Thursday, Nov 21st

Last updateWed, 13 Nov 2024 8am

You are here: Home Interview “Esnek ambalaj konusunda çığır açtık”

FU CHUN SHIN (FCS) - PLASTİK ENJEKSİYON MAKİNELERİ

“Esnek ambalaj konusunda çığır açtık”

 

40 yıllık deneyime ve ileri teknolojiye sahip olan daima yüksek kaliteyi hedefleyerek sektörde yeniliklere imza atan Korozo Grup Genel Koordinatörü Sayın Jeki Mizrahi ile Korozo Ambalaj’ın başarı hikayesi, gelişimi ve sektöre olan katkılarını konuştuk. Sizleri röportajımızla baş başa bırakıyoruz.  

Korozo’nun Türkiye’deki sektör liderliğinin yanı sıra, Dünya’daki sayılı  ambalaj üreticiler arasında yer almasının tarihçesi ve gelişim hikâyesinden bahseder misiniz?

Bugün Türkiye ambalaj sanayinin liderliğini üstlenen ve Avrupa’nın önde gelen ambalaj üreticileri arasında yer alan, yaptığı ihracat ve sağladığı istihdam ile sektörüne ve Türkiye ekonomisine değer katan, yüzde 100 Türk sermayeli Korozo, 1973 yılında faaliyetlerine başladı. Korozo’nun başarı hikâyesinin ardında daima yüksek kalite anlayışı, hijyene verdiği önem, iş disiplini ve insan kaynağına verdiği önem yer alıyor. Yıllık 90 bin tonun üzerinde üretim hacmine sahip olan tesislerimiz Orta Doğu ve Avrupa’nın en büyük tesisleri arasında yer alıyor. Üretimimizin yüzde 55i’ni başta Avrupa Birliği ülkeleri, Ortadoğu, Kuzey Afrika, İskandinavya ve Amerika başta olmak üzere 50’yi aşkın ülkeye ihraç ediyoruz. Türkiye’de ihracat yapan ülkeler sıralamasında 90’ıncı sıradayız ve yaptığımız ihracatla Türk ihracatçıları listesinde sektör liderliğini üstlenmenin gururunu yaşıyoruz. 

Türkiye’de plastik ve ambalaj alanında pek çok ilke imza atan Korozo Ambalaj’ın öne çıkan ürünleri nelerdir?

Gerçekleştirdiği yatırımlarla Türkiye ambalaj sektörünün gelişimine katkıda bulunan ve Türkiye’de birçok ilke imza atan Korozo, alanında hızla büyüyerek esnek ambalaj konusunda çığır açmıştır. Bugüne kadar sahip olduğumuz yenilikçi vizyonumuz doğrultusunda çok farklı ihtiyaçlara yönelik ambalajlar ürettik ve üretmeye de devam ediyoruz. Çok katlı bariyer film, flexible ve torba ürünleri, palet streci ve silaj filmi, kapaklı torbalar, yan körüklü torbalar, promosyon kod baskılı ürünlerde öncüyüz. Çocuk bezi torbası, çocuk ve yetişkin bez komponentleri, yeni yatırımlarımız ve ön planda tuttuğumuz ürünler arasında yer alıyor.

İlk yıllarda ağırlıklı olarak sanayi ürünleri ürettikten sonra 80’li yıllarda bireysel tüketicilere yönelerek yeni bir marka yarattınız. Bu bağlamda Koroplast markasının gelişimi nasıl gerçekleşmiştir?

Bildiğiniz gibi Korozo’nun nihai tüketiciye yönelik markası Koroplast tam 32 yıldır tüketicilerin içlerinin rahat olmasını sağlıyor. Koroplast Türkiye’de yepyeni bir sektörün temellerini attı; Çöp Torbası ve Mutfak Yardımcı Ürünleri Sektörü bundan 32 yıl önce Koroplast ile hayat buldu. Kalite ve teknolojisiyle tüketicilerin yaşam kalitesini yükselten Koroplast, Türk tüketicisini 80’li yıllarda ilk defa çöp torbasıyla tanıştırdı ve planlı yatırımlarıyla sektöründe her zaman ilkeleri gerçekleştirdi.

Koroplast markası ile ilk olarak çöp torbası imal etmeye başladığınızı biliyoruz. O yıllarda ülke ekonomisini de göz önünde bulundurursak çöp torbası kavramını Türk tüketicisine nasıl alışkanlık haline getirmeyi başardınız? Günümüzde çöp torbası kullanımı ne durumdadır?

