Friday, Apr 19th

Last updateMon, 15 Apr 2024 8am

You are here: Home Interview “Başarımızda en önemli etken, doğru yatırım ve inovasyon”

“Başarımızda en önemli etken, doğru yatırım ve inovasyon”

 

1979 yılında halen faaliyetlerini sürdürdüğü plastik ambalaj alanında üretici olarak hizmet vermeye başlayan Naksan Plastik, şuan 300.000 m2’si kapalı alan olmak üzere, toplam 400.000 m2’de üretimine devam etmektedir. Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Osman Nakıboğlu ile Naksan Plastik’in tarihçesi, üretim hacmi, fleksibıl ambalaj sektörü ve Türkiye’de plastik sektörünün durumunu konuştuk. Sizleri röportajımızla baş başa bırakıyoruz. 

Naksan Holding bünyesinde hizmet veren Naksan Plastik Türk Plastik sektöründe oldukça önemli bir yere sahip bu bağlamda Naksan Holding’in tarihçesi ve Plastik Sektörüne adım atışının kısaca tarihçesinden bahsedebilir misiniz?

1940 yılında babamız Şıh Mehmet Nakıboğlu tarafından kurulan toptan attariye ve hırdavat mağazası ile ticarete başladık. Plastik sektörünün dünyada yaygınlaşmaya başladığı 1960’lı yıllarda yine aynı mağazada Polietilen Film ve Sera Örtüsü pazarlaması yaptık. Artan talepler doğrultusunda, 1979 yılında plastik ambalaj alanında üretici olarak hizmet vermeye karar verdik. 

Naksan Plastik, şuanda faaliyetlerini 300.000 m2’si kapalı olmak üzere, toplam 400.000 m2 alan üzerinde sürdürmektedir.

Üretim kapasitesi olarak Ortadoğu ve Doğu Avrupa’nın en büyük üreticisi olan Naksan Plastik, bu bağlamda kısaca üretim hacminizden bahseder misiniz?

Sınai, tarım, hizmet sektörlerinin tamamının tedarikçisi konumuyla sektöre öncülük eden Naksan Plastik, çalıştığı firmalara, ölçek farkı gözetmeksizin aynı kalite ve hizmet anlayışını sürdürmeyi prensip edinmiştir. Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında, pek çok şirketin en önemli tedarikçisi konumundayız. Operasyonunu yalnızca üretim değil, üretim sonrası tüm hizmetleri de kusursuzluk anlayışıyla verecek şekilde organize etmiştir. 

Şu anda günlük 850 ton üretim kapasitemiz ile dünyanın en büyük ambalaj üreticilerinden birisi konumundayız.

Fleksibıl Ambalaj Sektörü üreticilerini temsil eden tek dernek olan FASD’nın önemli üyelerinden birisiniz. Fleksibıl ambalaj sektörünü yakından takip eden bir firma olarak sektörün geldiği noktayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sektörde her geçen gün kâr marjları düşüyor ve düşmeye de devam ediyor. Hammadde, elektrik ve işçilik giderlerini kontrol etme imkânı az. Hammadde fiyatları dünya fiyatlarına bağlı. İşçilik maliyetleri her geçen gün artıyor ve kalifiye eleman bulamama sorununu da buna eklemek lazım, elektrik maliyetleri de herkesin malumu. Bunlara son yıllarda vadelerin uzaması da eklendi.  Tüm zorluklara rağmen çalışmaktan vazgeçmiyoruz. Ancak bu durum sadece bize özgü değil, Avrupa’nın durumu ortada. Bizim sektörümüzde Avrupa ve ABD’de çok firma kapandı ya da el değiştirdi. Onların piyasadan çekilmesi bir fırsat doğurdu. Gelecekte Çin’de de fiyatların yükselmesi söz konusu olacak. Çünkü Çin her zaman bu seviyede gidemez, 30 dolar, 50 dolar asgari ücretle devam etmeleri mümkün değil. Refahları arttıkça orada da denge kurulacaktır.

Fleksibıl ambalaj üreticileri Türk sanayisinde oldukça önemli bir konuma sahip özellikle ihracat konusunda Naksan Holding’in bu rakamlara ve sektöre katkıları nelerdir?

Naksan Plastik olarak faaliyet göstermeye başladığımız ilk günden bu yana, sektörümüzün ve müşterilerimizin beklentileri doğrultusunda yatırımlarımızı sürdürüyor ve büyüme planlarımızı gerçekleştiriyoruz. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından gerçekleştirilen ‘2012 Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçı Firması’ araştırmasında, Naksan Plastik 21 basamak birden yükselerek 132. sırada yer aldık. Geçtiğimiz yıla göre TİM 1000’de üst sıralara yükselmemiz stratejimizi ve hedeflerimizi gerçekleştirdiğimizi göstermektedir.

İSO verilerine göre Türkiye’nin en büyük 500 sanayici kuruluşu listesinde yer alıyorsunuz ve her geçen yıl daha üst sıralara yükseliyorsunuz. Bu başarınızı uzun yıllara dayanana deneyimlerinizin dışında nasıl elde ediyorsunuz?

Başarımızda, doğru yatırım ve inovasyon cirolarımızın yükseltilmesi en önemli etkendir. İSO 500’ün 2011 verilerine göre Naksan Plastik Enerji Sanayi Ticaret A.Ş. 128’inci sırada yer almıştır. Şirketlerimizdeki başarı, planlı programlı çalışmalar, doğru yatırımlar ve modern teknolojiyi kullanmanın sonuçlarıdır. İnovasyona ve teknolojik yeniliklere önem vermemizin yanı sıra kurum içi eğitimlerle de personelimizin kendisini en iyi şekilde yetiştirmesini sağlıyoruz.

Son yıllarda çevre duyarlılığı konusunda hızla bilinçlenen tüketici ve üreticiler mevcut. Sizin de Naksan Holding olarak bu konularda çalışmalarınızın mevcut olduğunu biliyoruz. Üretimlerinizde çevre duyarlılığı konusunda nelere dikkat ediyorsunuz?

Çevre duyarlılığı yüksek bir üretici olarak, üzerimize düşen bütün sorumlulukları hassasiyetle yerine getirmeyi ilke edindik.  Kurulduğumuz günden itibaren “Çevre Dostu Üretim Teknolojilerini” kullanarak üretim yapmaktayız. Çevre sağlığına olan duyarlılığımızı, ÇEVKO’dan almış olduğumuz “Yeşil Nokta Sertifikası”,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan almış olduğumuz “Çevre İzin ve Lisan Belgesi” ile belgeledik.  Ayrıca doğada kısa sürede çözülen “Biodegradable” ürünler de üretmekteyiz.

Osman Nakıboğlu 

Naksan Plastik 

Yönetim Kurulu Başkanı