapısal gelişiminizi organize etmelisiniz. Bilinçlenme etiketi yalnızca ambalajın tamamlayıcısı olarak değil ürüne değer katan bir faktör olarak görmeyi gerektiriyor. Bu da teknolojik yaygınlaşmanın bir sebep değil sadece bilinç artışının neticesi olarak zaruri bir sonuç olduğu gerçeğini bize gösteriyor. Bu durumun bizim açımızdan avantajı rekabetin hizmet odaklı yürüyecek olmasıdır ki; biz de buna göre gayret gösteriyoruz.

Tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz?

Yeniler Etiket, 2.500 m2 toplam kapalı alanda, 6 ortak, 110 kişilik çalışan grubu ile iş güvenliği, çevre ve bina düzenlemesi, sağlık düzenlemeleri, v.b. tüm kurumsal yeterliliklerini getirmiş, ISO kalite belgeli bir firmadır. Şirketimizin bünyesinde farklı baskı teknolojilerine (3 flekso, 1 semi-rotary, 1 full rotary,  1 serigrafi v.b.)  sahip 6 büyük makine, ve bunların yanında ara birim makineleri, kalite kontrol makineleri ile birlikte 20’nin üzerinde makine ile hizmet etmekteyiz.

Piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme için faaliyetleriniz neler?

Kendimizi sektörün geniş zeminde sağlıklı bir büyüme kaydeden firmalarından bir tanesi olarak görüyoruz. Bizim için sektörümüzün büyük, orta ya da küçük firması olarak tanımlanmak önemli değil, asıl önemsediğimiz iyi ve güvenilir bir firma olma özelliğimizi daima muhafaza etmektir. Sorunuzun ikinci kısmına gelince ise, kurumumuz pazar geliştirme için yalnızca güçlü Satış ekibimizden gelen geri dönüşlerle yetinmiyor, aynı zamanda şirket içinde oluşturduğu İş Geliştirme ve Pazarlama Müdürlüğümüzün faaliyetlerinden oluşan ara sonuçları Satış Departmanlarımıza aktarıp buradan da beklentilerimize uygun güzel neticeler elde etmektedir. 

Sektör ile ilgili Avrupa ve Dünya’daki gelişmeleri nasıl buluyorsunuz? Gelecekten beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Çok klişe ifadeler kullanmak istemiyorum ama yenidünya düzeninde bir başka ülke ile yaşadığınız şehrin komşu vilayeti arasında bir fark yok. Yeter ki siz yapısallığınızı buna binaen oluşturun. Bizler firma olarak bütün çalışmalarımızı günümüzün mevcut ve geleceğin muhtemel şartlarına göre ayarlamaya çalışıyoruz. Ülke dışındaki aktivitelerimizde ürün ve ülkeler bazında geniş tabanlı bir proje başlattık ve bunun her geçen gün daha da olgunlaşması için gayret sarf ediyoruz. Dolayısıyla, sorunuzun ilk kısmında ifade ettiğiniz, Avrupa ve Dünya’daki gelişmeleri okurken konjonktürel değil, uzun zamanlı ve yapısal baktığımızı, ve buna göre stratejiler ürettiğimizi ifade etmek isterim.

Son olarak okuyucularımıza neler söylemek istersiniz?

Yenidünyanın en kritik parametrik değerlerinin bir tanesi hayatın her alanındaki “değişimin hızı”. Yaşam biçimleri, geleneksellik, beşeri ve içtimai münasebetler, anlam yüklediklerimiz değerler, yani hayatın içersindeki her şey teknoloji ve iletişimde sağlanan yeniliklerle muazzam bir merkez değişimi yaşıyor. Biz kurum olarak kendi iş alanımızda değişim ve dönüşümü bazen takip edeceğiz, bazen de bize sorumluluk düştüğünde öncülük edeceğiz. Bize 10 yılını tamamlamak üzere olduğumuz şirketimizde bugünkü etkinliğe gelmemizi sağlayan müşterilerimize, tedarikçilerimize ve dostlarımıza sonsuz derecede müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. Ve biz buna layık olmak için, kadirşinaslık ve güven temelinde elimizden gelenin en iyisin yapmaya devam edeceğiz. 

Yeniler Etiket

Mehmet AKDAĞ