Koroplast’ın bugüne geliş öyküsü aslında bundan 32 yıl önce başlayan ve 32 yılda Türkiye’nin yaşadığı değişikliklerin, modern ve çağdaş yaşamın bir yansımasıdır. Bundan 32 yıl önce Türkiye’de çöplerin biriktirilmesi, taşınması büyük bir sıkıntı konusuydu. Koroplast, Türkiye’nin ilk çöp torbasını üretti. Tüketicilerimiz akıtmayan, dışarıya kötü koku vermeyen, sağlam, sızdırmayan çöp torbaları kullanmaya başladılar. Böylece Koroplast Türkiye’de yepyeni bir sektörün temellerini attı; Çöp Torbası ve Mutfak Yardımcı Ürünleri Sektörü bundan 32 yıl önce Koroplast ile hayat buldu. 1996 yılında şirketimiz 15. yılını geride bıraktığı zamanlarda Türkiye’deki çöp torbasının penetrasyon oranı sadece yüzde 8’di. Geçen yıllar içinde penetrasyon hızla büyüdü ve 2012 yılındaki yüzde 22’lik penetrasyon oranımız, bir önceki yıla nazaran yüzde 20 arttı. İçerisinde bulunduğumuz yıl ise bu rakam yüzde 23 oranında. Mutfak yardımcı ürünleri kategorisindeki ürünlerimizden ev hanımlarının en çok kullandığı buzdolabı poşetimizin 1996 yılındaki yüzde 6’lık penetrasyon oranı, üzerinden geçen 17 yılda yüzde 45’e çıktı. Streç filmde yüzde 4’ten yüzde 15’e, alüminyum folyoda ise yüzde 3’ten yüzde 11’e yükselen bir grafik çizdik.

Yıllar içinde çeşitli ürünlerinizle hemen hemen her eve girmeyi başardığınızı söyleyebiliriz. Bu durumda piyasadaki konumunuzu nasıl buluyorsunuz? Pazar geliştirme faaliyetleriniz nelerdir?

Nihai tüketicimize dokunduğumuz markamız Koroplast bugün çöp torbası ve buzdolabı poşeti başta olmak üzere, streç film, alüminyum folyo, kilitli poşet, fırın torbası, pişirme kağıdı, mikrodalga pişirme torbası, buz torbası ve dondurulmuş gıda torbasıyla birlikte geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bundan 32 yıl önce Türkiye’nin ilk çöp torbasını üreterek Çöp Torbası ve Mutfak Yardımcı Ürünleri sektörüne hayat veren markamız Koroplast, bugün yarattığı sektörün öncülüğünü üstleniyor.

Teknolojik gelişmelerin takipçisi bir firma olarak kısaca AR-GE çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Korozo’nun liderliği ve bugüne kadar imza attığı başarıların ardında Ar-Ge’ye verdiğimiz büyük önem bulunuyor. Araştırma-geliştirme çalışmalarını sürdüren departmanımız bu konudaki sürdürülebilir başarımızda anahtar rol üstleniyor. Ar-Ge departmanımız sürekli olarak pazar araştırması ve müşteri istekleri doğrultusunda yeni ürünler geliştiriyor, mevcut ürünlerimizi bu ihtiyaçlar doğrultusunda iyileştiriyor. Ayrıca endüstriyel teknoloji alanında güncel gelişmeleri yakından takip ederek, var olan üretim sistemlerimize bu yenilikleri adapte ediyor. Gıdaların raf ömrünü uzatmak amacıyla ürettiğimiz ambalajlar gerçekleştirdiğimiz projeler arasında en önemlileri arasında yer alıyor. Ar-Ge departmanımızı donanımlı bir laboratuar ve değerli öğretim üyeleri danışmanlarıyla da destekliyoruz. Laboratuvarımız üniversiteler ile ortaklaşa çalışarak yenilikleri sürekli takip ediyor ve ürün/süreç iyileştirme gibi konularda projeler yürütüyor.

Üretim tesisleriniz, istihdam profiliniz ve sahip olduğunuz kalite belgeleri ile ilgili bilgi verebilir misiniz? 

Bugün Korozo olarak İstanbul ve İzmir’de toplam 130 bin m2 kapalı alana sahip 7 fabrika, İngiltere, Almanya ve Fransa’daki bölge ofislerimiz ile toplam 1400 kişiye istihdam sağlıyoruz.

Sizce Türkiye’de sektörle ilgili ne türlü çalışmalar yapılmalı? Siz firma olarak bu süreç için neler yapıyorsunuz?

Aslında Türkiye ambalaj sanayisinin donanım olarak gelişmiş ülkeleri aratmaması bir yana bazı AB ülkelerinden çok daha yeni donanıma sahiptir. Ancak gerek yapısal gerekse teknolojik açıdan yerli imalat sanayinin gereksinimlerini karşılayabilecek yeterlilikte olmasına karşın bugün ithal edilen ihtiyaç maddeleri kendi ambalajları ile gelmektedir. Yeni ürünler Türkiye’de üretilmeye başladıkça onların ambalajları da Türkiye’de üretilecek ve piyasa hacmi buna bağlı olarak gelişecektir.